Рік окупації Світлодарська: що відбувається в місті?

Семаковська Тетяна 11:37, 7 Червня 2023

309181543 5187751717997978 1400684820378547703 n 5931eУкраїнська влада втратила контроль над Світлодарськом 24 травня 2022 року. Наразі тут активно працює російська пропаганда, російські політичні сили проводять зустрічі з мешканцями, окупанти заселяються в квартири проукраїнських мешканців, дітей направляють в туристичні поїздки в росію, а представники окупаційних адміністрацій постійно звітують про «покращення». Читайте подробиці в нашому матеріалі.

Світлодарськ – це місто у Бахмутському районі, яке з 2014 до 2022 року жило на лінії розмежування, наразі знаходиться приблизно у 30 км від лінії фронту. У 2015 році тут велися запеклі бої з російськими окупантами та сепаратистськи об’єднаннями. Місто має стратегічне значення, адже тут розташоване Світлодарське водосховище та Вуглегірська ТЕС. За словами голови ПАТ “Центренерго” Володимира Єгорова у нещодавньому інтерв’ю: в результаті окупації Світлодарську ми втратили контроль над Вуглегірською ТЕС, генерація якої складала 40-45% потужності компанії.

Наразі росіяни ледве не щотижня публікують на своїх ресурсах новини про «позитивні зміни», які відбуваються у місті під час його окупації. Ми проаналізували відкриті джерела та поспілкувалися з місцевими мешканцями, щоб зрозуміти реальну ситуацію.

Так звана відбудова

Записати a543f

У Світлодарську досі відбуваються періодичні вимкнення електроенергії. Скриншот: сайт окупаційної адміністрації.

З осені минулого року у мережі почали з’являтися повідомлення щодо того, що камчатський краї рф буде відповідати за відбудову інфраструктури Світлодарську та смт Миронівського. Російські ресурси виставляли фото та описи руйнувань. Хоча, в цьому, як завжди, росіяни звинувачують виключно Україну. У травні цього року відбувся візит губернатора камчатського краю до Світлодарської громади. Окупанти обіцяють відбудувати житловий фонд вже до зими. 

Проте, дуже малоймовірно, що вони втілять ці плани. Першочергова причина – це продовження бойових дій та обстріли. Окупаційні війська отримують сильний опір на фронтах, тому процес відбудови в таких непевних умовах неможливий.

Читайте також:  Світлодарськ: як це жити в російській окупації?

Друга причина в тому, що камчатський край не має фінансового ресурсу на це. Згідно з інформацією самих російських медіа, у бюджеті на 2023 рік існує дефіцит у 1 млрд рублів, а сам регіон знаходиться на 40 місті по якості життя серед суб’єктів рф. Але найголовніша причина в тому, що за прикладом ТОТ у 2014 році, після окупації ці території очікував економічний та інфраструктурний регрес. Тому, подібні заяви мають виключно рекламне та пропагандистське значення. Вони мають на меті схилити мешканців окупованих населених пунктів до співпраці з рф та виправдати перед росіянами колосальні фінансові та людські ресурси, які вони спрямовують на цю війну.

Житловий фонд

Поки окупаційна адміністрація публікує інформацію про «відбудову» громади, у соціальних мережах ширяться повідомлення про те, що солдати рф вламуються у житло мешканців та залишаються там жити. Це не нова практика росіян. Про подібний вид мародерства повідомлялося з перших тижнів повномасштабної війни. За повідомленнями, росіяни шукають порожні квартири для себе та своїх родин. Інколи місцеві колаборанти допомагають їм знайти порожнє житло.

photo 2023 06 06 11 54 00 7c938

Жителі в окупованому Світлодарську. Фото: пропагандистські ЗМІ

«У квартиру моєї знайомої вломилися оркі, сказали будуть тут жити. Звісно. Ремонт гарний, на який тягнулися кредити, меблі нові – їм сподобалося»

Анонімний мешканець м. Світлодарську

Водночас деякі мешканці вже почали отримувати квитанції про заборгованість по комунальних платежах з вимогою оплати у рублях та погрозами передати справу до суду у випадку несплати.

«Комунальні може хто і буде платити той, хто лояльний до  рашизму. Я не буду нікому нічого платити. Не мають права вони ні на що»

Анонімний мешканець м. Світлодарську

Ймовірна, окупаційна адміністрація такими діями готує фіктивні приводи до неправомірного відчуження майна тих, хто не хоче сплачувати гроші незаконним установам або знаходиться в евакуації далеко від власного дому.

Про такі випадки не існує рекламних статей на окупаційних ресурсах. Адже, ці новини демонструють зневагу росіян до приватної власності людей, яких, за їхніми словами, вони начебто прийшли звільняти.

Освіта

photo 2023 05 04 11 17 39 c556a

Пропаганда “руського миру” для дітей у школі Світлодарську. Фото: сайт окупаційної адміністрації.

Після окупації населених пунктів росіяни багато зусиль спрямовують на зміну освітніх програм та матеріалів. У цьому їм допомагають місцеві колаборанти. В соціальних мережах ширяться новини про те, як дітей зі Світлодарської громади возять на різні «конкурси», вивозять в росію та роздають їм паспорта. Крім того, окупанти заявляють про початок вивчання російської історії в школах.

Колаборантка Інна Дяченко, яка раніше працювала вчителькою математики в українській школі, розповідала про те, що працівники шкіл проходили перепідготовку в окупованому Донецьку та москві. Нав’язування пропаганди дітям є важливою та дуже небезпечною частиною окупаційних дій росіян. Вони вивозять та спалюють українську літературу та натомість завозять свою, першочергово історичну. Такими маніпуляціями вони сподіваються «перепрошити» свідомість дітей на свій лад та мати над ними контроль у майбутньому.

photo 2023 06 06 11 53 56 09e9b

Світлодарськ в окупації. Фото: росЗМІ

“Російська пропаганда намагається впливати на хиби нашої логіки, зокрема, користуючися ефектом якорування. Суть ефекту полягає в тому, що найкраще ми запам’ятовуємо першу інформацію, яку побачили, почули або прочитали — і все наступне, що ми будемо бачити, чути або читати ми будемо порівнювати із тим першим. Фактично, нав’язуючи дітям Донбасу російську культуру, окупанти змушують дітей в майбутньому ставити під сумнів своє українське походження та українські традиції свого регіону. Підсвідомо, навіть відштовхувати все проукраїнське, і все це — через те, що у їх пам’яті назавжди закарбується «навчання», яке зараз для них проводять окупанти”

Світлана Сліпченко, керівниця проєкту VoxCheck ГО “Вокс Україна”

“Щодо дітей… Складно сказати! Скажу лише так: всі кому не все одне на своїх дітей, вивезли їх із Світлодарська у перші півтора місяці повномасштабного вторгнення.”

            Анонімний мешканець м. Світлодарську

Більше про те, як росіяни спотворюють українську культуру та історію на тимчасово окупованих територіях на нашому сайті за посиланням: Жінка в кокошнику та брудний сарай: як росіяни представляють культуру Донеччини?

Якість життя

photo 2023 06 06 10 43 15 eb789

Бюсти сталіна розповсюджений у пропагандистів символ, цей стоїть в кабінеті так званого голови окупаційної влади міста. Фото: з відкритих джерел

Колаборант та зрадник, Максим Козловський, якого росіяни поставили на чолі окупаційної адміністрації Світлодарську, повідомив, що за останні пів року до громади повернулися 100 людей і тепер там мешкає близько 4000 осіб. У статтях про цю «перемогу» не вказували, що до повномасштабного вторгнення у місті було приблизно 13 тис. мешканців.

Крім того, т.з. очільник міста у черговому інтерв’ю розповідав про свої досягнення за рік, в тому числі про підключення світла, води, роботу над підключенням газопостачання та відбудову житлового фонду міста. Все це відбувається біля композиції з бюстом сталіна та прапорів незаконних формувань.Очевидно, що під час свого виступу він не згадав про те, що до окупації місто мало всі ці послуги.

Читайте також: Жінка в кокошнику та брудний сарай: як росіяни представляють культуру Донеччини?

Захопивши місто, росіяни принесли туди руйнування та занепад, привезли з собою комуністичну символіку, а натомість позбавили людей базових потреб. На сайті окупаційної адміністрації часто з’являються оголошення про відключення світла. З кінця травня мешканцям збільшили терміни подачі води з  9 годин на добу, на 15.

За повідомленнями містян, всі там досі мають українські банківські картки, але мають користуватися послугами посередників, щоб зняти та обміняти ці кошти. Транспортне сполучення працює з перебоями, а мешканці скаржаться на високі ціни. Водночас окупаційна влада продовжує займатися терором населення, замість розв’язання соціальних проблем.

“У Миронівському вивісили список “зрадників”. Тобто тих, хто висловлювався за Україну. Десь прізвищ 12 штук. Цих людей розшукують.”

“Комунікації нібито дійсно працюють вже. Але зимою світлодарці все одне замерзали.”

Анонімний мешканець м. Світлодарську

Ці всі наслідки приходу «руського миру» є стандартними для кожної громади. На жаль, оцінити реальну ситуацію в місці та громаді до повної деокупації території неможливо. Наразі ми можемо отримувати інформацію з окупаційних та пропагандистських ресурсів, які не є достовірними, або з повідомлень місцевих мешканців. Проте, навіть це дозволяє зрозуміти, що росіяни проводять активну пропагандистську роботу з населенням та приховують значну кількість проблем, які створили власними силами.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Що робити при алергії на ягоди у дитини? Поради від фахівців Бахмутської лікарні

Микола Ситник 15:30, 9 Травня 2024
Ягоди 23d7d

Ягоди є одними з найкорисніших літніх смаколиків. Вони містять вітаміни та поживні речовини, які збагачують організм. Особливо корисними ці дари природи будуть для малечі, яка росте й розвивається. Вони здатні урізноманітнити дитячий раціон, а також помітно зміцнити імунітет. Однак, деякі ягоди можуть викликати алергію та неприємні відчуття у дитини.

Як полегшити симптоми, попередити алергію у дитини та що варто знати у таких випадках — редакції “Бахмут. IN.UA” розповіли фахівці Бахмутської лікарні в Броварах.

Ягоди алергени

Алергія — це патологічна реакція імунної системи, пов’язана з підвищеною чутливістю до деяких речовин — алергенів. До таких ягід спеціалісти включають: полуницю, суницю, малину, кавун і виноград. Під час їх вживання у деяких дітей може з’явитися алергія.

Полуниця 37cfcПолуниця — ягода-алерген / фото з відкритих джерел

Симптоми алергії на ягоди

До алергічної реакції на ягоди схильні люди з захворюванням на: 

  • генетичну непереносимість ягоди; 
  • астму; 
  • екзему; 
  • алергією на пилок берези; 
  • хронічними захворюваннями печінки та шлунково-кишкового тракту; 
  • ослабленим імунітетом.

Перші ознаки алергії проявляються через 1-2 години після вживання ягоди: 

  • свербіж, почервоніння і в’язкість в порожнині рота;
  • висипання на язиці і небі; 
  • сльозогінність і запалення слизової оболонки ока; 
  • нежить і кашель; 
  • кропив’янка; 
  • нудота і здуття живота. 

Більш серйозні симптоми: 

  • кашель з хрипами або ознаками задухи; 
  • діарея та блювання; 
  • запаморочення; 
  • набряк губ і обличчя.

 

Як допомогти при гострому нападі алергії на ягоди?

Алергічна реакція, яка потребує термінової медичної допомоги, називається анафілаксією. В таких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря. 

Ознаки анафілаксії:

  • розпухання язика, горлянки і порожнини рота; 
  • прискорений пульс; 
  • зниження артеріального тиску; 
  • запаморочення і непритомність; 
  • лихоманка і галюцинації.

Висипання 5f851Висипання на тілі при алергії / фото з відкритих джерел

Що треба робити для запобігання алергії?

  • уникайте алергену, що запускає алергічну реакцію;
  • ведіть запис алергенів та проявів своїх алергічних реакцій медикаменти необхідні для усунення проявів алергії. 

У підібраною для дитини дозуванні призначають: 

  • антигістамінні;
  • сорбенти.

Застосування місцевих засобів

Мазі і креми для лікування проявів алергії займають окреме місце в ряду антигістамінних препаратів. З їх допомогою можна прибрати шкірні висипи, свербіж і набряки. Наносять їх тонким шаром на уражене місце кілька разів в день. Важливо враховувати, що самостійний підбір таких мазей без призначення лікаря може згубно позначитися на здоров’ї малюка.

Виноград 60818З виноградом слід бути обережними, не давайте дитині переїдати / фото з відкритих джерел

Вживання ягід при алергії

Алергія на ягоди може з’явитися, якщо в дитячому віці продукт не був включений в раціон.

Звести ризик виникнення харчової алергії у немовляти можна за допомогою таких дій:

  • годувальниці відмовитися від вживання ягід до досягнення малюком віку 6 місяців;
  • починати самостійне знайомство малюка з ягодами відповідно до рекомендацій педіатрів;
  • не купувати занадто ранні ягоди і ягоди, привезені з-за кордону або віддалених регіонів;
  • не давати дитині переїдати, навіть якщо негативної реакції на фрукт або ягоду раніше не було;
  • не давати полуницю і черешню дитині, якщо в даний момент у нього проблеми з травленням.

Кавун 1d336Кавун теж викликає алергію / фото з відкритих джерел

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 12:35, 9 Травня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 15 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє “Центр Підтримки бахмутян у Дніпрі”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 15 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Ягоди 23d7d

Що робити при алергії на ягоди у дитини? Поради від фахівців Бахмутської лікарні

Ягоди є одними з найкорисніших літніх смаколиків. Вони містять вітаміни та поживні речовини, які збагачують організм. Особливо корисними ці дари природи будуть для малечі, яка […]

15:30, 09.05.2024 Микола Ситник
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 15 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Стільці в обмін на житло для ВПО: у Києві відкриють благодійну виставку

У київській Avangarden Gallery за адресою вулиця Січових Стрільців, 23а, з 16 до 21 травня відбудеться виставка-аукціон колекції ексклюзивних стільців від українських митців та дизайнерів. […]

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та […]

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, […]