Як зараз виглядає Святогірськ: фоторепортаж

Семаковська Тетяна 18:16, 27 Липня 2023

Святогірськ — це невеличке місто на півночі Донеччини, найпівнічніше місто області, воно розташоване на березі річки Сіверський Донець. За час повномасштабного вторгнення місто постійно обстрілюють росіяни, 7 червня 2022 року його окупували загарбники, а вже 1 жовтня Святогірськ відбили Сили Оборони України.

Як сьогодні живе місто після деокупації зазнімкував відеооператор «Бахмут. IN.UA» Роман Потапенко.

Далі великий фоторепортаж з місця подій.

Святогірськ: фото

Святогірськ після деокупації все ще оговтується від “русского мира”. Фото: Роман Потапенко

«В місті 5 багатоповерхівок, все решту приватний сектор. Виглядало досить депресивно. Єдина радість там – чисте повітря, але відчувається похмурість. Місто було в російській окупації, там залишалося 500 людей. Вони дуже схудли. Три місяці люди не їли хліба», – говорить Роман Потапенко.

Обгоріла від обстрілів споруда. Фото: Роман Потапенко

Лавочки у Святогірську без людей. Фото: Роман Потапенко

«Місто поволі відновлюється, там працює лише 15 підприємств, ці люди платять податки. Немає можливості швидко відновити місто через брак фінансування. Там немає води, але комунальні служби працюють, вивозять сміття, проводять електрику. Дитячі майданчики охайні, підстрижені. Ті землі, які належать туристичним базам вони не прибрані», – каже Роман.

Самотня вивіска поруч з руїною. Фото: Роман Потапенко

Продірявлений дах в Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Після російської окупації. Фото: Роман Потапенко.

«Людей на вулиці мало. Все життя кипить в обмеженому районі, де відновила роботу пошта та поліція, магазини. Таке враження, що в місті живе людей 100. Цивільні ходять пішки, на велосипедах пересуваються. Після 14:00 Святогірськ пустіє», – згадує поїздку відеооператор.

Міни. Святогірськ. Фото: Роман Потапенко

Житлова будівля у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Монумент у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Храм у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Святогірськ сонячний, але безлюдний. Фото: Роман Потапенко

«В місті є соціальний транспорт, щоб люди могли поїхати в Слов’янськ за покупками. Він двічі їздить, рано їде, а ввечері повертається. Святогірськ він ж розтягнутий до річки, ця частина дуже розбита. Там танки в городах стоять, ліс усипаний мінами. Є деякі сміливці, які в ліс йдуть по дрова, але люди сподіваються на соціальну допомогу або просто на те, що вони можуть купити ті дрова», – каже журналіст.

Ліхтарі у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Крісло посеред двору залитого сонцем, за дверми валяються уламки скла. Фото: Роман Потапенко

Модерністська споруда у Святогірську після деокупації. Фото: Роман Потапенко

Крізь уламки видніється ліс та монумент. Фото: Роман Потапенко

Калькулятор залишений на порозі. Фото: Роман Потапенко

«Я проїхав кілька кілометрів в сторону Лиману, там теж не бачив мешканців. Дома стоять залишені, розбиті. Хтось собі полагодив, вікна й дах заколотив плівкою, яку роздавали благодійники. Може люди просто поховалися від спеки, була перша година дня», – говорить відеооператор.

Святогірськ, будинки. Фото: Роман Потапенко

Березовий ліс майже цілий. Фото: Роман Потапенко

Жилим будівлям пощастило менше, вони розбиті. Фото: Роман Потапенко

Люди на вулицях Святогірська. Фото: Роман Потапенко

Рідкі перехожі на вулицях міста. Фото: Роман Потапенко

Ліс в Святогірську поблизу кладовища. Фото: Роман Потапенко

«Турбази, які залишилися тут з часів Радянського Союзу – зараз ще більш вбого виглядають, вони закинуті, заросші травою. В центрі я побачив город маленький, там огірки були помідори. В місті тихо, лише біля 4 дня почув залпи», – каже Роман.

Покинутий танк. Фото: Роман Потапенко

Церква на фоні танку, Святогірськ. Фото: Роман Потапенко

Храм у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Руїни після росії. Фото: Роман Потапенко

Читайте також: Як виглядав Бахмут до війни: фотопідбірка

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Часів Яр: огляд міжнародної преси за липень

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 09:00, 27 Липня 2024
Огляд міжнародних ЗМІ / ілюстрація Бахмут IN.UA

Ситуація навколо міста Часів Яр — це тема, яка цікавить не лише українців, але й іноземців. Про неї регулярно пишуть великі міжнародні ЗМІ, надаючи власним читачам інформацію щодо подій на фронті.

Редакція Бахмут IN.UA вирішила дослідити міжнародну пресу та проаналізувати те, як вона показує події в Часів Ярі.

Битва за Часів Яр: огляд міжнародної преси

Висвітлення ситуації в місті Часів Яр у липні 2024 року розпочалося майже з самого початку місяця, коли з’явилася інформація про відступ наших військ зі східних околиць, зокрема, мікрорайону Новий. Про це написали такі видання як The Guardian, Financial Times, France 24, Reuters, Al Jazeera та багато інших. 

Матеріал про Часів Яр / скриншот

Всі видання констатували факт стратегічної важливості міста як для України, так і для окупаційних військ. Часів Яр для українських захисників — це стратегічна висота та гарний оборонний пункт, а для росіян — це плацдарм для подальшого захоплення Краматорська та Слов’янська, перерізання логістики ЗСУ та наближення їх цілі по виходу на адміністративні кордони Донецької області. При цьому зазначається, що росіяни знищують місто. Наприклад, в Reuters написали, що мікрорайон “Новий” в Часовому Яру повністю стерто.

Варто зазначити, що міжнародні ЗМІ також посилалися на джерела з міністерства оборони рф, зокрема, на повідомлення про захоплення мікрорайону Новий та “покращення ситуації на передових позиціях”.

Досить регулярно новини про Часів Яр виходять на сайті американського журналу Newsweek, де журналісти розповідають про ситуацію в місті з посиланням на Інститут вивчення війни (IWS). Варто зазначити, під кожною новиною є коментарі російських ботів. Наприклад, вони намагаються розповсюджувати фейки про міжнародну допомогу та “величезні втрати” серед українців.

Авторські матеріали

Польовий медик та поранений / фото Reuters

За липень виходили й великі авторські матеріали, які присвячені ситуації в Часів Ярі. Одним з таких став репортаж агентства Reuters про роботу цілодобового польового госпіталю біля міста, куди спершу направляють поранених бійців для стабілізації їх стану з подальшим перевезенням якомога далі від лінії фронту. В матеріалі розповіли про специфіку роботи медиків, а також про їх ментальний стан.

Це хлопці, які приходять сюди та підживлюють вас своїм героїзмом і позитивними емоціями… Ви не маєте права дозволити собі здатися, похилити голову“, — сказав один з польових медиків репортеру Reuters.

Медик також додав, що можливості української армії при транспортуванні поранених трохи змінилися в кращу сторону з новою американською та європейською технікою. Утім, її не так багато, як хотілося б.

Які можна зробити висновки

Загалом же можна зробити висновок про те, що опис подій в місті Часів Яр в міжнародних ЗМІ має нерегулярний характер, який залежить від інтенсивності бойових дій та ключових їх подій.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:30, 26 Липня 2024
Українці можуть повернути кошти
Застосунок Дія / фото Мінцифра

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має певні умови та обмеження.

Про це повідомляє Маріупольський ЦНАП.

Перереєстрація через Дію

Міністерство цифрової трансформації України запровадило послугу онлайн перереєстрації транспортних засобів через застосунок “Дія”. Ця ініціатива значно спрощує процес купівлі-продажу автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб.

Категорії транспортних засобів, доступні для онлайн перереєстрації:

  • легкові автомобілі;
  • мотоцикли;
  • мопеди.

Послуга онлайн перереєстрації доступна виключно для власників транспортних засобів, при цьому переоформлення авто за довіреністю через онлайн-сервіс неможливе. 

Важливо зазначити, що ця послуга не поширюється на першу державну реєстрацію транспортних засобів в Україні. 

Щодо річних лімітів, встановлено обмеження на продаж – дозволяється реалізувати лише один транспортний засіб протягом календарного року. Натомість, кількість придбаних транспортних засобів не обмежується, що дає можливість купувати стільки авто, скільки потрібно.

Які документи потрібні

Необхідні документи та дані для продавця:

  • верифікований податковий номер;
  • паспорт, посвідка на проживання або закордонний біометричний паспорт;
  • зареєстроване місце проживання;
  • технічний паспорт на транспортний засіб.

Для уникнення проблем з перереєстрацією рекомендується перевірити та актуалізувати відомості про зареєстроване місце проживання. Це можна зробити в адміністраторів ЦНАП в центрах “Я Маріуполь”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Часів Яр: огляд міжнародної преси за липень

Ситуація навколо міста Часів Яр — це тема, яка цікавить не лише українців, але й іноземців. Про неї регулярно пишуть великі міжнародні ЗМІ, надаючи власним […]

09:00, 27.07.2024 Скопіч Дмитро
Українці можуть повернути кошти

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має […]

Україна запускає проєкт для обміну колаборантів на полонених українців

В Україні стартував державний проєкт “Хочу до своїх”, спрямований на обмін засуджених за колабораціонізм на українських полонених. Ініціатива об’єднує зусилля Головного управління розвідки Міноборони, СБУ […]

“Росіяни знищують міста, аби захопити, бо по-іншому не вміють”: як боронять Часів Яр. Історія бійця 225 ОШБ

Олександр — харків’янин, батько 3 дітей. До повномасштабної війни він не був задіяний в армії. Вранці 24 лютого 2022 року чоловік зібрав родину та вивіз […]

Боти на роботі. Як фейкові акаунти у соцмережах підіграють росії

Засилля ботів, які заполонили соціальні мережі — одна з головних проблем в інтернеті. Не кожен користувач мережі може зрозуміти, що бере участь у перепалці в […]