Компенсація за зруйнований бізнес: чи розглядає уряд таку можливість?

Семаковська Тетяна 15:19, 3 Серпня 2023

Чимало українців після початку повномасштабного вторгнення втратили не тільки житло, але приміщення, які вони використовували для підприємництва. За оцінкою KSE Institute переважна кількість зруйнованих та пошкоджених підприємств сконцентрована в шести областях, це Київська, Запорізька, Харківська, Луганська, Миколаївська та зокрема Донецька.

Чи передбачає уряд можливість компенсації юридичним особам за втрачене майно розповіла на онлайн-зустрічі народна депутатка Олена Шуляк.

Чи можуть підприємці та установи подати дані про пошкоджене майно для компенсації?

«На жаль, коли ми розробляли цей Закон (ред. закон про компенсацію), то розв’язували одну велику задачу, яка стосувалася саме фізичних осіб, громадян України, які постраждали та не мають свого власного житла. Законом не передбачені юридичні особи. Наша основна мета була вирішити першочергово забезпечити житлом людей, які безпосередньо це житло втратили, а вже потім вирішувати проблематику бізнесу», — говорить Олена Шуляк. 

Вона додає, що наразі мова ще не йде про компенсацію бізнесу чи суб’єктам господарювання різної форми власності, іноземцям тощо. Надалі ця проблема може розглядатися урядом, але поки що на законодавчому рівні такої можливості немає.

Читайте також: Розмінування, радіо та повернення бізнесу: інструкція з відновлення Бахмута на прикладі деокупованих громад

Фото: Дія. Бізнес

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Компенсація за житло для мешканців ТОТ: що змінилося за останній рік

Семаковська Тетяна 17:04, 3 Вересня 2024
бахмут
Зруйноване житло в Бахмуті / фото з росджерел

Отримати компенсацію за житло сьогодні можуть українці, житло яких не розташоване на окупованій території. Водночас для мешканців ТОТ, які ще рік тому були фактично повністю позбавлені можливості отримати компенсацію відбулись зрушення. Основне, це ухвалення у першому читанні законопроєкту номер 11161, а також старт роботи Міжнародного реєстру збитків.

Зібрали всі важливі зміни у компенсації, які важливі для мешканців ТОТ.

Компенсація: хто має право на компенсацію за житло

Станом на вересень 2024 року отримати компетенцію за житло можуть українці, які є власниками житла, яке перебуває на контрольованих Україною територіях та було зруйновано після 14 квітня 2014 року. Однак, навіть ті, хто має право на компенсацію не завжди можуть її отримати. Часто господарі житла не мають правовставновлюючих документів на майно, через це їм відмовляють.

Зазначимо, що станом на 2024 рік вже понад 65 тисяч сімей отримали компенсацію.

Програма ЄВідновлення надає можливість отримати компенсацію за пошкоджене під час війни житло, але деякі громадяни стикаються з проблемами через відсутність запису в реєстрі. Як отримати компенсацію, якщо ви втратили документи, дивіться за посиланням.

Бахмутянам та загалом жителям ТОТ радять збирати всі документи, які підтверджують право власності на майно. Хоча зараз вони не можуть отримати відшкодування, але з зібраними документами буде більший шанс.

Бахмутська громада почала лобіювати свої інтереси, так 6 лютого 2024 року бахмутянка Вікторія Скоромець, голова громадської організації в ГО “Рада керівників ОСББ” зустрілася з Оленою Шуляк, головою Комітету з питань організації державної влади. Вона передала лист-звернення від бахмутської громади з проханням посприяти наданню компенсацій людям.

Міжнародний Реєстр збитків: як подати документи?

Вже зараз мешканці окупованих територій можуть подавати заяву до міжнародного Реєстру збитків у застосунку “Дія”.

Як подати заяву:

  • зайдіть на портал або у мобільний застосунок Дія;
  • у розділі “Сервіси” оберіть послугу “Відшкодування збитків”;
  • заповніть електронну форму;
  • натисніть “Відправити”.

Після подання заяви команда Реєстру перевірить її відповідність встановленим критеріям та внесе до Реєстру для подальшого розгляду. Заявники зможуть перевірити статус своєї заяви, доповнити або відкликати її через застосунок Дія.

Законопроєкт 11161

16 квітня 2024 року Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт під номером 11161, його ініціював бахмутський активіст Аркадій Петросян. Вже 4 червня Парламент проголосував у першому за законопроєкт номер 11161, який дозволить українцям ТОТ отримати компенсацію за зруйноване житло.

Основою потенційного закону є те, якщо нерухомість розташована на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих, то власник такого майна може подати заяву про надання компенсації за процедурою та переліком документів згідно з наявною процедурою у Законі, окрім вимоги надати документи (у тому числі матеріали фото- і відеофіксації) майна до/після знищення/пошкодження.

Важливо, що фізичний огляд об’єктів нерухомого майна не проводиться. Таким чином не потрібна буде робота Комісії, яка визначатиме зруйноване чи не зруйноване майно.

Мелітопольський експеримент та компенсація

Компенсація також стаж реальнішою за умови Мелітопольського експерименту, який дозволяє достовірно підтвердити руйнування житла на ТОТ та територіях, де велися бойові дії. Використання аерозйомки забезпечує точну фіксацію пошкоджень. Вперше цей досвід застосували у Мелітополі, наступним містом буде Бахмут.

Внесення зруйнованих об’єктів до Реєстру робитимуть комісії, створені при ОВА або виконавчих органах місцевого самоврядування після отримання аерознімків.

Документ знаходиться на етапі погодження центральними органами виконавчої влади (ЦОВВ). Після отримання висновків від ЦОВВ, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій направить проєкт на розгляд Уряду.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Україні хочуть модернізувати програму “єОселя”: які зміни передбачені для ВПО

Валентина Твердохліб 14:52, 2 Вересня 2024
єОселя для маріупольців
Іпотечна програма єОселя / фото міськрада Маріуполя

Уряд хоче модернізувати державну програму “єОселя”, в межах якої українці можуть отримати іпотеку на придбання житла. Головна мета змін — зробити програму доступною для переселенців та ветеранів.

Про це повідомила народна депутатка України, голова Комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олена Шуляк.

“єОселя”: можливі зміни

Програму “єОселя” хочуть модернізувати з трьох причин.

По-перше, це доступність. Наразі високий початковий внесок за житло, передбачений програмою, робить її недоступною для молоді та переселенців. На недоступність програми впливає і відсоткова ставка. Адже скористатися пільговою відсотковою ставкою в 3% можуть лише обмежена категорія людей: військові, медики, педагоги та наукові співробітники. Для всіх інших учасників програми — переселенців та ветеранів — ставка складає 7%. Тому щоб “єОселею” могли скористатися якомога більше людей, категорію отримувачів житла під 3% планують розширити.

Також програму хочуть зробити більш актуальною. Вона повинна враховувати нові реалії та пропонувати ефективні рішення для тих, хто найбільше постраждав — людям, які втратили своє житло, військовим та ветеранам. Саме вони мають стати пріоритетними учасниками програми.

Окрім цього, парламентарі пропонують спростити процедуру участі у програмі. Наразі щоб взяти кредит на житло треба пройти багато бюрократичних процесів. Зменшення адміністративних бар’єрів зроблять “єОселю” більш доступною і зрозумілою для людей.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

бахмут

Компенсація за житло для мешканців ТОТ: що змінилося за останній рік

Отримати компенсацію за житло сьогодні можуть українці, житло яких не розташоване на окупованій території. Водночас для мешканців ТОТ, які ще рік тому були фактично повністю […]

єОселя для маріупольців

В Україні хочуть модернізувати програму “єОселя”: які зміни передбачені для ВПО

Уряд хоче модернізувати державну програму “єОселя”, в межах якої українці можуть отримати іпотеку на придбання житла. Головна мета змін — зробити програму доступною для переселенців […]

Як ради ВПО можуть допомагати: розпитали членкиню Ольгу Алтуніну

Зараз майже у кожному великому місті сформувалися Ради ВПО, до яких входять самі переселенці та переселенки. Чи можуть такі ради ВПО повпливати на видачу компенсацію […]

Очільниця партії "Слуга народу"

Скільки українців отримали компенсацію за зруйноване житло: деталі

Програма єВідновлення продовжує розвиватися, надаючи компенсації за зруйноване та знищене житло. Уже понад 65 тисяч українських сімей отримали допомогу. Олена Шуляк під час ефіру на […]

Знищений коледж у Бахмуті

Коефіцієнт 0,5 при компенсації: чи справедливо встановлений для Донеччини

Коефіцієнт 0,5% для Донеччини один з найнижчих в Україні. Водночас компенсація за знищене житло розраховується, зокрема й за регіональним коефіцієнтом. У Департаменті ціноутворення, економіки та […]