«‎Не всі беруть Біблії, але всі носять хрестики»: будні військового капелана

Семаковська Тетяна 17:32, 25 Жовтня 2022

311670506 442505704729180 4920322057308352348 n e479325 жовтня в Україні відзначають День військового капелана, їх ще називають воїнами світла, адже вони не беруть до рук зброю. Під час війни капелани виконують одразу декілька ролей, це і священники й волонтери й психологи. Наша редакція розпитала в отця Олексія про його роботу, та труднощі, а також будні військового капелана.

Отець Олексій не покидав Україну від початку повномасштабного вторгнення. Чоловік з родиною залишався в столиці, а згодом почав їздити у відрядження на Південь та Схід, куди привозив гумдопомогу. Капелан побував у Миколаївській, Харківській та Херсонській областях. Товариші отця Олексія нещодавно відправилися у Куп’янськ з гуманітарною допомогою, а сам герой має в планах відвідати Бахмут та Вугледар, це одні з найгарячіших точок в Україні.

«‎Я священник ПЦУ (Православної церкви України), наразі відповідаю за поховання наших воїнів в Дарницькому та Голосіївському військкоматах. Майже кожен день у мене відбуваються похорони. Зараз я вже став офіційним капеланом, тобто у мене є відповідні документи. Маю право носити форму, хоча й до цього міг, річ у тому, що я військовий офіцер запасу, військову службу скажемо так я знаю», — розповідає отець Олексій.

Священнослужитель час від часу вирушає у відрядження, за його словами ці поїздки планують під конкретний запит

«Ми ж не просто їдемо, щоб послужити чи провести якийсь молебень у храмі. Наша організація «Військові капелани» старається не тільки поїхати на Схід, але й привезти гуманітарну допомогу: їжу, речі, хрестики, молитовники, кишенькові Біблії звісно, що зброю ми не возимо, максимум це бронежилети. Також привозимо воїнам дитячі малюнки, їх нам передають волонтери. До слова, Біблії беруть не всі, а от хрестики всі носять», — каже капелан.

Відрядження відбувається наступним чином — спочатку капелани отримують запит, далі збирають машину з гумдопомогою. Отець Олексій зауважує, що поїздка обходиться в середньому у вісім тисяч гривень, це тільки ціна палива. В основному, капелани здійснюють такі поїздки за власні кошти. Зарплати ні у священника, ні у капелана нема, тож отці працюють на волонтерських засадах, часто допомагають знайомі.

«Ми не хочемо їхати з порожнім багажем, тому беремо необхідні вантажі, на кшталт, теплих речей, спальників і тощо. Те, що просять, ми стараємося знаходити, купувати й відвозити», — зазначає отець Олексій.

Поділився пан Олексій і своїми враженнями від відряджень. Чоловік розповідає, що бійці позитивно ставляться до військових капеланів, часто питають поради, тож доводиться виступати ще й в ролі психолога. У цьому неабияк допомагає життєвий досвід, каже герой.

«Слід пам’ятати, що все залежить, не тільки від твого звання капелана, але й просто від людини. Я за натурою дуже товариська людина, мені не складає труднощів з кимось знайти спільну мову. З бійцями ми говоримо і про Бога і про церкву. Я взагалі намагаюся показати і бійцям і людям нашим, що священник це насамперед така ж жива людина», — каже герой.

Отець Олексій розповідає, що зазвичай запити на приїзд капелана формують самі бійці. Так, до нього нещодавно звернувся добрий товариш, який зараз боронить Україну на Сході, також запити приходять через знайомих. Загалом, добре працює сарафанне радіо, капелана знаходять через друзів, товаришів чи рідних захисників.

«Я намагаюсь зробити так, щоб від частини все ж був офіційний запит, підписаний командиром. Тоді складають перелік необхідних речей, і ми докладаємо зусиль, щоб все придбати по можливості», — розповідає отець Олексій.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Читайте також: Речник Східного угруповання розповів, чому росіяни хочуть закріпитися у Бахмуті

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації. 

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

 

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Микола Ситник 14:10, 25 Квітня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 1 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Також у понеділок, 15 квітня, з 09:00 до 16:00 адміністратор ЦНАПу надасть консультації за всіма видами послуг (без прийому документів).

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Евакуація з Торецька: оголошено нову дату

Марія Куряча Куряча Марія 13:35, 25 Квітня 2024
Евакуація з Торецька / фото Торецька міська військово-цивільна адміністрація

Виїхати можна у неділю, 28 квітня, мешканці Торецької громади Бахмутського району мають змогу безплатно евакуюватися до Дніпра.

Про нову дату евакуації повідомляє Торецька міська військово-цивільна адміністрація.

Як залишити заявку на евакуацію

Евакуація проходить за підтримки благодійних адміністрацій та є повністю безплатною для громадян з Торецької громади. Евакуація є обов’язковою.

Через активні бойові дії потрібно, щоб якомога більше людей покинули область вже зараз, виїхавши у безпечніші регіони України. Бо зараз найважливіше — зберегти життя,

пресслужба // Торецька міська військово-цивільна адміністрація

Залишити заявку на евакуацію мешканці Торецької громади можуть за номерами телефону: 

  • +380 (99) 6019 491 (цілодобово);
  • +380 (66) 9526 360 (щоденно з 08:00 до 17:00).

Евакуаційний автобус відправляється у неділю, 28 квітня 2024, за підтримки благодійних організацій до Дніпра.

Нагадуємо “гарячі лінії” евакуаційних груп “Білий Янгол” на напрямках:

  • Авдіївський: +380 (66) 5619 102;
  • Бахмутський: +380 (66) 5615 102;
  • Великоновосілківський: +380 (66) 5611 102;
  • Лиманський: +380 (66) 5616 102;
  • Мар’їнський: +380 (66) 5610 102.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

14:10, 25.04.2024 Микола Ситник
Евакуація з Торецька

Евакуація з Торецька: оголошено нову дату

Виїхати можна у неділю, 28 квітня, мешканці Торецької громади Бахмутського району мають змогу безплатно евакуюватися до Дніпра. Про нову дату евакуації повідомляє Торецька міська військово-цивільна […]

13:35, 25.04.2024 Куряча Марія
Часів Яр (3)

2 мільйони за два місяці: що придбав Часів Яр

Деревина, нова автівка та радіоелектронний захист на що витрачає кошти влада Часів Яру за останні кілька місяців? Розбираємо закупівлі міста, яке нині є однією з […]

13:00, 25.04.2024 Марія Лященко

Обмеження для українських чоловіків закордоном: що відомо станом на 25 квітня

23 квітня 2024 року чоловікам мобілізаційного віку від 18 до 60 років з громадянством України заборонили отримувати консульські послуги за кордоном. Це означає, що значна […]

12:00, 25.04.2024 Скопіч Дмитро
Виплати впо з 2014 року

ВПО “першої хвилі”: хто з переселенців 2014 року має право на виплати

Переселенці, які мають такий статус з 2014 року, так само як й переселенці 2022 року, мають право на автоматичне продовження виплат, або продовження виплат за […]