Петиція до Президента: бахмутяни збирають підписи

Семаковська Тетяна 12:35, 20 Березня 2023

174656 1 large f45b5Бахмутська волонтерка Інна Гайдай повідомила, що до неї звернулася громада ініціативною групою, щоб скласти лист, на ім’я Президента, пані Верещук та уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця. Бахмутяни хочуть звернути увагу влади до своєї подальшої долі. Наразі збирають підписи.

Про це стало відомо з каналу “Бахмут”, який веде Інна Гайдай.

За словами волонтерки, до неї звернулися керівники, підприємці, працівники підприємств, і прості мешканці Бахмута. Вони пропонують скласти лист, на ім’я Президента, на ім’я пані Верещук та на ім’я уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця. 

“Суть листа полягає у безвихідному становищі та відчаї бахмутян. У питанні про нашу подальшу долю, про суму ВПО, про відсутність житла, роботи та про інші наболілі проблеми.  Я проконсультувалася з юристом, мені підтвердили, що потрібно брати наші долі у свої руки. У голові є текст звернення, є порядок подання, є поняття як, що і до чого.  Питання полягає в чому: для підтвердження намірів боротися за свої права і нашої “згуртованості”, мені потрібні підписи”, — пише Інна Гайдай.

Бахмутянка повідомила, що для петиції їй потрібні тисячі підписів земляків. Для збору підписів склали табличку, де потрібно вказати ПІБ, рік народження, серію і номер паспорта або ID, ІПН і обов’язково прописку в Бахмуті, а поруч поставити ваш підпис. 

“Ці таблички можуть роздрукувати керівники штабів або призначити когось відповідального у вашому місті, смт, селі тощо за збір цих підписів. Чим буде більше підписів, тим переконливішою буде наша позиція”, — запевняє волонтерка.

Інна Гайдай також наголосила, що частина людей її ініціативу про петицію сприйняла як шахрайство. Волонтерка зазначила, що підпис не є примусовим, а особисті дані потрібні для того, щоб було зрозуміло, що підписанти — це реальні люди з Бахмута.

“Електронну петицію подати можна паралельно, а не замість, бо якщо не назбирати 25 тис., її ніхто навіть не відкриє. А письмово буде достатньо й 1 тис., якщо підписувати її від імені реальних людей, які перебувають на тій чи іншій території. Живих людей. Петицію пишіть хоч зараз. Це не проблема”, — пише волонтерка.

Вона додає, що навіть якщо нічого не вийде, то можливо вдасться надати розголос такій ініціативі.

“Будь-який результат для нас – це результат. Під лежачий камінь вода не тече і багато хто просто не знає, що робити. Навчіться боротися і знати ваші права! Дуже зручно вас навчили, що ніхто нічого нікому не винен. Це хибна думка”, — вважає бахмутянка.

Вона наголосила, що для тих, хто готовий працювати, згодом повідомлять як відбуватиметься процес збору підписів. 

Фото: libkos/Instagram

Читайте також: Чи можливо відбудувати Бахмут після перемоги?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 14:12, 26 Серпня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки”З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 28 серпня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:40, 26 Серпня 2024
Освітній процес / фото ілюстративне

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають проти такої системи, називаючи її незаконною.

Редакція Бахмут IN.UA, посилаючись на допис Офісу Омбудсмена України в Facebook, розповідає, чи взагалі законні такі дії зі сторони адміністрації школи та як правильно на них реагувати.

Чи законно збирати гроші з батьків у школі

Практика збору коштів з батьків на закупівлі школи існує не перший рік. Як результат, у батьків регулярно просять по 50, 100, 200 гривень, а то й більше.

Омбудсмен прокоментував ситуацію, посилаючись на Закони України, зокрема на “Про освіти” та “Про повну загальну середню освіту”. Вони забороняють будь-які збори коштів учасниками освітнього процесу. Аналогічна норма частково регламентується статтею 53 Конституції України.

Стаття 58 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” також говорить про те, що фінансування державних і комунальних закладів освіти здійснюється коштом держави, місцевого самоврядування та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Батьки ж можуть допомагати школі, але лише на добровільній основі у вигляді благодійних внесків. 

Порушення вимог законодавства у сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Будь-яке вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди — це незаконні дії, які містять ознаки корупції.

Що робити, якщо вимагають кошти в школі

В Офісі Омбудсмена рекомендують наступний алгоритм дій:

  • варто написати заяву на ім’я директора школи у двох примірниках про примусове збирання коштів, один з яких буде залишатися в канцелярії освітнього закладу;
  • потрібно проконтролювати те, щоб на примірнику заяви стояла відмітка із вхідним номером. Письмова відповідь повинна надійти протягом 30 днів з моменту подачі заяви;
  • якщо адміністрація школи не надала відповіді та не здійснила жодних дій, то потрібно звернутися в управління чи департамент освіти;
  • якщо управління чи департамент освіти не надали відповіді, то потрібно звертатися до правоохоронців із заявою про вимагання коштів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]