У Донецькій області продовжується евакуація цивільних мешканців. З 23 березня обов’язкова евакуація перенаправлена з Житомирської до Рівненської області. У квітні потяг із Покровська до Здолбунова відходитиме тричі.
З 23 березня 2024 року евакуація до Рівненській області здійснюється спеціальним поїздом, 1 раз на 8 днів по парним дням. Так, у квітні рейс із Покровська до Здолбунова відправлятиметься о 14:10 — 8, 16 та 24 числа.
Як зареєструватися на евакуацію
Аби безкоштовно виїхати до безпечного регіону та врятувати свою родину від постійних обстрілів, необхідно:
залишити заявку за номерами: +38 (098) 890 3318 або +38 (066) 285 6290;
для евакуації тяжкохворих і осіб з інвалідністю потрібно телефонувати за номерами: 0 (800) 332 6140; +38 (099) 710 4872; +38 (099) 311 5336; +38 (099) 311 5314; +38 (096) 108 6048;
дістатися до місця збору, звідки буде безкоштовний підвіз до евакуаційного поїзда в Покровську;
оселитися у Рівненській області (проживання безкоштовне).
Допомога переселенцям
Влада надає внутрішньо переміщеним особам (ВПО) такі соціальні гарантії:
безкоштовне житло у закладах комунальної власності (визначених місцями компактного проживання) Рівненської області;
щомісячна виплата допомоги на проживання ВПО;
гуманітарна допомога;
психологічна допомога;
медична допомога тощо.
Нагадуємо, гарячі лінії евакуаційних груп “Білий Янгол” на напрямках:
Полтава — старовинне українське місто, яке вважається рідною домівкою для багатьох діячів мистецтва. Це місто зараз є одним головних культурних центрів, який поєднав у собі давні традиції та сучасні досягнення.
Редакція Бахмут IN.UA підготувала добірку з п’яти місць в Полтаві, які варто відвідати кожному.
Цікаві місця в Полтаві
Полтава продовжує приймати внутрішньо переміщених осіб та гостей, надаючи їм велику кількість різноманітних активностей. Це й автентичні музеї, величні пам’ятники та визначні місця для української історію.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає про місця, котрі стануть ідеальними для відпочинку в Полтаві.
Кругла площа
Кругла площа — це серце Полтави, її центральна частина. Вона має незвичайно круглу форму, яка, по задуму архітекторів, повинна була нагадувати сонце. Підкріплює це велика кількість алей, які розходяться від центру площі до якоїсь визначної пам’ятки.
Посередині площі розташований Монумент Слави. Саме від нього починаються різноманітні туристичні маршрути та звичайні вечірні прогулянки містян.
Увагу також привертає й інший об’єкт на площі — Корпусний сад, який налічує понад 70 видів дерев і кущів.
Каштанова алея
Унікальна алея в Полтаві, котра починається біля символічного “Глобуса Полтави” та закінчується поблизу Київського вокзалу, давно стала улюбленим місцем відпочинку для багатьох поколінь полтавчан. На алеї висаджено близько 400 каштанів, від яких і походить назва алеї.
Розташована вона майже в самому центрі міста, на вулиці Соборності. Саме тут зосереджені майже всі цікаві туристичні локації та безліч гастрономічних закладів: від кафе й до дорогих ресторанів..
Музей-садиба Котляревського
Музей-садиба, у якій жив та творив відомий письменник Іван Котляревський. Саме тут можна ознайомитись з життям автора першого твору нової української літератури.
На території комплексу можна знайти музей з понад 5 тисячами експонатів, етно-хату з особистими речами Котляревського, комору, повітку і криницю. Все це дозволить ближче ознайомитися з життям відомого українського літератора та епохою, в якій він жив та творив.
Інколи на території музею-садиби проводять різноманітні активності для сучасних місцевих митців та небайдужих до розвитку культури. Зокрема, тут проводять виставки та літературні читання.
Розташований об’єкт на Соборному майдані, 3.
Пам’ятник полтавським галушкам
Суто українська страва, яку знає кожен, тісно асоціюється з Полтавщиною. Саме в Полтаві — серці цього краю — можна знайти незвичайним пам’ятник полтавській галушці. Він уособлює щедрість українців та їх добробуту.
Місцеві вірять, що той, хто доторкнеться до всіх 12 бетонних галушок, матиме у своєму житті справжній достаток.
Інші ж зробили пам’ятник обов’язковим пунктом відвідання місцевих весільних кортежів. За повір’ям, наречений з нареченою фотографуються на тлі пам’ятного знака, причому один із членів новоствореного подружжя сідає в ложку, а другий — тримається за її кінець, і хто першим ухопиться за ложку, а не всядеться в неї, той начебто й буде головним у родині.
Розташований об’єкт на Соборному майдані
Полтавський краєзнавчий музей
Нинішній Полтавський краєзнавчий музей розташований у будинку колишнього Полтавського губернського земства, який спорудили на початку минулого сторіччя у стилі українського модерну.
Наразі це один з найбільших музеїв Полтавщини, який зберігає понад 300 тисяч експонатів та експозицій. Особливо містяни полюбляють археологічні знахідки, зокрема, предмети побуту предків і все, що зберігає історію міста і його жителів.
Яблука — це унікальний фрукт, який полюбляють мільйони українців за збалансований смак та загальну корисність для організму. Їх можна їсти у звичайному вигляді, втім повністю розкрити цей дивовижний фрукт можна лише приготувавши його.
Редакція Бахмут IN.UA ділиться добіркою з трьох цікавих рецептів з яблуками, які зможе приготувати кожен
Рецепти з яблук
Збалансований смак, унікальна текстура, чудовий аромат і користь для здоров’я — це все про яблука. Приготування цього фрукту дозволяє розкрити його з нової сторони, а його універсальність — комбінувати з багатьма іншими інгредієнтами. А що саме цікавого можна приготувати з яблук, читайте нижче.
Квашені яблука
Квашені яблука — унікальний рецепт, який зробить смак фрукта більш вишуканим. Для рецепта можна використовувати будь-які види яблук, але результати будуть різними. Наприклад, якщо ви хочете отримати твердіші квашені яблука, то потрібно брати кисліші сорти з твердим м’якушем.
Для приготування квашених яблук потрібні:
яблука;
вода;
10 грамів солі на кожні 0,5 літрів води;
20 грамів цукру на кожні 0,5 літрів води.
Приготування розпочинається з промивання та перебирання яблук, які після потрібно скласти у банку та засипати сіль і цукор відповідно до об’єму. Все це потрібно залити теплою водою, що дозволить цукру розчинитися та запустити процес бродіння.
Готовий “коктейль” треба закрити кришкою та покласти його в місце з кімнатною температурою на декілька днів. Після варто переставити в холодне місце. Процес квашення відбувається протягом 35-40 днів.
Сирний рулет з яблуками та цукатами
Вишуканий сирний рулет з яблуками та цукатами — це простий рецепт, який зможе приготувати та модифікувати кожен охочий.
Для його приготування тіста потрібні:
250-300 грамів борошна;
250 грамів кисломолочного сиру;
100 грамів цукру;
50 грамів вершкового масла;
1 яйце;
7 грамів розпушувача.
Для начинки потрібні:
2 штуки яблук;
курага чи цукати;
кориця та цукор за бажанням.
Приготування розпочинається зі створення тіста. Для початку потрібно підготувати три суміші: в першу треба покласти борошно й розпушувач, у другу — розтоплене масло та сир, а у третю — збите яйце та цукор. Далі всі три маси з’єднати та почати замішувати м’яке тісто, після чого поставити його на 30 хвилин у холодильник. Поки тісто росте, потрібно прочистити й нарізати яблука та курагу/цукати.
Як тільки тісто буде готово, його потрібно розділити на дві частини та розкачати в пласт завтовшки 5 міліметрів на столі, присипаному борошном. На готові пласти викласти начинку, а далі згорнути в рулет й защипнути краї.
Готові рулети потрібно випікати при 180 градусах близько 30 хвилин. Вже готові рулети можна присипати пудрою.
Запечена курка фарширована апельсином та яблуком
Соковите та ароматне м’ясо курки, яке має легкі яблучні та цитрусові нотки у смаку. Це можна отримати, якщо приготувати запечену курку фаршировану апельсином та яблуком.
Для приготування цього рецепту потрібно:
2 кілограми курки;
5 штук невеликих яблук;
1 штука апельсина;
50 грамів олії;
1 склянка червоного напівсолодкого вина;
4 зубчики часнику;
1 чайна ложка солі;
1 чайна ложка сушеного чебрецю;
1 чайна ложка сушеного розмарину;
1 чайна ложка приправи “Томат, базилік та часник”;
1 чайна ложка солодкої паприки;
1 чайна ложка додаткових спецій до свого смаку.
Спершу потрібно вимити та обсушити курку, після чого очистити яблука від насіння. Частину потрібно порізати на невеличкі шматочки, а іншу — кружальцями. Апельсин треба очистити від шкірки та нарізати приблизно такими ж по розміру шматочками, як яблука.
Далі варто підготувати маринад. У спеціальну піалу треба додати олію, передавлений часник, сіль, перець, розмарин, комбінацію “Томат, базилік часник», солодку паприку та інші спеції. Готову суміш переміщуємо, а далі натираємо курку зі всіх сторін і у середині.
Наступним кроком стає підготовка до запікання. На дно спеціальної форми потрібно викласти шар яблук кружальцями, а вже на них покласти курку. В середину курки викладаємо нарізані кубиком апельсини та яблука, фаршируючи її до країв. Залишки фруктів вкладаємо в форму навколо курки, а потім поливаємо її склянкою вина.
Курку потрібно відправити запікатися 60-70 хвилин при 180 градусах.
Полтава — старовинне українське місто, яке вважається рідною домівкою для багатьох діячів мистецтва. Це місто зараз є одним головних культурних центрів, який поєднав у собі […]
Яблука — це унікальний фрукт, який полюбляють мільйони українців за збалансований смак та загальну корисність для організму. Їх можна їсти у звичайному вигляді, втім повністю […]
У застосунок “Дія” додали нові військові облігації, які назвали в честь двох міст Донеччини — Дебальцеве та Авдіївка. Вони вже доступні для купівлі. Детальніше про […]
В Україні діє спеціальна державна програма, яка дозволяє ВПО отримати ваучери на навчання для різних професій. Вона націлена на те, щоб надати переселенцям можливість отримати […]
За останніми даними Міжнародної організації міграції (МОМ), наразі в Україні налічується понад 3,67 мільйона осіб зі статусом ВПО. Це приблизно 11,4% нинішнього населення країни. Багато […]