З квітня рецептурні ліки можна буде придбати за е-рецептом: що потрібно знати донеччанам

Семаковська Тетяна 17:50, 21 Березня 2023

eretsept 820x360 b0d9eЗ квітня 2023 року українці зможуть купити рецептурні ліки став за електронним рецептом. Отримати його можна буде навіть у дистанційному режимі зв’язавшись зі своїм лікарем, однак є певні умови.

Про це повідомляє Донецька ОДА.

Як наголошує ОДА такий цифровий інструмент дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. 

Рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків. Пацієнт зможе самостійно обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

Електронний рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти. Водночас МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків. 

“Всі ті ліки, що і раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати зокрема і за е-рецептом. Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати ліки за рецептом в аптеці”, — пишуть на сторінці Донецькій ОДА.

Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП.  Під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків.

Якщо пацієнт має гостре чи хронічне захворювання або потребує продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря.

Втім, для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні. Якщо пацієнт не має мобільного телефону, лікар зможе зробити призначення на паперовому бланку.  Нагадаємо, що в Києві та Кривому Розі планують відкрити філії «Центру первинної медичної допомоги м.Бахмута».

Зазначимо, що у Донецькій області було виписано понад 2,6 тис. електронних рецептів на антибіотики та ще понад 100 – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Фото: ОДА

Читайте також: У Броварах працює Бахмутська лікарня, яка надає послуги для дітей з неврологічними захворюваннями

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:00, 17 Травня 2024
Відключення світла / фото ілюстративне

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Щоб залишатися на зв’язку та мати доступ до інтернету в екстрених ситуаціях, команда Дії надає кілька корисних порад.

Причина відключень світла

Росія продовжує обстріли української енергетичної інфраструктури, що призводить до серйозного дефіциту потужностей в енергосистемі. Щоб запобігти її повному колапсу, енергетики змушені вдаватися до стабілізаційних відключень електроенергії.

Відключення електрики можуть торкнутися і роботи інтернет-провайдерів, а також базових станцій мобільних операторів. Це може позбавити доступу до мережі Інтернет та унеможливити здійснення дзвінків та надсилання SMS на певний період.

Мапа Пунктів незламності 

Представники Мінцифри радять почати із завантаження в додатку Дія спеціальної мапи з Пунктами незламності. Вона допоможе швидко знайти найближчий пункт, де можна зарядити телефон, приєднатися до інтернету або зателефонувати рідним під час блекауту.

Провайдери з технологією xPON 

Перевірте, чи ваш інтернет-провайдер використовує технологію xPON, що дозволяє зберігати доступ до мережі до 72 годин при відсутності електрики. Для цього скористайтеся інтерактивною картою від Мінцифри та LUN. Якщо провайдер має xPON, придбайте повербанк і підключіть його до роутера.

Національний роумінг 

Для доступу до мобільного інтернету в разі відключення електрики можна скористатися національним роумінгом між операторами. Вимкніть автовибір мережі, знайдіть доступні мережі Vodafone UA, Київстар чи Lifecell і під’єднатися до однієї з них. Перевірте можливість здійснювати дзвінки та відправляти SMS.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Семаковська Тетяна 13:00, 17 Травня 2024
Ощадбанк / Фейсбук

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно.

Що роботи у такому випадку пояснили у Мінсоцполітики.

Інструкція для ВПО. Виплати

Переселенці, які мають статус ВПО та відповідають вимогам нарахування коштів, щомісяця отримують гроші від держави. Станом, на 1 травня 2024 року грошова допомога від держави для ВПО складає: для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень, а для інших осіб — 2000 гривень.

Якщо виплати затримуються ви можете звернутися за контактними номерами:

  • номер гарячої лінії Мінреінтеграції – 15-48;
  • номер Офісу уповноваженого з питань ВПО – +38 (066) 813-62-39;
  • зверніться у ЦНАП за місцем проживання.

Після особистого звернення ваші дані перевірять і надішлють кошти.

У Мінсоцполітики зауважують, що найімовірнішою причиною для затримки виплат стають технічні проблеми.

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Ощадбанк затримка Виплат ВПО

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно. Що […]

Безплатна психологічна допомога постраждалим від сексуального насильства російських військових: як отримати

В Україні запустили проєкт GIDNA, який надає анонімну психологічну підтримку жінкам, що зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів під час війни.

Що почитати у травні: ТОП-8 новинок для дітей

Травень — особливий місяць, якщо йдеться про читання! Бо починається той період, коли можна читати десь назовні — в парку, на дачі, на лавочці біля […]

10:30, 17.05.2024 Скопіч Дмитро
Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]