Не тільки салати й борщ: три небанальні рецепти з квашеної капусти

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 3 Листопада 2024
Квашена капуста / фото ілюстративне

Квашена капуста — це унікальний делікатес, з якого можна приготувати не тільки салати й борщ, а й безліч різноманітних та цікавих речей. Вона зможе надати таким стравам свій вишуканий смак та приємну текстуру.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про три небанальних рецепти з квашеною капустою, які варто подати до столу восени.

Користь квашеної капусти

Квашену капусту на зиму готують практично у кожній українській родині. І це не дивно, адже вона є джерелом багатьох корисних речовин, які позитивно впливають на роботу мозку, нормалізують процеси обміну речовин і забезпечують безперебійну роботу всіх органів в холодну пору року. Зокрема, мова йде про:

  • вітаміни групи В, С, К, Р та U;
  • амінокислоти;
  • пробіотики;
  • флавоноїди.

Зазначимо, що квашена капуста має у своєму складі й важливі макро та мікроелементи, кожен з яких поліпшує діяльність всієї серцево-судинної системи. Це:

  • натрій;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • магній;
  • калій;
  • залізо.

Ще одним важливим плюсом квашеної капусти можна вважати її низьку калорійність. У 100 грамах такого виду капусти міститься лише 23 кілокалорії, що дозволяє споживати її навіть тим, хто правильно харчується.

Редакція Бахмут IN.UA підібрала три небанальних рецепти з квашеною капустою, які здатні розкрити її смак з нової сторони.

Млинці з квашеної капусти

Готові млинці / фото ілюстративне, cookpad

Млинці бувають не тільки солодкими та з варенням, але й з м’ясом та навіть квашеною капустою.

Для приготування останніх потрібні:

  • 700 мілілітрів молока;
  • 250 грамів муки;
  • 2 яйця;
  • 50 мілілітрів олії;
  • 1 столова ложка цукру;
  • сіль та куркума, до смаку.

Для начинки потрібні;

  • 500 грамів квашеної капусти;
  • 2-3 столові ложки томатного соусу;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • спеції, до смаку.

Приготування розпочинаємо зі збивання яйця з цукром, сіллю, куркумою та олією. Далі додаємо олію, молоко, всипаємо поступово муку. Тісто має бути рідке, наче сметана. Після жаримо млинці з двох сторін.

Приготування начинки потрібно розпочати з варіння квашеної капусти вподовж години, після чого її потрібно відцідити. Далі треба почати жарити нарізану цибулю та додати до неї капусту, томатний соус, часник та спеції. Тушимо готову суміш протягом 10-15 хвилин.

Готову начинку викладаємо на кожен млинець.

Теплий салат з капустою “По-німецьки”

Готовий салат з квашеною капустою / фото Сім’я та дім

Теплий салат з квашеною капустою — це ідеальний варіант вечері, який поєднує в собі безліч різноманітних смаків.

Для його приготування потрібні:

  • 250 грамів квашеної капусти;
  • 4 варені картоплини;
  • 100 тонких копчених ковбасок;
  • 1 цибулина; 
  • 150 мілілітрів бульйону або води;
  • 3 зубці часнику;
  • за смаком, зелень.

Капусту потрібно промити, відтиснути та покласти на сковорідку. Далі до вже підготовленої квашеної капусти додати бульйон і лавровий листок. Накрити кришкою і тушкувати приблизно 30 хвилин, після чого зняти та готувати до повного випаровування рідини.

Окремо слід обсмажити цибулю та додати до неї порізану картоплю. Після злегка обсмажити, додати порізані ковбаски та перемішати. В кінці потрібно додати дрібно порізаний часник і все разом просмажити близько 1 хвилини.

В кінці потрібно перемішати капусту та обсмажену суміш. На цьому етапі також можна поперчити та посипати зеленню.

Пиріг з цибулею і капустою

Готовий пиріг / фото ілюстративне

Ніжний пиріг з цибулею та квашеною капустою має вишуканий смак, який вразить будь-кого.

Для приготування тіста потрібно:

  • 250 грамів борошна;
  • 150 мілілітрів молока;
  • 25 мілілітрів олії
  • 15 грамів цукру;
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів;
  • сіль.

Для начинки потрібно:

  • 400 грамів цибулі;
  • 150 грамів квашеної капусти;
  • 50 грамів копченого бочка або інших копченостей;
  • 3 столових ложки олії;
  • 50 мілілітрів води.

Приготування тіста розпочинаємо зі створення суміші. Тут потрібно змішати всі сухі складники, додати рідкі, замісити тісто. Далі потрібно накрити харчовою плівкою, поставити у тепле місце на 40 хвилин.

Приготування начинки розпочинається з нарізання цибулі та її обсмаження на олії до рум’яності. До неї потрібно додати квашену капусту, воду. Перемішати, накрити кришкою та тушкувати на 10-12 хвилин. До вже готової суміші додати порізаний бочок та ще тушкувати 5 хвилин, до повного випаровування рідини.

Далі на пергаменті тонко розкотити тісто, поздовж по центру викласти начинку, надрізати краї. По черзі кожним шматочком накривати начинку. Перенести пергамент з пирогом на деко, дати підійти 20 хвилин. В кінці замастити збитим жовтком та випікати у розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 35 хвилин.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни окупували два населених пункти на Донеччині: дані DeepState

Семаковська Тетяна 10:00, 3 Листопада 2024

Російські військові захопили два населених пункти на Донеччині, а саме біля міста Курахове. Мова йде про Курахівку та Шахтарське.

Про це повідомили представники аналітичного проєкту DeepState у неділю, 3 листопада.

Курахове, російський наступ

Наступальні дії на Курахівському напрямку росіяни активізували минулого тижня. Бої точаться на півдні та на сході від міста. Ворогу на другій ділянці вдалося захопити Курахівку та Шахтарське.

Відомо, що ворог також має певні успіхи в просуванні біля п’яти населених пунктів — біля Максимільянівки, Вербового, Новоселидівки, у Вовченці та Максимівці. Росіянам вдалося й відновити положення біля Шептуховки.

Пріоритети росіян біля міста Курахове

За словами директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express та військового експерта Сергія Згурця, які він озвучив в ефірі телеканалу “Еспресо”, наразі ворог поставив собі ціль на осінньо-зимових операції — захоплення міста Курахове для створення перспективи просування на Покровськ ще з одного шляху для наступу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм

На Дніпропетровщині запрацював центр підтримки переселенців з Курахового

Валентина Твердохліб 14:00, 2 Листопада 2024
курахового
Центр підтримки переселенців з Курахівської громади / фото Роман Падун

У селищі Слобожанське Дніпропетровської області відкрили центр підтримки переселенців з Курахівської громади. Тут надаватимуть гуманітарну, соціальну та психологічну допомогу.

Про це повідомив начальник Курахівської міської військової адміністрації Роман Падун.

Центр підтримки для ВПО з Курахового: послуги

Центр підтримки мешканців Курахівської громади розпочав роботу 1 листопада. Його відкрили на Дніпропетровщині, адже саме в цей регіон переїхала більша частина ВПО з Курахівської громади.

курахового
Консультації переселенців у центрі підтримки / фото Роман Падун

Фахівці центру підтримки надаватимуть комплексну допомогу переселенцям. А саме:

  • видача гуманітарної допомоги;
  • надання консультацій із соціальних, правових питань та пенсійного забезпечення;
  • надання консультацій з питань пошуку роботи та працевлаштування;
  • надання соціальних послуг, соціальної підтримки та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи;
  • надання адміністративних послуг;
  • бібліотечні послуги;
  • організація простору для спілкування, обміну думками, майстер-класів та тренінгів;
  • проведення навчальних, інформаційних та соціальних заходів.
курахового
Освітній простір у центрі підтримки / фото Роман Падун

У планах — підписання меморандумів про співпрацю з іншими громадами, що дозволить ширше залучати допомогу та ресурси для підтримки тих, хто цього потребує.

Центр підтримки ВПО з Курахівської громади: контакти

Центр підтримки працює в селищі Слобожанське за адресою: вул. Виробнича, 23 (кінцева зупинка маршруту №153).

Графік роботи: в будні з 09:00 до 15:00.

Телефони для довідок: +380 (96) 868 6706, +380 (66) 305 6162.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Павук, віночок та сушені фрукти: 5 цікавих ідей, як прикрасити дім до Різдва

Різдво — сімейне свято, коли вся родина збирається за одним столом, дарує одне одному подарунки та тепло. Атмосфера святкування з’являється вже під час прикрашання будинку. […]

Ароматний узвар на Різдво: три рецепти українського напою, які прикрасять святковий стіл

Узвар — суто український напій, який має незвичний смак та величезну користь для здоров’я. Наші предки варили його на Різдво, Водохреще, а також на честь […]

14:00, 24.12.2024 Скопіч Дмитро

Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. […]

Веселий “Шрек” та очікуваний “Minecraft”: п’ятірка мультфільмів, які вийдуть у 2025 році

Окрім цікавих фільмів та серіалів, 2025 рік підготував непоганий подарунок і для поціновувачів мультиплікаційної анімації. Серед них і продовження популярних франшиз, і нові авторські роботи. […]

11:00, 22.12.2024 Скопіч Дмитро

Легко та смачно: три незвичайні рецепти з мандаринами, які варто приготувати на Новий рік

Мандарини — це невіддільна частина новорічних свят, яка вважається їх смаком та ароматом. Цей маленький, але соковитий, цитрус приносить в кожну домівку святковий настрій. Його […]

10:00, 22.12.2024 Скопіч Дмитро