Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Павук, віночок та сушені фрукти: 5 цікавих ідей, як прикрасити дім до Різдва

Валентина Нетребич 15:00, 24 Грудня 2024
Ідея для декорації прибудинкової території / фото Pexel

Різдво — сімейне свято, коли вся родина збирається за одним столом, дарує одне одному подарунки та тепло. Атмосфера святкування з’являється вже під час прикрашання будинку. У цій добірці представлено ідеї декору до Різдва.

Як прикрасити дім до Різдва

Різдво Христове — одне з найбільших релігійних свят в Україні, яке за новим календарем святкуємо 25 грудня. В цей день християни прославляють народження Ісуса Христа від Діви Марії. Згідно з переказами, Йосип і Діва Марія блукали околицями Вифлеєма, оскільки не було місця для ночівлі через перепис населення в місті. 

Вони знайшли прихисток в невеликій печері, яка використовувалась як хлів. Саме тут і народився Син Божий. Традиційно, оселю на Різдво заведено прикрашати гілочками ялинки чи хвої. Як можна прикрасити дім до Різдва, розповідаємо нижче.

Вінок на двері

Вінок з підручних матеріалів / фото ідеї платформа Pinterest

Різдвяний вінок — традиційна окраса дверей напередодні свята. Його можна виготовити самостійно або прикрасити дверцята вже готовим вінком з магазину.

Різдвяний вінок / фото Pexel

Часто такий вінок декорований шишками, ялинковими гілками, бантиками, сушеними ягодами чи фруктами та ялинковими іграшками.  

Різдвяна зірка

Різдвяна зірка / фото ідеї платформа Pinterest

Святковим декором у вигляді різдвяної зірки можна оздобити кухню, вітальню чи спальню. Її можна використати як верхівку ялинки або розмістити на вікнах, створюючи атмосферу магії та тепла.

Різдвяна зірка / фото ідеї платформа Pinterest

Зірка може бути зроблена з різних матеріалів — від скляних чи паперових до дерев’яних.

Ялинка

Ялинку можна зробити з підручних засобів / фото ідеї платформа Pinterest

Традиційна прикраса будинку на Різдво — ялинка. Проте її можна незвично прикрасити, щоб точно здивувати гостей. Замість звичайних ялинкових прикрас можна повісити штучні екзотичні фрукти: мандарин, ананас, маракую, ківі чи манго.

Ялинка з іграшок / фото ідеї платформа Pinterest

Якщо ж полюбляєте мінімалізм — то можна зібрати ялинку самостійно на стіні за допомогою гірлянд та ялинкових прикрас. Це точно створить унікальний декор будь-якої кімнати. Також можна зробити ялинку з підручних матеріалів, наприклад з ниток.

Різдвяний павук

Різдвяний павук / фото ідеї платформа Pinterest

Традиційна прикраса на новорічні та різдвяні свята — “павук”. Його можна виготовити самостійно з деревини чи соломи або придбати вже готовий будь-якого розміру в магазині. Його можна повісити на дверях, на світильниках, на поличках чи просто причепити до стелі.

Шопка

Різдвяна шопка / фото ідеї платформа Pinterest

Найунікальнішим декором, який може бути на Різдво, є шопка. Це така прикраса, яка ілюструє сцену народження Ісуса Христа. Традиційно там зображенні Йосип, Марія, немовля, пастухи та тварини. Вона може бути виготовлена з різних матеріалів, таких як дерево, картон, глина або пластик.

Різдвяна шопка / фото ідеї платформа Pinterest

Такі прикраси можуть варіюватись за розмірами — від компактних версій для столу до великих сцен, які займають окремі кути в кімнаті.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Ароматний узвар на Різдво: три рецепти українського напою, які прикрасять святковий стіл

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:00, 24 Грудня 2024
Узвар / фото ілюстративне, iStock

Узвар — суто український напій, який має незвичний смак та величезну користь для здоров’я. Наші предки варили його на Різдво, Водохреще, а також на честь народження дитини. 

Редакція Бахмут IN.UA зібрала три рецепти легендарного узвару, які можна приготувати до святкового столу та потішити близьких.

Як зварити смачний узвар

Узвар — традиційний та дуже корисний напій, який варять із засушених яблук і груш. Крім них, в узвар часто додають й інші сухофрукти, а саме родзинки, курагу, чорнослив чи вишню.

Готувати узвар потрібно у спеціальній послідовності, який гарантує напою дивовижний аромат й насичений смак. Спочатку в спеціальну тару з водою кладуть засушені яблука, через 5 хвилин груші. Трошки пізніше, через кілька хвилин, в напій потрібно класти інші інгредієнти. В кінці можна додати лимонний сік, мед чи спеції.

Традиційний різдвяний узвар

Узвар із сухофруктів / фото ілюстративне, iStock

Ароматний узвар, який традиційно готували наші предки на Різдво. Він гарно доповнить Святвечір у колі сім’ї.

Для його приготування потрібні:

  • 3 літри води;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • 200 грамів сушених груш;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 100 грамів родзинок;
  • 4 або 5 столових ложки меду.

Приготування потрібно розпочати з підготовки інгредієнтів. Для цього потрібно розкласти всі сухофрукти по окремих ємностей і ретельно промити. Далі їх треба протримати в теплій воді протягом наступних 10 хвилин, злити воду і промити знову.

Наступним кроком потрібно налити в  каструлю 3 літри води і додати туди сушені яблука. Через 5 хвилин знаходження узвару на середньому вогні, потрібно додати груші, а ще через кілька хвилин —  родзинки та чорнослив. Увесь напій доводимо до кипіння та відразу вимикаємо. Додаємо мед, а далі даємо узвару треба дати трошки охолонути до кімнатної температури.

Узвар з гвоздикою та маком від Євгена Клопотенко

Маковий узвар / фото ілюстративне, iStock

Рецепт унікального рецепта від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко вже став досить популярним серед українців. Він поєднує у собі традиційний смак напою та унікальні нотки гвоздики й маку.

Для приготування узвару за цим рецептом потрібні:

  • 3 літри води;
  • 350 грамів сухофруктів або готовий набір для узвару;
  • 7 або 8 столових ложок меду;
  • 3 бутони гвоздики;
  • 1 столова ложка маку.

Приготування знову розпочинаємо з ретельного промивання сухофруктів під проточною водою. Далі викладаємо їх у велику каструлю та заливаємо 3 літрами води. Варимо на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, аби смак вийшов більш насиченим.

Далі вимикаємо вогонь та додаємо гвоздику і мак, перемішуємо та залишаємо узвар встигати до теплого стану. Далі додаємо мед, перемішуємо та знову чекаємо, поки напій не охолоне до кімнатної температури. 

Узвар з гранатовим соком

Узвар гарно доповнює традиційну кутю / фото ілюстративне, iStock

Незвичайне поєднання суто українського узвару з екзотичним гранатом створює смачне та дуже ароматне диво кулінарії, яке варто подати до столу.

Для приготування напою за цим рецептом потрібно:

  • 3 літри води;
  • 300 грамів сухофруктів;
  • 10 родзинок;
  • 1 склянка гранатового соку;
  • трошки цукру та меленого імбиру.

Знову приготування розпочинаємо з ретельного промивання сухофруктів, після чого кладемо їх у каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння, після чого виключаємо вогонь та додаємо жменьку промитих родзинок. Варимо суміш протягом 25-30 хвилин. За 10 хвилин до готовності вливаємо в узвар гранатовий сік, додаємо цукор та імбир.

Далі знімаємо напій з вогню та чекаємо, поки напій не охолоне до кімнатної температури. Рекомендуємо перед подачею процідити узвар, щоб сухофрукти не потрапили до келихів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Павук, віночок та сушені фрукти: 5 цікавих ідей, як прикрасити дім до Різдва

Різдво — сімейне свято, коли вся родина збирається за одним столом, дарує одне одному подарунки та тепло. Атмосфера святкування з’являється вже під час прикрашання будинку. […]

Ароматний узвар на Різдво: три рецепти українського напою, які прикрасять святковий стіл

Узвар — суто український напій, який має незвичний смак та величезну користь для здоров’я. Наші предки варили його на Різдво, Водохреще, а також на честь […]

14:00, 24.12.2024 Скопіч Дмитро

Веселий “Шрек” та очікуваний “Minecraft”: п’ятірка мультфільмів, які вийдуть у 2025 році

Окрім цікавих фільмів та серіалів, 2025 рік підготував непоганий подарунок і для поціновувачів мультиплікаційної анімації. Серед них і продовження популярних франшиз, і нові авторські роботи. […]

11:00, 22.12.2024 Скопіч Дмитро

Легко та смачно: три незвичайні рецепти з мандаринами, які варто приготувати на Новий рік

Мандарини — це невіддільна частина новорічних свят, яка вважається їх смаком та ароматом. Цей маленький, але соковитий, цитрус приносить в кожну домівку святковий настрій. Його […]

10:00, 22.12.2024 Скопіч Дмитро

Ароматний та корисний: 3 найкращі рецепти безалкогольного глінтвейну

Глінтвейн — ароматний напій, який вважається невіддільною частиною холодної пори року через свої зігріваючі властивості. В основному, для його приготування використовують вишукане червоне вино. Утім, […]

15:00, 13.12.2024 Скопіч Дмитро