Жінка в кокошнику та брудний сарай: як росіяни представляють культуру Донеччини?

Семаковська Тетяна 13:36, 31 Травня 2023

БАХМУТ 12 3 1 ac6b4Після часткової окупації Донеччини росіяни та їхні колаборанти наввипередки намагаються перейменовувати міста, вулиці й запроваджувати свої так звані традиції. Книги українською мовою для них стали нічним жахіттям, тож вони називають їх націоналістичною літературою. Щоб применшити значення української ідентифікації на Донеччині в хід пішла шароварщина, як це загарбники робили при СРСР. Відтак, українські музеї росіяни не знищують, а висміюють та обезличують нашу культуру. 

Редакція «Бахмут. IN.UA» знайшла відео пропагандистів, на яких колаборанти показують так звану культуру Донеччини. Ми розпитали директорку Бахмутського краєзнавчого музею Олену Смирнову, як такі ролики впливають на соціум та, що робити із шароварщиною в самій Україні.

Ролик окупантів про культурну Донеччину містить грубі помилки

У відео пропагандисти кажуть, що в окупованій з 2014 Зуївці, мовляв, відкрився музей народної творчості. Загарбники хочуть показати, що після захоплення земель вони дбають про життя народу, навіть відкривають музеї. Однак, насправді цей заклад був ще понад рік тому, а не тільки відкрився, як запевняють окупанти. Ми знайшли відео з назвою музею опубліковане в YouTube й датоване ще 19 липня 2021 роком. 

«Музей народного творчества открылся в Зуевке под Донецком. Называется “Живые ремесла” и создан супругами Светланой и Валерием Чемерис. Валерий Чемерис говорит, что главная задача музея – сохранить и продолжить традиции предков», — підписали пропагандисти свій ролик.

Світлана та Валерій Чемирис — ймовірні колаборанти, достатньо відкритих даних про цих осіб немає. Вони або від початку залишалися жити в окупації, або ж це росіяни, які заселився в чужі оселі. Таким чином, наприклад, російська влада створює для себе зручне населення, яке не виходить на протести, не заперечує, а просто живе тихо, як й належить «рускому человеку».

За чотири роки Світлана Чемерис стала зіркою окупованої Зуївки

На цьому ролику Світлана Чемерис ще без кокошника розповідає про своє захоплення вишивкою й бісером, тут її представляють як художницю-аматорку. Однак, в 2021 році героїня ролику вже в статусі народної майстрині, пропагандисти наголошують, що вона «зуївчанка».

Screenshot 750 8f92e

Світлана Чемерис на пропагандистському ТБ в 2019 році.

Відео із Світланою Чемерис, де вона вже в народному музеї в Зуївці. В кінці відео героїня співає пісні Цоя, як це належить до народної культури, яку начебто пропагує жінка — невідомо. 

Світлана Чемерис вже в естрадному образі для телебачення рф.

Вочевидь, Світлана робить те, що їй накажуть робити на камеру — будь-то переспів Цоя або плетіння поясів на хантийському бердо. Останнє заняття Світлана Чемерис проводить вже в статусі майстра народної студії декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва “Натхнення” так званого “Республіканського дому народної творчості та кіно”. Роки проведені в окупації допомогли жінці у кар’єрному зрості, від аматорки вона стала експерткою.

Культурний сарай

Screenshot 748 15942

В такому злиденному приміщенні відбуваються заняття. Фото: скріншот з відео

«Буду… Дважды в неделю с детьми заниматься, посиделки будут у нас Зуевские. Здесь мы будем с детьми развлекаться, петь народные песни, играть народные игры и заниматься народным творчеством. Все, что я умею, я хочу передать детям. Сначала я хочу с ними из травы делать, идет Троица…», — каже Світлана Чемерис.

Зуївські «посиділки» будуть проходити у приміщенні, яке фасадом нагадує закинутий сарай. Попри те, що Зуївка окупована вже 9 років росіяни, які так вихваляються відновленням всього, що зруйнували, не змогли навіть косметично привести до ладу свій музей. 

Screenshot 749 67e7c

Росіяни в першу чергу перейменовують захоплені міста та вулиці. Фото: скріншот з пропагандистського каналу

Будинок неприбраний, на подвір’ї валяється непотріб, й сама оселя не була ремонтована, або хоча б підлатана. Втім, це не заважає колаборантці проводити тут заняття. Зовні все схоже на типову шароварщину, коли українську культуру знецінювали, як це зробили в музеї Зуївці. Речі, які тут знаходяться не мають національної прив’язки, вони не несуть в собі цінності.

Культура Донеччини — це не набір картинок

Олена Смирнова — директорка Бахмутського краєзнавчого музею розповідає, що за час війни не раз бачила агресивні «продукти» ворожої пропаганди спрямовані на українську культуру, а точніше її знецінення.

«Зібрано все разом: школа, Бандера, Шевченко. Все, що становить тригери для ворожого  тилу. Навіть не турбувався ніхто про монтаж, текст, хоч якийсь професійний рівень. Впізнаваний почерк. Не можна дивитися, бо роз’їдає від огиди, забирає рештки психічного здоров’я», — коментує пані Олена пропагандистські ролики. 

Культура Донеччини — це не набір картинок, музики, чи співів, пояснює експертка. Вона розмірковує, що неоднорідність населення на Донбасі, складні і неоднозначні історичні процеси, які проходили крізь соціум дали такий емоційний продукт. Спочатку люди ненавиділи й гребували совком (ред. СРСР), а потім перейшли до його звеличення.

Шароварщина: що робити?

На думку пані Олени, в Україні безумовно, є заангажованість псевдоукраїнською темою і є глибоке переживання української долі регіону. 

«Національні, вікові, особистісні вектори – це нормально для створення єдиної мови емоцій, якою і є культура. На що б ми не звернули увагу, ми бачимо різнобарвність. Живопис, музика, література — це все вільне вираження, різні майданчики для реалізації, різна аудиторія. Якщо ми будемо допомогати, а не заказувати – нічого не треба буде викорінювати, відпаде саме. Треба тільки пам’ятати, що культура — то не обслуговування, культура — це важко і не зовсім зрозуміло, то шлях наверх. Безумовно, БахмУт – культурна столиця Донеччини, і з нашого спільного досвіду можна сказати, що потрібен час. Намагатися зберегти надбання, намагатися створити нове», — резюмує Олена Смирнова.

Музей в Бахмуті та музей в Олександро-Калиновому: які справжні українські традиції?

В Бахмуті та селі Олекса́ндро-Кали́нове до повномасштабної війни були свої музеї, які насправді зберігали традиції та поляризували народну творчість. В 2015 році в Бахмутському народному домі відкрили музей народної творчості, експонати до нього створили жінки з майстерні «Оберіг». 

Загалом, протягом десяти років виставковий фонд накопичував сотні екземплярів виробів народної творчості, зокрема петриківського розпису, вишивки, народної ляльки, плетіння. Згодом, кімната музею була в приміщенні Центру технічної творчості. Бахмутян, які виявляли бажання навчатися — залучали до майстер-класів. Мистецтво створення ляльки-мотанки викладала народна майстриня Наталя Роменська, яка в евакуації продовжує займатися цією справою.

А ось так, наприклад, виглядав музей в Олександро-Калиновому. Зверніть увагу на доглянутість приміщення, та наповнення цього закладу. Навіть фасад оселі прикрашений малюнками. В середині музеї активна громада зібрала речі, які ідентифікували їхню самобутність, тут були й артефакти з СРСР, всі мали свою приналежність до тієї чи іншої епохи, натомість у відео пропагандистів всі експонати нагадують випадкове зібрання.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Сорбет або тирамісу: кондитерка з Бахмута розповідає, що можна приготувати з ягід

Семаковська Тетяна 12:00, 27 Квітня 2024

Поки триває сезон полуниці, черешні, малини та інших літніх ягід, й ціни на них ще невисокі хочеться зробити різні ягідні десерти. Смачні десерти із сезонних ягід — це найкращий спосіб отримати вітаміни.

Бахмутська кондитерка Ганна Полосухіна розповіла, що приготувати з ягід літом.

Що можна зробити з ягід

Ягідні десерти — чудова альтернатива звичайним магазинним солодощам, ціни на ягоди влітку тішать, а користі від десертів з полуницею, смородиною чи ожиною буде набагато більша, ніж від шоколадного батончика. Крім того, можна робити десерти без випічки з ягодами.

“Зазвичай, мені завжди шкода випікати, відварювати, желювати цю ягоду. Для мене полуниця, це нова нотка у знайомих десертах, додайте нарізану слайсами полуницю на крем між кормами у наполеон, або щедро прикрасьте медовик. Полуниця у цих тортах дуже смакує, але треба пам’ятати що таки торти мають дуже короткий термін і зберігаються у холодильнику”, — зазначає кондитерка.

Свіжу полуницю також можна додати до крему у меренговий рулет, або до десерту Анна Павлова, солодка меренга чудово поєднується з кислинкою полуниці. 

Що приготувати з полуниці?

sm 00 5b007

Полуничне смузі / фото з відкритих джерел

Ганна Полосухіна розповідає, що її діти дуже люблять смузі, це простий в приготуванні напій допоможе малюкам отримати й задоволення, й порцію вітамінів.

Рецепт смузі з полуниці

Щоб приготувати смузі потрібно змішати у блендері йогурт, полуницю, базилік та мед. Якщо ви любите більш класичні смаки більш, то вам сподобається полуниця з молоком та бананом. Полуничний смузі, це корисний десерт для малюків та дорослих, але не варто боятися експерементувати зі смаками. Додавайте у смузі шоколад, арахісову пасту чи мед.

Щоб легше перенести спеку, кондитерка радить робити коктейлі із полуниці. Для цього потрібно збити у блендері полуницю з м’ятою та льодом, викласти наполовину у стакан і залити холодною газованою водою, або за бажанням тоніком.  

Пюре полуниці у свіжому вигляді також підходить до приготування зефіру, бо кислотності цього фрукту достатньою, щоб почав працювати пектин, або ж додати агар-агар. Але такий зефір також має маленький термін до споживання, пояснює експертка 

Що таке морозиво сорбет

shutterstock 280956011 2 5b605

Ягідний сорбет / фото з відкритих джерел

Якщо, ви вже перепробували безліч рецептів, але питання, що приготувати з ягід, все ще актуальне — спробуйте зробити ягідний сорбет.

Рецепт сорбету

Для цього полуницю промийте, очистьте від хвостиків, просушіть. Потім для зручності її можна нарізати й перемістити в блендер. Полуницю збиваємо, а отриману суміш переливаємо у форму для морозива, якщо такої немає підійде посудина і глибоким дном. Закладаємо суміш у морозильну камеру на 5-8 годин, після цього можна смакувати десерт просто ложкою.

Крім ягідного, можна робити сорбет із шовковиці, на кожні 500 грамів шовковиці додавайте 50-70 грамів цурку. 

“Я додаю сушену перемелену до порошка м’яту. Ягоди вимити, і заморозити. Заморожені ягоди перебити з цукром. Протерти крізь сито й ще раз заморозити. Доречі цей шербет можна залити тоніком і вийде смачний прохолодний напій”, — ділиться кондитерка.

Тирамісу з полуницями

зображення viber 2023 06 22 16 24 23 760 4bdad

Ягідний десерт / надане героїнею

Десерти з полуниці можуть бути й незвичні, наприклад можна зробити смачні десерти із ягід на основі рецепта тирамісу. 

Інгредієнти:

  • 2 упаковки печиво савоярді;
  • полуниця.

Крем варіант 1

  • 250 грамів 33% вершків;
  • 250 грамів крем-сиру;
  • 150 грамів цукру.
зображення viber 2023 06 22 16 24 43 503 9f894

Десерт пані Ганни / фото надане героїнею

Крем варіант 2

  • 250 грамів маскарпоне; 
  • 170 грамів 33% вершків;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 50 грамів цукрової пудри.

Приготування:

Для приготування печива беремо каву, або за бажанням можна зробити полуничний сироп (пропорції 1:1 полуничний сік, цукор). Печиво обмакуємо у каву або у сироп, викладаємо все шарами до форми у такій послідовності:

  • печиво;
  • полуниця;
  • і крем. 
зображення viber 2023 06 22 16 24 44 413 31fde

Торт кондитерки / фото надане героїнею

Відправляємо все на 5 годин, можна поставити на ніч до холодильника.

Приготування крему 1 варіант — все змішуємо міксером. 

Приготування крему 2 варіант — жовтки збити міксером з цукром до білої піни на водяній бані. Окремо збити холодні вершки. Додати до збитих вершків маскарпоне та цукрово-яєчну масу і знову збити.

Корисні десерти без цукру

Полуниця добре поєднується із сиром, а крім того, такий частунок не шкодить фігурі. Кондитерка радить робити смачний десерт із сиру та полуниці, який можна їсти на сніданок, або заморозити і буде смачне морозиво. 

Дієтичний рецепт з лохини

Дітям й дорослим на сніданок кондитерка рекомендує зробити корисний та швидкий десерт. Для цього ягоди смородини і малини збити з сиром й сметаною, або вершками. Отриманий мус викласти у креманку, й полити медом.

Інгредієнти:

  • 200 г полуниці
  • 200 г сиру
  • 1 банан
  • 1 ст.л. меду
  • 2 столові ложки сметани, або вершків.

Приготування:

Полуницю разом із домашнім сиром, цукром та сметаною збити до пухнастої однорідної маси. Викласти та покласти згори порізані ягідки. Або перекласти до форми і заморозити. 

Десерти зі смородиною та журавлиною

smorodyna 5dfacСмородина / фото з відкритих джерел

Якщо ви не любите полуницю, або вже наїлися її вдосталь можна приготувати десерт з журавлиною або десерт зі смородиною.

“Смородина і малина — це дуже насичена на смак ягода. З них виходять дуже цікаві лимонади. Вони прекрасно поєднуються з м’ятою, лимоном і базиліком. Малина дуже смачно поєднується у смузі зі шпинатом та авокадо”, — пояснює кондитерка.

Рецепт крем-чізу

Щоб зробити свою звичну їжу яскравішою можна додати до тіста у млинці сік шпинату, тоді вони вийдуть насичено салатового кольору, подавати їх можна з малиною і крем-чизом

Щоб зробити крем-чиз потрібен вершковий сир 200 грамів, 100 грамів вершків і 50 грамів цукру. Все це змішати і збити. 

Журавлина окрім традиційно знайомого морсу, дуже гарно запікається у бісквіті чи мафіні, але перед додаванням  її до тіста, кондитерка рекомендує її присипати крохмалем. Крім того, журавлина ідеальна поєднується з м’ясом або сиром чи сирними палочками.

Рецепт морсу з журавлини

shutterstock 3696086751 16493

Морс / фото з відкритих джерел

Інгредієнти:

  • 500 грамів журавлини;
  • 200 грамів цукру;
  • 1 апельсин (сік і цедра);
  • ¼ ч.л. меленого мускатного горіха;
  • 50 мл води.

Приготування:

У сотейник помістити журавлину, цукор, спеції і 50 мл. води. Апельсин ошпарити, просушити, зняти тонкими смужками цедру і видавити сік. Цедру додатково подрібнити і відправити до соусу. На середньому вогні, постійно помішуючи, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити 8-9 хвилин, час від часу помішуючи.

Цікаві рецепти на святковий стіл з ягід

Vichnevuy sous myaso 15 500x350 min 1200x800 4b2ae

Смородина / фото з відкритих джерел

З ягід можна зробити не тільки солодкі десерти, але й доповнити смак м’яса, приготувавши вишневий соус.

Інгредієнти:

  • 500-600 грам вишні (без кісточки);
  • 3 бутони гвоздики;
  • 1 палочка кориці;
  • Цедра одного апельсина і сік;
  • 100 грамів цукру;
  • 0,5 ч. л. солі.

Все інгредієнти проварити, збити блендером й трохи уварити.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як ВПО відкрити ФОП через “Дію”: пояснення

Семаковська Тетяна 11:00, 27 Квітня 2024
Відкриття свого бізнесу / фото ілюстративне

Чимало переселенців після вимушеної евакуації втратили попереднє місце роботи, деякі наважуються на відкриття власного бізнесу. Для цього потрібно придумати бізнес-ідею та оформити ФОП онлайн. Аби оформити ФОП в Україні достатньо мати телефон та завантажити мобільний застосунок “Дія”.

Пояснюємо, як ВПО легко зареєструвати ФОП.

Як зареєструвати ФОП

Переселенці можуть зареєструвати ФОП за місцем проживання звернувшись до місцевого ЦНАПу або до інших наявних державних структур. Перед відкриття ФОПу переконайтесь, що ви маєте довідку ВПО та оновлене місце реєстрації тимчасового проживання.

Автоматична реєстрація ФОП
Автоматична реєстрація ФОП / скриншот

Також оформити ФОП можна онлайн. Детальну інструкцію наводимо нижче:

  • увійдіть в особистий кабінет у “Дії” за допомогою електронного підпису;
  • перейдіть на сторінку “Автоматична реєстрація ФОП”, тут внесіть всю інформацію, яка буде вказана у полях та залиште свій електронний підпис;
  • після цього вашу заяву буде надіслано до ЄДР для реєстрації діяльності ФОП онлайн без участі реєстратора;
  • під час заповнення заяви, ви будете обирати систему оподаткування (загальну або спрощену), а відповідні відмітки проставляються в заяві про державну реєстрацію. Заява автоматично буде направлена до податкової за місцем реєстрації ФОП або за місцем провадження господарської діяльності;
  • статус заяви можна перевірити в кабінеті громадянина в розділі Послуги — Замовлені послуги;
  • очікуйте рішення на електронну пошту або в особистому кабінеті.

Якщо під час заповнення заявки у вас виникли проблеми: не змінюється статус, не бачите оновлень, то можна телефонувати на гарячу лінію Міністерства юстиції України +380 (44) 2370 996.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сорбет або тирамісу: кондитерка з Бахмута розповідає, що можна приготувати з ягід

Поки триває сезон полуниці, черешні, малини та інших літніх ягід, й ціни на них ще невисокі хочеться зробити різні ягідні десерти. Смачні десерти із сезонних […]

Свій бізнес

Як ВПО відкрити ФОП через “Дію”: пояснення

Чимало переселенців після вимушеної евакуації втратили попереднє місце роботи, деякі наважуються на відкриття власного бізнесу. Для цього потрібно придумати бізнес-ідею та оформити ФОП онлайн. Аби […]

Зниклі діти: які сервіси стануть у пригоді під час пошуку

В Україні через війну на тимчасово окупованих територіях чи в зоні активних бойових дій щодня зникають неповнолітні. Наразі у реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин […]

Новобудова 9bc56

Хто з українців може отримати кредит на доступне житло

В Україні працює програма іпотечного кредитування єОселя, яка дозволяє громадянам отримати житло. Скористатися послугою мають право ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

14:10, 25.04.2024 Микола Ситник