Життя в Опитному та громадський ресторан у Краматорську: новини Сходу

Семаковська Тетяна 21:46, 4 Червня 2018

Електронний дайджест про події на сході України, розроблений Донецьким прес-клубом

 

У Краматорську може з’явитися дуже крутий і креативний майданчик. Команда з Івано-Франківська, яка створила там громадський ресторан Urban Space 100, всерйоз придивляється до сходу України.

І, якщо Краматорськ сповнений життєвої енергії, то репортаж з невеликого селища Опитне, що поруч з Донецьким аеропортом, показує протилежну картину – військову, похмуру і безлюдну.

Про це та інші ініціативи, людей і книги – в нашому дайджесті.

#FreeЗОНА

За час війни в селищі Опитне (Донецька область) через обстріли загинули 13 осіб. Кілька людей були поховані прямо в воронках, що залишилися з-під снарядів в городах. Опитне знаходиться під Донецьким аеропортом. Там не залишилося жодного будинку, куди б не потрапляли снаряди.

Зараз в Опитному проживають 40 осіб. Основна проблема селища на лінії розмежування – у відсутності будь-якої влади.

Через це люди позбавлені усіх соціальних послуг, сюди не їдуть «швидкі», пожежні і поліція, йдеться у репортажі журналістів «Накипело».  

 
 

#FreeІНІЦІАТИВА

У Краматорську може з’явитися громадський ресторан Urban Space – це своєрідний кластер міських змін і приклад соціального підприємництва. Спочатку подібний заклад з’явився в Івано-Франківську, на черзі – Київ і, можливо, Краматорськ. Про це повідомляється на сторінці Urban Space у Фейсбук.

 

Що значить громадський?

Ідея його створення розроблена платформою “Тепле Місто”, яка 2014-го року відкрила громадський ресторан Urban Space 100 в Івано-Франківську. Сто людей інвестували по 1 тисячі доларів і відкрили ресторан, який віддає 80% чистого прибутку на реалізацію проектів для розвитку міста.Це культурне середовище для проведення різних заходів, концертів, семінарів, тренінгів, презентацій, кінопоказів. Також в ресторані буде розташовано Urban Space Radio.

Основне джерело капіталізації – ресторан, магазин з продажу виключно сучасних українських брендів, в тому числі і книг, всі інші майданчики безоплатні.2017-го року за моделлю Urban Space ГО “Інша освіта” в партнерстві з платформою “Тепле Місто” почали набирати співзасновників Urban Space 500 в Києві. За цей час вдалося знайти 500 соціальних інвесторів, управлінську компанію і приміщення для майбутнього ресторану. Відкриття київського Urban Space 500 заплановано на вересень цього року.

На які проекти виділяються кошти з прибутку?

Це може бути що завгодно: проведення цікавих фестивалів, виготовлення дизайнерських лавок або урн, реставрація дверей, відкриття інклюзивних ігрових майданчиків, покупка тенісних столів для школярів, видання книг українською мовою невеликим накладом.

Хто буде визначати, чи потрібен Краматорську такий ресторан?

ГО “Інша освіта” і платформа “Тепле Місто” стартують з попереднім дослідженням для втілення ідеї Urban Space в Краматорську.Дослідницький етап триватиме до кінця вересня. За цей час планується вивчити і проаналізувати середовище і визначити потреби громади і міста. Результатом дослідження стане прийняття рішення про старт кампанії зі створення громадського ресторану Urban Space в Краматорську.

#FreeНОВИНИ

Почалося літо, а це значить, що пропускні пункти на лінії розмежування запрацювали за новим графіком . Тепер через «Станицю Луганську» можна пройти з 6.00 ранку до 20.00 вечора. Навесні КПВВ працювали з 7.00 до 18.30. Тепер на прохід через пункт пропуску з’явилося трохи більше часу.

Для двох сіл «сірої» зони на Донбасі запустили безоплатний автобус – за підтримки благодійної організації ADRA в Україні. Автобус прямує за маршрутом: Старий Айдар – Геївка – Щастя – Геївка – Старий Айдар.

 

#FreeЦИТАТА

Уздовж лінії вогню проживає близько 20 тисяч дітей, які потребують специфічної турботи. Через пережите вони стають дуже чутливими, тривожними, агресивними, часто стикаються з булінгом однолітків.

Психотерапевт, завідувач кафедри психології Луганського національного університету Тетяна Пашко розповіла, що мобільних бригад, які виїжджають в «сіру зону», недостатньо. Потрібна комплексна підтримка, інакше в майбутньому проблем побільшає.

– Рано чи пізно ми зіткнемося з тим, що треба було вирішувати зараз. Діти – це наше майбутнє. З усіма складнощами, з якими вони зараз стикаються і які не розв’язуються в державному масштабі, ми зіткнемося через десять років, коли ці діти підростуть, будуть активно брати участь у громадянській діяльності.

#FreeЦИФРА

305,3 мільйона гривень – саме стільки витратили на цільову програму з підтримки та адаптації переселенців на Луганщині. Цей напрямок став пріоритетним для фінансування – навіть на підтримку підприємництва, будівництво доріг і освіту виділили менше.

Всього ж на цільові програми 2017-го року в області спрямували 1,243 мільярда гривень.

#FreeЛЮДИ

Ігор і Вікторія КАЛАШНИК, Донецьк – Харків

Восени минулого року на YouTube подружжя запустило свій канал Space Coffee Tv. Роблять огляди кав’ярень, їздять по кавових фестивалях.

За словами Вікторії, формат подачі – веселий, легкий, без шаблонів і завчених текстів, але разом з цим інформативний і надалі буде додано освітній контент. Імпровізація – 99%. У своїх оглядах Вікторія та Ігор планують рубрику «Секрети бариста», де будуть розкриватися таємниці приготування кави тієї чи іншої кав’ярні.Також вони мріють здійснити подорож по кав’ярнях України, щоб потім зробити відеогід. Ну, а поки подружжя шукає спонсорів для реалізації своєї задумки, Ігор продовжує працювати бариста в одній з кав’ярень першої столиці, а Вікторія реалізовується як художник.

Максим ГЕРБУТ, Маріуполь – США

Уродженець Маріуполя Максим Гербут цього тижня став героєм подкасту на Financial Times.  Максим фактично творець Teslа серед будинків.

Команда Максима створила технологічний стартап, що виробляє автономні модульні будинки, які самі навчаються. Вони створені за технологією 3D-Printing. Цього року почав роботу завод з виробництва таких будинків в містечку Ріно (штат Невада), куди переїхав і Гербут.

Він хоче створити найтепліший будинок в світі і увійти до Книги рекордів Гіннеса. Вже подано заявку з усією технічною документацією – чекають представників Книги.Минулого року Максим увійшов в рейтинг іноваторів Центральної та Східної Європи за версією Google і Financial Times.

Галина ХМІЛОВЕЦЬ, диспетчер пожежно-рятувальної частини м Попасна

Місто Попасна в Луганській області знаходиться просто на передовій і нерідко піддається обстрілу. Кожного дня, часто під гуркіт вибухів і з ризиком бути вбитою, Галина Хміловець добирається на роботу – щоб встигнути прийняти сигнал лиха від тих, хто постраждав від війни. 

Героєм себе не вважає – звикла. Замальовка з життя звичайної жінки на лінії фронту в матеріалі наших луганських колег вражає.

– Я і сьогодні продовжую приймати сигнали про обстріл, подаю заявки на знищення снарядів, на гасіння пожежі від вибуху. Але зараз люди вже не бояться так, як раніше. Звикли. І я теж. Коли починається обстріл, у мене вдома скла тремтять. Там, де вони є. Частина вікон досі закрита плівкою. Вже не одну зиму так живемо. Чекаємо на міжнародну допомогу, коли побиті вікна замінять на пластикові.

#FreeКНИГА

Третього червня – презентація книги «В огненном кольце. Оборона Луганского аэропорта». Ця документальна хроніка – перша в Україні спроба переосмислити трагічну сторінку початку російсько-української війни, яка до сих пір знаходиться в тіні інших подій вогняного літа 2014 року.

Колектив авторів книги – це команда волонтерів, яка зібрала спогади очевидців та учасників подій зими-весни 2013-2014 років в Луганську і оборони міжнародного аеропорту «Луганськ». У книзі – унікальні фотографії, карти і коментарі військових дослідників, а головне – пам’ять про події, які ніяк не можна забувати.кст

#FreeЛІТО

Літо – пора фестивалів. У перші дні червня стартувало відразу кілька.

2 червня на кордоні Запорізької і Донецької областей у межах заповідника «Кам’яні могили» проходив історико-культурний фестиваль-реконструкція «Дике поле. Шлях до Європи».Фішка фестивалю – реконструкція історії України в різних історичних періодах: скіфський, козацький, княжий період та АТО, а також показові виступи українського козацтва та національні традиційні козацькі змагання. Для гостей фестивалю підготували майстер-класи, конкурси для дітей, спортивні змагання, фестиваль повітряних зміїв, концерт і нічний кіносеанс під відкритим небом.

2 червня в місті Щастя (Луганська область), за кілька кілометрів від лінії фронту, відбувся молодіжний фестиваль «32 травня». Вдень – майстер класи для дітей, лаунж-зона зі смачною їжею, гамаками, кріслами і музикою, спортивна зона зі слеклайном, м’ячем і фрісбі. Увечері – концерт з харківськими групами, фільми і дискотека.Фішка цього фестивалю – три локації, які організатори фестивалю повернули до життя. Перша – зруйнований (а тепер відремонтований) агітмайданчик, де можна дивитися кіно і проводити концерти.

Друга – старий танцмайданчик, який в 70-х роках був популярним у молоді, а потім прийшов у запустіння. Влітку 2018 тут знову все готово для танців. Третя локація – зарослий парк, який поступово оживає завдяки активістам.«32 травня» – це елемент мирного життя на лінії фронту, адже життя продовжується і там.

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Семаковська Тетяна 09:45, 4 Лютого 2021

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі паспорт, неповнолітнім – свідоцтво про народження, довіреність (якщо один з батьків відсутній). Перетнути лінію розмежування можна в період з 8:00 до 18:00.

Понад 10 років компанія Сервіс Бус успішно займається організацією пасажирських перевезень по Україні, в тому числі і регулярних рейсів Харків – Станиця Луганська. Власний автопарк сучасних і містких автобусів європейських марок дозволяє надавати послуги на високому рівні, а професіоналізм водіїв – гарантувати своєчасне прибуття до місця призначення.

Комфорт і безпека наших клієнтів – понад усе: на час поїздки кожному пасажиру буде оформлена страховка.

Харків-Станиця Луганська на автобусі: актуальний розклад на 2021 рік

Автобуси Харків – Станиця Луганська відправляються щоденно. Для обслуговування маршруту ми використовуємо тільки сучасні автобуси європейського класу – Setra, VanHool, Man, Scania, які оснащені зручними м’якими кріслами, кліматичними та медіа- системами. Просторі і чисті багажні відсіки позбавлять від необхідності розміщувати багаж у салоні.

Розклад

Ми склали графік маршруту офіційного рейсу Харків Станиця Луганська таким чином, щоб пасажири точно встигли пройти через блокпост.

Маршрут прямування:

Харків – Чугуїв – Ізюм – Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка – Костянтинівка – Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Новоайдар – Щастя – Станиця Луганська.

Відстань від Харкова до КПП в Станиці Луганській 366 км, час у дорозі 8 год. Наші автобуси заїжджають на автовокзал.

Ціна квитка 400 грн.

Коли ви обрали дату і час відправлення, можна забронювати місця на сайті компанії і оплатити їх онлайн. Бронювання може бути здійснено і по телефону. Наші менеджери дадуть відповідь на всі запитання й допоможуть підібрати оптимальні місця для поїздки. Крім того, ми залишили можливість оплати проїзду водієві безпосередньо перед відправленням.

Телефони:           (095) 222-30-30            (068) 222-30-30                  (093) 222-30-30

Довіряйте свої подорожі надійному перевізнику, телефонуйте вже зараз.

На правах реклами.

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Семаковська Тетяна 21:54, 25 Січня 2021

7. Зал очікування 6732eНадати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги”. Тут цілодобово приймають пацієнтів з з усієї південної частини Донеччини Вугледара, Волновахи, Нікольського району тощо.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Після окупації Донецька виникла також гостра потреба у створенні потужного кардіологічного центру в південному регоні. Такий центр створили на базі Маріупольської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У закладі зробили ремонт, закупили сучасне обладнання (ангіограф, монітори та багато іншого). Тут є палати інтенсивної терапії, кардіореанімація, працює бригада інтервенційних кардіологів, які можуть виконувати ендоваскулярні втручання на коронарних артеріях.

«Коли до нас привозять людину з інфарктом, лікувати її починають ще в приймальному відділенні. Не пізніше ніж за 20-30 хвилин ми “відкриваємо” закупорену артерію в операційній і пацієнт виживає», – пояснює Про будні, нововведення, переваги та плани закладу розказує директор КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги” Сергій Орлеанський.

1. Сергій Орлеанський bb69e

Діє система телеметрії, – лікарі з машини швидкої допомоги надсилають до лікарні повідомлення (зокрема кардіограму) про стан хворого. Черговий лікар оцінює цей стан і на момент приїзду машини уже готовий діяти.

У лікарні працює оновлене обладнання, запроваджені сучасні протоколи лікування, тому заклад був готовий підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо лікування гострого інфаркту міокарда. Лікування відбувається за бюджетні кошти.

З липня 2020 року пакет з надання допомоги під час гострого інфаркту міокарда став «вагомішим». З квітня це було 16 тисяч гривень, а з липня 2020 року – 30 тисяч.

«До того, як ми почали практикувати стентування, летальність у разі інфарктів була досить високою – майже 15 відсотків. Сьогодні вона знизилася більш ніж удвічі», – каже директор лікарні Сергій Орлеанський.

У медичному закладі планують розвивати й інші напрями кардіології. Наприклад, аритмологію, лікувати “миготливу” аритмію.

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі […]

7. Зал очікування 6732e

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Надати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної […]

Екоскульптура на пляжі 21cb7

Екоактивісти піклуються про чистоту Азовського моря: 50 тон вторинної сировини вже відправили на переробку 

Готелі та хостели Маріупольського району в рамках конкурсу началися впроваджувати роздільний збір відходів. В рамках змагання за три місяці осені більше 50 тон вторинної сировини […]

76 69e15

Що спільного у розвитку громад Донеччини та Львівщини?

12 жовтня на базі Краматорського АКМЦ відбувся онлайн відеоміст Львів-Краматорськ: «Адміністративна реформа в Україні та аналіз досвіду діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад Львівщини та Донеччини», […]

IMG 3095 2e607

Молодь Донбасу запрошують долучитися до тренінгів «Влада і молодіжна громада»

Тренінг «Влада і молодіжна громада» допоможе учасникам ознайомитись з темами: реформи в Україні, роботи органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також молодіжної політики […]