Де в Польщі українці можуть отримати допомогу?

Семаковська Тетяна 18:56, 24 Травня 2023

Допомога ea863

Посольство України в Республіці Польща підготувало алгоритм дій, який допоможе українцям знайти тимчасове житло або отримати іншу необхідну допомогу в країні перебування.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як знайти тимчасове житло?

Аби отримати допомогу громадяни, які приїхали до Польщі рятуючись від війни, мають:

  1. Ознайомитися з інформацією, розміщеною на офіційній сторінці Посольства України в Республіці Польща у розділі «Центр допомоги громадянам України» та на електронній сторінці, створеній Урядом Республіки Польща. 
  2. Зателефонувати на гарячі лінії допомоги тимчасово переміщеним особам Управління у справах іноземців Республіки Польща за номером: +48 47 721 75 75, до Фонду справедливості Республіки Польща, яким керує Міністерство юстиції, на номер: +48 222 309 900 або на гарячу лінію Управління Верховного комісара ООН у справах біженців: 800 012 948.
  3. Звернутися до найближчого Центру соціального захисту Республіки Польща (Ośrodek pomocy społecznej), Центру допомоги сім’ї Республіки Польща (Centrum Pomocy Rodzinie), Повітового староства Республіки Польща (Starostwo Powiatowe).
  4. Звернутися до представництв міжнародних організацій, громадських організацій, фондів, культурних, інтеграційних центрів. Наприклад, до Центру допомоги мігрантам (Caritas Polska), Блакитної точки (ЮНІСЕФ, УВКБ ООН), Фундації Польський форум міграційний (PFM), Fundacja Leny Grochowskiej, Фундації Український дім, Fundacja Ocalenie тощо.

2 c92f5Адреси осередків допомоги в Польщі. Інфографіка: Мінреінтеграції

Докладніше з алгоритмом дій та адресами українських дипломатичних установ у Республіці Польща шукачі притулку можуть ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Як українцям за кордоном отримати пенсію?

Раніше ми писали, що у Варшаві запрацював новий Центр медичного обслуговування громадян України, які прибули до Польщі у зв’язку з воєнними діями. Тут біженці з України можуть безоплатно пройти діагностику й отримати амбулаторне лікування у межах надання первинної медико-санітарної допомоги. Також центр надаватиме деякі види спеціалізованої допомоги.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Вступна кампанія 2024: що потрібно знати абітурієнту для вступу на бакалавра

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:00, 20 Квітня 2024
Вступ до університету / фото ілюстративне

Весна — це традиційний період хвилювань для випускників та їх батьків, адже саме в в цей сезон потрібно остаточно вирішити, у якому вищому навчальному закладі (ВНЗ) продовжити навчання та за якою спеціальністю. Все це потрібно буде робити на сайті Єдиної державної бази з питань освіти.

Про те, як проходитиме вступна кампанія до ВНЗ у 2024 році та які документи для цього потрібні, дізнавайтесь в матеріалі Бахмут IN.UA.

Вступна кампанія у 2024 році

Офіційно вступна кампанія до ВНЗ у 2024 році стартує 1 липня, адже саме в цей день відкривається реєстрація кабінетів абітурієнта за посиланням. Однак, для цього потрібно підготувати документи, а саме:

  • документ про освіту (атестат, свідоцтво);
  • номер, PIN-код сертифіката ЗНО/НМТ;
  • серія та номер посвідчення особи (паспорт, код ІПН);
  • документи, які надають спеціальні умови вступу.

Вже в особистому кабінеті після реєстрації вступник повинен внести контактний номер (мобільний та/або домашній), а також завантажити кольорову фотокартку форматі 3х4.

Для вступу до університету потрібно зібрати всі необхідні документи / фото ілюстративне

Реєстрація заяв вступників завершується 31 липня о 18:00.

Варто зазначити, що існують випадки, коли абітурієнти не можуть подати заявку в онлайн-форматі. В такому випадку, абітурієнти подають заявку на вступ разом з документами у паперовій формі особисто до приймальної комісії ВНЗ. Ось які документи потрібні:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • військовий квиток, приписне або тимчасове посвідчення;
  • атестат про середню освіту та додаток до нього;
  • сертифікат ЗНО/НМТ;
  • документ, що підтверджує право на зарахування за результатами співбесіди, іспитами або квотами;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3х4.

Окрім оригіналів, потрібні копії паспорта, атестата і військового посвідчення.

Творчі конкурси та співбесіди

Багато ВНЗ в Україні додатково проводять індивідуальні усні співбесіди та/або творчі конкурси, на які теж потрібно реєструватися. Вона здійснюється:

  • для вступу на бюджет — з 3 липня до 18.00 10 липня;
  • для вступу виключно на контракт — з 3 липня до 18.00 25 липня.

Творчі конкурси за всіма джерелами фінансування проводяться в декілька потоків, починаючи з 8 та завершуючи 19 липня включно. Для вступників виключно на контракт співбесіди та творчі конкурси проводяться до 31 липня.

Додаткову інформацію про строки прийому заяв та документів для участі у творчому конкурсі та співбесіди оприлюднять представники ВНЗ на власних офіційних вебсайтах.

Оприлюднення рейтингових списків

Формування рейтингових списків вступників та надання їм бюджетних місць здійснюється не пізніше 5 серпня.

Cтуденство / фото ілюстративне

Вступники, які отримали бюджетні місця, мають до 8 серпня виконати усі рекомендації університету, а саме:

  • принести до приймальної комісії оригінали атестата та додатка з оцінками, сертифікати ЗНО/НМТ;
  • копію та оригінали паспорта, коду ІПН;
  • копію та оригінал військового квитка або посвідчення про приписку;
  • написати заяву про відмову від інших бюджетних місць.

Зарахування на навчання у ВНЗ

Зарахування вступників на навчання на бюджет проводиться не пізніше 10 серпня. Своєю чергою, аналогічний процес для “контрактників” відбуватиметься не пізніше 30 серпня 2024 року.

Строки прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання за іншими формами здобуття освіти нічим не відрізняються від строків прийому документів на денну форму навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Хвороба Лайма: чим небезпечне захворювання, яке передають кліщі

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 20 Квітня 2024
Кліщі переносять хворобу Лайма / фото ілюстративне

Хвороба Лайма — це небезпечне бактеріальне захворювання. Зазвичай причиною його виникнення стають кліщі, які постійно активізуються з настанням теплого періоду весни. 

Про те, що треба знати про хворобу Лайма, діагностику та лікування, читайте в матеріалі Бахмут IN.UA

Хвороба Лайма

Інфікованих кліщів досить багато, через що їх можна зустріти не тільки в лісах, але навіть у дворах багатоповерхівок, де є квітники та чагарники. Коли кліщі прокушують шкіру людини, то в організм потрапляє слина — місце, де проживають бактерії боррелії. 

Варто зазначити, що кліщі менш схильні до передачі хвороби Лайма, якщо видалити його протягом 24 годин після присмоктування. Однак, якщо небезпечна комаха просидить на тілі два або три дні, то імовірність зараження становить майже 100%.

Симптоми

Переносник хвороби Лайма / фото ілюстративне

Зазвичай симптоми хвороби Лайма проявляються поетапно, але інколи вони можуть накладатися. У деяких випадках, ранні стадії бактеріального захворювання можуть проходити навіть у безсимптомному вигляді.

Перша стадія

Ранні симптоми хвороби Лайма зазвичай виникають протягом від 3 до 30 днів після укусу кліща. вона супроводжується:

  • лихоманкою;
  • головним болем;
  • сильною та безпричинною втомою;
  • скутістю суглобів;
  • м’язовим болем;
  • збільшенням лімфатичних вузлів.

У 8 з 10 випадках у хворих може з’явитися одинокий висип круглої форми, який повільно поширюється від місця укусу кліща аж до декількох десятків сантиметрів в діаметрі. Його називають мігруючою еритемою. Він може просвітлюватися в центрі та виглядати як мішень або яблучко. Висипання також часто відчувається теплим на дотик, не болючим. Воно також не свербить. Якщо ви бачите у себе на тілі таку пляму, потрібно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста, адже вона вважається головною ознакою хвороби Лайма.

Мігруюча еритема / ілюстрація Бахмут IN.UA

Друга стадія

Без лікування хвороба може прогресувати та досягти другої стадії. Її симптоми часто з’являються протягом 3-10 тижнів після укусу. Вона також вважається більш серйозною. 

Вона проявляється у вигляді симптомів першої стадії, до яких додаються:

  • багато висипань на інших частинах тіла;
  • сильний біль або скутість шиї;
  • м’язова слабкість на одній або обох сторонах обличчя;
  • біль у спині та кінцівках;
  • хворобливий набряк ока або повік;
  • активність імунної системи в тканинах серця.

Третя стадія

Завершальна третя стадія хвороби найважча, адже вона характеризується ураженням нервової системи. Якщо її сильно запустити, то інфекція просто “роз’їсть” організм до такого ступеня, що вилікувати людину просто стає неможливо. В більшості випадків, вона стає інвалідом на все життя, хота інколи трапляються й летальні випадки.

Як діагностувати хворобу Лайма

За наявності класичної мігруючої еритеми лікування повинне бути розпочате негайно, проведення специфічної діагностики не є необхідним. У інших випадках діагностика проходить за допомогою дослідження самого кліща, а також серологічної діагностики, тобто аналізу крові на наявність антитіл до борелій. Останню процедуру роблять тільки через 2-4 тижні після укусу, адже тільки тоді починають виникати антитіла в крові.

Як лікувати хворобу Лайма

Хворобу Лайма лікують антибіотиками / фото ілюстративне

Як правило, для лікування хвороби Лайма використовують антибіотики, які потрібно приймати тривалий час. При початку лікування на ранній стадії прогноз сприятливий, проте, при запущеній інфекції можуть з’явитися серйозні ускладнення. У таких випадках призначається комплексна терапія залежно від перебігу захворювання.

Зазначимо, що лікування хвороби Лайма входить у пакета НСЗУ, як нехірургічна медична допомога. Це означає, що ліки, які призначаються пацієнту, будуть безплатними.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Вступна кампанія 2024: що потрібно знати абітурієнту для вступу на бакалавра

Весна — це традиційний період хвилювань для випускників та їх батьків, адже саме в в цей сезон потрібно остаточно вирішити, у якому вищому навчальному закладі […]

14:00, 20.04.2024 Скопіч Дмитро

Хвороба Лайма: чим небезпечне захворювання, яке передають кліщі

Хвороба Лайма — це небезпечне бактеріальне захворювання. Зазвичай причиною його виникнення стають кліщі, які постійно активізуються з настанням теплого періоду весни.  Про те, що треба […]

13:00, 20.04.2024 Скопіч Дмитро

Каштани, магнолії та бузок: де гуляти в Києві

Весна у Києві — період незвичайної краси, коли природа України розфарбовує столицю у сотні яскравих кольорів. Насамперед весною в Києві цвітуть магнолії, бузок, каштани та […]

15:00, 19.04.2024 Скопіч Дмитро
Кошти витрачені

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім […]

Виплати ЮНІСЕФ

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, […]