Власниця українського бренду жіночого одягу бахмутянка Олена Хізуненко хоче запустити бізнес у Парижі

Семаковська Тетяна 11:09, 30 Березня 2022

IMG 4274 c0624Уродженка Бахмуту вдруге через війну змінює місце проживання. У 2015 році вона з родиною виїхала в Київ, тепер після вторгнення Російської Федерації на територію України, тимчасово переїхала до Парижу. Підприємниця опрацьовує ідею масового продажу одягу українських брендів в Європі. Про те, як важко вдруге починати все с початку і як вона планує розвивати вітчизняну фешн сферу – читайте у матеріалі.

У чому полягає ваша ідея, з чого ви плануєте почати?

Моє перше завдання знайти магазини, що готові об’єднати на своєму майданчику бренди різних виробників (спрощено можна собі уявити червоний маршрут у нашому ТЦ «Астрон»). Я буду шукати людей небайдужих до долі України, які хочуть допомогти, і готові розміщувати українські бренди. У мене багато контактів у фешн сфері, які готові регулярно поставляти продукт, не лише до Франції, а й по всій Європі. Коли ми налагодимо процес, більшість людей з цієї сфери зможуть повернутись до України, щоб працювати і відраховувати податки, зможемо допомогти підняти економіку. Одночасно європейці отримають якісний одяг, за яким стоїть певна ідея, це вже буде не проста одежа з мас-маркету, яка не має ніякої місії. Як би дивно і страшно це не звучало, але це час, коли бізнеси можуть знайти нові можливості, насправді, ми маємо зараз конкурентні переваги, оскільки, увага всього світу прикута до України.

IMG 4288 5a3a1

 

Які перешкоди маєте на цьому шляху наразі?

Як і в 2015 році кожні пів дня витрачаю на розмови з близькими, щоб дізнатися, як вони, де? Мені нещодавно відправили фото зруйнованого будинка, що стояв поруч з моїм магазином. В такі моменти немов перезавантажуєшся і розумієш, що зовсім не готовий до війни морально. У Франції я не маю контактів, не знаю мови, тобто не можу працювати з місцевими. Тож мені знов треба знаходити людей, налагоджувати зв’язки, об’єднуватись. Розподіляти обов’язки та працювати злагодженою командою – це рушійна сила бізнесу. Окрім того, логістика до Європи надто дорога. Наразі немає авіасполучення, неможливо розраховувати на морський транспорт, лише автомобільне сполучення. Сподіваємось вони підуть на деякі поступки, через війну, та всі її наслідки, щоб умови транспортування були вигідними.

Розкажіть про досвід першого переїзду. Як Ви вважаєте, він вам допоможе сьгодні?

В 2014 році я мала сім крамниць у Бахмуті. В 2015 ми переїздили в Київ. Було багато різних проблем: упередження щодо нашого регіону (навіть не здавали квартири), не прийняття, бо ми незнайомці. Все розпочалося з двох партнерських бізнесів, потім я зосередилась на власному бренді українського жіночого одягу «Pravda Label». Саме в цей період припала хвиля українізації, люди вкладали в одежу сенс. Після шоуруму я започаткувала свій бізнес, бренд одягу «Правда лейбл». Ми мали 13 представницьких крамниць по Україні, оптовий та роздрібний продаж, бренд ставав відомішим, ми мали плани, розвивались. Все починалось з ведення обліку в зошиті, а завершилось веденням діджеталізації по всій країні – все було налагоджено і працювало як годинник. Також я створювала бренди «під ключ».

Що означає створити бренд?

Поясню на прикладі бренду «Чудо». До мене звернулись з ідеєю, розповіли побажання: пошиття теплих спортивних костюмів, з нестандартною розмірною сіткою для низеньких або навпаки високих людей. Починаємо з контактів спеціалістів, далі працюємо над бізнес-моделлю, бізнес-планом, далі шукаємо постачальників тканини, заклади, що якісно пошиють, налагоджуємо логістику, грошові перекази, реєструємо торгову марку. Досвід великий, але використати його в Європі складно, надто різниться ринок з українським.

IMG 4275 c7bdf

 

Чи будете далі розвивати «Pravda Label»?

Так планую розвивати. Хочу продавати в Україні і в Європі. Є сезонна продукція готова для розпродажу на початку сезону. Але Київ зараз дуже важкий у логістиці. Наразі немає живих інвестицій і можливо залучення інвестора до проєкту «Pravda Label» та нового проєкту, який будемо запускати у країнах Євросоюзу, значно прискорить їх розвиток.

Як саме ви будете створювати команду?

Цією темою я займаюсь лише кілька днів, але вона вже отримала підтримку багатьох людей, мені пишуть, питають, долучаються. Щоб реалізувати цей проект потрібно багато людей і роботи, але багато з тих, хто долучиться зможуть отримати роботу своєї мрії.

Під час першого карантину я повністю перекваліфікувалась, стала продавати маски, одноразові костюми. Під час другого я створила магазин, пам’ятаю як покликала родичів з Бахмуту і ми разом фарбували по ночах стіни, щоб зекономити. Тобто я розумію – сама не впораюсь. Розуміла також, що один бренд не заповнить цілої крамниці, на ринку України нема таких виробників. Відповідно я зібрала різні бренди, різних напрямків на своїх 160 метрах квадратних, для цього я їздила по різних містах, виставках, так назбирала чимало контактів. Я маю до кого телефонувати, і знаю що зі мною будуть працювати – я створила репутацію в бізнесі і партнери розуміють, що зі мною працювати надійно. Бізнесу ще допомагати відновлювати Україну, я вірю в наших виробників та наші торгові переваги. Разом ми зможемо!

IMG 4279 c59dc

  Фото Олени Хізуненко.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]