Ріжуть сало на Корані та розпалюють ним багаття: як росіяни дискредитують ЗСУ в соцмережах

Семаковська Тетяна 12:57, 17 Березня 2023

Screenshot 565 348a2В соціальних мережах, таких як Тік-Ток та Інстаграм, останніми днями широко розповсюдилися відео, у яких невідомі чоловіки в формі ЗСУ публічно палять Коран, а на інших роликах ріжуть на священній книзі сало. Перша реакція, яка виникла у глядачів такого ролика зрозуміла — це злість та агресія. Втім, насправді такі ролики — робота російської пропаганди, яка немає нічого спільного з цінностями ЗСУ.

Чому ці ролики фейк — розбиралася редакція “Бахмут. IN. UA”

Ролик із спаленням Корану

 

333554756 877889710293237 2818665809023348495 n 30297

Відео на якому невідомі особи у формі ЗСУ спалюють Коран. Фото: скріншот з каналу зроблено 16 березня

cbe1a822 ed2d 4f69 9497 90649026799f 7691f

Відео видалено. Фото: скріншот з каналу зроблено 16 березня

Канал у ТікТоці з псевдонімом “patric55” є чудовим прикладом російської невдалої пропаганди. Насправді таких фейкових профілів може бути сотні, СБУ часто блокує цілі ботоферми. Канал “patric55” створений недавно, на ньому розміщують ролики із начебто буднями ЗСУ на фронті. На відео, на якому невідомі різали сало на священній книзі Коран, також має підпис цього каналу, але на каналі його немає. Така сама доля спіткала й наступне відео, де особи у формі ЗСУ публічно палили Коран. Можливо, росіяни зрозуміли, що відео вкрай погано зроблено й зараз вже готують нову порцію фейків. Попри те, редакція зберегла скріншоти з ролику до його видалення.

Невідома особа, яка сидить в формі ЗСУ. Фото: скріншот

Помилка 1 — форма

У вже видаленому ролику демонстрували, як двоє військових сидять у формі ЗСУ. Зверніть увагу на обведені червоним точки. Перша – це шеврон ЗСУ, який ледь приліплений до рукава, а не щільно пришитий. Цілком, ймовірно, що шеврон просто здерли з форми, щоб прикріпити до руки горе-актора. Далі позначка номер 2 – зелена пов’язка на нозі.

Очевидно, що так росіяни хотіли скопіювати зовнішній вигляд солдата ЗСУ. Втім, є нюанс — таку пов’язку в ЗСУ кріплять не на ногу, а на руку, росіяни ж очевидно цього не знали, можливо в наступному ролику вони виправляються, тож будьте уважними до подібних провокацій. Основним призначенням зеленої пов’язки на руці ЗСУ є ідентифікація своїх у ході бою, бойової обстановки чи в зоні бойових дій.

Помилка 2 — мова

Наступним важливим ідентифікатором й доказом, що відео зі спаленням Корану, начебто, військовими ЗСУ – це фейк, стає мова. На відео невідомі ламаною українською намагаються розмовляти один з одним, проте чоловіків видають слова, які використовують у російській мові, а не українській.

Наприклад, фраза «Ви не можете розпалити костор?». В українській мові немає слово “костор”, натомість в російській є “костьор”. У нас же виживають слова: “багаття”, “вогонь”, або “вогнище”. Ще одним ідентифікатором стає образливе словосполучення “чурбанська книга”, яку росіяни використовують до Корану.

Медіа Gwara звертає увагу, що ймовірніше за все, слово «чурбан» тут з’явилося завдяки машинному перекладу. 

“Росіянам притаманно називати людей Кавказу «чурки», тож, скориставшись перекладачем, режисери відео могли отримати слово «чурбан». Ми припускаємо, що саме тому Коран став «чурбанською книгою»”, — пишуть експерти.

Помилка 3 — руки

Зліва рука так званого солдата ЗСУ, а справа реальний вигляд бійця ЗСУ, який проводить дні в окопі. Фото: Gwara

Руки чоловіка, який прикидається військовим напрочуд чисті та охайні, немов їх спеціально притрусили сажею. Руки бійця справа — це приклад того, як виглядає реальна рука воїна ЗСУ. До слова, на цьому відео жодного разу не показали обличчя так званих солдатів, вони сидять схилені, прикриваючи лиця капюшонами.

Відео, де ріжуть сало на Корані

Пост з пропагандистського каналу, де розповідають про те, що ЗСУ, начебто, ріжуть сало на Корані. Фото: скріншот

Відео, на якому невідомі ріжуть сало на Корані має таку ж мету, як й попереднє — дискредитувати ЗСУ публічно, розпалити конфлікт на тему релігії. Медіа Gwara пояснює, чому, це відео також фейк. 

Фахівці знайшли саме те видання, яке фігурує на відео — його надрукувало російське видавництво ОГІЗ: «Коран. Прочитання смислів. Фонд досліджень ісламської культури».

На відео можна детально роздивитися, як виглядає книга всередині. 

“На цих кадрах добре видно, що книга має позолочені елементи в оздобленні. Зі слів особи на відео у Twitter, це видання забрали у вбитого. Звертаємо увагу: книга, яку носили з собою, не має потертостей і виглядає повністю як нова. Також видно, що книга не тримає форму: тільки-но людина, що ріже сало, прибирає руку, форзац підіймається догори. Ймовірніше за все, книга не була у вжитку”, — пишуть фактчекери.

Аргументи Саіда Ісмагілова

Саід Ісмагілов. Фото: особистий архів героя

Саід Ісмагілов за національністю татарин, раніше чоловік був імамом, головою мусульманської громади в Донецьку, а зараз допомагає вивозити з Бахмута поранених і цивільних. 

“Напередодні Священного Рамадана російська пропаганда запустила чергове ІПСО про те, що ніби бійці Збройних сил України нарізають свине сало на Корані, і спалюють Коран на багатті.  Розрахунок на обурення мусульманського світу Україною і діями ніби українських захисників. Але все зроблено в стилі російської недолугості, про що і є це відео. 

По-перше, українці на відміну від росіян, всі єдині, підтримують одне одного і поважають духовний вибір кожного захисника, в нас немає «чурбанських книг» і слова такого також немає. Це ви – печерні дикуни, принижуєте і не поважаєте людей іншої національності і іншого віросповідання, а в нас здорове цивілізоване суспільство. По-друге, ви не знаєте ніякої мови окрім матерної, і тому під українців вам аж ніяк не вдається закосити”, — пише Саід Ісмагілов.

Чоловік наголошує, що у відео Коран, який використовують — це нове видання, якого ще немає в Україні, натомість ці видання поширені в росії. Також імам підкреслює мовну помилку окупантів, імітація української мови у пропагандистів на низькому рівні.

“Нам зрозуміло до чого зроблено це російське ІПСО. До Рамадану залишився тиждень, ви хочете перед священним Рамаданом кинути тінь на Україну, на ЗСУ, на мусульман України. Але ви прорахувалися”, — каже Саід Ісмагілов.

Фото: соцмережі

Читайте також: Фейки від росіян: як окупанти виставляють ЗСУ мародерами

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Каштани, магнолії та бузок: де гуляти в Києві

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:00, 19 Квітня 2024
Цвітіння у Києві / фото ілюстративне

Весна у Києві — період незвичайної краси, коли природа України розфарбовує столицю у сотні яскравих кольорів. Насамперед весною в Києві цвітуть магнолії, бузок, каштани та інші рослини.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про те, що та коли квітне у Києві та де це все можна побачити.

Весна у Києві

Весна вже повноцінно завітала у Київ. Природа, яка знову ожила після зими, вже показує власну незвичність та красу. Не останню роль у цьому відіграють вже традиційні для столиці рослини, які стали справжньою візитівкою міста. Погода весною в Києві зазивай тримається теплою, а стовпчики термометра в середньому становить 20-25 градусів по Цельсію.

Каштан

Цвітіння каштану / фото ілюстративне

Каштан — символ Києва, період цвітіння якого починається 25 квітня та триває по 20 травня. Саме у цей час кияни та гості міста зможуть побачити невеличкі та пахучі квіти на деревах.

Зараз каштани у столиці можна знайти у більшості парків, ботанічних садах та на центральних вулицях. Однак, редакція Бахмут IN.UA рекомендує відвідати алею каштанів у Ботсаду Фоміна, яка розташована за вулиці Симона Петлюри, 1, який знаходиться поруч зі станцією метро Університет. Також непогану локацію можна знайти на бульварі Павла Вірського на Нивках.

Магнолія

Магнолія / фото ілюстративне

Іншою візитівкою столиці України часто називають магнолії, які квітнуть з 1 квітня й до 1 травня. Цих рослин в Києві небагато, але вони здатні привертати увагу незвичайною красою та витонченістю. 

Знайти магнолії у Києві можна у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України та в Ботанічному саду імені Фоміна. Зазначимо, що саме на другій локації можливі черги, адже багато киян полюбляють ловити вдалі кадри з магноліями саме там. 

Сакура

Японська сакура / фото ілюстративне

Традиційна японська вишня, цвітіння якої створює безліч ніжно-рожевих елементів. Ці дерева розцвітають наприкінці квітня. Цей процес триває недовго та зазвичай вже завершується в перших числах травня.

Ідеальною локацією для того, щоб насолодитися видом справжнього символу Японії, може стати парк Кіото, розташований на вулиці в честь того ж міста який знаходиться поруч зі станцією метро “Лісова”. Саме тут ще у 2011 році висадили одну з найдовших у місті алей сакур.

Бузок

Яскравий бузок / фото ілюстративне

Білий, фіолетовий, рожевий — це лише частина можливих кольорів, які з’являються під час цвітіння бузку, яке відбувається з 25 квітня по 25 травня.

Рослину можна побачити всюди — у спальних районах, парках та навіть у центрі міста. Однак, найбільш красивою локацією з бузком вважається сад площею понад 2,5 гектари на території Ботанічного саду імені Гришка. Він розташований на вулиці Садово-Ботанічна, 1.

Тюльпани

Прекрасні тюльпани можна побачити на Співочому полі / фото ілюстративне

Ближче до початку травня в столиці почнуть розпускатися тюльпани. Побачити їх у Києві можна в різних локаціях. Однак, наша редакція рекомендує відвідати Співоче поле — паркову зону поряд з Києво-Печерською Лаврою, де щороку квітнуть тисячі різноманітних та яскравих квітів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

Семаковська Тетяна 13:00, 19 Квітня 2024
Кошти з бюджету / фото ілюстративне

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім сфери освіти, медицини чи спорту також кошти планують виділяти на комунальні підприємства, що нині перебувають в евакуації. 

На що саме потребують фінансування комунальники зруйнованого Бахмута? 

Загалом комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ потребуватиме більш ніж 25 мільйонів гривень з міського бюджету, йдеться у Програмі розвитку громади. 

В рамках Програми комунальники “Бахмут — вода”  планують придбати техніку для резервного водопостачання та живлення. Також влада розглядає можливість  забезпечення безперебійного функціонування підприємства та заробітної плати працівникам у сумі 7 мільйонів гривень. 

Оплата послуг програмного забезпечення підприємства оцінюється ще у 100 тисяч гривень, та оплата судового збору у 50 тисяч гривень. 

Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва Бахмутської міської ради хочуть придбати техніку й обладнання за 260 тисяч гривень,  також виконувати заходи із ліквідації наслідків стихійного лиха вартістю у 5 мільйонів гривень. 

КП “Бахмутський комбінат комунальних підприємств” планують надати фінансову підтримку для безперебійної роботи та фінансування заробітної плати працівникам.  Витрати планують й на поховання 15 безпритульних осіб — 100 тисяч гривень (цей пункт значиться, як такий, що його реалізація можлива після деокупації міста).

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС” — 4,5 мільйона гривень,  КП “Бахмутська житлова управляюча компанія” — 2,5 мільйона гривень.  Це ж підприємство має сплатити борг за спожиту енергію за 2022 у 140 тисяч гривень. 

КП “Бахмутське бюро технічної інвентаризації” планують надати фінансову підтримку на здійснення діяльності згідно з переліком витрат узгоджених з Управлінням муніципального розвитку Бахмутської міської ради вартістю більш як 2,3 мільйона гривень. 

Комунальна інфраструктура / скриншот
Комунальна інфраструктура / скриншот

Фінансування комунальних підприємств за минулий рік

У Програмі розвитку відзвітували й про торішні потреби підприємств. Зазначається, що підприємства працювали в штатному режимі та здебільшого виконували роботи зі складання звітності щодо критичного стану інфраструктури.

Так для безперебійної роботи під час воєнної агресії КП “Бахмутського комбінату комунальних підприємств” торік виділили понад 1 мільйон гривень фінансової підтримки.

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС”, як значиться в Програмі, наразі не надає послуги та не виконує роботи. Для його безперебійної роботи торік надали 1 мільйон гривень.

Фінансову підтримку на суму в понад 3,5 мільйона гривень надали у 2023 році КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

КП Бахмут-Вода торік також виконувало роботи зі складання звітності щодо інформації про пошкоджене майно підприємства. Для його безперебійної роботи минулого року з бюджету заплатили майже 5 мільйонів гривень, а також 79,2 тисячі гривень на оренду приміщення та комунальні послуги.

Витрати КП
Комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ / скриншот програми

Разом для комунальних підприємств торік витратили понад 8,7 мільйона гривень. Цьогоріч згідно з Програмою соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади, плануються витрати у більш як 25 мільйонів для роботи комунальних підприємств.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Каштани, магнолії та бузок: де гуляти в Києві

Весна у Києві — період незвичайної краси, коли природа України розфарбовує столицю у сотні яскравих кольорів. Насамперед весною в Києві цвітуть магнолії, бузок, каштани та […]

15:00, 19.04.2024 Скопіч Дмитро
Кошти витрачені

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім […]

Виплати ЮНІСЕФ

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, […]

Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти […]

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро