Танці з ВПО та вивчення української мови: історія викладача з Бахмута Володимира Ковшова

Семаковська Тетяна 12:25, 21 Березня 2023

328690742 575671341268538 1812059331690650429 n ddd82Центр культури та дозвілля ім.Є.Мартинова до повномасштабного вторгнення був центром культурного життя міста. В залах тренувалися діти, вивчали нові рухи, пісні, музику. Сьогодні центр вщент вигорів зсередини від російського бомбардування, проте діти продовжують навчатися, для викладачів доля склалася по-різному, проте кожен знайшов для себе заняття. Наприклад, улюбленець дітей Володимир Ковшов тепер у Дніпрі вивчає українську мову та навчає вимушених переселенців танцям.

Тренування

Володимир Ковшов — керівник зразкового аматорського колективу ансамблю спортивного танцю «Аллегро», який діяв в Бахмуті. Зараз за словами викладача, зазвичай діти тренуються тільки в онлайн-режимі, адже вихованці живуть в різних областях України. Це не заважає дітям вигравати конкурси.

Учень пана Володимира зайняв I місце у конкурсі «Gest Puchar”, який пройшов у Польщі 11 березня. Платон Спас тренувався не тільки дистанційно, каже вихователь, але  й займався в танцювальній залі в Польщі. Його перемога, це й заслуга викладачів, які фізично займалися з Платоном, підкреслює бахмутянин.

335633071 2541208479351956 5706817842292373733 n 4e0be

Платон Спас, вихованець пана Володимир. Фото: Фейсбук

“Ми з’єднуємося за допомогою міт-конференції, він надсилає мені свої відео тренувань й ми з ним розбираємо якісь помилки, щоб виходило краще”, — каже пан Володимир.

Найскладніше учням в теперішніх умовах вивчати рухи без допомоги викладача, запевняє тренер. Під час тренувань в танцювальній залі є можливість скоригувати рух, допомогти учню, показати як правильно, натомість по зуму такі речі важко коригувати.

Танці для переселенців у Дніпрі

Володимир Ковшов у Дніпрі організував та провів перший майстер-клас зі спортивних бальних танців для переселенців. Перше заняття провели цього року, 19 лютого. Доєднатися до групи наразі можливості немає, бо нові люди не зможуть наздогнати у вправності учнів, які займаються вже тривалий час.

“Разом з моєю дружиною, пані Світланою зараз займаємося у клубі української мови. У нас під час навчання з’явилася така ідея спробувати потанцювати, у Дніпрі ми знайшли приміщення, сплачуємо оренду приміщення й всі хто бажає, вони приходять та займаються. Це в основному люди з розмовного клубу”, — каже пан Володимир.

У клубі займаються від 4 до 6 учасників. Тренер з танців пояснює, що в Бахмуті  вони з дружиною працювали так само, вона брала на навчання маленьких діток, а він працював зі старшими вихованцями. Родина навчає дітей й дорослих спортивним та латиноамериканським танцям. Заняття проходить щосереди та п’ятницями за підтримки UNICEF. Між тренуваннями родина Ковшових ще встигає вчитись у розмовному клубі.

327371283 1089133725238941 4705564348014552232 n ff4f7

Дітки у Дніпрі, яких тренує пан Володимир. Фото: Фейсбук

“Коли є бажання це не важко, але є інша сторона медалі. Все одно, ми спочатку думаємо російською, а потім перекладаємо й не завжди ми можемо достатньо швидко підібрати те слово, щоб висловити свою думку. Ну й звісно, треба тренуватися”, — наголошує викладач.

Володимир Ковшов зазначає, якщо була б можливість повертатися в Бахмут, то це б зробили, але наразі ситуація така, що повертатися нікуди. У згорілому Центрі культури та дозвілля залишились й костюми, які власноруч шили для виступів, невідомо, що сталося й з власним домом. До Бахмута Володимир Ковшов переїхав ще в 2014 році, коли почалися військові дії на Донеччині, повномасштабне вторгнення змусило педагога евакуюватися знову. 

Цього разу тимчасовим домом стало Дніпро, попри труднощі викладач продовжує працювати, зауважує, що хотілося б більше допомоги та кроків назустріч від міського самоврядування для переселенців.

Фото: особистий архів героїні

Читайте також: Музика в евакуації: як навчаються бахмутяни в Кам’янець-Подільську

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Кожен має допомагати фронту: сім думок військових про війну, мобілізацію та цивільних

Семаковська Тетяна 13:00, 3 Жовтня 2024
Військові ЗСУ / фото The Sun

Як військові сприймають мобілізацію? Як ставляться до зросійщення? Що думають про відповідальність кожного українця в цій війні?

Характер” – медіа, що працює з усіма аспектами військового досвіду, розповідає, що думають військові про мобілізацію, спілкування російською, відповідальність й очікування від цивільних.

Про мобілізацію

Мобілізація для військових – безпосередня реальність, пов’язана з обов’язком і відповідальністю перед державою. Тоді як для багатьох цивільних ця тема табуйована. 

Є наша історія з людьми, які бояться війська і не готуються психологічно, фізично, тактично. Шукають собі ворога у вигляді ТЦК, корупції, Зеленського. Шукають виправдання себе.  Я називаю це кволістю душі. Коли ти шукаєш собі виправдання, шукаєш ворога чи причину, чому ти кращий за інших і чому у війську не маєш бути“, – говорить Христина Кудрява, майор, офіцерка Національної гвардії України. 

Ми йшли на війну, щоб наші знайомі не відчули, що таке війна. А потім офігіли від того, що вони її дійсно не відчули“, – каже Катерина “ООН” Галушка. 

Валерія “Нава” Суботіна з побратимом / фото з Instagram

“У деяких людей в голові відбулась якась дурня – типу, військові хай воюють. А військові – це хто? Це колишні цивільні. Хтось в 2014 році прийшов на війну, хтось в 2022. Чим ці люди більш військові, ніж ви військові?”, – вважає Валерія “Нава” Суботіна.

Про зросійщення

“Зараз багато людей, які раніше перейшли на українську, знову повернулися до російської. Тому що моди і хайпу недостатньо. Потрібно, щоб ти всередині зрозумів, чого ти зросійщений. 

Христина Кудрява / фото Elle

Якщо твоя мама з тобою говорила російською мовою, це не значить, що ця мова тобі рідна. Тому що до твоєї прабабусі прийшли кацапи і розкуркулили її. І сказали, що ти, якщо не будеш “разгаваривать по-русски”, нічого в цьому житті не досягнеш. Або потрапиш в заслання. І людина, яка живе в страху, що її можуть вбити або ж навіть гірше – зробити боляче її близьким, буде виховувати наступне покоління так, щоб їм було трошки легше“, – пояснює Христина Кудрява.

Про відповідальність

Ігор Штолис / фото з Instagram

“Я не розумів, чому я у своєму молодому віці повинен жертвувати найкращими роками, а інші ні? У мене була претензія до інших людей: чому вони не пішли на фронт добровольцями, як це зробив я? Мені не було навіть з ким поділитися цими думками. Вдома я міг спілкуватися з мамою, з батьком, але мені здавалося, що ніхто мене не розуміє”, – говорить Ігор Шолтис, ветеран АТО, учасник Революції Гідності, військовослужбовець підрозділу “Нахтіґаль”.

“Я не звертаю увагу на дрібниці. Є люди, які кажуть, що треба йти кричати “ааа, вони крадуть” під Верховну Раду. Але це нічого дасть. Ти бачиш проблему і маєш шукати шляхи її ефективного вирішення, спосіб покращити ситуацію. Без “а я не можу, а я не вплину””, – переконаний Віктор “Лелека” Лахно, військовослужбовець ЗСУ, колишній військовополонений.  

Люди почали забувати. Хтось виїхав, бо вважає, що це більше не його/її обов’язок. Але дуже боляче спостерігати за тими молодими хлопцями і дівчатами, які не прожили життя. Хтось загинув, хтось втратив здоров’я, хтось отримав інвалідність на все життя. І цього здоров’я не повернеш. Не може бути так, що військові максимально “завантажені” у війну, а цивільні мають можливість від неї відгородитися. Так не може бути. Всі мають бути дотичні до армії“, – говорить Оксана, бойова медикиня Центру спеціального призначення НГУ “Омега”, з позивним “Оксі”.

І додає, що для допомоги фронту необов’язково йти в армію. Кожен може робити свою справу і мати якийсь маленький дотик до війни.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сумки з бахмутською душею: як бахмутянин запустив швейне виробництво

Валентина Твердохліб 15:45, 2 Жовтня 2024
Бахмутянин Вадим Глущенко, який запустив швейне виробництво / ілюстрація Бахмут IN.UA

Бахмутянин Вадим Глущенко виїхав з рідного міста 10 років тому. Спочатку він жив за кордоном, але все ж таки вирішив повернутися до України. Тут він відкрив власну справу з виготовлення сумок, рюкзаків і шоперів.

Історію бахмутянина Вадима Глущенка розповідає Бахмут IN.UA у своєму відеорепортажі.

Відкриття власної справи

Для Вадима Глущенка війна почалась у 2014 році. Бахмутянин покинув рідне місто понад 10 років тому. Евакуювався з сім’єю спершу в Чорногорію, де прожив чотири роки та встиг запустити свою справу: родина займалася клінінгом, чисткою поверхонь та трансфером товарів.

Згодом чоловік повернувся в Україну і почав працювати тут. Сьогодні він засновник Urban Wind у Хмельницькому. Разом з сім’єю Вадим закупив кілька швейних машинок та іншого обладнання і почав виготовляти сумки, рюкзаки, шопери. Частково витрати на обладнання покрив грант.

У планах і надалі розвивати потужності та вийти на європейський ринок.

У рідний Бахмут Вадим мріяв повернутися завжди. Ще до повномасштабного вторгнення були думки розвинути виробництво та повернутись у місто. Проте з’являлось чимало викликів: приміщення для виробництва, персонал, який потрібно навчати, житло та й повномасштабна війна, яка унеможливила остаточне повернення.

Детальніше історію підприємця з Бахмута дізнавайтеся в нашому репортажі за посиланням.

Примітка. Серед тих, хто перегляне відео та залишить коментар від 5 слів, ми з Urban Wind розіграємо розкладну сумку-шопер з написом “Заспокой своє серце”. Очікуйте на результати наступної п’ятниці.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Кожен має допомагати фронту: сім думок військових про війну, мобілізацію та цивільних

Як військові сприймають мобілізацію? Як ставляться до зросійщення? Що думають про відповідальність кожного українця в цій війні? “Характер” – медіа, що працює з усіма аспектами […]

швейне виробництво

Сумки з бахмутською душею: як бахмутянин запустив швейне виробництво

Бахмутянин Вадим Глущенко виїхав з рідного міста 10 років тому. Спочатку він жив за кордоном, але все ж таки вирішив повернутися до України. Тут він […]

“Так гарно, як вдома, не буде ніде”: бахмутянка Каріна Тренбач поділилась історією життя в Гадячі

Бахмутянка Каріна Тренбач зараз проживає у Гадячі на Полтавщині, але народилась та виросла в Бахмуті. Дівчина багато подорожувала Україною та встигла побачити чимало інших міст, […]

“Це був останній потяг з Покровська”: як проходить евакуація на Донеччині. Відеорепортаж

Евакуація з Покровська потягом більше не проводиться, тепер відправним пунктом став Павлоград. Як донеччани рятуються від війни евакуацією відзняв наш відеооператор Роман Потапенко. Покровськ, евакуація […]

11923519 453870464784471 700907376 o da83b

Маленький Лас-Вегас: як Бахмут у 2016 році бачили тогочасні ВПО

Бахмут — місто, яке ще у 2014 році відчуло вплив війни. Мова йде не тільки про бойові зіткнення, але й про тогочасних внутрішньо переміщених осіб […]

12:00, 22.09.2024 Скопіч Дмитро