Як бахмутянам отримати компенсацію за зруйноване житло?

Семаковська Тетяна 18:48, 20 Червня 2022

289449632 1968150700240463 4528955418506685169 n 2ee88На багатоповерхівці, де до евакуації жила бахмутянка Олена Сезоненко, більше немає покрівлі. Вона зруйнована внаслідок обстрілу окупантів. Мешканці дому дуже організовано поставилися до процесу документування наслідків збройної агресії рф – голова ОСМД подала заяву до поліції по місту тимчасового перебування, мешканці зробили фото і відео. Як треба правильно діяти і що наразі гарантує держава і місцеві органи влади у вигляді допомоги – читайте в матеріалі.

Про те, що сталося з будинком Олена дізналася зранку, коли у групі свого ОСББ по вул.Горбатова, 23 побачила фото, зроблене на світанку з сусідньої 9-поверхівки. На ньому видно, значні пошкодження покрівлі. 

287321802 487601786467107 218532174753121451 n be0a7

Фото надала Олена Сезоненко.

«Співвласники, які були на місці зробили фото і відео всіх руйнувань. Представниця ОСББ подала заяву в поліцію, тепер мешканці кожної квартири також мають подати індивідуальні заяви через ДІЮ», – пояснює Олена Сезоненко, як діяли її сусіди зранку після нічного обстрілу. 

 

Голова ОСББ Горбатова, 23 Оксана Медведєва повідомила, що досі збирає дані на акт про пошкодження будинку, оскільки, в документі вона описує ситуацію по кожній квартирі і чекає докази від кожного власника.

«Сиджу обдзвонюю кожного, прошу надати фото чи відео. Деякі мешканці вже зашили свої вікна, прошу навіть у такому стані зсередини фотографувати», – додає Оксана Медведєва.

Незважаючи на значні пошкодження в домі продовжують жити 19 мешканців. Тож для них є дуже актуальним привести житло в стан максимального комфорту. Особливо турбуються за пошкодження покрівлі.

«Нам видали плівку, але вона нам не допоможе. Намагаємося самі якимось чином закрити ті ділянки, де луснула покрівля. Ми зверталися до спеціалізованих організацій, вони просять 90 тисяч за ремонт. В нас таких коштів немає. До того ж у будинку досі стирчить частина снаряду – застрягла між четвертим і п’ятим поверхом. Боїмося щоб вона не впала нижче. Ми зверталися до ДСНС, вони сказали, що для людей небезпеки немає, тому нічого робити не будуть. А хто тоді має дістати цей снаряд? Якщо люди звертаються до місцевої ради з якихось питань, їх скеровують до мене» – розказує голова ОСББ.

Механізм компенсації ще не визначений

Рішення про те, що українцям держава буде відшкодовувати за зруйноване житло, першим повідомив президент України Володимир Зеленський. Верховна Рада ще в квітні прийняла за основу Законопроєкт № 7198 “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених воєнною агресією Російської Федерації”. Документ наразі готують до другого читання. Тобто затвердженого алгоритму для отримання коштів наразі немає, люди можуть лише підготувати документи, які будуть надавати для отримання компенсації. З чого цей пакет документів складається ми і досліджували.

«Такого досвіду немає ні у кого, оскільки немає правового механізму – нормативно-правової бази. Зараз триває лише фіксування факту пошкодження майна», – коментує бахмутський юрист Олег Романенко.

Та додає, що юридично вірний механізм фіксації зустрічав нещодавно на сайті Ліга.нет. У цьому механізмі є три важливі етапи.

Який механізм документування діє зараз?

  1. Важливо детально зафіксувати пошкодження, зробити багато фотографій та відео руйнувань. Бажано з прив’язкою до місцевості, щоб при необхідності в суді не виникало питань. 
  2. Потрібно подати заяву про пошкодження онлайн через ДІЮ, або фізично через ЦНАП. Як повідомила начальниця Центру адміністративних послуг Бахмутської міської ради. Наразі Бахмутський ЦНАП не працює, оскільки був відключений від реєстрів. Якщо ви виїхали у безпечні регіони, то по місцю проживання можете звернутися з такою заявою у місцевий ЦНАП. Подати заяву можуть як фізичні так і юридичні особи.
  3. Необхідно отримати акт про пошкодження. 

Як пояснив нам директор комунального підприємства «Бахмутська житлова управляюча компанія» Олександр Бондарєв, наразі акти складає комісія балансоутримувача чи управителя житлового будинку. Ця комісія повинна складати акти як по заявкам мешканців, так і з власної ініціативи – по квартирам, де відсутні мешканці та по місцях загального користування. Завірена копія видається заявнику на руки. Оригінали направляються до виконавчого органу місцевої влади.

«Акти складаються представниками власника. У нашому випадку, КП “Бахмутська ЖУК” складає акти на будинки, які знаходяться у нього в управлінні (раніше – перебували на балансі). У випадку ОСББ акти повинні складатися правлінням об’єднання. У багатьох випадках ані голови, ані членів правління у місті немає. Тому мешканці можуть звернутися до найманого управителя, з яким ОСББ уклали договір на управління будинком. І вже представники управителя складають такі акти. У випадку, якщо й управителя/представників у місті немає, або якщо ОСББ самостійно управляє своїм будинком і правління відсутнє – співвласники мають право самостійно скласти такий акт у довільній формі, в якому будуть вказані пошкодження в окремих квартирах та в будинку взагалі. Акт має бути підписаним не менше ніж трьома  співвласниками цього будинку або мешканцями сусідніх будинків – у разі відсутності необхідної кількості мешканців у вказаному будинку», – розказує Олександр Бондарєв. 

Як пояснює адвокатка Юлія Лісова, такий акт також може скласти Державна служба з надзвичайних ситуацій. 

Не забувайте також, що для отримання компенсації потрібно мати документи підтверджуючі право власності, якщо ви їх втратили, потрібно відновити.

Який механізм документування пропонує уряд у найближчому майбутньому?

На сторінці прем’єр-міністра з’явилося повідомлення, що уряд хоче уніфікує форму і створює електронний механізм подання заяв та фіксації руйнувань.  

«Раніше довідка складалась у довільній формі, тепер у кожного громадянина, якому пошкодили чи зруйнували житло, буде цифровий документ, який підтверджує його збитки. Цим рішенням ми також закладаємо базу для майбутнього реєстру пошкодженого майна», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він також повідомив, що на державному та місцевому рівні будуть складені комісії, які також в електронній формі можуть заповнювати акти. Такі комісії з трьох людей почнуть діяти після отримання заяви від власника через ДІЮ. Українці вже подали більше 206 тисяч таких заяв, по мінімальним розрахункам людям потрібно відшкодувати понад 40 мільярдів доларів. Оскільки основний пріоритет – це витрати на оборону, відшкодування обіцяють лише після повернення в Україну заблокованих по світу російських активів, а це сотні мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що новий механізм буде діяти лише на деокупованих та безпечних територіях. 

Днями заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко на своїй сторінці у Фейсбук також пояснив як треба зафіксувати пошкодження майна, він наголошує на тому, що подібні акти можуть також складати технічні експерти.

Тобто обстеження руйнувань має проводити або комісія створена при органах місцевого самоврядування (ОМС), або технічні експерти залучені власником. У другому випадку за цю послугу власник сплачує самостійно. В будь якому разі треба повідомити (ОМС) про початок обстеження і надати звіт. У разі якщо обстежувати будуть представники місцевого самоврядування без залучення сторонніх експертів це буде за рахунок держави.  

288244796 5368725449837862 8069879266045356725 n d3fe6

Яка сума компенсації передбачена на сьогодні?

Адвокатка Юлія Лісова пояснює, що наразі поки нове законодавство не запроваджено, максимальний розмір компенсації складає 300 тисяч гривень. Розмір компенсації залежить від обсягу руйнувань та оцінки вартості житла. Вона радить задокументувати руйнування (попросити когось, хто залишається у вашому населеному пункті, якщо ви евакуювалися), якщо місцеві органи влади працюють отримати акт.

Краще також мати фотографії до руйнування, особливо це стосується приватного сектору, бо у разі прямого влучання, буде важко довести який будинок був раніше. 

Яку допомогу можна отримати від місцевої ради?

Якщо після обстрілу зруйнування покрівлі можна перекрити плівкою і таким чином закрити вікна в яких повилітало скло, ви можете звернутися за допомогою до Бахмутської житлової управляючої компанії. Саме через це комунальне підприємство в Бахмутській громаді розподіляють плівку, яку надають гуманітарні організації. 

288420428 427426036058276 1553334553812533226 n cdd93

Фото зі сторінки міського голови Олексія Реви. Він дякує міжнародній організації за надання плівки.

Громадська діячка Олена Сезоненко вважає, що наразі головне евакуюватись, щоб зберегти своє здоров’я та життя, на жаль деяким людям дуже важко наважитись виїхати. 

«Не треба чіплятись за те, на що ми не можемо вплинути – все відфотографуємо, оформимо, відновимо. Людей потрібно вмовляти виїжджати! Я вмовляю по одній родині і допомагаю влаштовуватися», – додає Олена Сезоненко. 

Фото на головній з фейсбук сторінки Елена Ковригина.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Семаковська Тетяна 17:00, 24 Квітня 2024
Пенсіонери / фото ілюстративне

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, кімнати та ліжка в гуртожитках.

Як вирішується питання придбання житла для пенсіонерів або інвалідів та чи розглядає уряд надання житла саме для літніх людей за якоюсь особливою схемою розповіла народна депутатка Олена Шуляк.

Допомога з житлом пенсіонерам ВПО

За словами Олени Шуляк наразі немає централізованої програми допомоги соцжитлом для людей літнього віку. Так склалося тому, що в держави немає такої можливості, більшість коштів направляють на обороноздатність нашої країни.

Держава максимально сплачує всі пенсії, проводить всі можливі індексації.Ми розуміємо, що цього дуже мало, щоб забезпечити гідний рівень життя наших пенсіонерів. Але сьогодні ми маємо таку проблему, що держава не може надати більший розмір пенсій, індексацій, як того потребують наші люди,

Олена Шуляк // народна депутатка

Шуляк також розповіла, що уряд сприяє тому, щоб громади могли викуповувати житло все наявне й потім його давати в оренду за пільговими цінами або на безоплатній основі. Але, наголошує спікерка, ця ініціатива не має масового характеру.

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації

На сьогодні законом не передбачено, що літні люди входитимуть до категорії числа тих, хто матиме право на першочергову компенсацію. Пріоритет нададуть:

  • учасникам бойових дій;
  • особам з інвалідністю;
  • ветеранам;
  • мобілізованим особам;
  • багатодітним родинам;
  • особам з інвалідністю І та ІІ групи.

За словами народної депутатки, в цьому переліку немає пенсіонерів. Однак, в державному бюджеті вистачить коштів в рамках компенсаційних механізмів. Всі люди, які звернуться отримують компенсацію.

Звідки держава візьме гроші на компенсацію

Олена Шуляк наголошує, що держава створила “Фонд ліквідації наслідків агресії російської федерації”, до якого вже надійшло понад 20 млрд гривень арештованих коштів від російських банків. Також в цей фонд спрямували 50% прибутку Нацбанку. У 2023 році сума надходжень вже складала більше ніж 62 мільярдів гривень, допомогу надав й Світовий Банк. Ці гроші зможуть використати для компенсації.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмут стане другим в черзі на експериментальний проєкт з компенсації

Семаковська Тетяна 15:00, 22 Квітня 2024
Ключ від нової квартири / фото ілюстративне

Аби бахмутяни могли отримати компенсацію за зруйноване житло, Бахмут стане другим містом в черзі, де планують провести мелітопольський експеримент. Йдеться про можливість проведення верифікації пошкоджень за допомогою супутників. Зараз держава чекає на результати, того, чи можуть супутники надавати 100% верифікацію пошкоджень житла за певними адресами. Якщо вони будуть задовільними, то супутники будуть використовуватися для роботи з іншими населеними пунктами на ТОТ або тими, де ведуться активні бойові дії, зокрема й для Бахмута.

Про це на презентації концепції відбудови Бахмута повідомив Олександр Марченко, заступник голови МВА.

Компенсація за зруйноване житло

Олександр Марченко
Олександр Марченко / фото Донеччини в евакуації

Олександр Марченко під час заходу в Кропивницькому повідомив, що Бахмут планують включити в еперементальний проєкт, за принципом Мелітополя. Якщо це станеться, то пошкоджене житло бахмутян зможуть верифікувати за допомогою супутникових знімків.

Відтак, люди зможуть отримати компенсацію за житло. Отримати компенсацію можна буде у вигляді житлового сертифікату, пояснює Марченко.

Що таке сертифікат на житло?

Житловий сертифікат, це віртуальний документ, у межах якого, держава надає грошову компенсацію за втрачене чи зруйноване житло. Житловий сертифікат дозволяє придбати оселю на вторинному ринку або ж інвестувати в нерухомість. Особа може купити новий дім у будь-якому регіоні України.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

12c5663 a1f0db5 pensionery 7219f

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, […]

Компенсація за житло

Бахмут стане другим в черзі на експериментальний проєкт з компенсації

Аби бахмутяни могли отримати компенсацію за зруйноване житло, Бахмут стане другим містом в черзі, де планують провести мелітопольський експеримент. Йдеться про можливість проведення верифікації пошкоджень […]

Довідка про право власності на майно

Куди звертатися бахмутянам, якщо в БТІ не видають довідку

Бахмутяни повідомляють про випадки, коли Бахмутське БТІ (Бюро технічної інвентаризації) затримувало видачу довідок про правову належність нерухомого майна. Саме вони потрібні для того, аби мешканці […]

Українцям, які стали жертвами сексуального насилля окупантів, виплатять компенсацію

Міжнародний фонд Global Survivors Fund почав збір даних від жертв сексуального насильства, пов’язаного з повномасштабною війною росії проти України. Це потрібно для того, щоб постраждалі […]

Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник