Бахмутський воїн разом із підрозділом збирає на машину: як допомогти

Семаковська Тетяна 14:01, 7 Квітня 2023

ЗСУ бригада під БахмутомБахмутянин Олег Дідик зараз служить в складі ЗСУ. В травні він разом із підрозділом буде виходити на бойові завдання, однак воїнам не вистачає важливого атрибуту — машини. Всіх небайдужих закликають долучитися до збору, адже автомобіль дуже потрібний захисникам.

Донат на ЗСУ

Допомогти Олегу й пришвидшити Перемогу за посиланням:

https://send.monobank.ua/jar/6tb8MyiVFv?fbclid=IwAR162HP5MAad81ZKK6gwIyJQ7cUZNWzktEquCJuz_thRiBC8KBfA_EpTEgM

Сума збору: 200 тисяч гривень

Станом на 7 квітня зібрано: 47 тисяч гривень

Крім цього, військовим потрібний Bandera Power 225 S — це спеціальний блок багатоканальної швидкої зарядки та автономного освітлення (можливість зарядки від сонячної батареї). Його орієнтовна вартість — від 40 до 50 тисяч гривень, тож якщо коштів назбирають більше, це закриє одразу дві важливі потреби.

Бахмутський воїн та волонтер

300499046 5381029491976151 1941328347051604674 n 823ba

Пані Марина з прапором України. Фото: Фейсбук

Олегу Дідику 19 років, рішення захищати Україну він прийняв ще коли, йому було 18, каже вчителька Марина Жванія, яка добре знає Олега та постійно підтримує з ним зв’язок.

«Олег любить історію, на уроках пригадую, він завжди міг щось влучно сказати цікаве. Брав участь у всіх патріотичних заходах. Коли в школі якісь суперечки були — то завжди був на боці правди. Олег добрий та чуйний, а ще в нього золоті роки, так про нього відгукувався й учитель праці», — розповідає пані Марина.

Після школи Олег вступив в Інститут, хлопець цікавився туризмом. Коли почалася повномасштабна війна юнак почав волонтерити, хотів допомогати й вже почав думати про вступ до лав ЗСУ. Згодом зробив важливий для себе вибір й зараз набирається військового досвіду. Однокласники Олега про його шлях дізналися з соцмереж, всі пишаються його вибором.

Підтримує Олега й бахмутський вчитель історії з позивним «Завуч», наголошує, що в Олега вже є успіхи у військовій справі.

DSC7549 1 scaled 1000x1000 f2a4f

Bandera Power 225 S. Фото: з відкритих джерел

Олегу Дідику та його побратимам потрібно назбирати 200 тисяч гривень на машину, наразі вже зібрано 47 тисяч. Долучитися до збору може кожен, адже кожна сума важлива. Сам же Олег зазначає, що зараз він опановує військову справу, й разом з підрозділом має мету — зібрати кошти на автомобіль. 

Фото: Олег Дідик на запит редакції

Читайте також: Відсидів 10 днів: спогади про Майдан бахмутянина Андрія Лози

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Семаковська Тетяна 17:00, 24 Квітня 2024
Пенсіонери / фото ілюстративне

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, кімнати та ліжка в гуртожитках.

Як вирішується питання придбання житла для пенсіонерів або інвалідів та чи розглядає уряд надання житла саме для літніх людей за якоюсь особливою схемою розповіла народна депутатка Олена Шуляк.

Допомога з житлом пенсіонерам ВПО

За словами Олени Шуляк наразі немає централізованої програми допомоги соцжитлом для людей літнього віку. Так склалося тому, що в держави немає такої можливості, більшість коштів направляють на обороноздатність нашої країни.

Держава максимально сплачує всі пенсії, проводить всі можливі індексації.Ми розуміємо, що цього дуже мало, щоб забезпечити гідний рівень життя наших пенсіонерів. Але сьогодні ми маємо таку проблему, що держава не може надати більший розмір пенсій, індексацій, як того потребують наші люди,

Олена Шуляк // народна депутатка

Шуляк також розповіла, що уряд сприяє тому, щоб громади могли викуповувати житло все наявне й потім його давати в оренду за пільговими цінами або на безоплатній основі. Але, наголошує спікерка, ця ініціатива не має масового характеру.

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації

На сьогодні законом не передбачено, що літні люди входитимуть до категорії числа тих, хто матиме право на першочергову компенсацію. Пріоритет нададуть:

  • учасникам бойових дій;
  • особам з інвалідністю;
  • ветеранам;
  • мобілізованим особам;
  • багатодітним родинам;
  • особам з інвалідністю І та ІІ групи.

За словами народної депутатки, в цьому переліку немає пенсіонерів. Однак, в державному бюджеті вистачить коштів в рамках компенсаційних механізмів. Всі люди, які звернуться отримують компенсацію.

Звідки держава візьме гроші на компенсацію

Олена Шуляк наголошує, що держава створила “Фонд ліквідації наслідків агресії російської федерації”, до якого вже надійшло понад 20 млрд гривень арештованих коштів від російських банків. Також в цей фонд спрямували 50% прибутку Нацбанку. У 2023 році сума надходжень вже складала більше ніж 62 мільярдів гривень, допомогу надав й Світовий Банк. Ці гроші зможуть використати для компенсації.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 24 Квітня 2024
Студенти / фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, йдеться про те, коли молодь зможе навчатися 6-8 років, паралельно поєднуючи освіту з роботою.

Відповідна картка законопроєкту розміщена на сайті ВРУ.

Зміни у вищій освіті 2024 року

Відповідно до документа, можливості студентів у вищих навчальних закладах (ВНЗ) значно розширяться. Вони зможуть самостійно обирати предмети та курси, які відповідають їхнім інтересам та цілям.

Крім того,  студенти зможуть навчатися у зручному для себе темпі, прискорюючи або уповільнюючи процес відповідно до своїх потреб. Вони матимуть змогу закінчити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднувати з роботою та отримати спеціальність за 6-8 років.

Вибір спеціальності

Навчання студентів / фото ілюстративне

Згідно з новою системою вищої освіти, студенти зможуть самостійно обирати окрему спеціальність у галузі, на яку вони вступали. Наприклад, студент, який вступив на галузь “Соціальні науки” вивчає соціологію та політологію. Після проходження 50-120 кредитів за 1-2 роки, студент зможе обрати окрему спеціальність, як-от “Політологія”, і продовжити вивчати саме її.

Мінімальний обсяг аудиторних занять

Мінімальна кількість годин аудиторних занять раніше не регулювалося. Проте, зараз  бакалавр матиме 10 з 30 годин на роботу з викладачем у межах одного навчального кредиту, а магістр — 8 з 30 годин.

Зміни вибіркових курсів

Відповідно до документа, в площину вищої освіти вводять поняття “регульованих” та “нерегульованих” спеціальностей. До першої категорії увійдуть, наприклад, наступні спеціальності:

  • право;
  • атомна енергетика;
  • медицина;
  • військова служба.

Вони матимуть менше вибіркових курсів — 10% замість 25%. Окрім того, для них розроблять нові вимоги до компетентностей і результатів навчання, також передбачені державні іспити.

На противагу цьому, в нерегульованих спеціальностях, зокрема “Філологія” або “Фінанси”, збільшать кількість вибіркових дисциплін з 25% до 25-50%.

Зазначимо, що нові правила вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців для того, щоб відповідати стандартам ЄС.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

12c5663 a1f0db5 pensionery 7219f

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, […]

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
ноутбуки для навчання

60 бахмутських школярів отримали ноутбуки від донорів: куди звертатися за технікою

Бахмутські школи зараз навчають в евакуації дистанційно, тому більшість школярів уроки проводять сидячи за планшетом або ноутбуком. Не всі батьки мають змогу самостійно придбати техніку, […]

Писанка

Бахмутська писанка миру: редакція оголошує конкурс малюнків до Великодня

До світлого свята Великодня редакція Бахмут IN.UA оголошує конкурс малюнків серед дітей бахмутян. Тема конкурсу — Бахмутська писанка миру, прийом робіт триватиме до 29 квітня. […]

Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко