Ріжуть сало на Корані та розпалюють ним багаття: як росіяни дискредитують ЗСУ в соцмережах

Семаковська Тетяна 12:57, 17 Березня 2023

Screenshot 565 348a2В соціальних мережах, таких як Тік-Ток та Інстаграм, останніми днями широко розповсюдилися відео, у яких невідомі чоловіки в формі ЗСУ публічно палять Коран, а на інших роликах ріжуть на священній книзі сало. Перша реакція, яка виникла у глядачів такого ролика зрозуміла — це злість та агресія. Втім, насправді такі ролики — робота російської пропаганди, яка немає нічого спільного з цінностями ЗСУ.

Чому ці ролики фейк — розбиралася редакція “Бахмут. IN. UA”

Ролик із спаленням Корану

 

333554756 877889710293237 2818665809023348495 n 30297

Відео на якому невідомі особи у формі ЗСУ спалюють Коран. Фото: скріншот з каналу зроблено 16 березня

cbe1a822 ed2d 4f69 9497 90649026799f 7691f

Відео видалено. Фото: скріншот з каналу зроблено 16 березня

Канал у ТікТоці з псевдонімом “patric55” є чудовим прикладом російської невдалої пропаганди. Насправді таких фейкових профілів може бути сотні, СБУ часто блокує цілі ботоферми. Канал “patric55” створений недавно, на ньому розміщують ролики із начебто буднями ЗСУ на фронті. На відео, на якому невідомі різали сало на священній книзі Коран, також має підпис цього каналу, але на каналі його немає. Така сама доля спіткала й наступне відео, де особи у формі ЗСУ публічно палили Коран. Можливо, росіяни зрозуміли, що відео вкрай погано зроблено й зараз вже готують нову порцію фейків. Попри те, редакція зберегла скріншоти з ролику до його видалення.

Невідома особа, яка сидить в формі ЗСУ. Фото: скріншот

Помилка 1 — форма

У вже видаленому ролику демонстрували, як двоє військових сидять у формі ЗСУ. Зверніть увагу на обведені червоним точки. Перша – це шеврон ЗСУ, який ледь приліплений до рукава, а не щільно пришитий. Цілком, ймовірно, що шеврон просто здерли з форми, щоб прикріпити до руки горе-актора. Далі позначка номер 2 – зелена пов’язка на нозі.

Очевидно, що так росіяни хотіли скопіювати зовнішній вигляд солдата ЗСУ. Втім, є нюанс — таку пов’язку в ЗСУ кріплять не на ногу, а на руку, росіяни ж очевидно цього не знали, можливо в наступному ролику вони виправляються, тож будьте уважними до подібних провокацій. Основним призначенням зеленої пов’язки на руці ЗСУ є ідентифікація своїх у ході бою, бойової обстановки чи в зоні бойових дій.

Помилка 2 — мова

Наступним важливим ідентифікатором й доказом, що відео зі спаленням Корану, начебто, військовими ЗСУ – це фейк, стає мова. На відео невідомі ламаною українською намагаються розмовляти один з одним, проте чоловіків видають слова, які використовують у російській мові, а не українській.

Наприклад, фраза «Ви не можете розпалити костор?». В українській мові немає слово “костор”, натомість в російській є “костьор”. У нас же виживають слова: “багаття”, “вогонь”, або “вогнище”. Ще одним ідентифікатором стає образливе словосполучення “чурбанська книга”, яку росіяни використовують до Корану.

Медіа Gwara звертає увагу, що ймовірніше за все, слово «чурбан» тут з’явилося завдяки машинному перекладу. 

“Росіянам притаманно називати людей Кавказу «чурки», тож, скориставшись перекладачем, режисери відео могли отримати слово «чурбан». Ми припускаємо, що саме тому Коран став «чурбанською книгою»”, — пишуть експерти.

Помилка 3 — руки

Зліва рука так званого солдата ЗСУ, а справа реальний вигляд бійця ЗСУ, який проводить дні в окопі. Фото: Gwara

Руки чоловіка, який прикидається військовим напрочуд чисті та охайні, немов їх спеціально притрусили сажею. Руки бійця справа — це приклад того, як виглядає реальна рука воїна ЗСУ. До слова, на цьому відео жодного разу не показали обличчя так званих солдатів, вони сидять схилені, прикриваючи лиця капюшонами.

Відео, де ріжуть сало на Корані

Пост з пропагандистського каналу, де розповідають про те, що ЗСУ, начебто, ріжуть сало на Корані. Фото: скріншот

Відео, на якому невідомі ріжуть сало на Корані має таку ж мету, як й попереднє — дискредитувати ЗСУ публічно, розпалити конфлікт на тему релігії. Медіа Gwara пояснює, чому, це відео також фейк. 

Фахівці знайшли саме те видання, яке фігурує на відео — його надрукувало російське видавництво ОГІЗ: «Коран. Прочитання смислів. Фонд досліджень ісламської культури».

На відео можна детально роздивитися, як виглядає книга всередині. 

“На цих кадрах добре видно, що книга має позолочені елементи в оздобленні. Зі слів особи на відео у Twitter, це видання забрали у вбитого. Звертаємо увагу: книга, яку носили з собою, не має потертостей і виглядає повністю як нова. Також видно, що книга не тримає форму: тільки-но людина, що ріже сало, прибирає руку, форзац підіймається догори. Ймовірніше за все, книга не була у вжитку”, — пишуть фактчекери.

Аргументи Саіда Ісмагілова

Саід Ісмагілов. Фото: особистий архів героя

Саід Ісмагілов за національністю татарин, раніше чоловік був імамом, головою мусульманської громади в Донецьку, а зараз допомагає вивозити з Бахмута поранених і цивільних. 

“Напередодні Священного Рамадана російська пропаганда запустила чергове ІПСО про те, що ніби бійці Збройних сил України нарізають свине сало на Корані, і спалюють Коран на багатті.  Розрахунок на обурення мусульманського світу Україною і діями ніби українських захисників. Але все зроблено в стилі російської недолугості, про що і є це відео. 

По-перше, українці на відміну від росіян, всі єдині, підтримують одне одного і поважають духовний вибір кожного захисника, в нас немає «чурбанських книг» і слова такого також немає. Це ви – печерні дикуни, принижуєте і не поважаєте людей іншої національності і іншого віросповідання, а в нас здорове цивілізоване суспільство. По-друге, ви не знаєте ніякої мови окрім матерної, і тому під українців вам аж ніяк не вдається закосити”, — пише Саід Ісмагілов.

Чоловік наголошує, що у відео Коран, який використовують — це нове видання, якого ще немає в Україні, натомість ці видання поширені в росії. Також імам підкреслює мовну помилку окупантів, імітація української мови у пропагандистів на низькому рівні.

“Нам зрозуміло до чого зроблено це російське ІПСО. До Рамадану залишився тиждень, ви хочете перед священним Рамаданом кинути тінь на Україну, на ЗСУ, на мусульман України. Але ви прорахувалися”, — каже Саід Ісмагілов.

Фото: соцмережі

Читайте також: Фейки від росіян: як окупанти виставляють ЗСУ мародерами

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Семаковська Тетяна 18:00, 15 Квітня 2024
Алергія / ілюстрація Бахмут IN.UA

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це може супроводжувати людину і влітку, і восени. Алергії можуть викликати свербіж шкіри, нежить, набряки та багато інших симптомів. З рештою, вони дуже впливають на якість життя людини. У цій статті наша редакція зібрала коментарі лікарки-алерголога щодо того, чому виникає алергія, що таке алергологічні проби, як їх робити та як відбувається процес лікування. 

У великій мірі вплив алергічних реакцій на людину залежить від типу і важкості алергії, а також від того, як швидко та ефективно пацієнт отримує лікування та поради від лікаря-алерголога. Це підкреслює важливість правильної діагностики й керування алергіями для полегшення стану пацієнта і покращення його якості життя. Валентина Зведенюк, лікарка-алерголог, розповіла нашій редакції про те, як проходить діагностика, які тести на виявлення алергенів призначають лікарі та як відбувається лікування алергій. 

Як розпізнати алергію

Валентина Зведенюк, лікарка-алерголог

Джерело: надане героїнею

Валентина пояснює, що алергія на цвітіння або поліноз виникає внаслідок того, що імунна система починає виділяти захисні антитіла проти білків, які містяться у пилку рослин. Наша імунна система починає їх сприймати як ворожими й тому провокує алергічну відповідь. Основною причиною літньо-осіннього полінозу є пилкування бур’янів, а саме полину та амброзії.

Симптоми, які виникають у пацієнтів з алергією до пилку бур’янів — це закладеність носа, чхання, виділення з носа, свербіж носа та очей, сльозотеча, почервоніння кон’юнктиви ока, свербіж або набряк повік, може бути свербіж горла, пирхота в горлі, кашель,  утруднене дихання, задишка або епізоди обструктивного синдрому.  На це можуть хворіти як діти, так і дорослі. Тобто ніхто не застрахований від появи цієї алергії.

Валентина Зведенюк // лікарка-алерголог

Лікарка наголошує, що пацієнти, які мають симптоми, що турбують їх десь із липня по вересень-жовтень, мають обов’язково звернутися до лікаря-алерголога, аби виконати ряд обстежень.

Діагностика та види алергій

Якщо людина відчуває симптоми, які схожі за своїми проявами на симптоми алергії, то першочерговим рішенням має бути планування візиту до лікаря. Вже спеціаліст проводить обстеження на алергію та призначає, за потреби, тест на алергопроби. Тільки після цього, залежно від того чи позитивні результати аналізів, чи негативний, лікар планує подальші дії пацієнта та мапу лікування. 

Валентина розповідає, що для виконання обстежень пацієнт може звернутися в будь-який час: як в період розпалу симптомів, так і в період, коли він відчуває себе абсолютно здоровим. Лікар може запропонувати два методи обстеження.

  • Нашкірна проба на алергени, яка полягає в «розкопуванні» потенційних алергенів. При цьому лікар крапає на попередньо пошкоджену шкіру потенційними алергенами та оцінює реакцію організму людини на них. Результати шкірної діагностичної проби можна визначати через 15 хвилин.
  • Лікар може запропонувати виконати аналіз по крові, який полягає у визначенні специфічних імуноглобулінів і до конкретних алергенів.

Лікарка також застерігає, що методи обстеження алергії мають свої покази та протипокази. 

Шкірну алергічну пробу ми не виконуємо пацієнту, якщо він приймає протиалергічні препарати, але ми можемо пропонувати пацієнту в такий момент визначати наявність алергії або її відсутність з допомогою аналізу крові. В окремих випадках алерголог може пропонувати пацієнту молекулярну алергодіагностику. Це лабораторний тест, який передбачає взяття зразка крові та визначення в ньому специфічних антитіл або імуноглобулінів і до конкретних молекул алергенів. Тест є сучасним, високочутливим та високодостовірним. Але він призначається лише по рекомендації алерголога, враховуючи його вартість та враховуючи те, чи потрібно здавати його пацієнту згідно із показами.

Валентина Зведенюк // лікарка-алерголог

Шкірна алергічна проба є одним зі швидких способів визначити, на що людина має алергію

Джерело: відкриті джерела

Залежно від стану пацієнта та вираженості симптомів, а також від історії хвороби та історії приймання ліків, методи діагностики алергенів можуть відрізнятися. 

Для проведення діагностики алергії з іншими станами або з іншими захворюваннями, може бути виконаний мазочок із носа, аналіз, який має назву “назоцитограма”. Може бути рекомендовано виконання спірографії для того, щоб дослідити функцію дихання пацієнта, особливо, якщо він має задишку. Також ми можемо рекомендувати консультації суміжних спеціалістів, для прикладу, ЛОРа, дерматолога, окуліста, офтальмолога чи пульмонолога.

Валентина Зведенюк // лікарка-алерголог

Лікування алергії

Валентина пояснює, що говорячи про симптоми пилкової алергії, ми повинні пам’ятати про такий синдром, який має назву “пилок-їжа” або “пилок-плоди”.

Полягає цей синдром в тому, що пацієнт, який має алергію до пилку полину чи амброзії, може відчувати місцеві алергічні реакції, так званий оральний алергічний синдром, при вживанні деяких фруктів та овочів, особливо дині, огірків, кавунів, кабачків, гарбузів, соняшникового насіння, халви, козинаків. Це пов’язано з тим, що пилки алергенні. Також це пов’язано з тим, що білки, які містяться в пилку рослин, подібні за своїм складом до білків, які містяться в даних харчових продуктах.

Валентина Зведенюк // лікарка-алерголог

Цей синдром може проявлятися через наступні симптоми:

  • свербіж в роті; 
  • пощипування губ; 
  • печіння язика; 
  • кашель;
  • утруднене дихання; 
  • закладеність носа. 

Але ці симптоми, як правило, виникають не у всіх пацієнтів. Але обов’язково треба пам’ятати про цей синдром та уточнювати у лікаря, яких продуктів краще уникати.

Після здачі аналізів на алергени, аналізу подразників та визначення конкретної проблеми, починається етап лікування.

Говорячи про лікування алергії або лікування полінозу, ми пропонуємо пацієнту два шляхи розв’язання проблеми або два типи лікування. Перший — це симптоматичне, яке полягає в прийомі протиалергічних таблеток, спреїв, крапель для носа, промивання носа. Це дозволяє максимально, наскільки це можливо, зменшувати симптоми та контролювати їх. Але щойно ми скасуємо лікування, ці симптоми повернуться, адже алергія буде турбувати до тих пір, поки відбувається сезон пилкування. Тому, як правило, симптоматичне лікування лікарі призначають на тривалий термін, тобто на весь сезон полінації.

Валентина Зведенюк // лікарка-алерголог

Інший варіант лікування або метод — це АСІТ терапія або алергенспецифічна імунотерапія. Метод, який передбачає введення алергену в організм у вигляді ін’єкції або завдяки прийому таблеток, драже, спрею, під язик препарату на основі або з компонентами алергену, до якого чутливий пацієнт, розповідає Валентина.

Від алергій не застраховані ні дорослі, ні діти, тому важливо вчасно звертатися до лікарів та отримувати лікування

Джерело: відкриті джерела

Таке лікування займає від 2 до 5 років, але лікарка каже, що цей метод лікування дозволяє вилікувати алергію. Тобто, імунна система починає стимулювати утворенням блокуючих антитіл і, в процесі або в період контакту з алергеном, симптоми алергії пацієнта вже не турбують. Це є єдиним методом лікування алергії, він є доказовим та високоефективним.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:00, 15 Квітня 2024

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають право студенти-ВПО на продовження виплат на проживання від держави.

Відповідь на це питання надали експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Виплати ВПО для студентів

За словами юристів, питання вже давно було урегульоване прийняттям постанови Кабміну №331 від 22 березня 2024 року. Вона дозволяє студентові продовжити виплати ВПО від держави як особисто, так і у складі сім’ї.

Допомога в першому випадку надаватиметься згідно з пунктом про дітей/осіб до 23 років, які навчаються за денною або дуальною формою навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти після досягнення ними 18 років і не мають власних сімей. За продовженням виплат в цьому випадку студент може самостійно звернутися до ЦНАПу.

Допомога у другому випадку надаватиметься в тому випадку, якщо в складі сім’ї є:

  • непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не знайшла її;
  • працездатні особи, які працюють, провадять підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність, зокрема, які протягом попередніх шести місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання;
  • особи, які втратили працездатність (наприклад, досягли пенсійного віку або мають інвалідність).

Для продовження виплат в такому випадку до ЦНАПу повинен звернутися уповноважений член сім’ї.

Зазначається, що студенти в при подачі заявки повинні враховувати декілька факторів, від яких може залежати продовження виплат ВПО, а саме:

  • період переміщення (повторного переміщення) з територій бойових дій або тимчасової окупації згідно зі спеціальним переліком повинен бути з 1 січня 2022 року;
  • сукупний дохід сімʼї не повинен перевищувати 9444 гривень на одну особу;
  • загальна відповідність “майновим” критеріям (про купівлю транспортних засобів, житла, валюти, депозити тощо).

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це […]

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають […]

17:00, 15.04.2024 Скопіч Дмитро

Як ВПО в Києві отримати грошову та юридичну допомогу

Українці, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та проживають в Києві та Київській області, можуть отримати грошову, психологічну, юридичну та інші види допомоги. Про це […]

15:20, 15.04.2024 Скопіч Дмитро

Омбудсмен закликав родичів полонених оновити їх особисті дані

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець закликав родини полонених та зниклих безвісти військових, а також цивільних осіб, незаконно утримуваних рф, подати заявку в Особистому […]

Бізнес на прифронтових територіях

Уряд спростить умови для підприємців з прифронтових територій

Уряд спрощує оподаткування бізнесу на прифронтових територіях. Місцевим бюджетам буде надано дотації для відшкодування пошкодженого майна підприємств. А бізнесу надано пільги зі зняттям деяких податків. […]