Яке покарання загрожує українцям, які публічно підтримують росію? Пояснення від СБУ

Семаковська Тетяна 13:08, 1 Травня 2023

sud 2aae4Українці, які виїхали на підконтрольну росію територію та публічно розповсюджують російську пропаганду, яка дискредитує ЗСУ або виправдовує дії країни-агресорки, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Чого саме чекати зрадникам?

Про це у відповідь на запит редакції «Бахмут. IN.UA» повідомила СБУ

Яке покарання очікує зрадників?

Публічна підтримка дій росії та заклики до повалення конституційного ладу України кваліфікуються слідчими Головного управління за ст.ст. 111-1, 436-2 кримінального кодексу України. Мова йде про виправдовування агресії рф та колабораціонізм. Зрадникам загрожує від 5 до 10 років тюремного строку. 

Саме за цими статтями слідчі слідчого відділу фіксують та документують діяльність мешканців Бахмутської та Світлодарської громад. Вже зараз розслідують понад 360 кримінальних проваджень вказаної категорії.

Що роблять із відеороликами, на яких публічно дискредитують ЗСУ?

Такі відеоролики фіксуються та вивчаються співробітниками ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях, потім проводять перевірку та надають правову оцінку таким діям. Якщо СБУ виявить ознаки правопорушення, то потім слідує кримінальне провадження.

Однак, якщо особа, яка знаходить на підконтрольній території росії, не здійснює публічних закликів, не співпрацює з ворогом та не скоює інших злочинних дій проти України, нести кримінальну відповідальність вона не буде. 

Куди можна передавати інформацію про зрадників?

Інформацію щодо осіб, які публічно підтримують ворога можна передавати на офіційні чат-боти STOP Russian War та Traitor_Search_bot

Також працюють телефони довіри, куди можна звертатися із подібними запитами:

Читайте також: Зрадники з Бахмута й Соледара: про що брешуть українці на стороні росії?

  • +380 800 501 482;
  • +380 668 468 331 (Донецька область, тільки для месенджерів);
  • +380 668 468 154 (Луганська область, тільки для месенджерів). 

Вся надана інформація буде перевірена, а у разі її підтвердження органи приймуть рішення щодо порушення кримінального провадження.

Які кримінальні провадження вже відкрили? Приклад мешканців-колоборантів Світлодарської громади

СБУ повідомила про підозру мешканці окупованого Світлодарська, яка добровільно погодилась співпрацювати з ворогом. 

Жінка погодилася та обійняла посаду «и.о. начальника общего отдела администрации города Светлодарска донецкой народной республики».

Слідство встановила, що вона  підтримала окупацію міста й залишилась на посаді, яку займала й при Україні. Наразі мешканка окупованого Світлодарська координує роботу із реєстрації документообігу, прийняття звернень громадян та погодження розпоряджень керівника окупаційної адміністрації.

Слідчі зафіксували дії фігурантки та заочно повідомили їй про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Тепер їй загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років.

Також повідомили про підозру виконуючій обов’язки директора однієї зі шкіл тимчасово окупованого Світлодарська. Жінка добровільно погодилась розмістити в школі окупантів. Також на території гімназії відкрили соціальну їдальню, в якій періодично харчуються озброєні бойовики. Колаборантці загрожує обмеження волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років. Схожа доля спіткала й інших мешканців Світлодарська, які перейшли на сторону окупантів та співпрацюють з ними.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 14:12, 26 Серпня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки”З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 28 серпня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:40, 26 Серпня 2024
Освітній процес / фото ілюстративне

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають проти такої системи, називаючи її незаконною.

Редакція Бахмут IN.UA, посилаючись на допис Офісу Омбудсмена України в Facebook, розповідає, чи взагалі законні такі дії зі сторони адміністрації школи та як правильно на них реагувати.

Чи законно збирати гроші з батьків у школі

Практика збору коштів з батьків на закупівлі школи існує не перший рік. Як результат, у батьків регулярно просять по 50, 100, 200 гривень, а то й більше.

Омбудсмен прокоментував ситуацію, посилаючись на Закони України, зокрема на “Про освіти” та “Про повну загальну середню освіту”. Вони забороняють будь-які збори коштів учасниками освітнього процесу. Аналогічна норма частково регламентується статтею 53 Конституції України.

Стаття 58 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” також говорить про те, що фінансування державних і комунальних закладів освіти здійснюється коштом держави, місцевого самоврядування та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Батьки ж можуть допомагати школі, але лише на добровільній основі у вигляді благодійних внесків. 

Порушення вимог законодавства у сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Будь-яке вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди — це незаконні дії, які містять ознаки корупції.

Що робити, якщо вимагають кошти в школі

В Офісі Омбудсмена рекомендують наступний алгоритм дій:

  • варто написати заяву на ім’я директора школи у двох примірниках про примусове збирання коштів, один з яких буде залишатися в канцелярії освітнього закладу;
  • потрібно проконтролювати те, щоб на примірнику заяви стояла відмітка із вхідним номером. Письмова відповідь повинна надійти протягом 30 днів з моменту подачі заяви;
  • якщо адміністрація школи не надала відповіді та не здійснила жодних дій, то потрібно звернутися в управління чи департамент освіти;
  • якщо управління чи департамент освіти не надали відповіді, то потрібно звертатися до правоохоронців із заявою про вимагання коштів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]