Як донеччанам отримати компенсацію за працевлаштованих ВПО

Семаковська Тетяна 14:30, 24 Травня 2023

kompensaciya za pracevlashtyvannya VPO 543f7

Після початку повномасштабної війни Уряд запровадив програму надання компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Вона регулюється Постановою КМУ № 331 від 20 березня 2022 року.

Про це інформує Донецький обласний центр зайнятості.

Проєкт націлений на стимулювання підприємців брати на роботу ВПО і пришвидшення адаптації та зайнятості людей, які переїхали з небезпечних регіонів. Програма продовжує діяти і в поточному році.

Розмір компенсації

Сума компенсації роботодавцю дорівнює розміру мінімальної заробітної плати — 6700 гривень. Ці кошти держава виплачує за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу впродовж двох місяців.

Як скористатися послугою?

Для отримання компенсації через центр зайнятості необхідно подати:

  • заяву про компенсацію витрат, форма якої затверджена Державним центром зайнятості;
  • копію наказу про працевлаштування особи;
  • документ що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених Порядком;
  • відомості про працівників, які є застрахованими особами;
  • копію довідки про взяття на облік ВПО.

Контактні телефони та електронні адреси центрів зайнятості Донецької області можна переглянути за посиланням.

Як скористатися послугою онлайн?

Для подання заяви в електронній формі через «Портал Дія» необхідно:

  • створити особистий електронний кабінет користувача на порталі, пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  • заповнити, підписати та подати заяву, яка формується засобами «Портал Дія».

Читайте також: Як у Вільногірській громаді дбають про ВПО та їхній комфорт в евакуації?: дослідження ГО «Бахмутська фортеця»

За даними Донецького обласного центру зайнятості, з початку 2023 року компенсацію отримали 76 роботодавців регіону за працевлаштування 174 переселенців.

Потрібна консультація щодо отримання компенсації?

Якщо у Вас виникли питання або потрібна детальна консультація щодо отримання компенсації, телефонуйте до call-центру Донецької обласної служби зайнятості за номером: 0 800 33 61 67.

Раніше ми писали, про те, де та як працюють Центри підтримки та осередки для бахмутян в Україні.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Українцям, які стали жертвами сексуального насилля окупантів, виплатять компенсацію

Семаковська Тетяна 13:45, 17 Квітня 2024
Виплати жертвам СНПК / фото Дмитро Лубинець

Міжнародний фонд Global Survivors Fund почав збір даних від жертв сексуального насильства, пов’язаного з повномасштабною війною росії проти України. Це потрібно для того, щоб постраждалі українки та українці могли отримати компенсацію у розмірі 3000 євро (126 тисяч гривень).

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець в Telegram.

Компенсація жертвам сексуального насилля

За словами омбудсмана, виплата компенсацій буде здійснюватися у межах спеціального пілотного проєкту Global Survivors Fund щодо репарацій жертвам СНПК (сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом) в Україні. Перед виплатою Фонд планує зібрати дані від постраждалих, верифікувати їх свідчення та встановити, чи відповідають ці випадки критеріям СНПК. При цьому представники організації гарантують конфіденційність будь-якої отриманої інформації.

Лубінець додав, що виплати у розмірі 3000 євро (126 тисяч гривень) отримають 500 постраждалих українців.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини також заявив, що будь-який прояв СНПК зі сторони російських окупантів — це психологічна зброя проти мирного населення, яка використовується для приниження та тортур українського народу. Через це СНПК може кваліфікуватися не лише як воєнні злочини або грубе порушення прав людини, але і як частина умисного геноциду цілого народу.

Куди звертатися

Для того, щоб стати учасником компенсаційної програми, потрібно звернутися в Офіс Омбудсмана для фіксації факту злочину та передачі необхідних даних у Global Survivors Fund. Це можна зробити за посиланням.

Кількість воєнних злочинів РФ

Станом на кінець 2024 року, українські правоохоронці зареєстрували понад 111 990 випадків воєнних злочинів зі сторони росіян. На жаль, як зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін, ця цифра не є повною, адже вона постійно зростає. До того ж існує велика кількість незареєстрованих злочинів. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Микола Ситник 12:00, 17 Квітня 2024

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він стане в пригоді всім, хто хоче дізнатися приблизну суму майбутньої компенсації.

Про це на сторінці в Facebook повідомляє команда “Поверни своє”.

Як розраховувати компенсацію за житло

Калькулятор доступний в онлайн форматі на відповідному сайті за посиланням. Провести онлайн-розрахунок дуже просто, для цього потрібно просто слідувати інструкції з заповнення пропусків.

Перший крок: оберіть тип зруйнованої нерухомості — квартира або приватний будинок.

Другий крок: вкажіть основні параметри зруйнованої або пошкодженої нерухомості:

Для квартири:

  • регіон розташування;
  • конкретний район/місто/район у місті;
  • площу;
  • період будівництва;
  • кількість кімнат.

Для будинку:

  • область або місто розташування;
  • площу.

Третій крок: ознайомтесь з розрахунком суми компенсації.

На сайті також є можливість завантажити калькуляцію в окремому файлі з більш детальною інформацією, де будуть вказані всі складові формул обчислення розміру відшкодування. Зазначимо, що такі ж формули будуть використовувати я під час роботи компенсаційні комісії.

Алгоритм обчислень враховує нормативну умову про те, що розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України. Якщо сума компенсації, отримана на основі введених користувачем параметрів, буде меншою за опосередкований показник, калькулятор автоматично визначить коректний розмір відшкодування, тобто мінімальну суму компенсації, на яку може розраховувати постраждалий.

При розробці цього онлайн-калькулятора були використані коефіцієнти та показники, визначені в Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, а також у наказі Мінвідновлення №408 від 17 травня 2023 року.

Відгуки щодо зручності користування онлайн-калькулятором і можливі зауваження до його функціонала можна залишати у коментарях під дописом на сторінці “Поверни своє“.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українцям, які стали жертвами сексуального насилля окупантів, виплатять компенсацію

Міжнародний фонд Global Survivors Fund почав збір даних від жертв сексуального насильства, пов’язаного з повномасштабною війною росії проти України. Це потрібно для того, щоб постраждалі […]

Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник
Оформлення документів 73b87

Адвокатеса пояснила, як бахмутянам оформити факт пошкодженого або зруйнованого житла

Війна, яку почала росія, стала причиною того, велика кількість приватних будинків та квартир зазнали руйнувань. За попередніми даними, їх кількість сягає понад 250 тисяч. На […]

16:45, 16.04.2024 Микола Ситник
Трактор у полі

Як аграріям отримати компенсацію за сільгосптехніку українського виробництва

Кабінет Міністрів України відновив державну програму часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання українського виробництва. Цьогоріч на програму виділили 1 мільярд гривень. Аграрії зможуть придбати […]

13:10, 11.04.2024 Микола Ситник
Аркадій Петросян

У Раду подали законопроєкт, який допоможе бахмутянам отримати компенсацію за житло

Бахмутський активіст Аркадій Петросян на чолі з “Асоціацією молодих ВПО” подав у Верховну Раду законопроєкт, який має на меті допомогти отримати компенсацію тим переселенцям, чиє […]