Медовий, Яблучний та Горіховий: коли в Україні святкуватимуть Спас

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 26 Квітня 2025
Яблука — це один із символів Спасу / фото ілюстративне, iStock

Спас — це традиційне християнське свято, яке обожнюють українці. Усі три варіації свята, як і інші церковні, змінили дати проведення, адже в Україні відбувся перехід на новий календар.

Детальніше про самі Спаси та нові дати їхнього проведення — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Коли святкувати Спас у 2025 році

Серпневі Спаси — це три важливі християнські свята, які щороку відзначають у серпні. Це Медовий, Яблучний та Горіховий. Вони поєднують у собі глибокі духовні традиції, народні обряди та символіку врожаю. У ці дні віряни йдуть до храмів, щоб освятити дари природи, подякувати за зібране та попросити здоров’я для рідних. Цикл Спасів недаремно називають особливим періодом — адже кожен із них має свою унікальну історію та значення.

Коли святкувати Медовий Спас 2025

Медовий Спас / фото ілюстративне, iStock

Маковій, або Медовий Спас, — одне з найбільших церковних свят в Україні, яке цьогоріч відзначатимуть по-новому. Раніше перший зі Спасів святкували 14 серпня, але через перехід на новоюліанський календар відбулося зміщення майже всіх свят. Відтак у 2025 році Медовий Спас відзначатимуть 1 серпня.

Свято отримало свою назву не випадково. У давнину в цей день починали збирати мак і мед. У християнській традиції назва пов’язана також із сімома мучениками Макавеями, їхньою матір’ю Соломонією та вчителем Єлеазаром, які прийняли смерть за свою віру.

Нерідко перший зі Спасів називають Спасом на воді або Мокрим Спасом. Це пов’язано з легендою: під час страшної епідемії жителі Константинополя винесли з храму Святої Софії частинку хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос. Вони освятили водойми та колодязі, після чого сталося диво — хвороба відступила.

Коли святкувати Яблучний Спас 2025

Яблучний Спас / фото ілюстративне, iStock

Дата проведення Яблучного Спасу також змінилася. Якщо раніше його святкували 19 серпня, то у 2025 році він відбудеться 6 серпня.

Інша назва свята — Преображення Господнє. Згідно з Євангелієм, воно сталося перед голгофськими стражданнями Ісуса Христа. За 40 днів до розп’яття Христос піднявся на гору разом із трьома своїми учнями — Петром, Іоаном та Яковом. Там він почав молитися, а втомлені учні заснули. Прокинувшись, вони побачили, що Ісус преобразився: його лице сяяло неземним світлом, а одяг став сніжно-білим. Поруч з’явилися пророки Мойсей та Ілля, які розмовляли з ним, а потім їх накрила велика біла хмара. Звідти пролунав голос Бога: «Це Син Мій улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся».

Спустившись із гори, Христос звелів своїм супутникам збирати яблука, щоб його Батько міг їх освятити. Саме з цим пов’язане вшанування яблук у день другого Спасу.

Коли святкувати Горіховий Спас 2025

Горіховий Спас / фото ілюстративне, iStock

Завершує цикл свят Горіховий Спас. Він присвячений перенесенню Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. Раніше його відзначали 29 серпня, але у 2025 році свято припадає на 16 серпня.

Горіховий Спас знаменує завершення аграрного циклу, зокрема збору врожаю. Це свято має як релігійне, так і народне коріння, що відображає тісний зв’язок між природою та духовною стороною людського буття.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сезонний овоч редис: користь для організму та що з нього можна приготувати

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 6 Квітня 2025
Редис / фото ілюстративне, iStock

Редис — це хрусткий весняний овоч, який не лише додає яскравості стравам, а й приносить велику користь організму. Він багатий на вітаміни, які покращують травлення, зміцнюють імунітет, а також впливають за загальний стан людини. А ще з редису можна приготувати не тільки салати, а й освіжаючі супи, пікантні намазки та навіть маринади для м’яса.

Детальніше про користь редису для організму, а також небанальний рецепт страви з ним — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Чим корисний редис для організму

В складі редису є чимало вітамінів та мінералів / фото ілюстративне, iStock

Редис — корисний овоч, який містить чимало вітамінів та мінералів. Це пояснює його популярність у період авітамінозу, котрий йде одразу після холодної зими.

Редис містить наступні вітаміни, які зміцнюють імунітет та підтримують обмін речовин:

  • С;
  • В6;
  • К;
  • PP;
  • фолієва кислота.

Серед мінералів у ньому є наступні елементи:

  • калій;
  • магній;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • залізо.

Всі вони сприяють здоров’ю серця, кісток та нервової системи. Вони також можуть покращувати загальний стан імунітету людини.

В редисі міститься ще один перелік органічних речовин, які покращують загальний стан організму. Це клітковина та білок. Калорійність продукту знаходиться на дуже низькому рівні — всього 15 кілокалорій на 100 грамів, що дозволяє споживати овоч навіть в дієтичних раціонах.

Зазначимо, що користь редису на цьому не обмежується. Наприклад, він допомагає підняти гемоглобін та знизити рівень цукру в крові, що робить овоч оптимальним для споживання людям із цукровим діабетом чи зайвою вагою.

Холодний суп із редискою

Холодний суп із редисом / фото Solomia Hrytsyuk, Cookpad

Редиска є частиною великої кількості рецептів, котрі готують українські сім’ї у весняний період. Редакція Бахмут IN.UA пропонує приготувати власним читачам холодний суп із редискою, який добре насичує організм в період авітамінозу. Для його приготування знадобляться:

  • 1 літр води;
  • 250 грамів редиски;
  • 1 цибулина;
  • 200 грамів картоплі
  • 70-80 грамів вершкового масла;
  • 4 столові ложки сметани;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 столова ложка бурякового соку або 2 невеликі шматочки буряка
  • за смаком, до страви можна додати сіль.

Спершу потрібно промити редиску та прочистити її разом із цибулиною. Далі нарізати на шматки, розтопити масло в пательні, а обсмажити. Спочатку цей процес розпочинається з цибулі, а далі до неї додаємо редиску.

Паралельно варто нарізати картоплю та зварити її у каструлі з водою. Додаємо обсмажені цибулю і редиску. До суміші додаємо сік лимона і буряка (або 2 шматки буряка для створення незвичайного кольору), солимо та варимо до готовності овочів.

Далі потрібно остудити овочевий мікс, після чого перемолоти овочі з невеликою кількістю води з каструлі на блендері. Готову суміш повертаємо до води, де варилися овочі. Додаємо сметану та охолоджуємо у холодильнику. Як тільки суп буде холодним, то його можна подавати до столу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутська цегла з літерою “П”: як з’явився завод Паланта

На старих вулицях мирного Бахмута часто можна було зустріти будинки, зведених із цегли, позначеної літерою “П”. Цей знак вказував на походження матеріалу з цегельного заводу […]

10:00, 06.09.2025 Скопіч Дмитро
Важливо

“Підірвали тисячі споруд”: розвінчуємо відомі міфи про деокупацію Бахмута 5 вересня

5 вересня, Бахмут вшановує день визволення від нацистських окупантів. Так відбувалося щороку: кожен бажаючий міг взяти участь у святкуванні та принести квіти до монумента визволителів.

Стус, якого ми не знали: до роковин загибелі розповідаємо про поета, якого сформувала Донеччина

У холодному карцері 4 вересня 1985 року загинув Василь Стус — далеко від рідного дому, у таборі “Перм-36” на території росії, де він відбував своє […]

Важливо

Трагедія Іловайська: редакція публікує архівні світлини 2014 року

Ми продовжуємо згадувати Іловайський котел. Архівні світлини, що можна переглянути в матеріалі зроблені на камеру телефона безпосередніми учасниками добровольцями батальону “Донбас” Олексієм Антиповим та Анатолієм […]

Бульвар Металургів у Бахмуті: як виглядало затишне місце у 2018 році

У 2018 році бульвар Металургів реконструювали та змінили назву на Козацький. Тут часто прогулювалися бахмутяни, робили фото біля скульптури Козака-солевара з мішком солі та мушкетом. […]