До кінця року тарифи на електроенергію для населення не підвищуватимуть, — Галущенко

Семаковська Тетяна 13:23, 4 Червня 2023

Тариф 2c97f

Підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт-год було вимушеним кроком, але це рішення дозволить забезпечити українців електричною енергією протягом опалювального сезону.

Про це міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив у етері національного телемарафону.

За його словами, відповідне рішення дасть можливість провести ремонтну кампанію та стабілізувати енергосистему країни.

«Ми робили все, щоб оминути підвищення тарифів. Але довелось ухвалити це вимушене рішення для того, щоб забезпечити електроенергією наших споживачів і пройти наступну зиму. Завдяки цьому рішенню ми бачимо, що є можливість провести ремонтну кампанію, стабілізувати енергосистему і відповідним чином підготуватися до наступного сезону», — пояснив високопосадовець.

Він також зауважив, що наразі не йдеться про наступні етапи підвищення тарифів.

«Ми запропонували термін дії цього рішення до кінця року. Подивимося, як буде проходити опалювальний сезон, але у нас є відчуття, що цього рішення буде достатньо для того, щоб забезпечити проходження ОЗП (ред. осінньо-зимовомого періоду) і відповідним чином не рухати ціни надалі», — додав Герман Галущенко.

Галущенко1 340c5Герман Галущенко. Фото: Міністерство енергетики України

Чиновник також наголосив, що, незважаючи на чутки, немає ніяких підстав для віялових відключень споживачів.

Читайте також: В Україні запустили нову програму з оздоровлення та відпочинку дітей: як долучитися?  

До слова, 30 травня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про підвищення з червня тарифу на споживання електрики для населення. Так, з 1 червня одна кіловат-година електроенергії в Україні вартує 2 гривні 64 копійки. До цього тариф для населення становив 1,44 грн/кВт-год за умови місячного споживання 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год (з Податком на додану вартість (ПДВ), якщо обсяги споживання більші.

Фото: Depositphotos

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Рятувати не можна залишити: що робити зі стосунками на відстані

Ольга Гембік Гембік Ольга 11:30, 19 Березня 2024
Катерина Бандус
Ілюстрація Катерина Бандус

Хтось пожартував, що стосунки на відстані — це наче кожному взятися за кінець гумової стрічки, роз’їхатися і чекати: хто ж перший відпустить, щоб іншому прилетіло в лоба? Для сотень і сотень тисяч тимчасово розлучених пар — переважно жінок за кордоном і чоловіків в Україні — це надзвичайно актуальне нині питання. І багатьом зовсім не до жартів.

Бути в полі зору один одного

“Що більше ми були не в полі зору одне одного, то менше мали тем для розмов”, — каже моя знайома, яка розлучилася з чоловіком, не витримавши випробування часом і відстанню.

Анастасія у 2023-му на пів року поїхала до Великої Британії, отримавши грант на навчання. Уже за два місяці відчула, що стосунки руйнуються. У висновку подружжя розлучилося, щойно жінка повернулася до Києва.

“Спочатку це виглядало навіть романтично — обоє сумуємо, шлемо сердечка і фото в месенджер. Навіть фільми переглядали синхронно, засинали і прокидалися із ввімкненими камерами. Згодом втома і новий устрій життя далися взнаки. Якось зловила себе на думці, що мені дуже складно пояснювати, що і як відбувається з моїм життям і стажуванням, думала — навряд чи така рутина зацікавить чоловіка. А згодом він і питати перестав. Теми для розмов вичерпалися, а українські новини я й без нього дізнавалася із телеграм-каналів. Почуття дуже швидко минули теж”, — розповідає Анастасія.

Про те, що стосунки на відстані – складна і копітка праця, яка може стати важким випробуванням, наголошує психолог, гештальт-терапевт Геннадій Мустафаєв, який також консультує і надає психологічну допомогу парам. Нещодавно він був онлайн-гостем “Клубу українських жінок” при фундації “Український Дім” у Варшаві. Зустріч відвідали українки, які через війну тимчасово опинилися у Польщі.

Геннадій Мустафаєв
Геннадій Мустафаєв / Facebook

“Війна підсвітила те, що було приховано в сім’ях. Якщо пара складно переживає стосунки на відстані й навіть близька до їхнього закінчення, варто подивитися на ретроспективу, а якими були стосунки до війни? Наші переживання зараз мають екзистенційний характер, вони про сенс життя. З ким я живу і з ким кожного ранку прокидаюся? Чи хочу бути в стосунках саме з цією людиною? Скільки мені залишилося? Відповіді у мирному житті були б такими: звик, комфортно, не так уже й погано, навіщо щось міняти? У складні часи людина хоче жити своє життя у задоволенні й сміливіше йде зі стосунків, які її не влаштовують”, — каже Геннадій Мустафаєв.

За словами Мустфаєва, в основі будь-яких стосунків лежить діалог. За його спостереженнями, дуже мало пар вміють його добре вибудувати. Вміння спілкуватися, вміння конструктивно конфліктувати — це навички, які допомагають не лише побудувати здорові міцні взаємини, а й пережити випробування стосунками на відстані.

Потрібна підтримка

Жінкам, які поїхали, необхідна підтримка, каже психотерапевт.

“Але підтримка також потрібна чоловікам, які залишилися вдома або перебувають на війні. Певна річ, стосунки на відстані потребують ресурсу. Якщо ж я сам його не маю, то не матиму, чим поділитися з партнером. Моя порада тут — навчитися піклуватися про себе, наповнюватися ресурсом і ділитися”, — пояснює експерт.

Психологи також кажуть, що збереження стосунків на відстані може бути викликом для пари, незалежно від того, як довго чоловік і жінка разом. Утім, цілком можливо їх зберегти, якщо приділити увагу певним речам.

Говоріть. Сплануйте вашу розлуку так детально, наскільки це буде можливо. Говоріть з вашим партнером про ваші спільні очікування і способи зберігання стосунків. Звірте годинники — обміркуйте відверто, як зараз ставитеся одне до одного. Якщо почуттів немає — то немає чого зберігати.

Перебувайте на зв’язку. Постійний зв’язок через телефонні дзвінки, повідомлення або відеодзвінки допомагає зберігати взаємини. Нехай вечірній чи обідній дзвінок стане такою ж рутиною, як і сімейні обіди у мирні часи. Поснідати разом, увімкнувши камеру — чому б ні?

Плануйте зустрічі. Сплануйте зустрічі в реальному житті, разом обирайте дати. Це допоможе підтримувати стосунки в тонусі. Можна зустрічатися у відносно безпечних місцях України, прикордонних зонах. Відмічайте дати наступної зустрічі у календарі.

Підтримуйте. Розвивайте стосунки на основі взаємної довіри та розуміння. Підтримуйте інтереси й цілі вашого партнера, навіть якщо вони відрізняються від ваших. Не забувайте про свої власні потреби й артикулюйте про це партнерові. Щоб зберегти довіру відносин, важливо дотримуватися обіцяного.

Плануйте спільні зняття. Читайте книги, дивіться фільми, вибирайте речі, вчіть мови — у світі є чимало речей, які можуть об’єднати пару на відстані.

Гештальт-терапевт Геннадій Мустафаєв наголошує, що дуже важливо, аби діти теж не втрачали контакту з батьком на відстані. Найгірший із можливих діалогів: “Як у тебе справи у школі?” — “Нормально”. Партнер має бути в курсі всіх справ дитини, повністю занурений в її життя — так, як це було і до розлуки.

Це теж допоможе зберегти і навіть зміцнити стосунки на відстані. Виклик, який поставила перед багатьма парами війна, може бути важким. Утім, з відповідними зусиллями і уважністю до партнера, можна досягти того, що зв’язок із найріднішими людьми не втратиться.

Примітка. Матеріал підготовлений за допомоги MediaPort Warsaw, хабу для українських журналістів у Польщі, та за підтримки міжнародної ініціативи Media Lifeline Ukraine.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Україні розширять перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати виплати

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:45, 18 Березня 2024
Виплати ВПО / фото ілюстративне

Уряд планує внести зміни до постанови, якою затверджено порядок надання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це дозволить розширити перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати виплати від держави.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України в Telegram.

Виплати переселенцям 2024

Згідно з напрацюваннями керівників міністерства, до переліку категорій ВПО, які мають право на виплати, планують додати ще шість, а саме:

  • дітей, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатних вихователів; дітей, тимчасово влаштованих у сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • тяжкохворих осіб, яким не встановлено інвалідність;
  • осіб передпенсійного віку;
  • осіб з інвалідністю III групи;
  • людей, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду до 6-річного віку;
  • осіб, у складі сім’ї яких є діти до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Зазначається, що виплати ВПО надаватимуть тим сім’ям, чий сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 9 444 гривень

Зміни виплат ВПО з 1 березня

З 1 березня уряд перестав нараховувати допомогу переселенцям деяких категорій. Однак, їм дозволили звернутися до органів соціального захисту, щоб продовжити отримувати виплати. Цим правом можуть скористуватися:

  • пенсіонери із місячною пенсією менше ніж 9 444 гривні;
  • особи з інвалідністю 1 і 2 групи;
  • діти з інвалідністю;
  • діти-сироти й ті, хто позбавлений батьківського піклування;
  • сироти віком до 23 років;
  • прийомні батьки;
  • сім’ї з дітьми до 14 років, які не мають змоги віддати дитину до дитячого садка або офлайн-школи та змушені не працювати;
  • ВПО з дітьми до 14 років, які живуть у зоні бойових дій;
  • багатодітні сім’ї;
  • особи, які втратили працездатність і не мають пенсії.

Зараз для продовження виплат можуть вимагати влаштуватися на роботу або стати на облік у центр зайнятості для працездатних членів сім’ї.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Стосунки на відстані

Рятувати не можна залишити: що робити зі стосунками на відстані

Хтось пожартував, що стосунки на відстані — це наче кожному взятися за кінець гумової стрічки, роз’їхатися і чекати: хто ж перший відпустить, щоб іншому прилетіло […]

11:30, 19.03.2024 Гембік Ольга

В Україні розширять перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати виплати

Уряд планує внести зміни до постанови, якою затверджено порядок надання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це дозволить розширити перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати […]

16:45, 18.03.2024 Скопіч Дмитро

Без помилок, але з планами на майбутнє: як правильно написати мотиваційний лист

Написання мотиваційного листа при подачі своєї кандидатури на роботу або на навчання є дуже важливим процесом. Він демонструє представникам компаній або навчальних закладів вашу мотивацію, […]

Продукти для цивільних

Гуманітарна допомога мешканцям Торецької громади: як отримати

У Торецькій громаді продовжується видача допомоги у вигляді продуктів харчування. Завтра, 18 березня, гуманітарну допомогу зможуть отримати мешканці Торецька, а також селищ Нью-Йорк, Щербинівка та […]

15:00, 17.03.2024 Микола Ситник
Послуги в ЦНАП

ЦНАП для бахмутян у Дніпрі: як записатися

У середу, 20 березня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

13:40, 17.03.2024 Микола Ситник