Росіяни можуть продовжувати наступ на Бахмут, навіть із великими втратами

Семаковська Тетяна 11:44, 29 Грудня 2022

IMG 20221229 113539 362 96adeРосійський наступ на Бахмут, ймовірно, наближається до кульмінації, як і прогнозував ISW 27 грудня. Якщо російські сили в Бахмуті дійсно досягли кульмінації, вони, однак, можуть продовжувати агресивні наступальні дії, зокрема здійснювати неефективні штурми Бахмута невеликими групами, хоча ці штурми навряд чи призведуть до значних успіхів в оперативному плані.

Про це повідомляє  Інститут вивчення війни

Декілька індикаторів підтверджують оцінку, що російські сили навколо Бахмута досягли кульмінації.

ISW повідомляє, що українські високопосадовці безперешкодно відвідують передові позиції в Бахмуті. Відтак, вчора 28 грудня, начальник ГУР України Кирило Буданов відвідав Бахмут. Буданов був в межах щонайменше 600 метрів від раніше зафіксованої передової лінії російських військ.

Візит Буданова підтверджує попередні повідомлення в українських соціальних мережах про те, що українські війська провели тактичну контратаку, яка відкинула російські війська з околиць Бахмута 21 грудня. 

Нещодавні бойові кадри підтверджують попередню оцінку ISW, що російські війська діють штурмовими групами через бойові втрати. Бойові кадри, опубліковані 26 грудня, показують, як український вогонь розгромив штурмові групи з 5-10 російських піхотинців без підтримки, які намагалися безладно штурмувати Новоселівське в Луганській області.

Ці кадри, хоча і не з Бахмута, узгоджуються з повідомленням українського високопосадовця про те, що російські сили в районі Бахмута більше не діють як ротні та батальйонні тактичні групи, а натомість діють меншими групами по 10-15 військовослужбовців.

За повідомленнями, російські повітряно-десантні війська посилюють операції групи Вагнера навколо Бахмута. Російське джерело повідомило, що 27 грудня підрозділи “Вагнера” та ВДВ провели спільні операції в Бахмуті. 

Це повідомлення, якщо воно відповідає дійсності, знаменує собою перелом, враховуючи, що “група Вагнера” проводила інформаційні операції, стверджуючи, що в Бахмуті діють виключно сили “групи Вагнера”.

Звичайні російські військові, які підтримують підрозділи “групи Вагнера” в Бахмуті – після того, як “Вагнер” доклав зусиль, щоб наголосити на тому, що він несе виняткову відповідальність за бахмутський напрямок, – відповідали б індикаторам, що вказують на досягнення “групою Вагнера” свого піку своєї діяльності. 

ISW вже оцінювала, що сили групи Вагнера виконують переважно виснажливу роль навколо Бахмута і тому, ймовірно, деградували до майже виснажливого рівня і потребують підкріплення.

Високий рівень виснаження серед сил, відповідальних за наступ на Бахмут, може прискорити кульмінацію. Цього можна уникнути, якщо тільки значна кількість регулярних російських військових підрозділів не буде направлена для підтримки наступу і затримки або запобігання його кульмінації.

Фото: Володимир Зеленський, Фейсбук

Читайте також: Битва за Бахмут (хроніка подій): оновлюється щодня

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

У Кабміні хочуть суттєво підвищити ПДВ та військовий збір для населення

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 23 Травня 2024
Податки / фото ілюстративне

Міністерство фінансів України працює над законопроєктом, який дозволить суттєво підвищити податки, зокрема, податок на додану вартість (ПДВ) та військовий збір.

Про це повідомили Forbes.

Підвищення податків в Україні

За словами чотирьох неназваних народних депутатів та чиновників в уряді, з якими контактували журналісти, ключовою причиною можливого підвищення податків стало суттєве збільшення військових потреб країни. Так, додаткові потреби держбюджету оцінюються в 400-500 млрд гривень.

Для розв’язання цього питання планується підвищити військовий збір з 1,5% до 5%, а ПДВ — на 2-3%.

Податкові перевірки 2024

За наявними даними, представники податкової служби проведуть 3242 планові перевірки у 2024 році, серед яких 2172 стосуються юридичних осіб і фінансових установ.

Найбільше перевірок від ДПС планується в агросекторі (297) та гуртовій торгівлі палива (113). Зазначається, що в посиленому режимі триватимуть перевірки:

  • гуртової торгівлі;
  • будівництва житлової та нежитлової нерухомості;
  • логістики за допомогою вантажного транспорту;
  • роздрібної торгівлі, особливо харчовими продуктами та пальним;
  • експлуатації власного чи орендованого нерухомого майна.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Російські окупанти просунулися біля Часового Яру — DeepState

Валентина Славінська Славінська Валентина 10:00, 23 Травня 2024
Українські військові / фото Facebook

У четвер, 23 травня, аналітики проєкту DeepState повідомили, що росіяни просунулися поблизу міста Часів Яр. Опублікована карта свідчить, що окупанти вже майже досягли кордонів міста.

Про це повідомили представники DeepState в Telegram.

Війна на Донеччині

За даними DeepState, росіяни мають тактичні успіхи біля Часів Яру, а також у районах Кліщіївки та Красногорівки.

Просування окупантів / скриншот

Додаткову інформацію надали в Генштабі ЗСУ. За їх даними, за минулу добу відбулося 121 бойових зіткнень, більшість з яких припала на Краматорський та Покровський напрями. Ворог активно намагається “вклинитися в бойові порядки” українських захисників за допомогою штурмових груп та техніки. Ситуація напружена.

Ситуація в Часів Ярі

Нещодавно Інститут вивчення війни повідомляв, що росіяни нібито мають обмежене просування в районі Часового Яру. Цю інформацію майже одразу спростували в ГУР МО “KRAKEN”. За словами представника підрозділу, ворог справді здійснив спробу штурмувати Часів Яр, кинувши у наступ близько 20 одиниць техніки. Однак силами “KRAKEN” та суміжних підрозділів цей наступ було відбито.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Кабміні хочуть суттєво підвищити ПДВ та військовий збір для населення

Міністерство фінансів України працює над законопроєктом, який дозволить суттєво підвищити податки, зокрема, податок на додану вартість (ПДВ) та військовий збір. Про це повідомили Forbes. Підвищення […]

11:00, 23.05.2024 Скопіч Дмитро

Російські окупанти просунулися біля Часового Яру — DeepState

У четвер, 23 травня, аналітики проєкту DeepState повідомили, що росіяни просунулися поблизу міста Часів Яр. Опублікована карта свідчить, що окупанти вже майже досягли кордонів міста. […]

Євроінтеграція

Україна приєднується до єдиної зони роумінгу з країнами ЄС

Верховна Рада України в другому читанні ухвалила законопроєкт про створення спільної зони роумінгу між Україною та Європейським Союзом. Це рішення відкриває шлях для запровадження єдиних […]

В Україні перестануть надавати централізовані виплати субсидій і пільг для переселенців

Уряд припинив дію тимчасового механізму централізованої виплати житлових субсидій та пільг для громадян, які проживали на окупованих територіях або територіях активних бойових дій. Для продовження […]

Житло, виплати та пошук роботи: яке становище ВПО у 2024 в Україні та за кордоном

У 2023 році, за словами віцепрем’єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук в Україні налічували 4,9 мільйона ВПО. Ці люди вимушено стали на […]

16:00, 22.05.2024 Скопіч Дмитро