Як лікують рак в Німеччині: досвід бахмутянки

Семаковська Тетяна 12:00, 28 Липня 2024
Робота лікаря / фото ілюстративне

Пані Альбіна — бахмутянка. Через повномасштабне вторгнення жінка разом з мамою та донькою були змушені евакуюватися з Бахмута, а далі й з України. Наразі родина живе в Німеччині, де Альбіна допомагає біженцям з України адаптуватися до нового життя. Мама героїні в минулому була онкохвора, її лікували в Краматорську, втім вже в Німеччині жінці стало погано, як з’ясувалося відбувся рецидив.

Про те як виглядає та працює медична система в Німеччині, які методи застосовують для лікування хворих та який досвід потрібно перейняти Україні — читайте в матеріалі редакції Бахмут IN.UA.

Лікування українців в Німеччині

Альбіна разом з мамою вже не вперше проходить шлях лікування.  Чотири роки тому, мама бахмутянки дізналася про рак. Жінка лікувалась в Краматорську, їй допомогли й хвороба перебувала в стані ремісії.

В Німеччині ми були проїздом, не планували тут лікуватись, збирались повертатись в Україну. У нас було 90 днів шенгену, й матусі на десятий день перебування в Німеччині стало погано. Її забрала швидка допомога й через два дні мені повідомили, що є метастази в печінці. Я медичний працівник і я розуміла, що метастази в печінці це все, лімфа розганяється організмом і людина помирає,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

Після госпіталізації мама Альбіни опинилася в незнайому середовищі. Жінка не розуміла де вона, й що з нею коїться. На щастя у медзакладі були працівники, які володіли мовою й змогли заспокоїти пацієнта. Перевагою медичної клініки є те, що персонал велику увагу приділяє не лише пацієнту, але і його родичам. Людям за потреби надають навіть психологічну підтримку.

В Україні коли людині діагностують таке захворювання родина повністю прив’язана до хворого. Догляд, фінанси, ліки — це все бере на себе родина. Тут мене ніхто в лікарні не зрозумів, коли я прийшла з передачкою, з постіллю, з грошима та була готова все купувати,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

Незвичний сервіс та курці-онкохворі

В Німеччині, розповідає пані Альбіна, її вразила технологічність медзакладу:

Тут все на кнопочках, на пультах, є безплатна кава і їжа. Є люди, які сидять в лікарні з хворим, тобто тобі не потрібно кардинально міняти своє життя. В Краматорську нам було легко, бо ми з сестрами чергували з мамою по черзі. А тут мені навіть одній з дитиною було легко,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

зображення viber 2023 02 09 15 52 29 330 39da2Мама пані Альбіни під час лікування / фото з особистого архіву героїні

Хіміотерапія, яку проходила мама Альбіни є дороговартісною, але родина отримала її безплатно, як й всі громадяни країни. Під час хіміотерапії, мама Альбіни навіть могла їсти.

Коли сусіди дізнались, що мама приймає хіміотерапію, сказали що я не маю сама возити маму на візку. Мені розповіли про послугу, яку надає медзаклад. Це спеціальне таксі, яке надають онкохворим, що проходять курс хіміотерапії. Мені тут наразі не страшно, я знаю, що мені допоможуть, що я не одна, що мамі не боляче,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

Наразі, мама Альбіни приймає ліки, які отримують ще десять людей в відділені. Це вже не хіміотерапія, зауважує героїня, це інноваційна генетична терапія на відновлення клітин, переродження з поганих в корисні. 

Тут безплатне все лікування, бо мама на рівні з усіма громадянами Німеччини. Ми оформили параграф 24 (ред. дозвіл на перебування в ФРН “для тимчасового захисту” обмежений двома роками та може бути продовжений), хоча не планували. Лікарі тут мені сказали, що для терапії потрібен цей параграф. 90 днів безвізу ми також будемо лікувати безкоштовно, але лікування потребує більше часу, тому оформили”

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

В Німеччині родина живе у квартирі, а за потреби сім’я може звертатися за допомогою до волонтерів. 

Досвід, який може перейняти Україна

зображення viber 2023 02 09 15 53 03 503 770ac
Бахмутянка під час лікування / фото з особистого архів героїні

За час лікування в Німеччині, пані Альбіна, побачила чимало нового для себе. На думку жінки, Україна після війни може перейняти подібний досвід, за умови, що лікарні будуть фінансуватися на належному рівні.

В Бахмуті я часто сварилась з водіями таксі, бо вони не допомагали мені складати візок дитини. Тут все уточнюють, скільки людей, чи є візок, і водій самостійно все вкладає. Навіть, матусю я сама не маю права садити, він сам її підтримує й допомагає сідати. Бо якщо з мамою щось трапиться, відповідати буде він,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

Окремої уваги заслуговують й ліфти, вони дуже великі й доступні. В лікарні є туалет, душ, виклик медсестри, загалом все необхідне.

Все, що для мене космос, для них буденність. Тільки я привожу маму, вони перекладають з візка маму в ліжко, яке повністю функціональне, підключають до крапельниці, а мені радять піти попити каву або дивитися телевізор. Пам’ятаю, як я везла маму після інсульту в Бахмуті два квартали додому по снігу, прив’язувала її шарфом, щоб вона не падала. Й все це через те, що нас не хотіли брати в таксі з візкомї,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

Пані Альбіна зауважує, що в Німеччині дуже делікатно ставляться до хірургічного втручання, навіть до уколів. Відтак, важливо, щоб кров у пацієнта брали, коли той у спокійному стані. 

зображення viber 2023 02 09 15 52 29 895 b244c
Снеки та напої в лікарні / фото з особистого архів героїні

Крім того, вражають й методи здачі крові, наприклад, у матері Альбіни кров для аналізів брали не з вени, а з мочки вуха. Також пацієнтам за необхідності надають морфій, адже процедури дуже болючі, а морфій допомагає пацієнту легше перенести лікування.

Для пацієнтів, які проходять курс хіміотерапії препарат колять не внутрішньовенно, а вшивають під ключицю спеціальний порт, який нагадує невелику коробочку десь половина сірникової.

Людина з нею ходить скільки потрібно і через цей порт капає лікування. Це менш травматично для пацієнтів і дуже класно для лікарів, моя мама з портом живе з липня,

Альбіна // бахмутянка, яка проживає в Німеччині

Альбіна також розповіла й про те, що її шокувало найбільше. Мова йде те, що курці-онкохворі в лікарні можуть спокійно виходити на перекур.

Загалом же бахмутянка щиро вірить, що медицина в Україні теж зможе вийти на подібний рівень, а онкохворі пацієнти зможуть комфортно лікуватися, адже в нас багато першокласних фахівців. Допоможе відбудовувати країну й персональний досвід кожного біженця, який докладеться до загальної справи, вважає пані Альбіна.

Читайте також:

  • БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися
  • Як отримати ліки з безплатною доставкою через Укрпошту: покроковий гід
  • Бахмутський краєзнавець написав книгу про Бахмут: як отримати

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Боти на роботі. Як фейкові акаунти у соцмережах підіграють росії

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:06, 26 Липня 2024
Колаж Бахмут IN.UA

Засилля ботів, які заполонили соціальні мережі — одна з головних проблем в інтернеті. Не кожен користувач мережі може зрозуміти, що бере участь у перепалці в коментарях не просто із людиною, що має протилежну думку, а із представником ботоферми. “Бахмут IN.UA” у рамках проєкту з підвищення медіаграмотності розповість що таке боти, як їх визначити та боротися із їхнім негативним впливом.

Для чого існують боти

Перше, що треба зрозуміти, боти — це не завжди погано. Вони можуть бути як корисними, так і мати шкідливе застосування. Все залежить від того, як саме їх використовують. У позитивному ключі ботів можуть застосовувати, до прикладу, представники бізнесу:

  • задля підтримки клієнтів (боти можуть автоматично відповідати на питання користувачів сайту, надаючи підтримку клієнтам 24/7);
  • для автопостингу контенту у соцмережах;
  • моніторингу згадок бренду;
  • розсилки повідомлень тощо.

Але є й інша сторона ботів — негативна:

  • розсилка спаму (автоматична розсилка небажаних повідомлень, рекламних пропозицій або шкідливих посилань);
  • шахрайство (боти можуть видавати себе за реальних користувачів для виманювання особистої інформації або грошей);
  • штучне збільшення кількості лайків, коментарів або підписників, щоб створити видимість популярності;
  • маніпуляція рейтингами (боти можуть залишати фальшиві відгуки або оцінки на платформах з відгуками, маніпулюючи рейтингами продуктів або послуг).

Звісно ж, ботів використовують пропагандисти та дезінформатори:

  • для поширення фейків або дезінформації, щоб маніпулювати громадською думкою або викликати панічні настрої тощо;
  • для поширення політичної пропаганди. Таким чином просуваються потрібні замовнику політичні наративи, щоб повпливати на рейтинг представника або партії.

До речі, саме про закулісся київської ботоферми, що діяла під час парламентських виборів 2019 року, у своєму розслідуванні розповів журналіст Василь Бідун.

Важливо розуміти, що боти для бізнесу — це, частіше за все, автоматизований сервіс для виконання широкого спектра задач. Тими ж ботами, що ширять дезу та пропаганду, можуть бути реальні люди, для яких писати негативні коментарі — робота.

Хто такі боти

Боти – це профілі вигаданих осіб, які активно беруть участь у спілкуванні, поширюючи дезінформаційні, фейкові, залякуючі і так далі меседжі. Один користувач може керувати кількома ботами, які можуть навіть вести обговорення між собою. Таким чином вони створюють ажіотаж навколо теми та “запрошують” коментаторів до дискусії.

Проте найчастіше вони сперечаються з реальними людьми, чиї погляди не збігаються з позицією, яку просуває фейковий акаунт. Крім того, боти можуть виконувати роль тролів – провокувати конфлікти або ображати інших, щоб відвернути суспільну увагу з теми на тему. Боти, окрім іншого, зменшують довіру користувачів до інформаційного середовища.

Як визначити бота

Колаж Бахмут IN.UA

Стовідсотково сказати, чи перед вами бот або ж реальна людина із вкрай радикальною позицією, важко. Втім, існує деяка кількість ознак, які підпадають під визначення бота:

  • відсутність аватарки або розмите нечітке фото, абстрактна картинка замість знімка;
  • відсутні знімки з різними ракурсами людини, є тільки одне старе або групове фото, завдяки яким вкрай складно ідентифікувати особистість;
  • неперсоналізовані публікації, думки тощо, замість власних постів — тільки репости;
  • відсутні або мало лайків під дописами;
  • недостовірна або зовсім не заповнена інформація в профілі;
  • публікація коментаря з одним й тим же текстом;
  • дивне співвідношення дати реєстрації й кількість публікацій (наприклад: акаунт створений місяць тому, а вже налічує сотні публікацій);
  • частота публікацій (наприклад, пост чи коментар кожні кілька хвилин)
  • дивне ім’я акаунта. Типу “Адольф Пінкевич” або “Василіна Горгульєва”. Звісно, людині може просто дали таке непересічне ім’я батьки, і воно кумедно перегукується із прізвищем. Але є спосіб перевірити чи реальна це людина, просто вбивши ці дані в Гугл і подивившись на результати. Гадаємо, що двох таких “Василін” не існує;
  • і одна з найсмішніших ознак: автоматичний переклад тексту. Саме завдяки ботам існують меми про “бавовну”, “немає сечі терпіти ці пекельні борошна”, “пів країни без електрохарчування” тощо.

Як росія використовує ботів проти України

Країна-терористка активно залучає ботів до того, аби нашкодити Україні та світові. The Washington Post опублікували текст про те, що росія розгорнула широку “фабрику тролів”, аби зірвати підтримку Україні з боку США. Кремлівські політичні стратеги та ботоферми, публікували тисячі фейкових новин, постів і коментарів у соціальних мережах у період з травня 2022 року до серпня 2023 року.

Згідно з документами, у межах цієї кампанії російські боти намагаються зобразити Президента України Володимира Зеленського як корумпованого, наголошують на кількості мігрантів, які перетинають кордон між США та Мексикою, і закликають фінансувати охорону кордонів замість надання допомоги Україні. Вони також стверджують, що “білі американці” найбільше потерпають через допомогу Україні.

Аналітики “Вокс Україна” провели масштабний аналіз понад 750 тисяч постів у соціальній мережі Х (ред. – колишній Twitter), що пов’язані із російським “Агентством інтернет-досліджень”. Спеціалісти дослідили тематику публікацій, визначили найбільш популярні події для висвітлення за 8 років. Аналітикам вдалося віднайти акаунти, які твітили майже 33 години підряд. Матеріал розлогий й вартий того, аби його прочитати тим, хто хоче розібратися як працює російська пропаганда в інтернеті. Залишаємо посилання.

Як Україна бореться із ботофермами

Служба безпеки України періодично звітує про знешкодження ботоферм, які працюють на ворога та знаходяться на території України. Одна з найбільших знаходилася у місті Запоріжжя — вона мала майже 70 тисяч фейкових акаунтів та понад 50 спільнот у різних соцмережах, які поширювали проросійські меседжі або дезінформацію. Це сталося у 2022 році.

У 2023 СБУ ліквідувала ботоферму, чия аудиторія налічувала майже 200 тисяч користувачів. Ця ферма працювала над розхитуванням ситуації всередині країни.

Одна з останніх новин, пов’язаних з організацією ботів, про суд над жителькою Житомирщині. Її судитимуть за створення ботоферми, яка поширювала російську пропаганду та зламувала телефони українських військових.

Що робити, якщо наткнувся на бота?

Кілька простих дій:

  • поскаржитися на акаунт за розповсюдження неправдивої інформації. Це можна зробити, зайшовши на сторінку самого акку. В різних соцмережах ця опція називається по-різному;
  • більшість соціальних мереж мають функції для повідомлення про підозрілий контент або акаунти. Зазвичай це можна зробити через меню “Повідомити” або “Заблокувати”;
  • опишіть проблему: при повідомленні про бота, надайте якнайбільше деталей, які допоможуть адміністраторам платформи ідентифікувати проблему;
  • заблокувати акаунт: заблокуйте підозрілий акаунт, щоб він більше не міг взаємодіяти з вами.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ОНОВЛЕНО.Фейк: мурал з Трампом і Зеленським на стіні Барбікан-центру у Лондоні

Лідія Гук Гук Лідія 12:00, 25 Липня 2024
Колаж Бахмут.IN.UA

Проросійські Telegram-канали поширюють фото стінопису нібито з лондонського Барбікан-центру, де Дональд Трамп виганяє президента України Володимира Зеленського. Першоджерело світлини начебто взяте із фотоматеріалу The Guardian з назвою “London artists have reacted to Trump’s future victory” (Лондонські артисти відреагували на майбутню перемогу Трампа).

Однак, це — фейк. The Guardian не публікував ні світлину, ні інші фотоматеріали з такою назвою. Також не існує муралу на стінах Барбікан-центру.

Вибори США: простір для фейків рф

Від 22 липня в мережі поширюється фото муралу нібито у Лондоні, де кандидат у президенти США Дональд Трамп дає копняка чинному президенту України Володимиру Зеленському. Мається на увазі, що начебто у випадку перемоги Трампа на виборах (у чому переконані творці малюнку та фейку зокрема), Зеленський буцімто буде усунений від тісного ділового контакту з новим очільником США. 

За допомогою google lens ми здійснили пошук зображення. Світлина вперше була опублікована 18 липня користувачем BG у Х (ред. — колишній Twitter), як скриншот нібито обкладинки до нового матеріалу The Guardian з назвою “London artists have reacted to Trump’s future victory” (Лондонські артисти відреагували на майбутню перемогу Трампа). Вже обрізану світлину пізніше використали проросійські Telegram-канали для своїх дописів.

Світлина з фейковою публікацією / колаж Бахмут.IN.UA

Однак, на сайті The Guardian нема фотоматеріалу з такою назвою та картинкою, як і перепублікацій іншими виданнями цього тексту. Єдина згадка про начебто існування такої публікації від The Guardian — анонімні акаунти в соцмережах, які, судячи із їхніх попередніх дописів, підтримують росію.

Місцеві жителі підтверджують відсутність муралу на стіні Барбікан-центру. Хелен Хадсон, редакторка видання Barbican Life, на прохання журналістів з Gwara Media надіслала фотографію місця, де нібито мав бути стінопис. На знімку чітко видно, що муралу з Трампом та Зеленським на стіні немає.

Фотографія Хелен Хадсон / Gwara Media

Створивши цей фейк, його автори підкреслили думку, що, у разі виграшу президентських виборів, Дональд Трамп не допомагатиме Україні у війні проти росії. Заяви кандидата у президенти США також можуть створити таке враження, а це тільки на руку російській стороні. Втім варто зазначити, що Трамп — політик, від якого можна очікувати будь-яких дій. Тож не можна однозначно стверджувати, що у випадку перемоги військова допомога Україні від США однозначно припиниться.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]