Жахаючий, Субстанція та Таро: 7 фільмів жахів 2024 року, які налякають навіть найстійкіших

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 26 Квітня 2025
Клоун Арт — головний антагоніст фільмів “Жахаючий” / скриншот

Фільми жахів завжди викликали суперечливі емоції — хтось закриває очі від страху, а хтось не може відірватися, шукаючи адреналін і гострі відчуття. У 2024 році кінематограф не розчарував прихильників жанру, подарувавши низку справді моторошних стрічок — як нових робіт, так і продовжень відомих франшиз із яскравими антагоністами.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися з добіркою семи фільмів жахів, які здатні налякати кожного.

Найстрашніші фільми, які вийшли у 2024 році

Фільми жахів уже давно завоювали серця багатьох глядачів, адже вони здатні пробудити найглибші інстинкти страху й напруження. Але чому люди так люблять цей жанр? Можливо, тому що він дозволяє відчути адреналін, не наражаючи себе на реальну небезпеку. Або ж це можливість пережити емоційний катарсис, переймаючись за персонажів. Відповідь на це питання може бути різною для кожного, але одне зрозуміло точно — фільми жахів мають здатність зачаровувати і тримати глядача в напрузі до самого кінця.

У 2024 році тенденція на створення подібного кіно продовжувалася, а в кінотеатрах з’явилося багато вартих уваги робіт, які слід переглянути кожному любителю хорорів.

Довгоніг (Longlegs)

Лі Гаркер / скриншот

Довгоніг — це загадковий фільм жахів, який тримає в напрузі до самих титрів.

У центрі сюжету — молода агентка ФБР на ім’я Лі Гаркер, яка володіє екстрасенсорними здібностями. Вона приєднується до розслідування серії загадкових убивств, що відбуваються по всьому штату Орегон уже два десятиліття. У кожному випадку батько родини раптово божеволіє та вбиває своїх рідних. Спільною ознакою є зашифровані послання з окультними знаками на місці злочину й підпис “Довгоніг”.

Ебігейл (Abigail)

Ебігейл у формі вампіра / скриншот

Ебігейл — це фільм жахів з елементами трилера, який плутає глядача майже до самих титрів. Його варто переглянути кожному фанату жанру.

Стрічка розповідає про дівчину на ім’я Ебігейл, яка народилася в заможній родині з кримінальними зв’язками. Вона займається балетом і має репутацію янгола, якого потрібно оберігати. Саме з такими думками до балетної школи приходять викрадачі, сподіваючись на легкі гроші.

Вони відвозять дівчину у великий маєток за містом, де планують дочекатися ранку, отримати викуп і зникнути. Але все йде не за планом. Як виявляється, Ебігейл має таємницю, значно страшнішу за кримінальні зв’язки її родини. Тепер викрадачі — не мисливці, а справжні жертви надприродного.

Тихе місце: День перший (A Quiet Place: Day One)

Єдиний шанс на виживання — це повна тиша / скриншот

Тихе місце: День перший — спін-офф вже культового хорору Тихе місце, який вражає власною атмосферою безвихіддя.

У центрі сюжету — перші дні загадкової катастрофи, що знищила цивілізацію. Одного дня в небі над Нью-Йорком з’являються дивні вогні, лунають вибухи, а вулиці заповнюють військові. Американська армія намагається боротися з невідомими істотами, які мають надзвичайну силу, швидкість і загострений слух.

Люди розуміють, що монстри сліпі, тож їх можна уникнути — головне не видавати жодних звуків.

Усміхайся 2 (Smile 2)

Скай Райлі та загадкове прокляття / скриншот

Усміхайся 2 — це продовження однойменного фільму, здатне налякати навіть найстійкіших.

Історія розповідає про популярну артистку Скай Райлі, яка готується до світового турне. Але незадовго до початку поїздки вона стає свідком жахливого самогубства. З того моменту її переслідують дивні звуки, тіні та страхи, які посилюються щодня. Її слава, що здавалася мрією, обертається пасткою. Публічний тиск і болючі спогади з минулого зливаються в кошмар. Скай починає розуміти, що події теперішнього напряму пов’язані з тим, що вона давно намагалася забути.

Таро (Tarot / Horrorscope)

Афіша фільму жахів “Таро: Карта смерті” / фото Sony Pictures

Таро: Карта смерті — моторошний фільм жахів, ідеальний для перегляду вночі.

Сюжет розповідає про Макса та його друзів, які знаходять колоду карт покійної жриці та вирішують провести сеанс ворожіння. Така витівка порушує головне табу у ворожінні на Таро й пробуджує могутнє зло.

Карти показують їм жахливе майбутнє — смерть. Незабаром після повернення додому двоє з компанії помирають саме так, як передбачили карти. Друзям доведеться боротися зі смертю, намагаючись уникнути передбаченої долі.

Субстанція (The Substance)

Головну роль в фільмі “Субстанція” виконала Демі Мур / скриншот

Субстанція — це хорор 2024 року, що подарує глядачам незабутні емоції та враження від перегляду.

Історія розповідає про зірку фітнес-шоу Елізабет Спаркс, чия кар’єра давно пішла на спад. Шоу планують перезапустити з новою ведучою, і Елізабет це не влаштовує. Вона погоджується прийняти “Субстанцію” — експериментальний засіб, який створює її молодшу, досконалішу версію на ім’я Сью.

Сью стає популярною, але це все сп’янює розум Елізабет. Тепер їй доведеться зіткнутися з наслідками — жахливою розплатою за бажання залишатися привабливою вічно.

Жахаючий 3 (Terrifier 3)

Загадковий клоун Арт / скриншот

Жахаючий — культовий малобюджетний слешер, який уже став улюбленцем фанатів жанру. Його обов’язково слід переглянути всім, хто любить фільми на кшталт П’ятниця 13-те чи Жах на вулиці В’язів.

Новий фільм розповідає про місто, на вулицях якого знову з’являється клоун Арт. Його мета — посіяти хаос і смерть серед усіх, хто трапиться йому на шляху. Він мовчазний, зловісний і користується надприродними силами.

Та цього разу на Арта чекає несподіваний опір — знаходяться ті, хто наважується кинути виклик невідомому злу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Семаковська Тетяна 12:00, 12 Жовтня 2025
Гарбузовий сезон / фото ілюстративне, Pexel

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото та відео гарбузових лате з найбільш відомих закладів столиці. 

Редакція підготувала для вас перелік кавʼярень на різний гаманець, де можна насолодитись пряним гарбузовим напоєм та скуштувати ніжні сінабони. 

Завертайло

Лате з кафе “Завертайло” / фото Instagram

“Завертайло” — коли гарбуз стає мистецтвом. Осінь у закладі виглядає як картинка з “Pinterest”. Кавʼярня вкутана ароматом свіжої випічки та пряних напоїв. Зіркою цієї осені стало гарбузове лате з підсмаженим маршмелоу, що “розлетілось” соцмережами (189 гривень). Фото з цим напоєм стало певним осіннім ритуалом серед киян. 

Скуштувати трендовий напій можна за адресами:

  • “Завертайло” на Подолі – вулиця Межигірська, 7;
  • “Завертайло” біля Софії – вулиця Володимирська, 24а.

Пироги та друзі

Сінабон з закладу “Пироги та друзі” / фото Instagram

Аромат бабусиної випічки посеред метушні столиці. У меню – сінабони з яблуком, фісташкою та вишнею (усі види – по 169 гривень). Яскравий аромат кориці зустрічає ще на порозі кавʼярні. Ця кавʼярня – ідеальне місце для спокійного чаювання осінніми вечорами або для недільного сніданку з родиною чи друзями. 

Скуштувати можна за адресами:

  • вулиця Павлівська, 17;
  • вулиця Гончара, 50.

Cafe 128

Сінабон з закладу “Cafe 128” / фото Instagram

Маленьке, затишне кафе на Володимирській, де сінабон подають теплим, а ніжний аромат випічки нагадує дитинство. Фірмовий десерт — сінабон коштує 135 гривень класичний, з ніжним кремом та корицею, приготований з тонкого тіста зі щедрою вершковою глазур’ю. У просторі “Cafe 128” – нічого зайвого, лише запашна кава, тиха атмосфера й відчуття тепла, той настрій, за який ми так любимо осінь.

Скуштувати сінабон у “Cafe 128” можна за адресами: 

  • вулиця Джона Маккейна 1а;
  • вулиця Івана Федорова 2а.

Мережа закладів Mery Berry

Mery Berry – мережа кавʼярень в Україні, яка щороку презентує гарбузове меню. Тут можна спробувати класичне гарбузове лате (від 95 до 120 гривень), гарбузовий гарячий шоколад (від 125 до 165 гривень) та гарбузове хот-смузі (від 125 до 165 гривень) – густе, солодкувате та пряне. 

Локації у Києві:

  • ТРЦ Проспект;
  • ТРЦ Dream Town;
  • ТРЦ SkyMall;
  • ТРЦ Глобус;
  • ТРЦ Піраміда;
  • вулиця Прорізна, 21;
  • ТРЦ Respublika Park;
  • Epiland Чабани.

Міське кафе “Хармс” 

Міське кафе “Хармс” / фото Instagram

Міське кафе “Хармс” — київська класика для поціновувачів спокійного ритму і смачної кави. Восени у закладі зʼявляється сезонне меню – гарбузове лате (155 гривень) та гарбузове какао (150 гривень). Обидва напої готують з додаванням натурального пюре гарбуза та суміші прянощів. Інтерʼєр закладу нагадує бібліотеку – мʼяке світло, затишні столики та безліч старих книг. 

Заклад розташований за адресою вулиця Володимирська, 45а.

Milk bar

Milk bar, гарбузове латте / фото Instagram

Один з найвідоміших закладів Києва повернувся зі своїм осіннім хітом – Pumpkin Spice Latte (гарбузове лате) зі збитими гарбузовими вершками. Також у закладі можна скуштувати Run Pumpkin Run – кавовий напій з молочно-гарбузовим киселем і вершками, до якого навіть можна додати протеїн. Обидва напої коштують 165 гривень.

Заклад має декілька локацій у столиці, а саме:

  • вулиця Хрещатик, 38 (ЦУМ – 7 поверх);
  • вулиця Шота Руставелі, 16;
  • вулиця Казимира Малевича 87п;
  • вулиця Князів Острозьких, (Kyiv Food Mall).

Tisto

“Tistо”, гарбузове лате / фото Instagram

“Tistо” – заклад, у якому поєдналися сучасний інтерʼєр та затишна атмосфера домашньої кухні. Тут варто спробувати гарбузове лате (від 150 до 180 гривень) або його особливу варіацію – “Зігріваюче гарбузове лате” з пряним бренді (180 до 210 гривень). Теплий та пряний напій, з мʼяким післясмаком та легким ароматом спецій, який подають у затишній залі кавʼярні. 

Заклад розташований за адресою: вулиця Костянтинівська, 23.

Кафе “Стріла” 

Кавʼярня сучасна, але водночас затишна: тут можна загубитись серед ароматів кави та запашної випічки. Сінабони у “Стрілі” можна скуштувати у декількох варіаціях: класична начинка з корицею, карамель-мигдаль, полуниця-вершки, вишня-фісташка (вартість – до 150 гривень) Мʼяке тісто та вершковий крем з корицею – класика, до якої хочеться повертатись. Ідеальний варіант для доповнення до кави чи травʼяного чаю.

Заклад розташований за адресою вулиця Січових Стрільців, 10.

Anthracite Coffee

Сінабон з закладу “Anthracite” / фото Instagram

Anthracite — кавʼярня про мінімалізм. Їхній сінабон коштує 135 гривень), його подають з ніжним вершковим соусом у варіаціях: класика з корицею, фісташка або солона карамель. Усе просто та збалансовано: ароматна кава ідеально поєднується зі запашною осінньою випічкою. Anthracite coffee – кавʼярня для тих, хто любить стриману естетику і точність у деталях. 

Заклад розташований за адресою вулиця Цитадельна, 7.

Дружба

Сінабон з закладу “Дружба”

Осінній мастхев закладу – сінабон “Дабл фісташка” коштує 140 гривень. Тісто – мʼяке та повітряне, з ароматом карамелізованого цукру, а крем, настільки ніжний, що тане у роті з першого шматочку. Солодкий аромат сінабону ідеально поєднується з капучино чи какао.

Заклад розташований за адресою бульвар Марії Примаченко, 3.

До теми:

Примітка. Над текстом працювала практикантка Софія Чорнобай.

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро