«Ні одного вцілілого будинку». Чи справді Клинове в окупації та як село виживає зараз

Семаковська Тетяна 16:37, 6 Липня 2022

1 293edМешканці, які виїхали два тижні тому наголошують, що в селі залишилося близько ста людей, переважно це родини фермерів, які не хочуть кидати господарство, інфраструктура села зруйнована. У соцмережах набирає популярності відео окупантів, на якому армія рф показує кадри розбомбленого села Клинове в Бахмутському районі Донецької області. Чи справді село окуповане, ми дізнавались у місцевих органів влади і мешканців.

Вперше кадри російського «Федерального агентства новин»  опублікували вранці 5 липня, і за два дні вони заповнили месенджери українців. У публікації зазначено, що відео знято ще 2 липня.

На ролику військові росії та так званих «ДНР» вивчають обстановку селища, обстежують розкурочені житлові будинки та оглядають колишнє місце проживання солдат ЗСУ в імпровізованому бомбосховищі. По опублікованим кадрам можна зробити висновки, що перед стратегічним відступом наші військові намагалися приховати сліди свого перебування у селищі, але не встигли цього зробити, і були змушені змінити місце розташування у терміновому порядку.

Виправдовуючи обстріл приватних будинків і навіть місцевої школи, окупанти стверджують, що позиції ЗСУ розташовувалися чи не в кожній будівлі. Тому епізоди відео, на яких можна оцінити катастрофічні масштаби руйнування у Клиновому, російські ЗМІ показують із гордістю.

Як нині виглядає село Клинове можна подивитись на пропагандистському відео окупнатів.

Як виглядало село в 2017 році перед вступом в Бахмутську громаду дивіться тут.

Наталія Скляр до початку війни викладала у школі Клинового, а паралельно залучала гранти для ремонту будівлі навчального закладу. Активістка розповіла «Бахмут IN.UA», що напередодні повномасштабного вторгнення до школи щойно закупили нові меблі, а діти готувалися відновити навчання у відремонтованих класах.

«Ми брали участь у багатьох проєктах, зробили повністю ремонт на першому поверсі, де початкова школа. Старшокласники теж брали участь, якраз перед війною вдалося закупити меблі, повністю відремонтували тренажерну залу, облаштували будівлю, у якій взагалі нічого не було, тільки стіни й дах», – поділилась вона. 

Скляр евакуювалася 20 травня, тому зараз слідкує за станом школи онлайн. Як вчитель розгледіла на останніх фото, які їй відправили односельчани, було зруйновано спортзал, кілька кабінетів відремонтованого першого поверху та всюди вибито вікна. Однак зараз будівля школи практично знищена. При цьому вчителі чергували у школі аж до 25 травня (далі Наталя не цікавилася цим питанням). Часто залишалися на ночівлю, щоб запобігти мародерству.

Автор опублікованого росіянами ролика стверджує, що бої під Клиновим були запеклими через близькість до Бахмута – всього 8 кілометрів від райцентру. Пропагандисти намагаються запевнити, що так звана приватна військова кампанія «Вагнера» вже на підступі до Бахмута, де нібито розташовується 25 тисяч українських військових.

«Саме у це місто ЗСУ перекинули велику кількість своїх військовослужбовців. Попри це союзні сили поступово наближаються до ключового населеного пункту. За даними добровольця та військового письменника Владлена Татарського, на Бахмутському напрямку працюють бійці «ПВК Вагнера», – зазначено у підписі до відео.

 

291598696 606998454033180 5882668363519962776 n b0ced

Фото з Телеграм-каналу brussinl

Редакція «Бахмут IN.UA» зв’язалася зі старостою села Юлією Смолярчук, яка від початку повномасштабного вторгнення Росії всіляко допомагала мешканцям населеного пункту із розподілом гуманітарної допомоги. Пізніше Смолярчук сприяла

евакуації охочих. По її інформації, за останній місяць спільними зусиллями вдалося евакуювати близько 200 осіб, які не мали можливості своїм ходом дістатися підконтрольної Україні території. Староста стверджує, що зараз у селі продовжує виживати приблизно 160 людей. Для порівняння, за даними останнього перепису населення у 2014 році, в населеному пункті проживало понад 600 осіб.

291606529 8585208091496665 3225817989016883499 n fe532

Фото Юлія Смолярчук, Facebook

Смолярчук відмовилася підтверджувати чи спростовувати дані про те, що Клинове перейшло під контроль окупантів. Водночас голова пресслужби Міської ради Бахмута Наталія Кисиличина в коментарі «Бахмут IN.UA» заявила, що розголошення такої інформації може бути на руку ворогові, крім того, ЗСУ не діляться з представниками місцевої влади подробицями про хід бойових дій. До того ж 22 червня українській стороні вже доводилося спростовувати фейк про захоплення селища.

Багато разів у російських ЗМІ з’являлася інформація про те, що наші захисники залишають цивільних у небезпеці або навіть обстрілюють гуманітарні конвої, щоб “підставити” армію росії.

«Бахмут IN.UA» поцікавився, яка насправді зараз ситуація, у кількох жителів Клинового, котрим вдалося евакуюватися. Галина Олексіївна, яка залишила рідне село 9 червня, скористалася одним із нерегулярних гуманітарних рейсів, організованим спільними силами бійців ЗСУ та співробітників ДСНС.

«Коли було сильне бомбардування, наші військові приїхали на бронемашині, викликали людей із підвалу: хто хоче – п’ять хвилин на збори. А в мене з собою були тільки теплі речі та поганенькі штани. Погодилася, бо вже була на нервовій межі, я більше не витримала б. Люди сиділи ще й раніше, а я, як перейшла до них у приватний будинок зі свого підвалу (ред. – у багатоповерховому житловому будинку), так тижнів зо два провела там, поки хлопці наші не приїхали», – розповіла переселенка у коментарі редакції «Бахмут IN.UA».

291714516 353551153517813 3104613245667229062 n 891dd

Фото Катерина Руденко.

За словами Галини Олексіївни, до того моменту, як за цивільними надіслали бронеавтомобіль, у селищі вже кілька тижнів не було жодних комунікацій. Тому з підвалу виходили виключно для приготування їжі на цеглинах та в туалет. Переселенка стверджує, що від евакуації відмовлялася переважно молодь. Ще одна евакуйована з Клинового, Катерина Руденко, припустила, що це може бути пов’язане з бізнесом: більшість жителів селища займаються фермерством, багато хто до останнього не хоче залишати худобу та дорогу техніку.

Спростовуючи слова російських журналістів про «осередок нацистів у школі Климового», Галина Олексіївна стверджує, що у моменти обстрілів цивільні та військові ховаються, куди встигнуть. Тому в бомбосховищах і підвалах немає явного поділу на місцевих та ЗСУ – всі перечікують бомбардування пліч-о-пліч. За інформацією сусідів нашої співрозмовниці, на цей час у селищі залишилося не 160 осіб, а лише близько сотні дорослих, та приблизно 20 дітей.

292084200 422885773074399 6324564864473565621 n ea466

Фото Катерина Руденко.

Своєю чергою, згадана вище Катерина Руденко евакуювалася з усією родиною та сусідами. Вони вибиралися із міста своїм ходом на трьох машинах, запропонували знайомим ще два вільні місця, але бажаючих було мало. За словами переселенки, багато хто до останнього не може адекватно оцінювати ситуацію. Свій відбиток накладає і близькість до бойових дій, починаючи з 2014 року. Це розмиває відчуття небезпеки.

«11 числа (ред. – червня) ми виїхали, були у Бахмуті, а потім поїхали до Дніпропетровської області. Нині живемо у друзів, зв’язуємось із психологами. Жили без світла, зв’язку та газу майже місяць. 15 травня вже у підвалі сиділи. Відходити від нього могли на три метри, у будинку було вже неможливо», – додає жінка.

Катерина розповіла, що її сім’я довго сумнівалася, чи потрібна евакуація, через фермерське господарство, яке тільки-но почало розвиватися. Також у постійній небезпеці знаходився їхній єдиний працівник ферми, якому регулярно доводилося підвозити воду та продукти. Почуття відповідальності та небажання розлучатися з нажитим майном довго не дозволяло прийняти необхідність залишити рідне селище. Після чергового сильного «прильоту» рятівне рішення все ж таки з’явилось. Оскільки жодні гуманітарні коридори для цивільних не організовувалися, родина Руденків цікавилася, як та коли варто їхати, у військових.

291600412 3333954936891608 5266914757988578412 n 7d7c3

Фото Катерина Руденко.

«Ті казали: зараз така неконтрольована ситуація, на ваш страх та ризик. Прислухайтесь. Якщо затишшя – сідайте в машину, ні з ким не прощаючись, сіли та поїхали. Щоб у вас було все зібрано. На двох постах нас бачили, ми зі сльозами на очах, усі читають молитви. Це був жах», – додала Катерина.

За її словами, напередодні виїзду один із гуманітарних конвоїв потрапив під обстріл окупантів. Оскільки люди вибиралися своїм ходом, і про їхнє переміщення ніхто не знав, подальша доля постраждалих невідома. Нещодавно сусіди Руденко розповіли їй, що ось-ось має розпочатися вже примусова евакуація цивільних. Однак, якщо Клинове справді захопили, шанси на це мізерні.

«Там уже ні інфраструктури не залишилося, ні житлових будинків. Немає жодного будинку, який уцілів – або зруйнований, або згорів, або постраждав від влучень уламків», – додала Катерина.

На момент публікації матеріалу Генеральний штаб ЗСУ та представники місцевої влади не оприлюднили інформацію про окупацію Клинового. Зараз залишається лише чекати на офіційні заяви. Евакуйовані жителі селища радять усім односельцям: доки можливість виїхати є, треба нею скористатися.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]