Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Семаковська Тетяна 16:30, 18 Квітня 2024

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти ваше здоров’я та зовнішній вигляд шкіри. З цим вам допоможуть спеціальні косметичні засоби, які можна знайти в багатьох магазинах. Валерія Дергаус, косметологиня з Бахмута, розповіла нашій редакції про те, як правильно підібрати сонцезахисний засіб для всієї родини.

Як підібрати сонцезахисний засіб для всієї родини — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Захист від сонця

Сонцезахист
Сонячний день / фото з відкритих джерел

Засоби для захисту від сонця рекомендують використовувати протягом всього року, а не тільки влітку. Валерія каже, що сонцезахисні засоби потрібні всім, незалежно від пори року. Адже вплив ультрафіолету на шкіру має накопичувальний характер. Тож, важливо знати, який саме засіб потрібно обрати саме вам серед усіх товарів, які можна знайти на поличках у магазинах.

Сонцезахисні креми бувають з різними ступенем захисту, але найкраще обирати з найвищим рівнем, тобто 50+. Також варто підбирати крем під потреби, тобто звертати увагу на позначки:

  • сонцезахист для жирної шкіри;
  • сонцезахист для сухої шкіри;
  • сонцезахист для комбінованої шкіри;
  • сонцезахист для нормальної шкіри.

Які існують сонцезахисні засоби та чим вони відрізняються?

Валерія розповіла, що основною функцією сонцезахисних засобів є захист шкіри від ультрафіолетових (UV) променів сонця, а не тільки захист від сонячних опіків. Ці промені можуть завдати шкоду вашій шкірі, сприяють її старінню та збільшують ризик розвитку раку шкіри.


Ультрафіолетові промені шкідливі для вашої шкіри та збільшують ризик розвитку раку шкіри / фото Національна академія медичних наук України

Що прискорює старіння шкіри

Сонцезахисні креми
Сонцезахисні креми / фото ілюстративне

Ультрафіолетові промені групи A (UVA) складають 90% від всіх сонячних променів, які досягають поверхні Землі. Промені UVA оточують нас кожен день, незалежно від пори року. Ось чому важливий сонцезахист цілий рік, а не лише літом, коли “пригріло” сонце.

Також, ці промені проникають крізь скло, тому важливо використовувати SPF якщо, наприклад, ваше робоче місце знаходиться біля вікна. Вплив UVA променів відбувається “тихо” – без опіків і відчутного дискомфорту. Ці промені повільно впливають на ДНК людини, прискорюють старіння і в результаті свого впливу можуть пригнічувати імунітет.

Ультрафіолетові промені групи B (UVB) складають 10%. Вони вважаються найнебезпечнішими, але більшість шкоди від цих променів проявляється після їх відчутного впливу. Опіки на шкірі провокують фотостаріння, починаються різні процеси в клітинах шкіри, які в деяких випадках призводять до небезпечних захворювань.

Ось чому важливо використовувати сонцезахист цілий рік й обирати засоби широкого спектра дії (захист від UVA та UVB променів).

Як обрати сонцезахисний крем

Як обрати сонцезахист
Важливо правильно обрати сонцезахист / фото ілюстративне

SPF (sun protection factor) – це фактор захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку ви можете отримати без загрози опіку, тобто ступінь захисту від сонця. Чим вищий індекс SPF, тим більше ультрафіолету блокує засіб. Наприклад, SPF 15 нейтралізує 93% UVB-променів, а SPF 50 – 98%. Водночас жодна косметика із SPF не здатна убезпечити шкіру від 100% променів.


Дотримуйтеся рекомендацій використання сонцезахисних засобів для отримання ефективного захисту / фото з відкритих джерел

“ВООЗ рекомендує до використання засоби з індексом SPF 15+; Американська академія дерматології наполегливо радить починати із SPF 30. Якщо у вас дуже світла шкіра або ви плануєте перебувати на сонці довгий час, краще обрати санскрін із SPF 50. Майте на увазі, що індекси SPF не сумуються. Тобто, якщо ви нанесли сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50”, — пояснила Валерія.

Скільки потрібно сонцезахисного крему на обличчя

Сонцезахисний крем для обличчя
Сонцезахисний крем для обличчя / фото з відкритих джерел

Валерія розповідає, що для ефективного захисту від UV-випромінювання, необхідно наносити достатню кількість сонцезахисного засобу. Вона рекомендує використовувати “2 пальці” крему на зону обличчя, вух та шиї. Наносити захисні засоби від сонця потрібно за 15-30 хвилин до того, як ви вийдете на сонце. Це дозволить засобу повністю поглинутися в шкіру і почати працювати.

Валерія рекомендує обрати засоби від сонця орієнтуючись за типом вашої шкіри для більш зручного застосування:

  • суху шкіру задовольнить класичний сонцезахисний крем або молочко;
  • жирній та комбінованій шкірі буде комфортніше з гелем, лосьйоном або флюїдом, які не залишатимуть блиску.

На вразливих ділянках шкіри, на кшталт вух, носа та контуру очей, а також на татуюваннях і шрамах, доцільно використовувати засоби у форматі стіку. На важкодоступних – сонцезахисні спреї. Не забувайте захищати від ультрафіолету губи: статистика каже, що цю зону часто вражає рак шкіри. Купувати окремий санскрін необов’язково – достатньо бальзаму чи помади із сонцезахисними фільтрами. Косметику з мінеральними фільтрами можна використовувати навіть на дуже чутливій шкірі.

Крім того, Валерія розповідає, що важливо читати склад сонцезахисних кремів та уникати деяких компонентів в них:

  • мінеральні олії;
  • рослинні олії (кокосова, пальмова);
  • вазелін та парафін;
  • деякі кислоти (стеаринова, олеїнова тощо).

Як змивати сонцезахист?

Як змивати сонцезахист
Потрібно ретельно змивати сонцезахист / фото ілюстративне

“Дуже важливо якісно змивати сонцезахист, особливо, якщо він на хімічних фільтрах, оскільки він здатен проникати в пори. Для цього використовуємо двоетапне очищення: гідрофільний засіб (олія або шербет) та засіб для вмивання (гель або пінка). Лише таким чином ми зможемо якісно очистити шкіру”, — сказала Валерія.

Важливо також звертати увагу на те, що сонцезахисні засоби для обличчя та сонцезахист для тіла це два різних товари, які бажано купляти окремо. Найкращі сонцезахисні креми мають бути підібрані під ваші потреби.

Шкіра обличчя від природи більш вразлива, тому деякі засоби для тіла можуть викликати на ній подразнення. До того ж для жирної та комбінованої шкіри текстура таких продуктів зазвичай занадто важка, а для чутливої – занадто агресивна. Своєю чергою, в сегменті санскрінів для обличчя чимало засобів мають гіпоалергенну формулу і не містять ароматизаторів.

Якщо ви шукаєте універсальний засіб для відпустки, придивіться до кремів і спреїв із приміткою Facе/Body – такі можна використовувати по всьому тілу, пояснює лікарка.

Чи можна дитині бути на сонці


Дітям до 6 місяців взагалі не варто перебувати під прямими сонячними променями / фото відкриті джерела

Першочергово Валерія каже, що діти до 6 місяців не повинні перебувати під прямими сонячними променями взагалі. Організовувати прогулянки треба лише у безпечні години та у затінку або під парасолею. Також можна використовувати колиски із накритим капюшоном, адже деякі сучасні візочки тепер теж мають spf фільтр.

Старшим діткам, як і дорослим, теж не рекомендується перебувати довго під прямими сонячними променями. Варто дотримуватись правил щодо затінку та перебування під парасолею. Також, варто використовувати легкий та натуральний одяг на довгий рукав.

Найкраще відбивають сонце сині та червоні кольори одягу. Не забувайте за головні убори, які мають бути легкі, світлі й широкими полями. Для діток варто брати такі, що гарно закривають шию та прикривають ніс. До того ж памʼятайте за окуляри від сонця. Це не лише модний аксесуар, а й захист очей і для діток, який теж необхідний. Після року подбайте про окуляри, лише перевірте їх якість. Крім того, для діток часто є костюми для плавання чи інший одяг з spf-фільтрами, бажано купляти саме такий.


Уважно читайте компоненти сонцезахисних кремів для дітей, там не має бути хімічних формул / фото відкриті джерела

Які засоби від сонця можна використовувати дітям:

  • Для діток до 6 місяців не варто використовувати жодні, оскільки їм загалом не варто бути під сонячними променями;
  • До З років теж не варто дитині перебувати на сонці, але при потребі можна використовувати дитячі сонцезахисні засоби, які призначені для дітей з 6 місяців;
  • Для діток використовуємо крем захист від сонця лише без хімічних формул SPF. Тобто без таких компонентів: Avobenzone, Octinoxate, Oxybenzone. Вони є нерекомендованими для дітей;
  • Використовуємо SPF 50 захист на мінеральних фільтрах.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:35, 29 Квітня 2024
Школа / фото ілюстративне

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці потрібно розв’язувати нагальні питання, зокрема ті, що стосується освіти дитини.

Про те, як влаштувати дитину, що зазнала вимушеного переміщення, до державного або комунального закладу освіти, розповіли експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Як влаштувати дитину ВПО у місцеву школу

За словами експертів, держава гарантує кожній дитині, у тому числі й ВПО, доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Це прописано у частині 2 статті 19 Закону України “Про охорону дитинства”.

Як ВПО здобути дошкільну освіту

Діти з-поміж ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних або комунальних закладів дошкільної освіти.

Для того, щоб дитина здобула дошкільну освіту, потрібно надати заявку про зарахування до того чи іншого навчального закладу. Це повинен зробити особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. До заяви також потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • копія документа про право на пільгове зарахування (довідка ВПО або документ, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів).

Прийом заяв про зарахування дітей може організовуватися, зокрема, з використанням системи електронної реєстрації чи через ЦНАП.

Як ВПО отримати загальну середню освіту

Для того, щоб дитину ВПО зарахували до закладу середньої освіти, одному з батьків, опікуну чи іншому законному представнику потрібно звернутися до адміністрації закладу з відповідною заявою. До неї потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми;
  • копія довідки ВПО або документа, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Як ВПО отримати професійну, фахову та вищу освіту

Діти ВПО мають право на здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти на загальних підставах. 

Одночасно з цим, діти ВПО, які проживали на нині тимчасово окупованій  території (ТОТ), мають право на здобуття або продовження здобуття освіти певного рівня освіти в інших регіонах України коштом держави або місцевого бюджету. Їм також надається місце в гуртожитку на час навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці […]

15:35, 29.04.2024 Скопіч Дмитро

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

children g589d22510 1920 19355

Як батькам жити в постійній тривозі за своїх дітей: поради психологині Ганни Сердюкової

Майже рік Україна страждає від повномасштабної війни, через що багато українців постійно перебувають у стані гострого стресу. Багато хто відчуває втому, апатію, ступор. І це […]

Допомога на дитину 2024

Як переселенцям оформити допомогу на дитину: детальна інструкція

Переселенці, які мають довідку ВПО та хочуть оформити допомогу на дитину можуть зробити це двома способами: офлайн та онлайн. Детально пояснюють у Мінреінтеграції. Оформити допомогу […]