«Зв’язку немає, труни стирчать»: як поховати та отримати довідку про смерть в Бахмуті

Семаковська Тетяна 19:51, 19 Серпня 2022

photo 5188620458835165013 y 1d5caЧи можливо оформити фінансову допомогу на поховання під час війни? Чи працюють взагалі ритуальні послуги, коли поблизу міста точаться бої? Після матеріалу про Сіверськ, де мешканці змушені ховати близьких прямо у дворах багатоповерхівок через небезпеку та відсутність ритуальних служб, журналісти «Бахмут.IN.UA» дослідили ситуацію у нашому місті.

Тіла покійних надходять щодня. Більшість тіл невідомих, які зараз перебувають у морзі, привозить ДСНС. Це не лише мешканці Бахмута, везуть з найближчих сіл, було багато загиблих із Лисичанська. Поминки наразі не влаштовують з міркувань безпеки, найчастіше родичі бояться навіть бути присутніми на цвинтарі під час поховання. Тоді відправляти померлого в останній шлях доводиться у компанії працівників ритуальної служби.

Про це повідомив виконуючий обов’язки начальника ритуальної служби, яка входить у склад Бахмутського комбінату комунальних підприємств, Юрій Нескоромний. 

Наразі у штаті залишилося всього два копачі та два прибиральники кладовищ, одна з прибиральниць – жінка. До повномасштабного вторгнення у похоронній службі працювали бригади по чотири особи, тому просити допомоги доводилося рідко. У виняткових випадках, якщо покійний дуже важкий, залучали прибиральників цвинтарів. Нині на допомогу приходять співробітники комунальних служб.

Ритуальна служба СКП Спецкомбінат ПКПО e8e01

У Бахмуті від обстрілів тією чи іншою мірою постраждали всі цвинтарі, у деяких через авіабомби труни похованих вилізли з-під землі. На всі ушкодження склали акти і передали до міської ради.

Ховають зранку, поки не почались інтенсивні обстріли

Колеги Юрія не хочуть евакуюватись через колективну відповідальність. Їхні родини поїхали, а чоловіки продовжують роботу, яку все одно хтось має виконувати.

«Намагаємося планувати так, щоб не наражати себе на небезпеку. Раніше обстріли десь по обіді починалися, зараз всю ніч і перепочинок з 07:00 до 11:00 приблизно. Я народився тут, усі родичі тут, куди я поїду? Діти поїхали, дружина зі мною залишилася», – сказав він.

299603932 1102074410735093 7706827573415339446 n 08cc4

Фото: Юрій Нескромний

У разі, якщо покійний не має сім’ї, його похорон зобов’язана оплачувати держава. Нині ж невідомих стало набагато більше. За словами Нескромного, для поховання таких тіл потрібно отримати підтвердження у міській раді Бахмута.

«Ті, що без родичів, – лист через міськраду. Вони дають команду, ми ховаємо. Раніше це були безхатченки, зараз невідомі після обстрілу можуть бути. У більшості випадків знаходять родичів, шукають через поліцію, інші служби. Сьогодні двоє людей через обстріл померли, двоє через хворобу – ховаємо», – додав глава ритуальної служби.

Якщо родичі покійного знайшлися, але коштів на похорон у них немає, механізм той самий: звернення до міської ради – виділення коштів – поховання. За словами Нескромного, ніхто не залишить лежати тіло на вулиці навіть у найгіршому випадку. Мінімальна вартість послуги – 3,7 тисячі гривень.

299645148 1757356001265904 5031686364101369020 n e7e57

Але найчастіше замовляють бригаду з чотирьох копачів, які закопують труну та несуть її, одного копача, який цю яму вириває, катафалка з водієм, оббитої труни, хреста, таблички та одного-двох вінків. Таке обходиться замовникам приблизно в шість-сім тисяч.

Як нині отримують посвідчення про смерть?

Юрій наполягає: без свідоцтва про смерть працівники ритуальної служби навіть не починають копати яму у якості попередньої підготовки до поховання. Відповідний пункт прописано у законі України. За словами Нескромного, на практиці отримання такого документа формально спростили, але рідним покійного тепер доводиться робити набагато більше рухів.

Західне регіональне управління Держприкордонслужби України Західний кордон 1cfce

Фото: Регіональне управління Держприкордонслужби України

Раніше поліція приїжджала за дзвінком, підтверджувала природну смерть разом із сімейним лікарем, а за необхідності проводила експертизу. Зараз достатньо сфотографувати або зняти на відео тіло покійного, відправити кадри до місцевого відділення поліції. Потім рідні вирушають до сімейного лікаря. Правоохоронці телефоном підтвердять лікарю, що їм повідомлено про смерть людини, і лише після цього можна отримати відповідну довідку.

Війна породила ще одну тенденцію: поховання на відстані 

Якщо рідні та близькі перебувають не в Україні, але можуть сплатити за поховання, вони зв’язуються безпосередньо з ритуальною службою. Через месенджер Viber їм показують весь асортимент продукції. Після моргу відповідальні люди миють тіло, одягають, взувають та роблять фотозвіт на кожному етапі процедури. Так само підтверджують наявність ями, фото в труні, самих похорон, установки хреста, таблички та кінцевий результат. Такою пропозицією вже скористалися українці у Німеччині, Польщі та Угорщині.

photo 5188620458835165003 y 0aa6d

Фото: Ритуальна служба СКП Спецкомбінат ПКПО

Коментуючи спосіб отримання довідки про смерть через дзвінки до поліції, відправлення фото та відео, а також дистанційне поховання, Лариса Кончакова з Управління праці та соціального захисту населення висловлює скептицизм. За її словами, у місті зараз великі проблеми з мобільним зв’язком, тому навіть здійснити дзвінок можна далеко не з кожної точки в Бахмуті. Тому, як справлятися із похованням померлих, якщо ситуація погіршиться, невідомо.

Раніше Управління, окрім іншого, виділяло кошти на поховання за рахунок держави.

«До війни зверталися до нас, ми мали кошти обласного бюджету. Було передбачено пільги, безкоштовне поховання в рамках постанови Кабінету Міністрів №99. Зокрема, для людей з інвалідністю та учасників бойових дій. Але востаннє комунальні служби надавали нам акти виконаних робіт ще у квітні», – розповіла Кончакова.

Що передбачено законом

Пенсійний фонд України розписав алгоритм оформлення довідки про смерть родича, а також розповів, як отримати компенсацію за похорон чи домогтися оплати процедури коштом держави.

«У разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які його поховали. Якщо померла особа була «військовим» пенсіонером, то особі, яка скоїла поховання, виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менш як п’ятиразовий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб», – зазначено в повідомленні.

Якщо похорон сплатила держава, виплат для родичів не передбачено. 

293853461 374620848090457 2699417124501326 n 883f4

Щоб отримати компенсацію за похорон, потрібно звернутися до будь-якого відділення Пенсійного фонду України. У Бахмуті таке відділення знаходиться в приміщенні Прозорого офісу. Там потрібно надати: свій паспорт; заяву про виплату допомоги на поховання; витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера; банківський рахунок, на який держава перерахує кошти.

Якщо пенсіонер помер в іншій країні та реєстрацію смерті проведено компетентними органами іноземної держави, можна надати і такий документ. Але навіть у випадку, коли в зазначеній країні немає довідок про смерть як таких, є можливість показати будь-який аналог свідоцтва.

Ритуальна служба СКП Спецкомбінат ПКПО1 12253

Якщо в регіонах, далеких від бойових дій, проходження процедури не складає труднощів, то в прифронтових областях бюрократичні складності можуть призвести до ще однієї смерті. У зв’язку з цим у Верховній Раді зареєстрували документ, який спрощує процедуру підтвердження народження та смерті. Так, 8 серпня нардеп від «Слуги народу» Ігор Фріс повідомив, що президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2345.

За його словами, заява про встановлення факту смерті людини може бути подана членами сім’ї померлого, їх представниками чи іншими зацікавленими особами до будь-якого місцевого суду України. Але йдеться про тих рідних та близьких, на чиї права, обов’язки чи законні інтереси впливає підтвердження смерті покійного.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]