ВІЛ та гепатит: чому російські солдати небезпечні навіть після смерті

Семаковська Тетяна 16:46, 17 Березня 2023

o 1dqrkhqj411bi151p0p1kd0f9dp7 78a54Навіть після смерті російські солдати можуть нести загрозу для воїнів ЗСУ. Чимало представників ПВК “Вагнер” — є колишніми в’язнями, ще в жовтні 2022 року ГУР повідомляло, що «Вагнерівці» масово рекрутують в’язнів, хворих на ВІЛ та гепатит. Остання хвороба небезпечна для військових, навіть після смерті людини — є ймовірність зараження через кров. 

Що потрібно знайти бійцям ЗСУ та як убезпечитися від інфекції — читайте в матеріалі

Що відомо?

20221025 02 9e6db

Росіян позначають кольоровими браслетами, залежно від хвороби. Фото: ГУР

В жовтні 2022 року ГУР повідомило, що російська ПВК «Вагнер» почала масово рекрутувати в’язнів російських тюрем, що страждають на тяжкі інфекційні захворювання, зокрема ВІЛ та гепатит C. Таких хворих «бійців» росіяни позначають відповідними браслетами на руках. Червоний браслет – це ВІЛ інфіковані, а білий – гепатит. 

За повідомленнями ГУР, лише з однієї виправної колонії №5 в селищі Металострой Ленінградської області, до ЧВК «Вагнер» було «мобілізовано» понад сотню в’язнів з підтвердженим ВІЛ або гепатитом С. Обурювалися такому сусідству й інші російські бойовики, які не були хворими. Своєю чергою, російські медики системно відмовляються надавати допомогу пораненим з гепатитом або ВІЛ. 

В Україні раніше вже затримували полонених бойовиків з ВІЛ та гепатитом, які підтверджують інформацію про масове «рекрутування» інфікованих в’язнів до ПВК «Вагнер».

Нові випадки

Сергій Філімонов пише про знайдене маркування з російських військових. Фото: скріншот

Український військовий Сергій Філімонов, підрозділ якого боронить Бахмутський напрямок, розповів про проблеми, які створюють навіть мертві російські солдати.

“На вчорашніх трупах знайшли браслети, червоні і помаранчеві. Снід і гепатит. Окопи всі в їх кишках і тд”, — написав військовий.

Зауважимо, що під час штурму ворожих військ, наші бійці займають їхні позиції. В цих окопах можуть бути й тіла вбитих ворогів, відповідно і їхня кров, яка стає небезпечною.

Що можна зробити, щоб вберегтися від інфекції?

36565 1 99590

Трупи вагнерівців під Бахмутом. Фото: росЗМІ

Військовий медик підтвердила раніше сказану інформацію ГУР, що серед ворогів надзвичайно багато інфікованих ВІЛ та гепатитами. 

“Показники захворюваності в росіі найвищі в Європі, а серед зеків-вагнерівців і поготів. ВІЛ не живе поза людським тілом. А от гепатити В і С можуть бути живими до кількох тижнів, навіть при низькій температурі. 

Гепатит В – невиліковна хвороба, від якої є вакцина. Обов’язково вакцинуйтесь за першої можливості – особливо військові та медики. Від гепатиту С вакцини немає. Він лікується, але це геть не те саме, що застудитися і видужати. Тест НЕ покаже наявність одразу після контакту!”, — пише медик.

Зазначимо, що згідно із даними МОЗ Гепатит С виліковний, гепатит В – ні. Проте від останнього є вакцина. З 2000 року вона внесена до Національного календаря профілактичних щеплень. За словами медикині, гепатит живе у висохлій крові і може передатись через контакт із вашою кров’ю. 

“Найяскравіший приклад, звісно, це струмінь крові зараженого у вашу відкриту рану. Але вірогідність існує і тоді, коли ви візьметесь за закривавлений висохлий одяг, а у вас на пальці була подряпина”, — запевняє лікарка.

Вона підкреслює, у конкретному випадку, який описує військовий Сергій Філімонов, за можливості, потрібно не сидіти в цих окопах. Якщо ж вибору немає треба спалити біоматеріал і обробити всі поверхні хлорним відбілювачем. Важливо, не контактувати навіть із засохлою кров’ю.

Алгоритм дій

Медикиня наголошує, якщо на ваш одяг потрапила чужа кров, то його необхідно випрати при найвищій температурі. Зброю, телефон, рація та інше необхідно обробити хлорним відбілювачем. Як приклад медикиня наводить засіб «Білизна», це не мають бути еко-засобами. Важливо також не дихати парами хлору, дайте йому сповна вивітритися.

“Якщо ви медик і ваш підрозділ взяв у полон російського солдата, при наданні йому допомоги включіть максимальний режим захисту: дві пари рукавичок, окуляри, респіратор. Не забувайте, існує також туберкульоз, надзвичайно поширений серед зеків”, — пише експертка.

Крім цього, потрібно регулярно тестувати бійців підрозділу експрес-тестами. 

Фото: фотосток

Читайте також: Ріжуть сало на Корані та розпалюють ним багаття: як росіяни дискредитують ЗСУ в соцмережах

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 24 Квітня 2024
Студенти / фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, йдеться про те, коли молодь зможе навчатися 6-8 років, паралельно поєднуючи освіту з роботою.

Відповідна картка законопроєкту розміщена на сайті ВРУ.

Зміни у вищій освіті 2024 року

Відповідно до документа, можливості студентів у вищих навчальних закладах (ВНЗ) значно розширяться. Вони зможуть самостійно обирати предмети та курси, які відповідають їхнім інтересам та цілям.

Крім того,  студенти зможуть навчатися у зручному для себе темпі, прискорюючи або уповільнюючи процес відповідно до своїх потреб. Вони матимуть змогу закінчити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднувати з роботою та отримати спеціальність за 6-8 років.

Вибір спеціальності

Навчання студентів / фото ілюстративне

Згідно з новою системою вищої освіти, студенти зможуть самостійно обирати окрему спеціальність у галузі, на яку вони вступали. Наприклад, студент, який вступив на галузь “Соціальні науки” вивчає соціологію та політологію. Після проходження 50-120 кредитів за 1-2 роки, студент зможе обрати окрему спеціальність, як-от “Політологія”, і продовжити вивчати саме її.

Мінімальний обсяг аудиторних занять

Мінімальна кількість годин аудиторних занять раніше не регулювалося. Проте, зараз  бакалавр матиме 10 з 30 годин на роботу з викладачем у межах одного навчального кредиту, а магістр — 8 з 30 годин.

Зміни вибіркових курсів

Відповідно до документа, в площину вищої освіти вводять поняття “регульованих” та “нерегульованих” спеціальностей. До першої категорії увійдуть, наприклад, наступні спеціальності:

  • право;
  • атомна енергетика;
  • медицина;
  • військова служба.

Вони матимуть менше вибіркових курсів — 10% замість 25%. Окрім того, для них розроблять нові вимоги до компетентностей і результатів навчання, також передбачені державні іспити.

На противагу цьому, в нерегульованих спеціальностях, зокрема “Філологія” або “Фінанси”, збільшать кількість вибіркових дисциплін з 25% до 25-50%.

Зазначимо, що нові правила вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців для того, щоб відповідати стандартам ЄС.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Марія Лященко 13:00, 24 Квітня 2024
Закупівлі з бюджету / фото ілюстративне

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в минулому місяці? Аналізуємо закупівлі громади на порталі Прозорро. 

Званівська сільрада. Закупівлі

На початку березня Званівська сільська рада придбала електротехнічне обладнання, а саме 6 одиниць акумуляторів.

Електротехнічне обладнання / скриншот Прозорро
Електротехнічне обладнання / скриншот Прозорро

Йдеться про пуско-зарядний пристрій PULSO BC-40450, що  забезпечує короткочасне подання великої сили струму, яка необхідна  для запуску двигуна, в морози або при глибокому розряді акумулятора. А також 5 акумуляторів BOSH двох видів. Разом це вартує 37 400 тисяч гривень.

Також придбали канцелярське обладнання вартістю 8 тисяч гривень.

 Канцелярські товари / скриншот Прозорро
 Канцелярські товари / скриншот Прозорро

Послуги зберігання підручників та методичної літератури до кінця 2024 року вартували трохи менш як 2 тисячі гривень.

Зберігання підручників / скриншот Прозорро
Зберігання підручників / скриншот Прозорро

На оновлення пакетів програмного забезпечення для фінансового аналізу та бухгалтерського обліку “M.E.DOC” витратили 3 тисячі гривень. 

 Оновлення програмного забезпечення / скриншот Прозорро
 Оновлення програмного забезпечення / скриншот Прозорро

Званівська сільська рада також придбала радіоелектронний засіб  вартістю у 45 тисяч гривень. Це модуль генерації коливної частоти, щит КУПОЛ ЗМ, який перешкоджає радіоканалам управління БПЛА, Mavic та FPV дронів.

Радіоелектронний захист
Радіоелектронний захист / скриншот Прозорро

  Разом за березень витрати Званівської сільської ради становлять 94,5 тисячі гривень.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко
desktop WN6F 0011 subsydiya komunalka gaz groshi gryvni taryfy stanchak 1 4781e

Проблеми з комуналкою: що робити, якщо нараховують борг за неіснуючу воду чи газ

Від початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців. Однак, вже літом 2022 року, коли битва за місто набрала нових обертів, вже самі бахмутяни […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

13:00, 23.04.2024 Микола Ситник
Допомога ВПО у Вінниці

Куди переселенцям звертатися за допомогою у Вінниці

Вимушено переміщені особи у Вінниці можуть отримати юридичну чи психологічну консультацію, а також гуманітарну допомогу, або ж знайти безплатний центр для творчості дитини. Куди звертатися […]

13:00, 21.04.2024 Куряча Марія