Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 30 Серпня 2025
Вечірній Харків / фото з Вікіпедії

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні з домашньою атмосферою, так і ресторани з авторськими стравами та сучасними інтерпретаціями кухні різних країн світу.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала добірку з семи небанальних локацій у Харкові, де варто поїсти.

7 закладів у Харкові, де варто поїсти

Попри складні часи, у Харкові продовжують працювати заклади, які дарують містянам та гостям якісну кухню й затишну атмосферу. Саме в них можна знайти все — від класичних страв до сучасних гастрономічних експериментів, які вражають своїм смаком та вишуканістю.

Кафе “Сніданішна”

Кафе “Сніданішна” / фото HIS.UA

Кафе, яке орієнтується на сніданки та власну пекарню — це про “Сніданішну”. Саме тут харків’яни та гості міста можуть насолодитися смачною їжею, яка вражає власною екстравагантністю, зокрема гострим коктейлем “Промисловий” за 310 гривень або покращеними варіантами всім звичних сніданків з вівсянкою чи картоплею.

Варто зазначити, що “Сніданішна” активно підтримує ЗСУ. Вони регулярно збирають кошти, а також мають унікальні позиції в меню, присвячені війську. Наприклад, одним із найпопулярніших сніданків у закладі є “За маму, за тата, за Третю штурмову” за 185 гривень — картопляний дерун, зверху якого сир чедер та яйця.

Заклад знаходиться за адресою: Проспект Науки, 35.

Міське кафе “1654”

Міське кафе “1654” / фото Tripadvisor

Міське кафе “1654” у Харкові — це поєднання затишку та сучасної гастрономії. Тут можна насолодитися авторськими інтерпретаціями класичних страв, свіжою випічкою та ароматною кавою. Атмосфера закладу створена для того, щоб проводити час у колі друзів або працювати за ноутбуком із комфортом.

Ціни в закладі доволі демократичні. Зокрема, курочка масала на грилі коштує 355 гривень, а цікаві страви на кшталт мухамара — усього 245 гривень.

Заклад має досить унікальну особливість — меню для хвостатих жителів міста, яке коштує всього 1 гривню.

Заклад знаходиться за адресою: площа Конституції, 2/2.

Кафе-пекарня “Франик”

Харківське кафе “Франик” / фото The Village

Кафе-пекарня “Франик” у Харкові — це справжній рай для поціновувачів свіжої випічки та ароматної кави. Тут щоранку готують хрусткі круасани, ніжні десерти та хліб за власними рецептами. Крім того, заклад має спеціальне обіднє-вечірнє меню, де подають смачні та незвичні страви.

Головна та найпопулярніша позиція в кафе — випічка, а саме солодкі та солоні круасани. Вони коштують від 94 до 172 гривень за одну штуку.

Заклад знаходиться за адресою: Площа Свободи, 8.

Ресторан здорової їжі “Авокадо”

Позиції в “Авокадо” створені для людей, які ведуть здоровий образ життя / фото “Авокадо”

“Авокадо” у Харкові — це ресторан і сервіс доставки, який подбає про тих, хто цінує здорове та смачне харчування. У меню на тебе чекають корисні страви, роли та суші, а також вишукані десерти без зайвого цукру. Тут легко поєднати турботу про здоров’я з гастрономічним задоволенням.

Ресторан орієнтується на здорове харчування, тому в меню відсутні позиції, які можуть негативно впливати на здоров’я. Натомість серед них є досить незвичні страви, як, наприклад, норі-тако за 310 гривень або бургери Avoбургер за 350 гривень.

Заклад знаходиться за адресою: вулиця Сумська, 59.

Кав’ярня “Кава у Шафі”

Ароматна кава у закладі / фото tomato.ua

“Кава у Шафі” — затишна харківська кав’ярня, де ароматна кава та свіжа випічка створюють ідеальний настрій для кожного дня. Тут можна не лише насолодитися смачними десертами, а й підтримати ЗСУ.

Каву в закладі готують з добірних сортів арабіки свіжого обсмажування. У барній карті представлені як класичні кавові напої, так і кава альтернативних методів заварювання — кемекс, пуровер.

Заклад знаходиться за адресою: вулиця Зброярська, 16.

Піцерія “BUFET”

Квадратна піца з ресторану / фото “BUFET”

“BUFET” — відома у Харкові мережа ресторанів, де піца стає головною зіркою меню. Тут готують ароматні, щойно з печі страви з хрусткою скоринкою та соковитою начинкою, які ідеально підійдуть як для швидкого перекусу, так і для затишної вечері з друзями. Це місце, куди хочеться повертатися за улюбленою піцою.

Головна особливість мережі — демократичні ціни. Усі позиції в меню недорогі. Наприклад, за піцу доведеться віддати від 130 до 160 гривень. Також у меню є спеціальні комбо-набори, які дозволяють отримати піцу або бургери, картоплю або салат та напої.

Мережа пекарень “Kулиничі”

Фруктові рулети в пекарні “Kулиничі” / фото “Kулиничі”

“Kулиничі” — відома у Харкові мережа пекарень, з якої регулярно розпочинають свій день місцеві жителі. Саме тут готують смачну каву, яку регулярно поєднують зі свіжою випічкою власного виробництва. Меню різноманітне — від солодких рулетів та печива до випічки з м’ясом. Крім того, вони мають продукцію в упаковках, яка може довго зберігатися. Її вартість розпочинається від 15 гривень.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 17 Серпня 2025
Вечірній Харків / фото з Вікіпедії

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято — від затишних набережних і зелених парків до жвавих культурних просторів.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала добірку з п’яти локацій, які варто відвідати, аби провести вихідні у приємній атмосфері.

П’ять локацій у Харкові для комфортного відпочинку

У Харкові не бракує місць, де можна провести вихідні у спокої та приємній атмосфері. Місто має безліч подібних локації, перебування у яких — це маленьке свято. Редакція зібрала п’ять локацій, які підійдуть для комфортного відпочинку.

Лопанська набережна

Оновленна набережна / фото Департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради

Лопанська набережна простяглася вздовж річки Лопань, неподалік вулиці Полтавський Шлях, усього за десять хвилин пішки від станцій метро “Центральний ринок” та “Історичний музей”. Після реконструкції 2010 року вона стала одним із найулюбленіших місць прогулянок харків’ян. Тут можна пройтися сучасним підвісним мостом або взяти човен на станції “Стрілка”.

У 2025 році розпочався новий етап оновлення — вся територія від вулиці Гостинний двір до Полтавського Шляху стане пішохідною з комфортними зонами для відпочинку.

Адреса: Лопанський провулок, 2/2.

Сквер “Стрілка” та Нетеченська набережна

Сквер “Стрілка” та Нетеченська набережна / фото Flatsis

Цей куточок вважають одним із найромантичніших у Харкові. На злитті річок Лопань і Харків розташовані затишний сквер та набережна, які з’єднує міст, де закохані залишають замки на знак вірності.

Тут можна взяти човен і вирушити у вечірню прогулянку вздовж набережної, насолоджуючись теплими вогнями та спокійною атмосферою.

Адреса: провулок Банний, 2.

Сад імені Тараса Шевченка

Сад імені Шевченко / фото Inclusive Travels in Ukraine

Закладений у 1804–1806 роках як Університетський сад, сьогодні він є зеленим серцем Харкова. На площі близько 0,75 гектара росте понад 100 видів декоративних дерев, кущів і квіткових рослин, зокрема 20 вікових дубів, яким 200–300 років.

У саду можна побачити пам’ятник Тарасу Шевченку, фонтан, пам’ятні знаки на честь незалежності України, а також відвідати театр опери та балету, кіноконцертний зал і палац дитячої творчості.

Адреса: перетин площі Свободи та вулиці Сумської.

Площа Конституції

Площа Конституції / фото itinery

Одна з найстаріших і водночас центральних площ міста, що виникла разом із заснуванням Харкова. Протягом століть змінювала назви, а нині тут розташована будівля міської ради.

Площа зберегла історичний дух завдяки архітектурним пам’яткам та близькості до головних культурних об’єктів: Харківського історичного музею, Національного університету мистецтв, автотранспортного коледжу та легендарного кондитерського магазину “Ведмедик”. Саме звідси починається центральна вулиця міста — Сумська.

Французький бульвар

ТРЦ “Французький бульвар” / фото Wikimapia

Один із найбільших торгівельно-розважальних центрів України, оформлений у стилі “золотої епохи” французьких бульварів. Його головна родзинка — копія Ейфелевої вежі, що створює атмосферу романтичного Парижа.

У ТРЦ працює понад 130 магазинів відомих брендів, зокрема LC Waikiki, New Yorker, Toys House та Comfy, а також ресторани, кінотеатр і зони відпочинку для всієї родини.

Адреса: вулиця Академіка Павлова, 44-Б.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро

Як підготуватися до Яблучного Спасу в 2025 році: поради та прикмети

Яблучний спас — це християнське свято, яке за новим календарем відзначають 6 серпня. Традиційно у цей день в храмі освячують кошики із фруктами. Також віряни […]

Салат з фетою та холодний суп: п’ять рецептів з кавуна, які варто спробувати

Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна […]

12:00, 02.08.2025 Скопіч Дмитро

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро