7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Семаковська Тетяна 11:00, 25 Серпня 2024
Дівчина без кінцівки / фото Костянтина і Влади Ліберових

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із новим життям, а ще й з соціальним сприйняттям. Часто не усвідомлюючи суспільство може травмувати або образити людину з протезом недоречно жалістю, чи косими поглядами.

Національний реабілітаційний центр UNBROKEN пояснює, як не треба реагувати на людей з протезами.

Перше правило — не вдивляйтеся

Якщо на вулиці, в кафе, чи в будь-якому іншому місці ви побачили людину із протезом, чи вадою обличчя не варто пильно розглядати людину, адже це може принести дискомфорт людині.

Друге правило — слідкуйте за своїми порадами

Варто слідкувати за своїми порадами, й бажано не висловлювати їх, якщо людина сама не попросила. Не можна казати фразу “Одужуй!”. Річ у тому, що якщо ви зустріли людину з протезом чи вадою обличчя, радше за все вона вже закінчила важку фазу лікування, адже самостійно пересувається. Від фрази “Одужуй!” нога, чи рука не відросте, однак такі слова можуть морально ранити особу.

Третє правило — не розпитуйте

340911513 977089936792358 5759046064264104802 n ba0a8
Військові у центрі / фото з Фейсбук

Якщо ви не знайомі з людиною, не слід заводити розмову про те, як вона отримала поранення, або як проходила її реабілітація. Звичайно, ви можете мати тільки благі наміри, але такі питання можуть завдати болю та травматичних спогадів. Варто запитати, чи можна говорити на ці теми.

Четверте правило — не жалійте

Жалість може травмувати людину, особливо коли вона надмірна або недоречна в тій чи іншій ситуації. Стримуйте свої емоції, утримуйтесь від фраз на кшталт “О Боже, який жах”, “Як ти це витерпів(ла)”, “Бідний, нещасний” й так далі. Замість цього можна проявити підтримку, сказати, що людина добре справляється.

П’яте правило — не уникайте

Українська доброволиця дає поради цивільним / скриншот

Не варто ховати очі, коли ви бачите людину з протезом чи вадою обличчя. Багато людей почуваються незручно у таких випадках, вони не знають як правильно себе поводити та про що говорити. Слова підтримки й вдячності не будуть зайвими, але зважайте на доречність таких слів. 

18-річна українка Руся, яка стала доброволицею й внаслідок війни втратила кінцівку закликає людей не соромитися запропонувати допомогу за потреби. 

Шосте правило — завчасно проінформуйте дітей

 110675345 654554 0900c
Ляльки Барбі з вадами / фото Mattel

Діти через необізнаність можуть дуже емоційно реагувати на людей з протезами. Слід завчасно пояснити малюку, що таке протез та чому люди можуть їх мати. Можна купляти дітям ляльки з різними фізичними особливостями, щоб дитина розуміла, що тіла бувають різними й це абсолютно нормально.

Сьоме правило — говоріть, якщо потрібно

Розмова та правильна комунікація допоможуть розв’язувати будь-яке питання. Пам’ятайте про повагу до один одного, не ставте провокативних, травматичних запитань. Спитайте, про що можна говорити, можливо людина не проти поговорити про своє поранення, а можливо ця тема для неї табу. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: Україна може стати осередком поширення віспи мавп по всій Європі

Лідія Гук Гук Лідія 13:00, 21 Серпня 2024
Колаж Бахмут.IN.UA

Пропагандисти поширюють обкладинку британського видання The Independent, на якій буцімто написано: “Україна може стати переносником Mpox для всієї Європи: українська система охорони здоров’я перевантажена пораненими військовими та не готова до нового глобального виклику.”

Однак, це фейк. На оригінальній обкладинці немає такого напису та зображення лікарні. Натомість розміщено фото підлітків і текст, що стосується британських шкіл

Вірус в Україні: фотофейк від рф

  • Примітка. Mpox (віспа мавп) — це вірусне захворювання, спричинене вірусом мавпячої віспи. Загальними симптомами віспи є шкірний висип або ураження слизових оболонок, які можуть тривати 2–4 тижні, що супроводжуються лихоманкою, головним болем, болями в м’язах, спині, зниженням енергії та збільшенням лімфатичних вузлів. Mpox може передаватися людям через фізичний контакт з інфікованою людиною чи тваринами.

19 серпня пропагандистський Telegram-канал “рука кремля” поширив обкладинку видання за 16.08.2024 з текстом про віспу. До фейкової публікації автор проросійського каналу додав: “Тут з англійських боліт завили, що новомодна віспа мавп може розповзтися по всій Європі через хохлів, які не мають ресурсів займатися епідеміологічною безпекою.”

Ми знайшли оригінал публікації на офіційній сторінці The Independent у Facebook. Однак, на ній абсолютно інший текст: “Учні радіють зростанню успішності у старших класах, але розрив між приватними та державними школами збільшується.” (Students cheer rise in top grades — but gap widens between private and state schools). Також на фоні відсутнє зображення лікарні, натомість розміщена фотографія усміхнених підлітків.

Порівняльне зображення обкладинок / скриншоти

Мавпяча віспа в Україні

У вересні 2022 року в Україні було лабораторно підтверджено перший випадок віспи мавп, після чого фіксувались ще кілька. Станом на 2024 рік не зареєстровано жодного випадку захворювання на Mpox в Україні, — про це заявив генеральний директор Центру громадського здоровʼя Михайло Росада в ефірі телемарафону “Єдині новини”. Також Росада додав, що у випадку погіршення епідемічної ситуації будуть вжиті додаткові заходи, як от вакцинація.  


Немає жодного зареєстрованого летального випадку захворювання на мавпячу віспу в Україні за попередні роки. Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA) у 2023 році вже передало Україні 10 тис. доз вакцини Jynneos проти Mpox. З урахуванням попереднього досвіду, Міністерство охорони здоров’я розуміє, як реагування у разі виявлення вірусу, щоб запобігти його поширенню по всій країні в майбутньому. У державі є всі ресурси для контролю епідеміологічної ситуації в країні, відтак Україна не може бути місцем поширення вірусу в Європі.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: тільки 20% українців “гуглять” державною мовою

Лідія Гук Гук Лідія 13:00, 20 Серпня 2024
Колаж Бахмут.IN.UA

Від 17 серпня пропагандисти поширюють інфографіку з нібито результатами того, якою мовою українці найчастіше здійснюють пошук у Google. Згідно з нею, 80% “гуглять” російською та 20% українською.

Однак, це – фейк. Результат перевірки однієї фрази не може відображати загальну тенденцію. Також, пошук запиту відбувався у 2022 році, що станом на 2024 рік є неактуальним.

Мова та російська пропаганда

Пошук зображення через Google lens показав, що фейкова світлина вже понад два роки періодично з’являється у російських Telegram-каналах, медіа, форумах, забороненій соцмережі vkontakte та на інших пропагандистських ресурсах. Згідно з пошуком, допис із картинкою вперше був опублікований 2 травня 2022 року на російській блог-платформі live journal від імені користувача “весна героев”. Відтак фейк неодноразово “мігрував” часом, востаннє з’явившись в інфопросторі 17 серпня 2024 року.
Згідно з результатами Google Trends, саме у 2022 році запит “купити квитки” збігався із тими, що поширюють пропагандисти. Однак станом на 2024, коли фейк продовжує активно поширюватись, дані змінились: пошук фрази українською мовою переважає вдвічі.

Результати аналізу Google Trends / скриншоти

Результати пошуку єдиної фрази не може підкріплювати тезу про те, що лише 80% українців “гуглять” російською мовою. Використання цього нібито аргументу є когнітивною хибою – надгенералізація, або ще його називають узагальненням, коли висновки базуються лише на малій  вибірці чи події, що відбулася лише раз. Особливо, коли фраза “купити квиток” згідно з річним звітом Google не є однією з найпопулярніших у 2022 році. Компанія Google не публікувала інформації про те, якою мовою найчастіше здійснювали пошук українці у 2022 році. Існують лише незалежні дослідження на основі аналізу ключових слів, які теж не можуть відображати загальну тенденцію. 

Автори ворожих медіаресурсів зумисне поширюють один і той же фейк протягом років в різні періоди. Крім чергових спроб висміяти українців через мову, вони намагаються видати брехню за дійсність. Ефект ілюзії правди – ще одна когнітивна хиба, якою користуються пропагандисти. Повторювана протягом різних періодів часу інформація, з часом нашому мозку видається правдивою. Навіть якщо текст не містить жодного доказу. 

Тема мови часто порушується українцями в соцмережах. Публікуючи фейки на цю тему, пропагандисти намагаються маніпулювати громадською думкою та викликати конфлікт між українцями. Відтак завжди важливо перевіряти канали надходження інформації та джерела, особливо, якщо тема потенційно може підживлювати ворожнечу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Джентльмени, Корона та Емілі в Парижі: підбірка популярних серіалів, які варто подивитися у 2024 році

Нові серіали 2024 року — це ідеальний спосіб провести вечір та відпочити після важкого робочого дня. Вони допомагають глядачеві поринути у нові світи та прожити […]

13:00, 07.09.2024 Скопіч Дмитро
Космос e0bc3

Супутники ICEYE та Starlink: як космічні технології допомагають Україні під час війни

Сучасні війни відрізняються від того, що було раніше. Сьогодні неабияку роль на театрі дій відіграє космічна розвідка та швидкість обміну інформацією. Це зробило великий військовий […]

12:00, 07.09.2024 Микола Ситник

Куди звертатися у разі виникнення питань щодо пенсій чи субсидій

Щодня в житті багатьох українців можуть виникати проблеми з пенсією та пов’язаними питаннями. Для цього потрібно звернутися до контакт-центру Пенсійного фонду України (ПФУ), що можна […]

13:30, 06.09.2024 Скопіч Дмитро
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

11 вересня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

День Української мови й писемності

Заборонена буква “ґ” й перша згадка: 15 цікавих фактів про українську мову, які ви не знали

Під час війни для багатьох українська мова стала сакральним символом незламності, важливою частиною життя для тих, хто ідентифікує себе, як громадянина України. Бахмут IN.UA підготував […]