Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:15, 13 Травня 2025
Сцена Євробачення-2025 / фото SRG SSR

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, серед яких — і гурт Ziferblat, що представляє Україну.

Детальніше про сам конкурс, порядок виступів у першому півфіналі та способи голосування — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Коли та де відбудеться Євробачення 2025

Цьогоріч “Євробачення” проходить у три етапи: два півфінали — 13 та 15 травня, а гранд-фінал — 17 травня. Півфінали необхідні для визначення фіналістів, які змагатимуться за перемогу в заключному шоу.

Україну представляє гурт Ziferblat із піснею Bird of Pray. Вони виступатимуть п’ятими у першому півфіналі.

Трансляція шоу, а саме першого півфіналу, розпочнеться о 22:00 за київським часом.

Де подивитися Євробачення 2025

Україну представлятиме гурт Ziferblat / фото eurovision.tv

Українські глядачі можуть переглянути конкурс через кілька зручних платформ:

  • телеканал “Суспільне Культура”;
  • сайт “Суспільне Євробачення”;
  • YouTube-канал “Суспільне Мовлення”;
  • офіційний YouTube-канал Eurovision Song Contest;
  • платформа MEGOGO.

Як голосувати за улюблених виконавців

Глядачі з України можуть проголосувати трьома способами:

  • через офіційний додаток Eurovision Song Contest App;
  • за допомогою SMS або телефонного дзвінка (номери з’являться під час ефіру);
  • через спеціальний сайт esc.vote (працює лише в дні шоу).

Важливо: голосувати можна лише в тому півфіналі, в якому виступає представник країни. Для України це перший півфінал — 13 травня. У фіналі 17 травня голосування також буде доступне.

Зазначимо, що, якщо ж українець чи українка знаходяться за кордоном, то вони можуть голосувати та в першому, і в другому півфіналах.

Учасники першого півфіналу

У першому півфіналі виступлять представники 15 країн. Ось список учасників у порядку їх виходу на сцену:

  • VæbRÓA (Ісландія);
  • Justyna SteczkowskaGAJA (Польща);
  • KlemenHow Much Time Do We Have Left (Словенія);
  • Tommy CashEspresso Macchiato (Естонія);
  • ZiferblatBird of Pray (Україна);
  • KAJBara bada bastu (Швеція);
  • NapaDeslocado (Португалія);
  • Kyle AlessandroLighter (Норвегія);
  • Red SebastianStrobe Lights (Бельгія);
  • MamagamaRun With U (Азербайджан);
  • Gabry PonteTutta l’Italia (Сан-Марино);
  • Shkodra ElektronikeZjerm (Албанія);
  • ClaudeC’est La Vie (Нідерланди);
  • Marko BošnjakPoison Cake (Хорватія);
  • Theo EvanShh (Кіпр).

Прогнози: хто може виграти Євробачення 2025

Шанси на перемогу / скриншот

Згідно з даними сайту Eurovision World, найбільші шанси на перемогу має шведський гурт KAJ з піснею Bara bada bastu — букмекери оцінюють їхні шанси на 41%. Другу позицію посідає представник Австрії JJ із піснею Wasted Love (19%), третє місце — за Францією, де виступає Louane з композицією Maman (6%).

Хто може посісти місце у топ-10 / скриншот

Представники України — гурт Ziferblat — наразі на 15-й позиції у загальному рейтингу, з імовірністю перемоги 1%. Проте в категорії “Хто потрапить до топ-10” українці займають дев’яте місце, що залишає надії на успішний виступ.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 11 Травня 2025
Спаржа / фото з Вікіпедії

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним інгредієнтом для легких супів, салатів, пасти або навіть запечених страв. Вона готується швидко, зберігаючи максимум вітамінів, і чудово поєднується як з м’ясом, так і з морепродуктами.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися з рецептами зі спаржею.

Спаржа: у чому користь для організму

Спаржа — це овочева культура з родини аспарагусових, яка налічує близько 300 видів. Деякі з них вирощують як декоративні рослини, однак певні різновиди спаржі є їстівними.

Цей овоч досить низькокалорійний і багатий на корисні речовини. Він містить вітаміни A, C, E, K і групи B, а також залізо, калій і фолієву кислоту. Завдяки високому вмісту антиоксидантів спаржа допомагає боротися з вільними радикалами й уповільнює старіння клітин. Вона також підтримує здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину та артеріальний тиск.

До того ж спаржа є природним діуретиком, тому сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Її клітковина покращує травлення й нормалізує мікрофлору кишківника. Регулярне споживання спаржі підтримує імунну систему й нервову діяльність, зміцнюючи загальний стан здоров’я та додаючи енергії.

Скільки коштує кілограм спаржі в Україні

Вартість спаржі / скриншот

Спаржа — це доступний сезонний овоч, який можна купити в багатьох магазинах України. Наприклад, в мережі супермаркетів Ашан вона коштує 114 гривень за 1 кілограм.

Спаржа з тунцевим соусом

Спаржа з тунцевим соусом / фото Cookpad

Спаржа з тунцевим соусом — це вишуканий рецепт, що поєднує ніжність овочу з кремовим соусом із тунця, створюючи справжній середземноморський смак.

Інгредієнти:

  • 200 грамів спаржі;
  • 2 варені яйця;
  • 1 банка тунця в олії;
  • 1 чайна ложка каперсів;
  • 1–2 чайні ложки лимонного соку;
  • трохи зеленої цибулі для подачі;
  • сіль — за смаком.

Спочатку спаржу ретельно миють і обрізають жорсткі кінчики, непридатні до вживання. Потім її відварюють у підсоленій киплячій воді приблизно 2 хвилини, аби зберегти хрумкість. Щоб зафіксувати яскравий колір, овоч одразу охолоджують у холодній воді.

Для соусу зварені яйця, тунець разом з олією, каперси та лимонний сік поміщають у чашу блендера та збивають до кремової, однорідної текстури.

Готову спаржу викладають на тарілку й щедро поливають соусом, посипають дрібно нарізаною зеленою цибулею для аромату й свіжості.

Салат “Колізей”

Салат “Колізей” / скриншот

Салат “Колізей” — легкий і смачний варіант з відвареною спаржею, баликом та овочами, який однаково доречний як на святковому столі, так і в повсякденному меню.

Інгредієнти:

  • 400 грамів спаржі;
  • 300 грамів балика;
  • 1 банка консервованої кукурудзи;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина;
  • олія, лимонний сік, суміш прованських трав — для заправки.

Для заправки в глибоку миску додають чайну ложку прованських трав, стільки ж лимонного соку та олію (кількість — за смаком). Усе ретельно перемішують.

Спаржу відварюють у підсоленій киплячій воді близько 5 хвилин, після чого охолоджують.

Балик, перець і цибулю нарізають соломкою та змішують у великій мисці. Додають кукурудзу й нарізану спаржу. Заправляють салат приготованою заправкою, за потреби додаючи ще трохи олії. Перемішують — і страва готова до подачі.

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами / фото Сookpad

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами — це ніжне поєднання курячого філе, спаржі та овочів у вершковому соусі створює яскраву весняну страву.

Інгредієнти:

  • 700 грамів курячого філе;
  • 250 грамів спаржі;
  • 100 грамів помідорів чері;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 упаковка вершків 33%;
  • 1 чайна ложка солодкої паприки;
  • 1 чайна ложка сушеного часнику;
  • 20 грамів олії для смаження;
  • 0,5 чайної ложки сушеного базиліка;
  • 2–3 гілочки свіжого кропу.

Куряче філе нарізають великими кубиками. Спаржу миють, очищають від твердих кінчиків (3–4 см), ріжуть на шматочки по 2–3 см. Перець нарізають соломкою, помідори — навпіл.

На добре розігрітій сковороді з олією обсмажують курятину до рум’яної скоринки, додаючи сіль, перець і паприку. Потім додають перець та спаржу, смажать разом кілька хвилин. Додають помідори й смажать ще 2–3 хвилини.

У страву додають сушений часник і базилік, перемішують і вливають вершки. Тушкують на слабкому вогні 10–15 хвилин. Наприкінці додають дрібно нарізаний кріп. Страву подають з будь-яким гарніром на вибір — наприклад, зі спагеті.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро

Топ фільмів травня 2025: найкращі прем’єри для всієї родини, які варто побачити в кіно

Травень 2025 року обіцяє стати яскравим місяцем для любителів кіно — на глядачів чекають фільми з сенсом та гучні кінопрем’єри для всієї родини. У кінотеатрах […]

11:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро

Трійця 2025: коли в Україні відзначатимуть Зелені свята

Зелені свята – одні з найулюбленіших та наймасовіших свят в Україні, які щороку об’єднують мільйони українців навколо давніх традицій. У цей час храми прикрашатимуть свіжими […]

10:00, 03.05.2025 Скопіч Дмитро

Поминальні дні 2025: коли українцям потрібно відвідувати кладовища після Великодня

Поминальний тиждень, або Проводи — це християнська традиція вшанування пам’яті померлих, яка відзначається після Великодня. У цей час родини відвідують могили близьких, прибирають їх, моляться […]

15:00, 30.04.2025 Скопіч Дмитро