Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Де провести новорічні свята в Україні: найкращі напрямки для відпочинку

Семаковська Тетяна 10:20, 23 Листопада 2025
Буковель / фото Вікіпедія

З приходом грудня супермаркети починають наповнюватися новорічними декораціями й солодощами, магазини прикрашають фасади гірляндами. Якщо у вас випала нагода провести свята разом з родиною, то ви, ймовірно, вже ставите собі запитання: “Де святкувати Новий рік в Україні? Де провести Різдво”.

Редакція зібрала кілька ідей, куди поїхати на Новий рік в Україні та де можна провести Різдво з родиною.

Карпати 

Буковель / фото Вікіпедія

Буковель, Славське, Яремче, Ворохта: кожен курорт у Карпатах має свій колорит. Катання на лижах, чани з гарячою водою просто неба, карпатські вечорниці з колядками, усе це створює атмосферу справжньої зими. У період Різдва та Нового року готелі наповнюються туристами, на вулицях працюють ярмарки з ароматним глінтвейном  та смачною їжею.

Це ідеальний напрямок для поїздки з сім’єю, друзями чи коханою людиною, бо кожен знайде тут заняття до душі, милуючись неймовірними краєвидами українських Карпат. Перед бронюванням готелів чи будинків в Карпатах радимо уточнювати наявність знижок чи акційних пропозицій для військових та їх родин.

Львів

Львів / фото Вікіпедія

У грудні старе місто перетворюється на справжню казку: площа Ринок сяє вогниками, навколо пахне корицею, глінтвейном і імбирним печивом, а на різдвяному ярмарку можна знайти все: від гарячого шоколаду до сувенірів ручної роботи.

Це ідеальне місце, щоб зустріти Новий рік в Україні в компанії друзів або просто відчути святкову магію, гуляючи вузькими вуличками міста. Зверніть увагу, що у багатьох закладах тут діють знижки для військових та ветеранів, не соромтеся уточнювати на касі про акції чи спеціальні пропозиції для військових.

Чернівці

Чернівці взимку / фото Вікіпедія

Чернівці — ідеальне місто для тих, хто хоче провести Новий рік у спокої та затишку. Тут збереглася унікальна атмосфера старовинної Європи: вузькі вулички, історична архітектура, камерні кав’ярні зі свічками та ароматом кориці.

На новорічні свята в Чернівцях зазвичай туристичних натовпів — місто залишається тихим, святковим і дуже домашнім. Прогулянки засніженим центром, красиві будівлі та спокійна святкова атмосфера роблять Чернівці одним із найкращих варіантів для тих, хто шукає, куди поїхати на Новий рік в Україні, щоб відпочити від метушні й насолодитися красою старовинного міста.

Київ

“Зимова країна” / фото ВДНГ

У Києві свято починається ще на початку грудня. Софійська площа з головною ялинкою країни, святкові ярмарки розташовані по всьому місту: усе це створює атмосферу. А ще варто завітати на ВДНГ, де щороку розгортається справжнє зимове містечко.

Тут працює велика ковзанка, гірки, резиденція Святого Миколая, тематичні фотозони й затишні будиночки з какао, глінтвейном і солодощами. ВДНГ, це чудове місце де можна провести день із родиною чи друзями, щоб хоча б на трохи зануритися у святкову атмосферу Різдва та Нового Року. 

До теми:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Осінні фотозони Києва: куди піти за атмосферними фото

Семаковська Тетяна 10:00, 22 Листопада 2025
Осінь у столиці / фото Межигір’я, офіційна сторінка Парку-пам’ятки

Осінній Київ перетворюється на ідеальні декорації для фотосесії: золотий листопад, м’яке сонце та насичені природні кольори створюють унікальну атмосферу для фото. Якщо ви шукаєте найкращі місця для фотосесії восени в Києві, ця добірка допоможе знайти топ-локації, де можна зняти атмосферні осінні фото та прогулятися парками. У добірці — і класичні, й нестандартні місця, які ідеально підходять як для сімейної, лав-сторі, так і для професійної фотосесії в Києві восени та на початку грудня.

Ботанічний сад імені Гришка

Осінні дерева у ботсаду Гришка / фото Вікіпедія

Одна з найулюбленіших локацій фотографів. Восени тут справжнє розмаїття кольорів: алеї, виноградні арки та краєвид на Дніпро створюють відчуття, ніби ви потрапили в картину. Ідеально для романтичних кадрів або сімейних фото в Києві. Ботсад Гришка працює з 08:30 до настання сутінок.

Межигір’я

Оленя у парку / фото Межигір’я, офіційна сторінка Парку-пам’ятки

Колишня резиденція президента-втікача перетворилася на справжній ліс, де ви можете зустріти оленів, білок і багатьох інших тварин. Озера, алеї, мости та різноколірні дерева, усе це створює ідеальні умови для осінньої фотосесії на природі. Також тут можна взяти в оренду велосипеди, які додадуть у ваші фото динамічності. Парк працює щодня з 09:00 до 18:00.

ВДНГ

Терапевтиний сад на території ВДНГ / фото ВДНГ

Ще один варіант для осінніх фотосесій у Києві, це територія ВДНГ. На відмінну від варіантів вище, вхід до цього є безплатним. ВДНГ восени поєднує міську архітектуру з природним спокоєм. Каштани, старі павільйони, алеї та кав’ярні створюють ідеальний фон для фотосесії восени. А ще тут багато простору й світла, що добре для фото у русі.

Пуща-Водиця

Пуща-Водиця / фото Вікіпедія

Чудове місце за Києвом, що нагадує прогулянку в казковому лісі. Високі сосни, спокійні озера, дерев’яні містки й затишні стежки створюють ідеальну атмосферу для фотосесії в осінньому лісі, ніби ви далеко від міської метушні. Дістатись туди радимо київським трамваєм №12, який вирушає з Контрактової площі. Дорога займає близько години, але це варто кожної хвилини: маршрут проходить через старі райони, парки та лісові масиви. Доречі, навіть у трамваї можна зробити кілька атмосферних кадрів: старовинний вагон, осіннє світло з вікон і перші сосни за містом створюють осінній настрій ще до прибуття

У Києві кожен парк має свою атмосферу, кольори й настрій осені. Обирайте локацію, яка найближча до вашого бачення цієї пори року  і дозвольте місту допомогти передати красу осені у ваших кадрах.

Примітка. Над текстом працювала практикантка Марія Дубенко.

До теми:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Де провести новорічні свята в Україні: найкращі напрямки для відпочинку

З приходом грудня супермаркети починають наповнюватися новорічними декораціями й солодощами, магазини прикрашають фасади гірляндами. Якщо у вас випала нагода провести свята разом з родиною, то […]

Осінні фотозони Києва: куди піти за атмосферними фото

Осінній Київ перетворюється на ідеальні декорації для фотосесії: золотий листопад, м’яке сонце та насичені природні кольори створюють унікальну атмосферу для фото. Якщо ви шукаєте найкращі […]

Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у […]

10:00, 02.11.2025 Скопіч Дмитро

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що […]

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро