Комуністи та прихильники «русского міра»: кого можна знайти у списку почесних громадян Бахмуту

Семаковська Тетяна 13:41, 19 Червня 2023

З 2014 року в Бахмуті періодично з’являлися дискусії щодо списку почесних громадян міста. До лютого 2023 року у цьому списку зокрема були Йосип Кобзон та Андрій Клюєв, які є відвертими послідовниками ідей «русского міра» та мають довгу історію роботи проти української держави. Наразі 54 людини мають такий статус. Біографії деяких з них вдалося знайти місцевим ЗМІ та активістам, ці люди були чекістами, більшовиками та активними прихильниками комуністичних ідей.

Наша редакція вирішила з’ясувати, чи доречно зараз продовжувати практику присвоєння таких звань та що робити зі званнями почесних громадян у тих людей, які працювали на окупаційний радянський або російський режими. 

Радянська традиція

Традиція присвоєння звань почесних громадян Україна успадкувала з радянського союзу. Невіддільною її частиною було заохочення людей, які тим чи іншим чином допомагали окупаційному радянському режиму. З моменту відновлення незалежності в країні продовжили відзначати людей подібними почестями на державному та місцевому рівні. В Бахмуті така практика застосовувалася з 1965 по 2013 рік. Проте, з початку війни жодна людина не здобула такого визнання. 

Право подати кандидатуру для присвоєння звання надається;

  • міському голові;
  • виконавчому комітету міської ради;
  • постійним комісіям міської ради;
  • трудовим колективам підприємств;
  •  громадським та профспілковим організаціям (редакція положення від 2017 року). 

Не відомо, чому за 10 років не з’явилося ініціатора подібного подання. Однією з причин може бути бажання зайвий раз не акцентувати на вже наявних почесних громадянах, частина з яких є як мінімум контроверсійними особистостями, а іноді відвертими зрадниками країни. 

«Інститут почесних громадян міста – за своїм походженням суто радянський і відображає цінності тієї доби. Перегляд і скасування деяких нагороджень (щодо Й. Кобзона й А. Клюєва) обумовлено вимогами законодавства. Останнє присвоєння цього звання відбулося десять років тому, у 2013 році, в ще не перейменованому на той час Артемівську. Такі паузи бували й раніше (з 1971 року до 1981, і потім з 1981 до 1991 – жодних нагороджень). Як на мене, це ознака зміни певних історичних векторів, переосмислення цінностей. Можливо, після повернення Бахмута з-під окупації, після відбудови міста відзначення почесних громадян поновиться й набуде нового змісту. Або ж залишиться тільки історичною згадкою, частиною нашої пам’яті минулого», — поділився Ігор Корнацький, завідувач відділу Бахмутського краєзнавчого музею.

Почесні зрадники міста Бахмут

Кобзон. Джерело: BBC News Україна

Клюєв та Кобзон є зрадниками України та прихильниками «руського миру» . Джерело: Главком

З усього списку почесних громадян, найвідомішими є саме Кобзон та Клюєв. Після початку війни в соціальних мережах та через звернення до міської ради мешканці намагалися домогтися виключення цих осіб зі списку. 

«Це було десь 2015 чи 2016 року, я звертався до міської ради з проханням позбавити звання почесних громадян міста Кобзона та Клюєва. Тоді комісія засідала. Мені дали відповідь, що у положенні немає пункту, який би дозволив позбавлення громадян такого звання. Те, що їх позбавили цих звань може значити, що війна все-таки змінила щось у свідомості людей», — поділився мешканець Бахмута Геннадій Устинов.

Кобзон активно підтримував режим Януковича. Джерело: Лівий берег

Проте, навіть після зміни Положення про присвоєння звання “Почесний громадянин міста Бахмут”  у 2017 році та внесення до нього пунктів про можливість позбавлення громадян цього звання, Кобзон та Клюєв залишалися почесними ще 6 років. Протягом цього часу активісти та місцеві ЗМІ нагадували міській раді про існування цієї проблеми. 

На жаль, їх заклики були проігноровані. Тільки через рік повномасштабної війни та після повного знищення росіянами міста, цих людей виключили з даного списку рішенням керівника  Бахмутської ВЦА. Толерування подібних особистостей у списках почесних громадян відбувалося в багатьох містах України, особливо на сході. Звання почесного громадянина має більше формальне значення, а переваги його отримання обмежуються невеликими пільгами. Проте, відмова виключати з таких списків зрадників України демонструє неготовність до змін у свідомості людей та переходу від «радянської людини» до патріота України. 

«Треба робити великих людей почесними громадянами, таких як Олекса Тихий. У нього тітка мешкала на Ступках і він там часто бував. Також він вчився в Часів Ярі. У нас в Бахмуті народився видатний філософ світового рівня Сергій Кримський. І це тільки ті, кого я сходу можу згадати. На такі фігури можна рівнятися. Треба таких людей робити почесними, а не якихось червоних директорів та КГБістів. Бо це совок. Треба показувати, які потужні люди жили в Бахмуті», – розповідає громадський діяч, один з організаторів Євромайдану у Костянтинівці Володимир Березін. 

Василь Чубанов називав українців фашистами та виступав на антимайдані. Джерело: ТРК Заказ

Останнім мешканцем Бахмута, який був відзначений у 2013 званням почесного, став Чубанов Василь Сергійович. Вже на початку 2014 року він підтримував Януковича, виступав на Антимайдані та закликав владу застосовувати жорсткі міри проти учасників Майдану. Він отримав це звання за «За багаторічну громадську діяльність, високий рівень організації ветеранського руху та значний особистий внесок у патріотичне виховання молодого покоління м. Артемівська».

Можна тільки уявляти, які саме ідеї він нав’язував молодому поколінню під час такого виховування. Крім того, він є одним з двох почесних громадян, які за останні 5 років отримували пільги на оплату житлово-комунальних послуг з міського бюджету (згідно із відповіддю Бахмутської міської ради на запит редакції). Право на пільги йому дало саме звання почесного громадянина міста. 

Бахмутська міська рада пише про заслуги В.Чубанова у некролозі без згадки його антиукраїнської діяльності. Джерело: Сайт Бахмутської міської ради

Прибрати звання чи трансформувати його сенс?

Наразі Бахмут став символом незламності країни та місцем великого горя нашого народу. Можливо, це одна з причин довгоочікуваного рішення про виключення зі списку почесних громадян Кобзона та Клюєва. Проте, станом на зараз там досі залишаються люди, які чинили злочини проти України та українців. В контексті трагедії міста, це щонайменше недоречно. 

«Ця традиція йде ще з радянських часів, але поки вона існує, ми маємо відзначати таких людей. Я зараз знаходжуся на заході України, в маленькому містечку. Тут почесним громадянином є Степан Бандера і багато потужних героїв, які зробили вклад в розвиток держави. Раніше в наших містах відзначали директорів підприємств, ветеранів КДБ тощо. Навіть після незалежності давали звання почесних громадян тим людям, які не докладалися до розвитку держави. Ці звання є інструментом, і якщо його використовувати правильно, то він буде працювати», – поділився Володимир Березін

Кримський,Тихий. Донецька земля має багато великих людей, які гідні бути почесними громадянами міст, замість чекістів та ветеранів КДБ. Джерело: НАН України , Історична правда

Наші підписники у Telegram розділилися у думках з приводу того, що треба робити далі зі статусом почесного громадянина міста. 36% вважають, що треба реформувати підхід до надання цього звання, а 42% впевнені, що треба відправити таку традицію у минуле. 

 

Опитування у нашому Telegram-каналі з приводу того, що треба зробити зі званням почесного громадянина. Джерело: знімок екрана з Telegram-каналу Бахмут.IN.UA

Бахмутські активісти та діячі, опитані нами, зійшлися на тому, що подібне звання треба залишити. Але концепція присвоєння такого статусу має трансформуватися. 

«Статус почесного громадянина потрібно залишити. Це не радянська практика, а міжнародна. Є, наприклад, почесний громадянин Нью-Йорку. Проте, періодично потрібно передивлятися громадськості, депутатському корпусу міської ради те, ким є почесні громадяни. В статуті громади варто прописати, що почесним громадянином не може бути діяч тоталітарних радянського або нацистського режимів, царського уряду тощо. Після нашої перемоги, коли Бахмут деокупують, а може навіть і зараз, почесними громадянами міста мають бути всі бахмутяни, які перебували в ЗСУ та загинули під час оборони міста і, на мою суб’єктивну думку, командири всіх бригад, які брали участь в обороні міста Бахмут у 2022-2023 роках», – поділився Голова «Солідарна Молодь» Донеччини, волонтер, колишній голова Молодіжної ради в Бахмуті Аркадій Петросян


Приклад вшанування людей, які зробили внесок у розвиток культури. Джерело: Facebook група “Буде Бахмут!”

«Зараз ми будемо з цього формату викреслювати й додавати прізвища людей за не дуже чітко визначеними критеріями. Який саме період мається на увазі? З моменту діяльності Сергєєва? В яких галузях розбудови міста? Є іще декілька пам’ятних статусів, як вони узгоджені між собою (Людина року)? Тобто процес комеморації потребує стати сучасним і активним, максимально відкритим. В нас не називають заклади іменами громадян, а я знаю європейські й ізраїльські приклади іменних лавок, дерев і скверів. Згодна з Корнацьким, це несказанний совок, але перед будь-якими змінами треба подумати про працюючу схему вшанування та комеморації. Це лінія зіткнення громади, влади та активістів», – поділилася директорка Бахмутського краєзнавчого музею Олена Смирнова.

Першочергово, потрібна зміна тексту Положення. Адже в ньому існує пункт, який забороняє надавати почесне звання посмертно. Це не дає можливості відзначати званнями тих людей, які привнесли суттєвий внесок в розвиток української Донеччини, але були зневажені радянською або російською владою. Також, це не дозволяє надавати почесне звання військовим, волонтерам та активістам, що загинули на війні з 2014 року.

«У владі всі один одному давали ці почесні знання: комуністи, регіонали та інші. До державотворення це не мало ніякого відношення. Обов’язково треба зробити зміни в положенні. Перше, щоб надавили звання посмертно. Зараз на заході України існує практика присвоєння почесних громадян міста тим, хто помер у боротьбі за Україну. Це відбувається майже одразу. Якщо людина віддала життя за Україну, то йому важливо надати звання почесного громадянина міста. Він точно є державотворцем», – поділився Володимир Березін.

Вам буде цікаво: 

Важливо забрати звання почесних громадян у тих, хто був долучений до злочинів проти України або підтримував окупацію країни у різні періоди часу. Адже герої сучасності та минулого, які боролися за Українську державу та її незалежність не можуть бути в одному списку з тими, хто докладав зусиль, аби знищити країну.

«Треба зробити «інвентаризацію» тих людей, які є почесними громадянами, зрозуміти як вони причетні до міста Бахмута та винести це на обговорення. У нас в місті мало хто знає більшість людей, які є в цих списках, що вони саме зробили для того, щоб місто було українським. І головний акцент саме на українському місті. Адже ми живемо в Україні, а не в срср. Взяти навіть Артема Сергєєва (ред. – син Ф.А. Сергєєва, на честь якого радянська влада під час окупації перейменувала місто Бахмут). Який стосунок він має до нашого міста? Треба кожного перевірити та дослідити причетність до міста й описати, що корисного вони зробили», — розмірковує громадський діяч, волонтер, учасник Майдану Андрій Лоза.

Андрій Лоза зауважив, що треба відзначати всіх тих людей, які вносили позитивні речі в наше місто починаючи з 2014 року. Наприклад, у Бахмуті жив Герой України Дмитро Чернявський, якого у 2014 році вбили під час мітингу за єдність України у Донецьку. Проте, в місті немає навіть вулиці, яка б мала його ім’я.

Ми маємо вшановувати сучасних героїв міста Бахмут, яким є Дмитро Чернявський. Джерело: Сайт Небесної сотні

Натомість є вулиця Чапліна. Особа з таким прізвищем є не тільки у списку почесних громадян міста, але й у списку представників комуністичного тоталітарного режиму. У цьому списку Український інститут національної пам’яті вказав осіб, на честь яких названі населені пункти та об’єкти в них. Ці назви підпадають під закон про декомунізацію.

Наша редакція запитала у Бахмутської міської ради, чи планується перегляд наявного списку почесних громадян. На жаль, відповідь на запит на публічну інформацію не містила чіткої позиції з цього приводу. Секретар Бахмутської міської ради Ганна Петриєнко-Полухіна розповіла, що робота над переглядом цього списку триває.
Наразі може здаватися, що подібні дії не є пріоритетним напрямком роботи ради. Проте, ця проблема з’явилася десятиліття тому. Важливо, щоб відзнаки та шанування людей відповідали реаліям нашого часу. Прославляти осіб, які працювали проти України під час чергового злочину рф в нашій країні є неприйнятним. Тому, наша редакція продовжить слідкувати за цим процесом й надалі.

Відповідь міської ради щодо перспектив перегляду списку почесних громадян Бахмуту. Джерело: фото відповіді міської ради Бахмут на запит на публічну інформацію

Олексій Рева вже створив прецедент щодо позбавлення звання почесних громадян через одноосібне рішення. Теперішній його статус керівника ВЦА дозволяє прийняти рішення таким чином. Проте, робота досі не завершена. Щодо Кобзона та Клюєва постійно здійснювався тиск з боку громадськості.

Але цей список досі містить велику кількість менш відомих, але не менш шкідливих для України осіб. Багато дійсно великих людей жили або відвідували Бахмут з моменту його заснування і дотепер. Якщо вже зберігати концепцію «почесних громадян міста», то за тої умови, що такими громадянами будуть люди, які протягом всього цього часу працювали та працюють задля міста та збереження його ідентичності.

Фото: Вечірній Київ

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 8 Травня 2024
Першокласник / фото ілюстративне

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та розвинути необхідні навички.

Про це повідомляє  Центр підтримки бахмутян у місті Київ

Підготовка до школи для дошкільнят 

Для полегшення адаптації майбутніх учнів до шкільного життя Фонд “Карітас-Київ” організовує курс підготовки “Школа маленьких магістрів”. Програма підійде для дітей віком 5-7 років, які цього року йдуть до 1 класу.

Що пропонує курс? 

На учасників чекає комплексна підготовка, яка імітуватиме шкільний день. Заняття допоможуть розвинути в дітей низку навичок, необхідних першокласникам:

  • увага та концентрація;
  • логічне мислення;
  • мовленнєві навички;
  • творчі здібності;
  • комунікативні вміння.

Крім того, майбутні школярі вивчатимуть основи читання, письма, математики та англійської мови.

“Діти відчують себе справжніми учнями, отримають практичний досвід та позбудуться страхів перед школою”, – пояснюють організатори.

Заняття триватимуть 2 години щоп’ятниці, починаючи з 7 червня. 

Курс підготовки розрахований на 3 місяці. Уроки проходитимуть у Соціальному центрі Фонду за адресою: вулиця Малокитаївська, 82.

Батьки зможуть записати дитину на курс, заповнивши спеціальну форму

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:00, 8 Травня 2024
Верхній замок у Луцьку / фото з відкритих ресурсів

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою.

Ситуація із вимушеним переселенням громадян через війну залишається складною. У Луцьку працюють кілька центрів, готових надати допомогу біженцям.

Безплатне житло у Луцьку для ВПО

Цілодобова “гаряча лінія” допоможе з терміновим розселенням:

  • телефон: (0332) 778 211;
  • телефон: +380 (66) 657 0915 
  • координаційний центр Волині: +380 (68) 233 4608
  • телефон: +380 (96) 881 8091

Повідомте свою локацію та кількість осіб, а далі вас скерують до найближчого вільного місця.

Тривале розміщення можливе в Арт-хостелі “Адреналін”, тут є 84 ліжко-місця. Якщо ви потребуєте допомоги – телефонуйте за номером +380 (95) 124 9008.

Центри допомоги біженцям

Центр допомоги біженцям (вулиця Карбишева, 1) пропонує:

  • безкоштовне тимчасове перебування;
  • до 500 місць для ночівлі;
  • гаряче харчування;
  • цілодобову медичну допомогу;
  • психологічну підтримку;
  • юридичні консультації.

Більше деталей за телефоном: +380 (95) 1249 008.

Гуманітарна допомога

Пункти гуманітарної допомоги для ВПО:

  • Територіальний центр соцобслуговування (вулиця Д. Галицького, 18);
  • “Центр взаємопідтримки ВПО” (проспект Соборності, 18);
  • Палац учнівської молоді (вулиця Шопена, 18);

Тут можна отримати продукти, одяг, засоби гігієни, постільну білизну.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та […]

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, […]

Зміни від Кабміну: хто зможе не платити за оренду майна

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови КМУ від 27 травня 2022 року № 634 “Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного […]

Сімейні та групові: де переселенцям у столиці отримати безплатні консультації психолога

Центр Психічного Здоров’я у Києві оголошує про безкоштовні заходи для внутрішньо переміщених осіб у період з 6 по 12 травня. ВПО з різних регіонів можуть […]

У Києві презентують виставку “Скорботний шлях Бахмуту”: адреса

7 травня о 16:00 у Національному заповіднику “Софія Київська” відбудеться безкоштовна презентація виставки “Скорботний шлях Бахмуту” для бахмутян.  Експозиція покликана розповісти світовій спільноті про героїчну […]