Як шахраї маскуються працівниками банків?

Семаковська Тетяна 09:37, 7 Червня 2023

Шахрай 1920Х1080 1 20417Понад 481 млн гривень торік вкрали карткові шахраї в українців. Це на 46% більше ніж у 2021 році. Більшу частину цієї суми шахраї вкрали використовуючи соціальну інженерію, коли люди під психологічним тиском або обманом самі переказують гроші шахраям або розкривають їм дані своїх карток.

Які сценарії використовують шахраї?

Шахраї маскуються працівниками служби безпеки банку. Шахраї телефонують та представляються працівниками служби безпеки банку та виманюють у громадян конфіденційну інформацію про їхні картки та рахунки, що потім дає можливість привласнити кошти громадян.

Під час таких телефонних розмов шахрай може:  

1) запевняти, що до ваших рахунків отримали доступ сторонні особи. Надалі шахрай випитує фінансові дані нібито для запобігання шахрайству, однак, отримавши ці відомості, привласнює гроші;

2) просити вас надати інформацію про картки та рахунки через планову перевірку даних у зв’язку з війною, а отримавши ці відомості, привласнює гроші;

3) повідомляти про кібератаку на ІТ-систему банку та просити перерахувати гроші на тимчасовий безпечний рахунок, який насправді є рахунком шахрая;

4) просити встановити програму віддаленого доступу для посилення заходів безпеки. Якщо ви виконуєте вказівки, шахрай отримує віддалено доступ до його онлайн-банкінгу та від вашого імені перераховує кошти на інший рахунок.

Шахраї підмінюють номер телефону та імітують дзвінки й смс від банків

Шахраї використовують спеціальну технологію «спуфінг» для підміни номера телефону та імітують смс і дзвінки від банків та інших офіційних установ. Тобто людині телефонує чи пише шахрай, а на екрані гаджета відображається український номер банку, мобільного оператора, пенсійного фонду, податкової, поліції тощо.

Коли шахраї підмінюють номер телефону банку під час надсилання смс, то смс-повідомлення від шахрая «підтягується» до ланцюжка листування з банком, тобто, коли людина відкриває смс-повідомлення від шахрая, бачить попередні повідомлення від свого банку. 

Читайте також: Ноутбуки, бензин та хліб: що закупляли за міський бюджет Бахмута

1200х1500 Шахрай банер 2 a58ef

Інструкція для користувача. Фото: Нацбанк

Яку інформацію може запитати працівник банку?

Працівник банку телефоном може запитати перші 6 та останні 4 цифри платіжної картки.

Коли ви самостійно телефонуєте до контакт-центру банку, працівник банку проводить віддалену ідентифікацію клієнта і вам будуть ставити питання щодо секретного слова, дня народження, місця проживання, паспорта тощо. 

Але справжні працівники банків ніколи не запитають тризначний номер на звороті картки, смс-коди, паролі від інтернет-банкінгу, пін-код до картки.

Припиніть розмову, якщо…

  • запитують тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів, пін-код до картки;
  • керують у телефонній розмові вашими діями (просять зробити трансакцію, встановити програму на ваш пристрій);
  • просять сфотографувати та переслати/надати фото платіжної картки;
  • лякають, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок;
  • просять перейти за посиланням та зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки.

Дотримуйтеся правил платіжної безпеки

Повідомляти можна лише 16-значний номер картки. Для отримання платежу на картку цієї інформації достатньо.

  • Тримайте в секреті три цифри на звороті картки (CVV/CVC код), коди (одноразові паролі) банків та мобільних операторів, пін-код до картки, логін та пароль до інтернет-банкінгу.
  • Підключіть смс-інформування стосовно операцій з платіжною карткою.
  • Установіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою.

Не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих сайтах

  • Перш ніж ввести до будь-якої форми дані своєї платіжної картки або паролі до інтернет-банкінгу, перевірте адресу необхідного ресурсу, адже будь-які відмінності можуть свідчити про те, що ви опинилися на фішинговому сайті. 
  • Якщо необхідно перейти на сайт банку чи іншої організації, адресу якого ви отримали в посиланні, введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс.

Випадково повідомили шахраю реквізити картки та паролі?

  • Негайно заблокуйте картку. Якщо ви випадково повідомили шахраю пароль до інтернет-банкінгу, негайно заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу. (Телефонуйте на гарячу лінію банку, зазначену на звороті картки або через інтернет-банкінг).

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай

Примітка: Цей матеріал підготовлено Національним банком України за фінансової підтримки Європейського Союзу. Висловлені тут погляди жодним чином не можуть сприйматися як офіційна думка Європейського Союзу.

Партнерський матеріал

Прямуємо разом прозорий 4b857

Фото: Нацбанк

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:30, 20 Травня 2024
Ветеренарна допомога / фото ілюстративне
Ветеренарна допомога / фото ілюстративне

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти здоров’я своїх улюбленців.

Турбота про тварин ВПО

Київська влада вирішила долучитися до підтримки внутрішньо переміщених осіб і їхніх домашніх улюбленців. До 10 червня в столиці діятиме програма безкоштовної вакцинації та чипування тварин для переселенців.

Безоплатні послуги для ВПО діють у ветеринарній клініці “Ветпланета” за адресою вулиця Радистів, 23, власники тварин з-поміж ВПО можуть абсолютно безкоштовно:

  • вакцинувати своїх улюбленців від сказу та вірусних захворювань;
  • чипувати домашніх тварин для ідентифікації.

Обмежень на кількість тварин від одного відвідувача немає. Однак при великому попиті пріоритет надаватиметься тваринам ВПО.

Для отримання послуг необхідно пред’явити документ, що засвідчує статус ВПО

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ЮНІСЕФ виплатить 54 тис. грн мешканцям 2 областей: деталі

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 20 Травня 2024
Можливості для ВПО виплати
Допомога людям / фото ілюстративне

Міністерство соціальної політики спільно з ЮНІСЕФ ініціювало виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень на кожного члена сім’ї для вразливих категорій населення, які змушені евакуюватися з прифронтових територій Харківської та Сумської областей через постійні обстріли.

Про це повідомляє Мінсоцполітики

Грошова допомога ЮНІСЕФ

Додаткова фінансова підтримка від ЮНІСЕФ передбачена для сімей з дітьми чи особами з інвалідністю, а також багатодітним та малозабезпеченим родинам. Нова грошова допомога 2024 допоможе подолати труднощі, пов’язані з вимушеною евакуацією з зони бойових дій.

Хто може отримати 54 тисячі гривень від ЮНІСЕФ

Допомогу в розмірі 10 800 гривень на одну особу отримають сім’ї, що підлягають обов’язковій евакуації з 1 травня 2024 року та належать до однієї з таких категорій:

  • родини з дітьми/особами з інвалідністю віком до 18 років;
  • багатодітні сім’ї з дітьми до 18 років;
  • сім’ї, де дітей виховує одинока мати/батько;
  • малозабезпечені сім’ї з дітьми до 18 років.

Максимальну суму 54 000 гривень отримають багатодітні малозабезпечені сім’ї з 5 осіб, що евакуюються з Харківщини чи Сумщини.

Якщо евакуацію організовує ОВА, виплата буде зарахована автоматично. В іншому випадку слід звернутися до управління соцзахисту за новим місцем проживання з заявою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти […]

Можливості для ВПО виплати

ЮНІСЕФ виплатить 54 тис. грн мешканцям 2 областей: деталі

Міністерство соціальної політики спільно з ЮНІСЕФ ініціювало виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень на кожного члена сім’ї для вразливих категорій населення, які […]

підтримка родин загиблих

Психолог безкоштовно: допомога бахмутянам у подоланні тривог та стресу

Жителі Бахмута, які потребують психологічної підтримки, можуть отримати безплатні консультації у Центрі підтримки Бахмутян щосереди з 10:00 до 13:00.

Як обрати натуральний камінь для будівництва та ландшафтного дизайну

Декоративний камінь — це досить незвичний матеріал, який широко використовується не тільки в будівництві, але й у ландшафтному дизайні та навіть в створенні інтер’єру приміщення. […]

12:15, 20.05.2024 Скопіч Дмитро

У Чернігові відкрилася виставка “Скорботний шлях Бахмута”: деталі

16 травня у Чернігові в Художньому музеї Галагана відкрили виставку “Скорботний шлях Бахмута”. Цей проєкт, покликаний продемонструвати унікальну культуру міста Бахмут та її стійкість в […]