Бахмут. Безлюддя’2022. Квітень (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Семаковська Тетяна 17:39, 13 Квітня 2022

DSC03044 1 5d044Яким Бахмут побачив мешканець міста, фотохудожник Олександр Дяченко – читайте та дивіться у фоторепортажі.

 

Наразі в Бахмуті дуже просто минути квартал забудови і не зустріти жодної людини. Деяке пожвавлення на вулицях можна спотерігати десь від дев’ятої ранку до дванадцятої години. А в часи пік по-довоєнному, коли всі мали б їхати до роботи або з роботи до дому в місті або ще, або вже майже нікого не зустрінеш.

DSC03044 1 5d044

DSC03045 1 04107

DSC03061 1 c5184DSC03093 1 e6c4dDSC03094 1 c009eDSC03098 1 ea260DSC03102 1 7948dDSC03105 1 51f48DSC03106 1 38f8bDSC03107 1 fa9b5DSC03112 1 cf00cDSC03115 1 1f180

DSC03119 1 8bc3eDSC03121 1 d9904Місто еваюкувалося. Евакуйовано і пологовий будинок. Однак дехто ще й досі приймає важке рішення про розлуку з рідним затишним Бахмутом. Таку групу зустрів біля центральної полікліники міста – багато сумок, пакунків. Забирають з собою найцінніше. Те, що нагадує про життя ДО. Те, що неможливо залишити під можливі бомбардування від армії «братнього народу». І вся ця картина неабияк крає серце.

DSC03122 1 64f4d

DSC03142 1 28d37DSC03147 1 d6415DSC03148 2 420fcDSC03152 1 fde1aЦікаво, але роки зо три тому мав трохи дивне бажання сфотографувати центральну площу міста з верхньої точки на якомусь будинку без людей на ній. Декілька знімків, маскування в фоторедакторі і маємо «безлюдне» місто, яке могло вразити глядача світлини, звиклого до іншої картини мирного буття. Тепер це можна зробити одним натисканням на кнопку спуску затвору камери, але видовище вже не здається таким вже цікавим і викликає зовсім інші почуття – війна близько.

DSC03153 8a193

DSC03156 3157 1 00354DSC03160 9ed60

DSC03161 1 feb86

DSC03007 1 e6c4b

DSC03008 1 2ef6fDSC03010 1 a76deDSC03013 1 f9678DSC03016 1 fe633DSC03022 1 5c4c4За цим зайняттям мене і застиг заступник міського голови з комунального господарства Олександр Марченко, який їхав вулицею Незалежності повз Перший Український Міжнародний банк по робочих справах. Так, каже, евакуація майже скінчилася, потік біженців майже припинився, і, коли в дні найбільших навантажень на перевізників від місьради людей було біля чотирьохсот, то ранком того дня до автобусу прийшло всього чотирнадцять людей (12 квітня – прим.ред). Але комунальне господарство продовжує стабільно функціонувати, хліб печуть, вулиці прибирають, троянди на набережній та по місту доглядають, готують до їх цвітіння.

DSC03162 1 0da6fDSC03163 1 220b9А весна впевнено вступає у свої права. І також Олександр Марченко повідомив, що деякі біженці на захід України вже повертаються до Бахмуту. Причини різні – побутові, фінансові, душевні. Але повертаються. До тих, хто так і не спромігся залишити рідний Бахмут, бо вірять, що 

Все буде Україна.

Олександр А. Дяченко, фото автора

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Німецькі благодійники нададуть гранти для українських підприємців з 4 міст

Семаковська Тетяна 11:00, 26 Квітня 2024
Виробники крафтових продуктів можуть отримати грант / фото з відритих джерел

Мікробізнеси в Україні можуть отримати гранти розміром у три тисячі євро (близько 127 тисяч гривень). Гранти можуть отримати також ВПО, які проживають у Києві, Миколаєві та області, Одесі та області, Харкові та області.

Грошову допомогу нададуть від німецької міжнародної гуманітарної організації “Help – Hilfe zur Selbsthilfe”.

Нова грошова допомога для бізнесу

Днями стартували грантова програма для підприємців, зокрема і ВПО у таких регіонах України:

  • Київ;
  • Миколаївщина;
  • Одещина;
  • Харківщина.

Зверніть увагу, що претендувати на грантову допомогу у місті Київ можуть виключно ветерани та/або власники релокованих внаслідок повномасштабного вторгнення бізнесів. Загалом грант у розмірі 3 тисячі євро, а це близько 127 тисяч гривень (з яких 19,5% становлять податки) отримають 90 українських підприємців.

Переможців обиратимуть у конкурсному відборі. Виплати гранту видаються у гривневому еквіваленті. Термін подачі заявок на участь у конкурсному відборі — до 31.05.2024 року.

Ця фінансова допомога не розрахована на сільське господарство, однак, якщо ви розводите домашніх тварин, маєте виробництва сиру, меду та інших продуктів, то ви можете взяти участь у грантовій програмі.

Хто може подаватися на грант?

  • ветерани, зокрема учасники бойових дій від 2014 року;
  • релоковані діючі компанії, які змушені були евакуювалися до вищезазначених регіонів через воєнні дії;
  • місцеві діючі компанії, які потребують розвитку чи відновлення у сфері бізнесу.

Крім цього, реєстрація вашого бізнесу має бути здійснена до 31 грудня 2023 року (виняток мають тільки ветерани). Також реєстрація та здійснення підприємницької діяльності має бути у Києві, на Одещині, Миколаївщині або Харківщині. Заявник на грантові виплати є керівником компанії та громадянином України, а об’єкт підтримки — лише матеріали та обладнання. Напрямки бізнесу, це крафтові виробники чи сервісні послуги.

Приклади ремесел (крафтового виробництва): столярство, виготовлення прикрас, гончарство та кераміку, текстильні мистецтва, виготовлення свічок, мила тощо.
Приклади сервісів: послуги з прибирання та догляду за будинками, ландшафтні послуги, фітнес, краса та догляд, ІТ, ремонтні послуги тощо.

Як подати заявку на грант

Для цього потрібно заповнити заявку, яка розміщена за посиланням.

Конкурсний відбір передбачає два етапи:

  • оцінка бізнес-плану та відомостей про заявника;
  • особиста співбесіда із заявником.

З переможцем надалі зв’яжуться електронною поштою. Зверніть увагу, якщо ви отримаєте грант, то вам не можна буде переміщувати обладнання упродовж двох років.

Якщо у вас є додаткові питання: [email protected].

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі […]

Підтримка крафтового бізнесу

Німецькі благодійники нададуть гранти для українських підприємців з 4 міст

Мікробізнеси в Україні можуть отримати гранти розміром у три тисячі євро (близько 127 тисяч гривень). Гранти можуть отримати також ВПО, які проживають у Києві, Миколаєві […]

Волейбольна команда з Бахмута стала срібним призером Вищої ліги України

20-21 квітня в Чернівцях відбулося фінальне протистояння другого за престижністю волейбольного турніру в України. В ньому команда “Бахмут-ШВСМ” грала з хмельницьким “Поділлям”. Про це повідомив […]

10:20, 26.04.2024 Скопіч Дмитро
Сіверський канал

Росіяни хочуть просунутися на захід від каналу Сіверський Донець-Донбас: карта

Біля Часів Яру тривають бої, останні новини з фронту на цьому напрямку залишаються без вагомих змін. Бої тривали на східній околиці Часів Яру та в […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 792

Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення […]