Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 2 Листопада 2025
Афіша до фінального сезону “Дивних див” / фото Netlix

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у 2025 році та буде поділений на три частини: перша вийде 27 листопада, друга – 25 грудня, а фінал серіалу – 31 грудня.

Детальніше про те, що відомо про фінал серіалу “Дивні дива” – в матеріалі Бахмут IN.UA.

Що відомо про п’ятий сезон “Дивних див”

Серіал “Дивні дива” відзначився складною часовою лінією, де події минулого, сьогодення і “Зворотного боку” переплітаються між собою. Фінальний сезон, який вийде вже 26 листопада, не став винятком. Дія п’ятого сезону відбувається восени 1987 року, через 18 місяців після подій фіналу четвертого сезону, коли злодій Векна розірвав бар’єр між реальним світом та “Зворотним боком”.

Гокінс переживає період відновлення, але місто все ще відчуває наслідки попередніх подій. Вілл, який був “повʼязаний” зі зворотним боком, намагається жити звичайним життям, але його психологічний звʼязок з головним антагоністом не дає йому спокою. 

Один із кадрів серіалу / скриншот

Також, сценаристи планують показати, як Векна зміцнює свій контроль над паралельним світом та розширює вплив на реальний світ. У пʼятому сезоні творці прагнуть поєднати драматичні особисті історії персонажів з епічним протистоянням із Векною.

 Бюджет фінального сезону

П’ятий сезон став найдорожчим в історії серіалу. За інформацією американського видання PUCK, бюджет кожної серії становить від 50 до 60 мільйонів доларів або від 2 до 2,5 мільярдів гривень, що майже вдвічі більше, ніж у попередньому сезоні.

Фінал серіалу буде поділений на три частини, останньою частиною стане двогодинний епізод :

  • частина 1: складатиметься з 4 серій, які вийдуть в етер 26 листопада 2025 року;
  • частина 2: складатиметься з 3 серій, які вийдуть в етер 25 грудня 2025 року;
  • фінальна серія: двогодинний, так званий “грандіозний” епізод під назвою “The Rightside Up”, який вийде в етер 31 грудня 2025 року, його покажуть у понад показаний у понад 350 кінотеатрах по всьому світу.

Творці серіалу, брати Метт і Росс Даффери, розповіли, що давно мріяли про прем’єру фінального епізоду у форматі кіно.

Люди не уявляють, скільки часу ми витрачаємо на звук і зображення, а потім дивляться це у меншій якості, – пояснив Метт Даффер. – Для нас важливий спільний досвід – пережити фінал разом із фанатами”.

Долі героїв у фіналі “Дивних Див”

Герої серіалу “Дивні дива” / скриншот

Хоча офіційні подробиці фіналу тримаються в суворій таємниці, деякі деталі стали відомі. Ось що відомо про подальші долі героїв:

  • Макс повністю відновлюється після травм отриманих у 4-му сезоні і проводить більше часу з Лукасом;
  • Гоппер запропонує Джойс одружитися, що відкриває нову сюжетну лінію сімейного щастя після пережитих катастроф;
  • Векна залишиться основним антагоністом, і герої об’єднуються, щоб його перемогти;
  • За попередньою інформацією Елевен знову зіштовхнеться з Векною у фінальній битві;
  • Вілл залишиться повʼязаним зі “Зворотним боком”, що зробить його ключовим персонажем у фінальній боротьбі з Векною.

Фанати активно обговорюють можливі варіанти завершення серіалу. Один з популярних сценаріїв передбачає, що Вілл повернеться до “Зворотного боку”, щоб утримувати Векну, поки Елевен не закриє розриви між світами. Однак офіційних підтверджень цього ще не було.

Події для фанатів

Зйомки серіалу / фото Netflix

Для шанувальників серіалу організовано кілька фан-івентів по всьому світу. Зокрема, у Варшаві з 27 по 30 листопада планується спеціальна подія для фанатів серіалу.

Також протягом листопада відбуватимуться тематичні заходи для фанатів серіалу у таких країнах як:

  • Велика Британія;
  • Туреччина;
  • Індонезія;
  • Японія;
  • Бразилія;
  • Нідерланди;
  • Філіппіни;
  • Таїланд та ін.

Закінчиться тур з 31 грудня по 1 січня двома фінальними показами останньої серії серіалу в США та Канаді.

Де переглянути 

Серії п’ятого сезону будуть доступні на платформі Netflix. Також, як зазначалося раніше, фінальна серія буде показана в кінотеатрах 31 грудня 2025 та 1 січня 2026 року. Список кінотеатрів, де пройде показ, буде опублікований незабаром.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Семаковська Тетяна 10:00, 1 Листопада 2025
Подкаст “Книгосховище” / скриншот

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що українська книжкова арена – жива та цікава. У сучасному світі, коли наш час часто пов’язаний з екранами й шумом повідомлень, подкасти стають тим тихим містком до книжки.

Редакція Бахмут IN.UA підібрала п’ять українських книжкових подкастів, які можна слухати просто через платформу Youtube.

Книжкові подкасти українською мовою

Українські книжкові подкасти – це не лише про підбірки книг, це живі розмови про літературу, що допомагають зрозуміти книги глибше, відчути настрої авторів та поглибитись у літературний світ. Книжкові подкасти стають маленькими культурними островами, де можна зустріти однодумців, відкрити для себе нові жанри та поглибитись в український літературний простір. 

Книгосховище

Книгосховище / скриншот

“Книгосховище” — один із найпомітніших літературних подкастів України, що виходить як аудіоформат (Spotify, SoundCloud, тощо) і на YouTube. Головною ідеєю подкасту є руйнування міфів про провінційність української культури.

У проєкті бере участь відома радіоведуча та письменниця Олена Гусейнова (за даними радіо “Суспільне”)  — вона разом із гостями (письменниками, критиками, видавцями) обговорює різні питання: чи є місце для читання під час війни, які книги заслуговують уваги зараз, і як література трансформується під впливом зовнішніх обставин.

У YouTube-плейлисті “Книгосховище” можна знайти епізоди, присвячені класикам, воєнній прозі, сучасним тенденціям, а також різноманітні обговорення.

Запах слова

Один із подкастів “Запах слова” / скриншот

“Запах слова” — не менш відомий проєкт, створений Hromadske, який поєднує літературне мислення з глибоким аналізом книжкової справи. Ведучі  — літературний критик Євгеній Стасіневіч та стендап-комік Сергій Чирков – обговорюють серйозні теми без зайвої академічної напруги.

Подкаст охоплює широкий спектр тем: від класичної української та світової літератури до сучасних літературних тенденцій. Ведучі аналізують творчість відомих авторів, таких як: Василь Стус, Стівен Кінг, Микола Хвильовий, Джордж Орвелл, Сергій Жадан та інших. Також, на подкасті обговорюють літературні канони, забуті тексти та вплив літератури на культуру. Випуски виходять двічі на місяць, що дозволяє слухачам насолоджуватись літературними роздумами.

“Запах слова” став переможцем премії “Слушно” від MEGOGO у категорії “Подкаст про читання й літературу”, що свідчить про високу якість подкасту та його актуальність серед слухачів. 

Затишні сторінки


Один із подкастів “Затишних сторінок” у 2024 році / скриншот

“Затишні сторінки”  — український книжковий подкаст, який запрошує своїх читачів на теплу розмову про книги. Такий тип подкасту часто стає “домашньою студією” літературної спільноти, де важлива атмосфера теплої розмови, де дві подруги обговорюють важливість читання, його переваги та вплив книг на наш світогляд. Подкаст виходить на Youtube каналі “Затишні сторінки” та охоплює широкий спектр літературних тем. Ведучі – Ірина та Олександра, обговорюють різноманітні жанри, від романтики до фентезі та від темних романів до кримінальної літератури. 

Ведучі не лише розповідають про сюжети, а й аналізують теми, що підіймаються у творах, персонажів та стилістику. Кожен випуск подкасту присвячений окремій темі, книзі чи автору, що дозволяє читачам розширювати свої літературні горизонти. 

“PODCASTBL”

Подкаст “Маленькі життя” / скриншот

“PODCASTBL” – український книжковий подкаст, який охоплює широкий спектр жанрів та напрямків: від класичної літератури до сучасних українських творів. Ведучі – Тарас та Анастасія аналізують різноманітні твори, обговорюють їхні теми та персонажів, що дозволяє слухачеві зануритися у глибину книжкового світу. Проте, ведучі не лише обговорюють сюжет, а й досліджують соціальні, культурні та історичні аспекти творів, що робить кожен випуск пізнавальним та розширює горизонти слухачів.

Подкаст доступний на однойменному Youtube-каналі, де можна знайти усі випуски. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у […]

10:00, 02.11.2025 Скопіч Дмитро

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що […]

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро