Масниця — це традиційне українське свято, яке триває цілий тиждень з 11 березня по 17 березня. Воно має язичницьке коріння та дуже багато традицій, які знає кожен українець. В першу чергу, це приготування вареників.
Коли відзначають Масницю, а також що роблять у цей тиждень — читайте у матеріалі редакції Бахмут IN.UA.
Масниця-2024
Цей святковий тиждень, який у православних християн вважається підготовкою до Великого посту, немає фіксованої дати. Святкування починається за 56 днів до Великодня, який цього року буде 5 травня. Отже, Масниця у 2024 році розпочнеться 11 березня і триватиме до 17 березня.
Українська Масниця чи російська Масляна
В суспільстві активно використовується два слова для відображення одного й того ж свята — “Масниця” та “Масляна”. Перша — це традиційно українське свято, яке також відоме під іншими назвами, серед яких Колодій, Сиропуст, Сирний тиждень та інші.
Своєю чергою, слово “Масляна” відносно нове, адже з’явилося в 1960-х роках минулого століття, коли радянська влада вирішила відзначати свято, але намагалася зробити його “традиційно російським”.
Традиції святкування Масниці
Свято Масниці має давнє коріння, яке сягає ще часів язичництва на теренах Київської Русі. Воно має певні відмінності у традиціях святкування від Масляної. Наприклад, основною стравою свята в Україні є не млинці, а вареники сиром та іншими начинками, часто политі сметаною.
Серед інших традицій виділяють обряд Колодія, що символізує маленьке Сонце-Божич, яке збирає сили. Його суть полягає в тому, щоб прив’язати колодку до ноги неодруженого хлопця, таким чином караючи парубка за відсутність жінки.
Свято закінчується досить ефектно — похованням Колодія. Цей обряд буквально символізує прощання з холодним сезоном зими та готовність зустріти весну. Загалом, українське свято також можна назвати закликом до загального примирення, злагоди та всепрощення, що проявляється в останній день святкового тижня, який називається Прощеною неділею. В цей день заведено просити вибачення та забувати всі образи.
Як приготувати вареники із сиром до Масниці
Вареники — головна страва святкового тижня, який обов’язково повинні приготувати усі українці. Редакція Бахмут IN.UA ділиться найкращим рецептом класичних вареників, які можна зробити як солодкими, так і солоними.
Інгредієнти на 50 вареників
Для приготування традиційних вареників потрібні:
Для начинки:
- 500 грамів домашнього сиру;
- 2 жовтки;
- 50 грамів топленого вершкового масла;
- щіпка солі;
- 1 чайна ложка цукру, якщо ви будете робити вареники солодкими.
Для тіста:
- 500 грамів пшеничного борошна;
- 300 мілілітрів води;
- 50 грамів вершкового масла;
- 0,5 чайної ложки солі;
- вершкове масло для змащування вареників;
- сметана для подачі.
Як готувати вареники
Для приготування традиційних вареників спершу потрібно замісити тісто. Для цього борошно треба помістити у велику миску, додати сіль та перемішати. Далі, у невеликій каструльці слід довести до кипіння воду з маслом, щоб потім тонким струменем влити в тісто, при цьому постійно помішуючи. Якщо цей процес буде проходити вручну, тоді краще користуватися великою дерев’яною ложкою, а якщо в міксері, тоді за допомогою насадки “гак”. Всі інгрідієнти мають бути збиті до однорідності Якщо тісто прилипає до рук, тоді варто досипати ще трохи борошна.
Сформуйте з тіста кулю і накрийте трохи вологим рушником. Залиште тісто відпочивати 30-60 хвилин.
Далі потрібно буде попрацювати із начинкою. Для цього треба перетерти сир через дрібне сито, а потім повторити процес ще раз, але з додаванням інгредієнтів згідно з рецептом. Як результат, у вас вийде начинка з кремовою консистенцією, яка ідеально підкреслить тісто.
Процес ліплення розпочинається з розкачки тіста та вирізання кола. Як тільки у вас буде готова основа, потрібно почати викладати 1 чайну ложку з верхом у центр кола, а потім ретельно заліпити краї.
Зліплені вареники треба викладати на тацю чи дошку, присипані борошном. Інколи їх можуть навіть накривати ледь вологим рушником, щоб вони не обсихали.
Доведіть до кипіння велику кількість води та опустіть вареники. Продовжуйте варити, часто помішуючи. Особливо важливо перемішати після опускання вареників у киплячу воду та повторного закипання води. Однієї хвилини після спливання цілком достатньо, а якщо варити довше, тісто може надто розм’якнути.
Вже готові вареники із сиром одразу заправляйте вершковим маслом та подавайте до столу зі сметаною.
Читайте також:
- Експерти з Донеччини розповіли, як вибрати якісний мед
- Як підготуватися до Яблучного Спасу: поради та прикмети
- Яке релігійне свято відзначають 15 вересня та що не можна робити в цей день
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!