«Пре стільки, скільки совість дозволяє»: як працює таксі у прифронтовому Бахмуті

Семаковська Тетяна 14:22, 29 Серпня 2022

вид на главную 9361fПеребої у постачанні палива, постійні обстріли та масова евакуація – проблеми, з якими зіткнулися таксисти Бахмута після 24 лютого. Перевізники значно підняли ціни, але багато кого не врятувало від закриття бізнесу і це. Який сенс їздити перекопаним містом, якщо в ньому не працюють більшість аптек, магазинів та навіть банки? Як змінилися послуги у цій сфері, яким чином такі серйозні проблеми вирішують підприємці, і чи виживе прифронтовий бізнес – про це у нашому матеріалі.

Яким ризикам піддаються таксисти?

У липні соцмережі заповнило вірусне відео вибуху у Краматорську. Тоді журналіст Андрій Цаплієнко опублікував кадри пожежі від влучання ракети на міську площу Миру. Водій найближчої машини до тієї, де стояв відеореєстратор, вирішив, що невелике загоряння посеред дороги – не надто небезпечне. Коли автомобіль наблизився до вирви, стався вибух. Пізніше виявилося, що знятий учасник інциденту – таксист, якому лікарі дивом врятували життя.

Однак Бахмут знаходиться набагато більше до лінії фронту, ніж Краматорськ, тому й снарядів у місто прилітає більше. Особливо, враховуючи, що росіяни регулярно намагаються стерти місто з лиця Землі, готуючись до чергової спроби штурму.

вид разбитая 2 f8e27

Фото: Євген Ткачов

Прогнозуючи небезпеку, на початку російського вторгнення у місті взагалі призупинили роботу всього громадського транспорту. Вже першого травня автобуси та тролейбуси знову вийшли на лінії, а наступного дня стало відомо, що проїзд у них безкоштовний. Це стало можливим завдяки відповідному цільовому фінансуванню з боку міської ради. Примітно, що коли в державному органі приймали рішення про введення комендантської години, роботу таксі в нічний час все ж таки дозволили.

Машин мало, а ціни взлетіли

Журналісти «Бахмут.IN.UA» поспілкувалися з адміністраторкою однієї з останніх служб таксі «905», що працюють у Бахмуті. Жінка з особистих причин попросила не називати її ім’я. За її словами, значна перешкода у роботі служби – перегороджені вулиці, захисні споруди та окопи, яких з кожним днем ​​стає дедалі більше. Раніше ми вже писали, як це заважає працювати місцевому відділенню ДСНС.

«Працювати дуже складно, у нас практично немає машин. Раніше у нас на лінії було від 60 машин, то зараз максимум – три чи п’ять. І то, куди їздити? Усі вулиці перегороджені, не скрізь проїдеш. Навіть якщо мені треба буде зараз кудись поїхати, я не зможу знайти собі машину», – розповіла представниця компанії.

905 e858e

Фото: 905 у Facebook

Адміністратор таксі «905» поділилася, що постійних співробітників у них у штаті зараз практично немає: найчастіше зі службою співпрацюють місцеві, які приїхали до міста на дуже короткий період чи найбезстрашніші городяни, яким за нинішніх умов більше нічого не залишається.

Читайте також: Бізнес на війні або як заробляють відрізані від світу бахмутяни

«Мені ось нещодавно водій дзвонив, питав, що у нас із роботою. Сказав, що у них диспетчерська закрилася, попросив зателефонувати та дізнатися», – додала вона.

наши бахмут 1 89001

Оскільки абсолютна більшість служб зараз не працює, а приватні перевізники встановлюють довільну вартість, співрозмовниця журналістів вважає таксі у прифронтовому Бахмуті не доцільним.

«У різних місцевих чатах постійно трапляються номери приватних таксі. Я так розумію, це колишні водії служби «Своє» чи «Додому». Але кілька разів я їх намагалася набрати – той зайнятий, той не хоче їхати, а туди не проїдеш. І таке часто відбувається, тому особливо в цій послузі зараз немає сенсу», – ділиться адміністратор.

своё 63170

Фото: Своє таксі

Паливо у нас у місті можна знайти лише у перекупів. Або, щоб заправитися, доведеться виїжджати на околиці, де є робочі станції з асортиментом палива та, що не менш важливо, в наявності. Про те, як у Бахмуті змінювалася ситуація з бензином та дизелем, а також, чи постачають зараз газ, ми писали у матеріалі про воєнне життя фермера Павла Товта. Війна значно вплинула і вартість перевезень – це стосується як посадки, так і кілометражу. 

«Навіть простій подорожчав, хоча просто стоїш і витрачаєш свій час, ресурси ніякі не витрачаються, і все одно вартість зросла на 5-10 копійок, залежно від ситуації», – додала співрозмовниця.

на заправке e0316

Фото: Євген Ткачов

Служби або приватні замовлення – що обрати? 

Так, до 24 лютого середня вартість посадки дорівнювала 25-30 гривням майже у всіх службах таксі. Це сума, дешевша за яку водій просто не приїде. То зараз мінімальна вартість поїздки коштуватиме приблизно від 55 до 60 гривень. Тобто послуги таксі подорожчали вдвічі. Таким чином близько 59 гривень – посадка, 16 гривень за кожен кілометр дроги та в середньому 1,70 гривні – за кожну хвилину очікування.

Крім того, потенційних клієнтів адміністраторка таксі застерегла від послуг приватних перевізників. За її словами, у службах оплата фіксована. Водій не має права та фізично ніяк не може вплинути на показники таксометра. Хоча машину за допомогою спеціалізованого сервісу не завжди вдається знайти через брак персоналу.

photo 5215421544388476137 y 3acad

Фото: ОГОЛОШЕННЯ, РЕКЛАМА, НОВИНИ БАХМУТ ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ УКРАЇНА у Facebook

«Якщо ж ви замовляєте машину у приватників, то зможете особисто домовитися про наявність та час приїзду машини. Але там водій уже знаєте, як? Пре стільки, скільки йому хочеться, скільки йому совість дозволяє. Тому завжди краще викликати автомобілі через службу. Якщо вони не мають вільних машин, то вже тоді можна викликати приватних водіїв», – резюмувала адміністраторка.

Також ми зв’язалися з Альбіною Смірновою, яка до війни була власницею «Класного таксі» у Бахмуті. Жінка розповіла, що через вторгнення росії втратила бізнес та евакуювалася з міста. Підприємиця ще не почала відновлювати службу таксі на новому місці через фінансові труднощі. Наразі вона намагається адаптуватися до нового життя.

классное 0e69d

Читайте також: Підприємців з Бахмута запрошують переїхати в Черкаси

Ми спробували поговорити про роботу в умовах війни безпосередньо із водіями таксі. Однак, як і застерігала адміністраторка таксі «905», переважна більшість номерів недоступна. Інші водії на момент дзвінка були зайняті, тому для потенційного замовлення запропонували почекати від кількох хвилин до пів години, доки машина звільниться.

вид из окна fa813

Фото: Міська варта Бахмута

Інші ж зазначили, що умови роботи є недостатньо поганими, щоб про них розповідати. Так, за словами таксиста Сергія, замовлень немає, бензин потрібно «добувати», а вірогідність потрапити під обстріл зростає з кожним днем. Натомість міським таксі зараз набирають популярності міжміські маршрути. Стосується це, як перевезення майна, і поїздок до банку, пошти чи в магазин. Докладніше про це можна почитати тут.

Після 14.00 вже не виїжджають

Про ситуацію з роботою таксі ми розпитали у голови ГО «Бахмутске товариство захисту тварин «Лада» Марини Шажко. Декілька членів організації та волонтерів залишаються в місті, тому що опікуються безпритульними тваринами на стерилізаційному майданчику, де знаходиться 160 собак. Майданчик розташований на околиці Бахмута. 

photo 5215421544388476184 y e83b9

Фото: Лада

Громадський транспорт не працює, а власного волонтери не мають. Вони дуже залежать від перевізників, бо повинні кожного дня їздити до тварин зранку і повертатись ввечері. Жінка каже, що вартість поїздок подорожчала у два рази, до того ж знайти таксі пізніше 14.00 години неможливо: водії не хочуть ризикувати, бо з цього часу щільність обстрілів значно зростає. Тож волонтери домовились з місцевим мешканцем, який за оплату на власному авто возить їх зранку і забирає ввечері.

«Дзвоню напередодні, питаю, чи будете завтра працювати. Відповідають, в залежності від ситуації. Я виїжджаю о 17:00 з майданчику – таксі вже не працює. Служби, можна сказати, всі припинили роботу. Ті, хто залишився в місті, працюють автономно», – уточнює Марина.

Таким чином ми бачимо, що сфера таксі працює в місті з останніх сил. Причиною тому, зокрема, є катастрофічний брак грошей у населення. Ми вже розкривали тему того, чому бахмутяни з дітьми обирають залишатися у місті під обстрілами. Найчастіше це пов’язано із незадовільним фінансовим становищем родини. Однак поки що таксисти працюють, забезпечуючи життєдіяльність напівпорожнього Бахмута в очікуванні перемоги України у війні. Тоді переселенці зможуть повернутись додому, а місто – до звичайного життя.

наши бахмут 431f5

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]