Бахмутяни постраждалі від “націоналістів”: хто і для чого скаржиться на Україну в ООН

Семаковська Тетяна 11:44, 9 Липня 2023

Бахмут 74cd3

Після знищення Бахмута, росіяни депортували тисячі мешканців, чиї домівки самі ж зруйнували. У червні так звана омбудсменка самопроголошеної днр розповіла про те, що окупанти документують злочини ЗСУ для подальшої передачі їх у міжнародні інстанції. Це вони роблять зокрема через свідчення бахмутян, які зараз знаходяться на окупованих територіях. Чим такі скарги загрожують Україні — розповідаємо в матеріалі.

Крім прямої збройної агресії та інформаційних нападок на Україну, рф з 2014 року намагається вести свою гібридну війну в правовому полі, використовуючи міжнародні організації. Наприклад, після окупації частини територій у 2014 році, росія розгорнула цілу схему подачі скарг на дії України від мешканців тимчасово окупованих територій до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Журналісти програми “Схеми” дослідили відкриті дані ЄСПЛ та позовні заяви. Вони виявили зв’язок між ними та одіозним ексдепутатом ВРУ Олегом Царьовим та російськими юристами, які отримували гроші від політичних діячів рф. Послуга написання скарги просувалася серед населення окупованих територій та була безплатною для людей. Одна з таких адвокаток за менш ніж два роки подала близько пів тисячі таких скарг. Журналісти підрахували, що для таких промислових обсягів вона мала готувати одну скаргу за 1,5 дня та працювати без вихідних.

Зокрема через це, Україна є у трійці «лідерів» країн, мешканці яких масово скаржаться на порушення прав людини до ЄСПЛ. Наразі росія систематично скаржиться на Україну протягом засідань Ради безпеки ООН, а її представники продовжують говорити про збір свідчень злочинів ЗСУ у людей, яких вони депортували з України з початку повномасштабного вторгнення.

радбез 9c761росія постійно намагається виправдати себе та дискредитувати Україну через міжнародні організації. Фото: zn.ua

Перекладення провини

У червні цього року «омбудсменка» т.з. днр Дар’я Морозова заявила на конференції, яка була присвячена подіям у Бахмуті, що свідчення злочинів ЗСУ будуть відправлені в ООН та інші міжнародні правозахисні організації. На думку цієї особи «Київ грубим чином порушує міжнародні стандарти, які встановлені Женевськими конвенціями». Це стандартна тактика перекручування фактів, яку систематично використовує росія. Її мета, це перекласти провину за свої злочини на Україну та її уряд.

Катування, зокрема публічні, військовополонених та цивільних, депортація дітей, обстріли цивільної інфраструктури, це тільки частина тих злочинів, які здійснює росія в Україні щодня. Проте, кожного разу, вони на державному рівні заявляють, що це все результати дій самої України. Подібні спроби мало впливають на думку наших партнерів. Проте, країни, які прихильні до росії можуть використати такі інформаційні приводи проти України з метою зменшення її підтримки. 

«Питання скоріше не в самих повідомленнях, а в їх медійному висвітлені. Якщо ми говоримо про суспільну думку, то, на жаль, російська пропаганда вміє маніпулювати інформацією. Навіть якщо такі повідомлення будуть безглузді й безпідставні, для загальної аудиторії заява РФ про наявність таких повідомлень, вже впливатиме на їх думку. Особливо це стосується аудиторій тих країн, які більш вразливі до російської пропаганди.

 

Коли ж ми говоримо про міжнародні організації та політичне керівництво країн, це питання їх власного вектора. Країни-союзники РФ також можуть використовувати необґрунтовані повідомлення як засіб пропаганди. Однак, країни, які є союзниками України та нейтральні країни будуть спиратися не лише на наявність повідомлення, а на його зміст – чи обґрунтоване повідомлення, чи є в ньому належні докази, які дійсно доводять порушення, його проходження через процедуру (чи визнане воно прийнятним, які результати розгляду).

 

Тому основне в таких випадках, на мою думку, — належна реакція та комунікація з боку України», — розповіла редакції Бахмут.IN.UA правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Зміна 4f911Експертки Центру прав людини ZMINA надали свої коментарі щодо використання рф міжнародних організацій задля дискредитації України. Фото: сайт Центру прав людини ZMINA

Крім тих «свідчень» які збирають на окупованих росією територіях України, в березні минулого року рф створила міжнародний громадський трибунал по Україні, який теж опитує людей, які постраждали від «націоналістів на Україні». Нам не вдалося знайти переліку країн, які б ще були у складі цієї міжнародної групи. Проте, представники рф вже заявили про величезну кількість зібраних матеріалів. Є ймовірність, що такі матеріали будуть теж використані з метою дискредитації України перед внутрішньою та міжнародною аудиторією.

трибунал bc7f0росія створює організації, які імітують збір свідчень про злочини України. Фото: окупаційні ресурси

Слідом за російським кораблем або куди підуть подібні скарги

росіяни та їх поплічники мають можливість імітувати збір свідчень злочинів України у своїй країні та розповідати про це власній аудиторії. Проте, згідно з їх риторикою, вони планують виносити ці звинувачення на рівень міжнародних організацій. ЄСПЛ втратив юрисдикцію над діями росії з вересня минулого року, бо з 16 вересня рф офіційно припинила бути договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка є базовим документом Ради Європи та ЄСПЛ. Це значить, що рф має виконати всі рішення ЄСПЛ щодо подій, які відбулися до 16.09.2022, але позовні заяви щодо подій після цієї дати Суд приймати до розгляду не буде.  Проте, в заручниках у росіян досі знаходяться велика кількість українців на ТОТ. Оскільки вони вже мають досвід використання українців проти їх же країни, то вони можуть повторити цю тактику знову.

Радниця з прав людини, Центр прав людини ZMINA, Наталія Охотнікова пояснює, що на сьогодні інформація про те, що схема массового подання заяв, яку зафіксували у 2014-2015 роках, за підтримки екс-народного депутата Олега Царьова, знову запрацювала немає.

ЄСПЛ 4239eУ 2014-2015 рр рф організувала цілу програму масового подання скарг на Україну в ЄСПЛ. Фото: відкриті джерела

«Якби з початку повномасштабного вторгнення була велика кількість заяв проти тільки України, то Суд (ред. — ЄСПЛ), як на мене, видав би якийсь пресреліз, або новину на сайті щодо статистики, яка б про це свідчила. Ситуація умовного 2015 та 2023 року відрізняються тим, що зараз йде активне військове протистояння. Тому, можливо, тільки після того, як активна фаза військових дій буде завершена або суттєво сповільниться, російські сили повернуться до ідеї  масово «закидати» ЄСПЛ заявами проти України щодо подій, що розпочались після повномасштабного вторгнення Росії в Україну», — розповіла редакції Бахмут.IN.UA радниця з прав людини, Центр прав людини ZMINA, Наталія Охотнікова.

Наталія також пояснила, що відповідальності за подібні «фабрики» скарг до ЄСПЛ немає, адже в цьому відсутній склад злочину. З боку ЄСПЛ є спосіб боротися з цим «зловживанням» правом на звернення — це ретельна фільтрація всіх вхідних заяв та відхилення таких, що явно необґрунтовані або подані з метою створення позовів з корисливих міркувань проти певної держави.

так звані 0f6baСамопроголошена днр заявила, що готує скарги на дії України до міжнародних організацій. Фото: окупаційні ресурси

Які скарги про порушення прав може подати росія через зрадників і маріонеток?

На своїй пресконференції с залученням декількох бахмутян 19 червня, так звана омбудсменка самопроголошеної днр Дар’я Морозова згадала про подачу свідчень про злочини ЗСУ до ООН. Ці заяви дійсно можуть справдитися, адже така можливість у рф та її поплічників існує. З урахуванням того, що росії важливо зменшити підтримку України будь-якими методами, зокрема через дискредитацію, ці слова у майбутньому можуть перетворитися у реальні дії.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснює, що загалом є дев’ять основних договорів ООН із прав людини й спеціальні комітети до них. Вони мають повноваження розглядати індивідуальні повідомлення від потерпілих щодо порушення прав, а також передбачають можливість подання міждержавних повідомлень, якщо держава-член вважає, що інша держава не дотримується своїх міжнародних зобов’язань за договором. Основними Комітетами, до яких теоретично можуть подаватися скарги проти України — це Комітет по правах людини (стосується порушення Міжнародного пакту про громадянські й політичні права), Комітет проти катувань (стосується порушення Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання), Комітет з насильницьких зникнень (порушення Конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень) та Комітет з прав дитини (порушення Конвенції про права дитини).

У випадку подачі міждержавних повідомлень мова має йти про держави, які визнали компетенцію Комітетів — це стосується як держави, щодо якої подається повідомлення, так і тієї, яка подає повідомлення. Наприклад, рф не є стороною Конвенції про насильницькі зникнення і не визнала компетенцію Комітету з прав дитини, отже, не може подавати повідомлення щодо порушення за цими договорами.

Стороною подачі не можуть бути так звані ЛНР та ДНР, оскільки вони не є невизнаними державами. Зато повідомлення про порушення прав людини можуть подавати громадські організації.

ООН 06e37В теорії росія може подати скаргу на Україну в ООН. Фото: відкриті джерела

Крім того, для подачі подібних скарг у будь-яку інстанцію потрібно виконати ряд вимог щодо оформлення та обґрунтування. За відсутності цього, скарги не будуть прийняті міжнародними інституціями.

Як ставитися до українців, які свідчать на користь росії?

Депортація ba723рф депортувала 8% мешканців Бахмута. Фото: сайт “Україна без тортур”

За даними самих окупантів, вони вивезли з Бахмуту понад 7 тисяч осіб. Звісно, що серед цих людей існують ті, хто має проросійську позицію та добровільно дає свідчення росіянам щодо «злочинів ЗСУ». Утім, треба розуміти, що в руках росіян можуть бути люди, які стали заручниками рф. Наразі це складно довести, але є принаймні один випадок примусової депортації, коли наприкінці лютого цього року росіяни вивезли зі Ступок частину парафіян Свято-Георгіївського храму разом з отцем Олексієм, який єдиний в громаді залишався, щоб допомагати людям.

Те, що такі люди говорять на камеру або задля свідчень, це має вважатися як спроба вберегти своє життя, а не злочин проти України. Адже, з початку повномасштабного наступу ми стали свідками багатьох відеозаписів з українськими військовополоненими, які на камери росіян оговорювали Україну. Ми не можемо знати передумови кожної такої історії. Але ми неодноразово бачили, як росіяни гребують всіма міжнародними нормами та використовують всі можливі способи, щоб досягнути своєї агресивної мети.

Тож, важливо не узагальнювати всіх депортованих до рф та ТОТ людей, а аналізувати передумови потрапляння під депортацію, минулі вчинки чи слова та, виходячи з цього, робити висновки. Проте, навіть сам факт подачі цих документів може слугувати додатковим інформаційним приводом для росії та ще одним наративом, спрямованим проти України.

Олексій 7bf31Депортований з Бахмута отець Олексій. Фото: надане волонтеркою церкви

Читайте також: Чи можуть українці, які повернулися з окупації претендувати на фінансову допомогу від держави?

Нагадаємо, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі звільненням Бахмуту. Хто ж насправді на відео та що за події висвітлюються — читайте у нашому розслідуванні.

Фото: 24 Канал

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Що робити при алергії на ягоди у дитини? Поради від фахівців Бахмутської лікарні

Микола Ситник 15:30, 9 Травня 2024
Ягоди 23d7d

Ягоди є одними з найкорисніших літніх смаколиків. Вони містять вітаміни та поживні речовини, які збагачують організм. Особливо корисними ці дари природи будуть для малечі, яка росте й розвивається. Вони здатні урізноманітнити дитячий раціон, а також помітно зміцнити імунітет. Однак, деякі ягоди можуть викликати алергію та неприємні відчуття у дитини.

Як полегшити симптоми, попередити алергію у дитини та що варто знати у таких випадках — редакції “Бахмут. IN.UA” розповіли фахівці Бахмутської лікарні в Броварах.

Ягоди алергени

Алергія — це патологічна реакція імунної системи, пов’язана з підвищеною чутливістю до деяких речовин — алергенів. До таких ягід спеціалісти включають: полуницю, суницю, малину, кавун і виноград. Під час їх вживання у деяких дітей може з’явитися алергія.

Полуниця 37cfcПолуниця — ягода-алерген / фото з відкритих джерел

Симптоми алергії на ягоди

До алергічної реакції на ягоди схильні люди з захворюванням на: 

  • генетичну непереносимість ягоди; 
  • астму; 
  • екзему; 
  • алергією на пилок берези; 
  • хронічними захворюваннями печінки та шлунково-кишкового тракту; 
  • ослабленим імунітетом.

Перші ознаки алергії проявляються через 1-2 години після вживання ягоди: 

  • свербіж, почервоніння і в’язкість в порожнині рота;
  • висипання на язиці і небі; 
  • сльозогінність і запалення слизової оболонки ока; 
  • нежить і кашель; 
  • кропив’янка; 
  • нудота і здуття живота. 

Більш серйозні симптоми: 

  • кашель з хрипами або ознаками задухи; 
  • діарея та блювання; 
  • запаморочення; 
  • набряк губ і обличчя.

 

Як допомогти при гострому нападі алергії на ягоди?

Алергічна реакція, яка потребує термінової медичної допомоги, називається анафілаксією. В таких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря. 

Ознаки анафілаксії:

  • розпухання язика, горлянки і порожнини рота; 
  • прискорений пульс; 
  • зниження артеріального тиску; 
  • запаморочення і непритомність; 
  • лихоманка і галюцинації.

Висипання 5f851Висипання на тілі при алергії / фото з відкритих джерел

Що треба робити для запобігання алергії?

  • уникайте алергену, що запускає алергічну реакцію;
  • ведіть запис алергенів та проявів своїх алергічних реакцій медикаменти необхідні для усунення проявів алергії. 

У підібраною для дитини дозуванні призначають: 

  • антигістамінні;
  • сорбенти.

Застосування місцевих засобів

Мазі і креми для лікування проявів алергії займають окреме місце в ряду антигістамінних препаратів. З їх допомогою можна прибрати шкірні висипи, свербіж і набряки. Наносять їх тонким шаром на уражене місце кілька разів в день. Важливо враховувати, що самостійний підбір таких мазей без призначення лікаря може згубно позначитися на здоров’ї малюка.

Виноград 60818З виноградом слід бути обережними, не давайте дитині переїдати / фото з відкритих джерел

Вживання ягід при алергії

Алергія на ягоди може з’явитися, якщо в дитячому віці продукт не був включений в раціон.

Звести ризик виникнення харчової алергії у немовляти можна за допомогою таких дій:

  • годувальниці відмовитися від вживання ягід до досягнення малюком віку 6 місяців;
  • починати самостійне знайомство малюка з ягодами відповідно до рекомендацій педіатрів;
  • не купувати занадто ранні ягоди і ягоди, привезені з-за кордону або віддалених регіонів;
  • не давати дитині переїдати, навіть якщо негативної реакції на фрукт або ягоду раніше не було;
  • не давати полуницю і черешню дитині, якщо в даний момент у нього проблеми з травленням.

Кавун 1d336Кавун теж викликає алергію / фото з відкритих джерел

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 12:35, 9 Травня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 15 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє “Центр Підтримки бахмутян у Дніпрі”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 15 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Ягоди 23d7d

Що робити при алергії на ягоди у дитини? Поради від фахівців Бахмутської лікарні

Ягоди є одними з найкорисніших літніх смаколиків. Вони містять вітаміни та поживні речовини, які збагачують організм. Особливо корисними ці дари природи будуть для малечі, яка […]

15:30, 09.05.2024 Микола Ситник
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 15 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Стільці в обмін на житло для ВПО: у Києві відкриють благодійну виставку

У київській Avangarden Gallery за адресою вулиця Січових Стрільців, 23а, з 16 до 21 травня відбудеться виставка-аукціон колекції ексклюзивних стільців від українських митців та дизайнерів. […]

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та […]

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, […]