Кутя з пшениці, булгуру та з лаймом: 5 найкращих рецептів куті від Євгена Клопотенка

Валентина Нетребич 11:00, 1 Грудня 2024
Традиційна кутя / фото Вікіпедія

Кутя — традиційно невід’ємна обрядова страва різдявного столу, яку готують щороку в новорічні свята. Її роблять з відвареної крупи з додаванням меду, маку та горіхів.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про п’ять найсмачніших рецептів куті, які варто приготувати на Різдво у 2024 році.

Які традиції пов’язані з кутею?

Різдво — це сімейне свято, що має свої традиції та обряди, які наші предки виконували для кращого врожаю або добробуту в домі. Святвечір 2024, який святкується 24 грудня за новим календарем, вважається першим днем в році, коли на стіл подають кутю. Цю страву традиційно подають в глиняному горщику (його називають макітра) чи тарілці. Саме кутю має скуштувати кожен член родини, як першу страву, а вже потім їсти інші страви на різдвяній вечері.

Тридиційно саме кутю потрібно спробувати першою / фото Вікіпедія

Вважалося, що аби в хаті був добробут і хороший врожай голова сім’ї повинен був зачерпнути трохи куті і віднести на мороз, вимовити чарівні слова, а потім понести це до хліву чи на пасіку. За старими обрядами кутю на стіл та покуття повинен був подавати наймолодший хлопчик у сім’ї.

Рецепт традиційної куті

Рецепт тридиційної куті вимагає точності в пропорціях. Одним з них поділився Євгеній Клопотенко, український шеф-кухар.

Обрядова кутя має готуватись з пшениці, оскільки саме ця культура символізувала багатство та достаток впродовж всієї історії України. Додавання меду в кутю свідчило про безтурботне і солодке життя впродовж усього року. 

Для традиційного рецепту знадобляться:

  • 350 грамів пшениці;
  • 1,4 літри води;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 50 грамів родзинок;
  • 50 грамів запареного маку;
  • 1 чайну ложку лимонної цедри;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • мед до смаку.

Приготування розпочинаємо з промивання зерен пшениці аби позбутись усього непотрібного, але якщо ви купили в магазині готову крупу для куті, то її не обов’язково мити. Беремо 350 грамів пшениці і заливаємо водою. Після закипання варимо ще протягом 30 хвилин.

Для приготування маку необхідно залити його окропом на 15 хвилин, для того щоб він розпарився. Готовий мак необхідно перетерти: скористайтесь ступою, макітрою чи кавомолкою, також можна використати м’ясорубку чи блендер, якщо у вас є необхідна насадка. 

До пшеничної каші додають горіхи, мед, родзинки / фото Вікіпедія

Далі необхідно подрібнити горіх – це можна зробити за допомогою поліетиленового пакету та скалки. Блендер краще не використовувати, оскільки можна ненароком перетворити горіхи в борошно. В деяких рецептах горіхи не подрібнюють.

У велику миску викладіть всі інгредієнти: пшеницю, мак, горіхи та додайте родзинок і меду. Для кислинки у страву можна покласти цедру лимону або вичавити трохи лимонного соку. Все перемішайте та додайте теплої води, за бажанням воду можна замінити на узвар. 

Кутя з перловки з журавлиною

Журавлина — це невелика червона ягода, що має кислуватий смак. В ній міститься багато вітамінів та біологічно активних рослинних сполук і антиоксидантів, що покращують стан організму та запобігають деяким хворобам.

Ягоди журавлини доповнюють смак куті / фото ілюстративне, Pexel

Для куті із журавлини, за рецептом Клопотенка, знадобиться:

  • 300 грамів перлової крупи;
  • 100 грамів сушеної журавлини;
  • 50 грамів маку;
  • 100 грамів родзинок;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 2 столової ложки меду;
  • сік половини лимона;
  • узвар для подачі.

Для приготування цієї куті спершу необхідно промити зерна перловки. Далі перлову крупу можна приготувати двома способами, швидким та довгим:

  • 300 грамів каші необхідно залити 1-1½ літрами холодної води, накрити кришкою і залишити на ніч набухати при кімнатній температурі;
  • 300 грамів каші варити впродовж 40 хвилин після закипання.

Для того щоб приготувати мак необхідно для початку його промити. Потім додайте окріп, щоб вода покривала мак на 2-3 сантиметри. Для того щоб мак розбух, цього потрібно на 30 хвилин залишити його і накрити кришкою. Після цього треба прибрати зайву вологу, тому процідіть мак, а потім перебийте його в блендері чи перетріть за допомогою макогону.

Для приготування волоських горіхів треба підсушити їх впродовж 10 хвилин у розігрітій до 150 градусів духовці, згодом наріжте їх на велики шматочки.

Візьміть глибоку миску, змішайте у ній мак, перлову кашу, горіхи, родзинки та журавлину. Додайте мед та, за бажанням, сік половини лимона. Ще раз все перемішайте і залиште настоюватись на 30 хвилин. Також на цьому етапі можна додати узвар, для яскравого аромату і смаку. 

Кутя з булгура з лаймом

До куті додають цитрусові / фото ілюстративне, Pixabay

Кутя з булгуру з лаймом має оригінальний смак. За рецептом Клопотенка вона вийде у кожного. Булгур насичений корисними вітамінами та мікроелементами, а у поєднанні з лаймом створює незвичний свіжий смак, який не залишить байдужими навіть гурманів.

Для куті з булгуром з лаймом знадобиться:

  • 250-300 грамів булгуру;
  • 50 грамів журавлини (сушеної);
  • 1 лайм (потрібен сік);
  • 50 грамів маку;
  • 30 грамів родзинок;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 1 столова ложка меду.

Для приготування куті необхідно відварити булгур до готовності, в середньому це приблизно 15 хвилин. Беремо друшляк і промиваємо крупу холодною водою і даємо їй повністю стекти. Для того щоб мак набряк, його треба залити окропом на 30 хвилин і процідити згодом через сито. Для куті мак перетираємо в ступі чи в макітрі, чи в чаші блендера. 

Беремо невелику миску, додаємо в неї всі необхідні інгредієнти, перемішуємо та заправляємо соком лайма та медом. Залишаємо настоюватись мінімум на 30 хвилин.

Рисова кутя

Рис містить поживні речовини та мінерали, що необхідні нашому організму. А також у рисі зовсім немає холестерину, тому його вважають дієтичною крупою.

Для рисової куті, за вказаним рецептом, знадобиться:

  • 300 грамів довгозернистого пропареного рису;
  • 50 грамів чорносливу;
  • 50 грамів горіхів;
  • 2 столової ложки меду;
  • 3 столової ложки маку.

Щоб приготувати кутю візьміть довгозернистий пропарений рис, оскільки саме він буде розсипчастим після приготування. Чистою водою промийте зерна та висипте в сотейник. Залийте водою так, щоб на 1 частину рису було 2 частини води. Варіть крупу впродовж 5 хвилин після закипання, а потім зніміть з вогню, накрийте кришкою і дайте постояти рису разом з водою впродовж 15 хвилин. Таким чином рис розпариться.

Візьміть мак і всипте в невелику кастрюлю та залийте окропом. Залишіть на 10 хвилин аби мак набряк, а потім процидіть його крізь дрібне сито, що зайва рідина стекла. Зверніть увагу, що в цьому рецепті мак не перемелюємо.

Для наступного етапу нам потрібний чорнослив. Промийте його і наріжте дрібним кубиком. А волоський горіх подрібніть ножем. 

До рису додайте запарений мак, чорнослив, горіхи та мед. Перемішайте та додайте трохи теплої води для правильної консистенції. Якщо вам довподоби більш солодка кутя ви можете додати ще меду. 

Пшенична кутя з курагою

Пшенична кутя / фото ілюстративне, Вікіпедія

Взимку дуже важко знайти свіжі фрукти, а на базарі вони дорогі, тому люди вживають сухофрукти, такі як, наприклад, курага. Сушений абрикос містить багато мікроелементів та вітамінів. Євген Клопотенко радить приготувати кутю з курагою.

Для пшеничної куті з курагою візьміть: 

  • 250-300 грамів пшениці;
  • 4 склянки води;
  • 50 грамів вершкового масла (на Щедру кутю);
  • 2 столової ложки соняшникової олії (для пісної куті);
  • 2-3 столові ложки меду;
  • 2 столових ложки маку;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 100 грамів кураги;
  • 50 грамів родзинок;
  • 1 лимон (цедра та сік);
  • 1 сантиметр кореня імбиру.

Щоб приготувати кутю візьміть пшеницю, промийте її та залийте 4 склянками води. Варіть 30-40 хвилин до готовності на невеликому вогні. В теплу кашу додайте вершкове масло або соняшникової олії. Таким чином смак буде насичений та збалансований.

Візьміть курагу та розпарте її, наріжте сухофрукт невеликими кубиками. Додайте в кашу подрібнену курагу і родзинки. Потім всипте мак і натертий на друбній терці корінь імбиру. До каші також додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте. 

Візьміть лимон, обмийте його і обсушіть. Натріть його шкірку на дрібній терці, щоб отримати цедру. Додайте її в кашу та заправте все медом, для солодкого смаку. Видавіть лимонний сік за рецептом та влийте його в кутю і знову все гарно перемішайте. Залиште кутю настоюватись мінімум на 2 години. Смачного!

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Донецькій області працює соціальне таксі: хто і як може скористатися

Валентина Твердохліб 13:35, 15 Січня 2025
таксі
Соціальне таксі / фото проєкт “Дорога життя”

У Донецькій області працює соціальне таксі. Скористатися ним можуть маломобільні люди. Ця послуга для них безоплатна і проводиться за попереднім записом.

Як працює соціальне таксі на Донеччині, редакції “Бахмут IN.UA” розповіла представниця волонтерського проєкту “Дорога життя”.

Соціальне таксі у Донецькій області

Соціальне таксі — це послуга для маломобільних людей. Нею можуть скористатися:

  • люди похилого віку;
  • люди, які пересуваються на кріслі колісному;
  • люди, які перенесли операції.

Послуга соціального таксі передбачає довезення людей до державних установ. Вона повністю безоплатна. Працює соціальне таксі в містах, де не ведуться активні бойові дії і куди мають можливість заїхати волонтери.

“Ми працюємо всюди, де є можливість туди заїхати. Це Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Слов’янськ, Лиман, Святогірськ. Тобто покриваємо всю частину області, яка не є окупованою і де не ведуться активні бойові дії. Здебільшого ми перевозимо маломобільних людей. Це, зокрема, люди після операцій, на кріслах колісних тощо. Їх ми підвозимо в держустанови: лікарні, банки і всі інші державні заклади”, — розповідає представниця проєкту “Дорога життя”.

Допомогу можуть отримати як самотні люди, так і ті, в кого є родичі.

“Ми перевозимо всіх, хто звертається за допомогою, зокрема і самотніх людей. Але якщо людина лежача, то ми попередньо просимо, щоб хтось допоміг її перенести в машину та винести по приїзду. Адже якщо ми маємо дуже багато заявок, то в машині є лише один водій, і сам він це не зможе зробити”, — зазначають волонтери.

Послуга соціального таксі має великий попит. Тому інколи можливі незначні черги.

“Цією послугою жителі Донеччини користуються часто. Й інколи навіть черга є. За день ми можемо виконати десь 5-6 заявок. Але буває й таке, що звертаються більше людей. У такому разі ми просто фізично не встигаємо це зробити і просимо людину стати в чергу. Але все одно запити обробляємо швидко”, — зазначили у волонтерській ініціативі “Дорога життя”.

Як викликати соціальне таксі в Донецькій області

Викликати соціальне таксі можна за телефоном: +380 (50) 734 3081.

Послуга безоплатна.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни вдарили по багатоповерхівці в Краматорську: серед поранених є діти

Семаковська Тетяна 12:59, 15 Січня 2025
Прокуратура фіксує наслідки ворожого удар в Краматорську / фото Донецька прокуратура

Зранку 15 січня, о 09:33, росіяни завдали удару по багатоповерхівці у Краматорську. Відомо, що поранено щонайменше вісьмох цивільних, серед яких двоє дітей.

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура.

Удар по Краматорську, 15 січня

15 січня 2025 року, о 09:33, росіяни завдали авіаудару по місту Краматорськ. Ворог вдарив по міській забудові, влучання відбулось по багатоповерховому будинку. Внаслідок прильоту 8 людей поранені. Зокрема, травмовано шістьох жінок віком від 62 до 73 років. Крім того, поранено 6-річну дівчинку та 16-річного школяра.

Багатоповерхівка в Краматорську після удару рф / фото Донецька прокуратура

Наразі постраждалим надається кваліфікована медична допомога. Точна кількість постраждалих встановлюється. Прокуратура повідомляє, що для обстрілу ворог використав “УМПБ Д-30 СН”. Це планерна бомба створена на основі на ФАБ-250.

Прокурори на місці фіксують наслідки. Російський удар по Краматорську направлений на цивільне населення. Розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом воєнного злочину.

Евакуація з Донецької області, контакти

Звернення про евакуацію можна зробити на гарячі лінії Донецької області: 0 800 408 911, +380 (98) 890 3318, +380 (66) 285 6290.

Для запису на вивіз тяжкохворих і людей з інвалідністю діють номери: 0 800 332 614, +380 (99) 710 4872, +380 (99) 311 5314, +380 (96) 108 6048.

Евакуація повністю безоплатна.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

таксі

У Донецькій області працює соціальне таксі: хто і як може скористатися

У Донецькій області працює соціальне таксі. Скористатися ним можуть маломобільні люди. Ця послуга для них безоплатна і проводиться за попереднім записом. Як працює соціальне таксі […]

Росіяни вдарили по багатоповерхівці в Краматорську: серед поранених є діти

Зранку 15 січня, о 09:33, росіяни завдали удару по багатоповерхівці у Краматорську. Відомо, що поранено щонайменше вісьмох цивільних, серед яких двоє дітей. Про це повідомляє […]

Олексій Рева

Бахмутяни можуть поспілкуватися з Ревою: дата та контакти

16 січня з 11:00 до 12:00 відбудеться “Пряма лінія” з начальником Бахмутської міської військової адміністрації (МВА) Олексія Реви для бахмутян. Громадяни зможуть отримати відповіді на […]

лікарні

Який вигляд мають будинки в районі дитячої лікарні Бахмута

Росіяни опублікували нові кадри з Бахмута. В об’єктив потрапили приватні житлові будинки, що розташовані неподалік дитячої лікарні. Редакція публікує вибрані кадри. Бахмут, район дитячої лікарні, нові […]

Донецька ОДА проводить збір пропозицій щодо Стратегії розвитку області

Донецька обласна державна адміністрація, обласна військова адміністрація працює над розроблення змін до Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року. Цю Стратегію затвердили до […]