Як росія краде дітей й звинувачує в цьому Україну? Історія від зрадника з Бахмута

Семаковська Тетяна 16:41, 19 Травня 2023

Росія краде дітей

В Бахмуті станом на 18 травня все ще залишалося три дитини, батьки яких досі не виїхали. Нагадаємо, що спецпідрозділ поліції «Білі Янголи» допомагає евакуюватися людям з гарячих точок, зокрема й з Бахмута. Поліцейські закликають людей не ризикувати життям дітей, втім бували такі випадки, коли дорослі люди свідомо переховувалися від евакуації. Тим часом російська пропаганда вже вкотре намагається дискредитувати «Білих Янголів» й показати їх, як викрадачів дітей. Однак насправді саме російська федерація викрадає неповнолітніх й незаконно всиновлює українську малечу.

Редакція «Бахмут IN.UA» пояснює, чому росія розповсюджує фейки про «Білих Янголів» та як намагається приховати власні злочини? Й чи можуть дитину евакуювати саму?

Біженець з Бахмута запевняє — Україна забирає дітей без присутності батьків

Screenshot 698 23189

Чоловік, якого пропагандистський канал називає біженцем з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Ім’я цього чоловіка у відео не називають, втім пропагандисти запевняють, що він з Бахмута. Чоловік розповідає, що українці вивозили дітей з міста без батьків.

«Були моменти, я ж говорю, коли українці у нас в сусідньому дворі забирали дітей. Ось просто приїхали й забирають дитину, перший раз приїхали. Ага, вас скільки-то, скільки-то, ага маленькі діти. Приїжджають на наступний день, й забирають дитину без батьків, просто зайшли забрали дитину, без відомо батьків. Але батькам пощастило, що у них була своя машина. Якби у них, її не було — не дозволи б нам навіть їхати з ними. Забирали дітей та їхали у невідомому напрямку, так було в Артемівську, в Часів Ярі. Так же само, завжди вивозили без батьків, тільки якщо у них була машина…», — пояснює біженець.

Тож, що саме в цій історії не так. Факти, наведені чоловіком, не відповідають дійсності. Дітей з Бахмута справді евакуюють, але з батьками, або з одним із батьків. Механізм про примусову евакуацію дітей набув чинності на початку березня 2023 року, через те, що громадяни не могли прийняти рішення про евакуацію й жили з неповнолітніми у місті, де ведуть бої. Це напряму загрожувало життю й безпеці дитини.

«Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава», – прокоментувала рішення Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр.

Що каже закон про права дітей?

Оскільки дитина не може самостійно приймати рішення, це мають зробити її батьки, втім, якщо й вони не здатні на це — зберегти життя й евакуювати неповнолітню особу на безпечну територію зобов’язалася держава.

Конвенція про права дитини говорить, що дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, застосовуваним до даної особи, вона не досягає повноліття раніше.

Конституція України, стаття 3, вказує, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Сама життя наша країна вважає найціннішим й всіма доступними інструментами намагається його зберегти.

На відео в евакуаційну машину сідає малюк з батьками

В межах механізму проведення примусової евакуації дітей — обов’язкова евакуація здійснюється за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Цей механізм держава застосовує у якості крайнього заходу, коли батьки відмовляються добровільно евакуюватися із зони активних бойових дій, чим наражають на суттєву небезпеку дітей.

Як зараз виглядає Бахмут? Фото міста весною 2023 року

Оборона Бахмута триває вже 9 місяців, за цей час російські окупанти практично знищили місто, воно зруйноване на 90%. В Бахмуті немає води, світла, газу, лікарів, тобто жодних умов для приживання людей, тим паче неповнолітніх дітей. Однак, російські пропагандистські канали не говорять про це, адже не дбають ні за безпеку дітей, на за їхній емоційний стан.

photo 2023 05 18 19 43 35 988bc

Бахмут весною 2023 року. Фото: телеграм-канал

photo 2023 05 19 11 18 33 72be7

Бахмут весною 2023 року. Фото: телеграм-канал

photo 2023 05 19 11 18 34 b772c

Бахмут весною 2023 року. Фото: телеграм-канал

photo 2023 05 17 22 27 03 5deda

Бахмут у травні 2023 року. Фото: супутникові зображення

Чи евакуюють дітей без супроводу дорослих? Пояснення від пресслужби-полції Донеччини

На відео в евакуаційну машину сідає малюк з батьками

Ті діти, які залишилися в Бахмуті через своїх батьків змушені жити в підвалах та постійно ризикувати життям. «Білі Янголи» попри небезпеку їздять та шукають неповнолітніх, щоб врятувати їх й разом з батьками, одним із батьків чи законним опікуном — вивезти дитину в безпечне місце.

Бувають випадки виключення, зокрема якщо мова йде про те, коли в особи немає батьків, а є опікун, який сам не евакуюються й наражає неповнолітнього на небезпеку. В такому випадку до роботи підключається соціальна служба, яка допомагає особі виїхати у безпечне місце та надає комфортні умови для проживання, пояснюють у пресслужбі поліції Донеччини.

«Кожна ситуація індивідуальна. Є родичі, які можуть оформити опікунство на дитину, в такому випадку її евакуюють до рідних. Якщо родичів немає, то вже соціальна служба дитину буде поміщати в Центр Реабілітації. Можливо й опікун виїде після цього. Це все вирішується в залежності від конкретної ситуації. Якщо є батьки, то ми не забираємо дитину, тільки з батьками», — розповідають у пресслужбі поліції Донеччини

Редакції також повідомили, що працювали й з випадками, коли дитина у свідомому віці виявила бажання евакуюватися, в той час, як батьки самі не хочуть виїздити. Через свій вік дитина не може зробити це самостійно. В такому випадку діють за наступною схемою:

«Батьки дозволяють дитині евакуюватися, підтверджують, що вони не проти евакуації дитини. Наприклад, є бабуся на безпечній території,тоді ми забирали дитину й везли її до бабусі. Ми не стикалися з такими випадками, коли ми приїжджаємо й дитина хоче евакуюватися, а батьки їй забороняють. Такого у нас не було», — пояснюють у коментарі редакції.

росія краде українських дітей

158640 1 large 23064

Діти. Фото: з відкритих джерел

Поки росія невтомно намагається дискредитувати ЗСУ, поліцію й волонтерів — сама вона викрадає дітей з окупованих територій України та незаконно всиновлює їх. Цьому є доведені факти. Відтак, дитячий омбудсмен рф марія львова-бєлова усиновила хлопчика, якого окупанти незаконно вивезли з Маріуполя.

Голова управління ООН у справах біженців (УВКБ) Філіппо Ґранді у січня 2023 року повідомив, що росія порушує «основоположні принципи захисту дітей» у воєнний час, видає українським дітям російські паспорти та віддає їх на усиновлення. Це відбувається проти волі неповнолітніх.

Радник – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук 24 лютого 2023 року повідомила, що ідентифіковано 16 221 дитину, яку окупанти незаконно примусово вивезли з території України. Однак реальна кількість силоміць вивезених українських дітей сягає сотень тисяч. Станом на лютий 2023 року вдалося повернути близько 300 українських дітей.

На відео в евакуаційну машину сідає дівчинка з рідними

Окупанти відбирають дітей після вбивства їхніх батьків, вилучають безпосередньо з родини, розділюють дітей і батьків під час таборів фільтрації. Також вони намірено створюють непридатні для життя умови й передають дітей на «оздоровлення та відпочинок». Після такого відпочинку дітей не повертають, вони залишаються в російській федерації.

У середині березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт путіна та уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової щодо незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих територій України до рф. Тисячі українських дітей все ще залишаються в росії, тим часом, щоб не дати цьому числу збільшуватися поліцій, військові й волонтери намагаються вмовити батьків евакуювати своїх дітей, поки не стало пізно.

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Каштани, магнолії та бузок: де гуляти в Києві

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:00, 19 Квітня 2024
Цвітіння у Києві / фото ілюстративне

Весна у Києві — період незвичайної краси, коли природа України розфарбовує столицю у сотні яскравих кольорів. Насамперед весною в Києві цвітуть магнолії, бузок, каштани та інші рослини.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про те, що та коли квітне у Києві та де це все можна побачити.

Весна у Києві

Весна вже повноцінно завітала у Київ. Природа, яка знову ожила після зими, вже показує власну незвичність та красу. Не останню роль у цьому відіграють вже традиційні для столиці рослини, які стали справжньою візитівкою міста. Погода весною в Києві зазивай тримається теплою, а стовпчики термометра в середньому становить 20-25 градусів по Цельсію.

Каштан

Цвітіння каштану / фото ілюстративне

Каштан — символ Києва, період цвітіння якого починається 25 квітня та триває по 20 травня. Саме у цей час кияни та гості міста зможуть побачити невеличкі та пахучі квіти на деревах.

Зараз каштани у столиці можна знайти у більшості парків, ботанічних садах та на центральних вулицях. Однак, редакція Бахмут IN.UA рекомендує відвідати алею каштанів у Ботсаду Фоміна, яка розташована за вулиці Симона Петлюри, 1, який знаходиться поруч зі станцією метро Університет. Також непогану локацію можна знайти на бульварі Павла Вірського на Нивках.

Магнолія

Магнолія / фото ілюстративне

Іншою візитівкою столиці України часто називають магнолії, які квітнуть з 1 квітня й до 1 травня. Цих рослин в Києві небагато, але вони здатні привертати увагу незвичайною красою та витонченістю. 

Знайти магнолії у Києві можна у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України та в Ботанічному саду імені Фоміна. Зазначимо, що саме на другій локації можливі черги, адже багато киян полюбляють ловити вдалі кадри з магноліями саме там. 

Сакура

Японська сакура / фото ілюстративне

Традиційна японська вишня, цвітіння якої створює безліч ніжно-рожевих елементів. Ці дерева розцвітають наприкінці квітня. Цей процес триває недовго та зазвичай вже завершується в перших числах травня.

Ідеальною локацією для того, щоб насолодитися видом справжнього символу Японії, може стати парк Кіото, розташований на вулиці в честь того ж міста який знаходиться поруч зі станцією метро “Лісова”. Саме тут ще у 2011 році висадили одну з найдовших у місті алей сакур.

Бузок

Яскравий бузок / фото ілюстративне

Білий, фіолетовий, рожевий — це лише частина можливих кольорів, які з’являються під час цвітіння бузку, яке відбувається з 25 квітня по 25 травня.

Рослину можна побачити всюди — у спальних районах, парках та навіть у центрі міста. Однак, найбільш красивою локацією з бузком вважається сад площею понад 2,5 гектари на території Ботанічного саду імені Гришка. Він розташований на вулиці Садово-Ботанічна, 1.

Тюльпани

Прекрасні тюльпани можна побачити на Співочому полі / фото ілюстративне

Ближче до початку травня в столиці почнуть розпускатися тюльпани. Побачити їх у Києві можна в різних локаціях. Однак, наша редакція рекомендує відвідати Співоче поле — паркову зону поряд з Києво-Печерською Лаврою, де щороку квітнуть тисячі різноманітних та яскравих квітів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

Семаковська Тетяна 13:00, 19 Квітня 2024
Кошти з бюджету / фото ілюстративне

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім сфери освіти, медицини чи спорту також кошти планують виділяти на комунальні підприємства, що нині перебувають в евакуації. 

На що саме потребують фінансування комунальники зруйнованого Бахмута? 

Загалом комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ потребуватиме більш ніж 25 мільйонів гривень з міського бюджету, йдеться у Програмі розвитку громади. 

В рамках Програми комунальники “Бахмут — вода”  планують придбати техніку для резервного водопостачання та живлення. Також влада розглядає можливість  забезпечення безперебійного функціонування підприємства та заробітної плати працівникам у сумі 7 мільйонів гривень. 

Оплата послуг програмного забезпечення підприємства оцінюється ще у 100 тисяч гривень, та оплата судового збору у 50 тисяч гривень. 

Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва Бахмутської міської ради хочуть придбати техніку й обладнання за 260 тисяч гривень,  також виконувати заходи із ліквідації наслідків стихійного лиха вартістю у 5 мільйонів гривень. 

КП “Бахмутський комбінат комунальних підприємств” планують надати фінансову підтримку для безперебійної роботи та фінансування заробітної плати працівникам.  Витрати планують й на поховання 15 безпритульних осіб — 100 тисяч гривень (цей пункт значиться, як такий, що його реалізація можлива після деокупації міста).

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС” — 4,5 мільйона гривень,  КП “Бахмутська житлова управляюча компанія” — 2,5 мільйона гривень.  Це ж підприємство має сплатити борг за спожиту енергію за 2022 у 140 тисяч гривень. 

КП “Бахмутське бюро технічної інвентаризації” планують надати фінансову підтримку на здійснення діяльності згідно з переліком витрат узгоджених з Управлінням муніципального розвитку Бахмутської міської ради вартістю більш як 2,3 мільйона гривень. 

Комунальна інфраструктура / скриншот
Комунальна інфраструктура / скриншот

Фінансування комунальних підприємств за минулий рік

У Програмі розвитку відзвітували й про торішні потреби підприємств. Зазначається, що підприємства працювали в штатному режимі та здебільшого виконували роботи зі складання звітності щодо критичного стану інфраструктури.

Так для безперебійної роботи під час воєнної агресії КП “Бахмутського комбінату комунальних підприємств” торік виділили понад 1 мільйон гривень фінансової підтримки.

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС”, як значиться в Програмі, наразі не надає послуги та не виконує роботи. Для його безперебійної роботи торік надали 1 мільйон гривень.

Фінансову підтримку на суму в понад 3,5 мільйона гривень надали у 2023 році КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

КП Бахмут-Вода торік також виконувало роботи зі складання звітності щодо інформації про пошкоджене майно підприємства. Для його безперебійної роботи минулого року з бюджету заплатили майже 5 мільйонів гривень, а також 79,2 тисячі гривень на оренду приміщення та комунальні послуги.

Витрати КП
Комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ / скриншот програми

Разом для комунальних підприємств торік витратили понад 8,7 мільйона гривень. Цьогоріч згідно з Програмою соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади, плануються витрати у більш як 25 мільйонів для роботи комунальних підприємств.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Каштани, магнолії та бузок: де гуляти в Києві

Весна у Києві — період незвичайної краси, коли природа України розфарбовує столицю у сотні яскравих кольорів. Насамперед весною в Києві цвітуть магнолії, бузок, каштани та […]

15:00, 19.04.2024 Скопіч Дмитро
Кошти витрачені

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім […]

Виплати ЮНІСЕФ

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, […]

Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти […]

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро