14 гривень до 14 лютого: як підтримати військових Бахмута?

Семаковська Тетяна 18:46, 13 Лютого 2023

Screenshot 452 b8ec514 лютого відзначають День Закоханих. Однак, не всі пари цього року можуть відсвяткувати цей день разом. Для захисників країни свято пройде в окопах та на лінії фронту, проте українці можуть привітати ЗСУ символічною допомогою. На честь свята редакція “Бахмут. IN. UA” запускає флешмоб “14 гривень до 14 лютого”. Щоб взяти участь й докласти частинку добра для ЗСУ – надішліть 14 гривень для збору на антидронову рушницю для захисників Бахмута.

Нагадаємо, що один з бійців Бахмутської територіальної оборони збирає на литовську антидронову рушницю EDM4S Sky Wiper. З міркувань безпеки ім’я бійця заборонено розголошувати. 

Як допомогти?

Надсилайте 14 гривень, або більше за можливістю на вказані реквізити:

Реквізити Монобанки — 

https://send.monobank.ua/jar/94CsqM5BMc?fbclid=IwAR2_yQ7OtUETcbQkMPyZAtNDTRrLrGnhbM1j1CTQVKu-K1dUTDQDTAFnWjc

PayPal. [email protected]

Наразі вже зібрано понад 300 тисяч гривень з 600 тисяч необхідних.

Литовська зброя

Антидронова рушниця EDM4S Sky Wiper — цю зброю до нашого війська почали постачати ще у 2021 році, але в невеликій кількості, повідомляє АрміяInform. 

Комплект обладнання EDM4S налічує корпус рушниці, спрямовані антени, РЧ модулі, акумулятор, голографічний або оптичний приціл. Час роботи акумулятора становить до однієї години. При цьому доступні додаткові запасні акумулятори. Крім того, обладнання може працювати й від адаптера змінного струму. Маса всього комплексу становить 6 кг.

Антидронний комплекс EDM4S досить простий для опанування, для цього бійцю достатньо мати заряджену батарею, візуально визначити ціль − ворожий дрон і за допомогою оптичного прицілу якомога точніше прицілитись та натиснути на спусковий гачок. Направлені антени відправлять імпульсний «постріл» та знешкодять його.

Фото: “Бахмут. IN. UA”

Читайте також: З тіла витягли 40 осколків: як захисник Бахмута отримав поранення і чому хоче повернутися на фронт?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Що потрібно знати, аби безпечно користуватися велосипедом. Розповідає бахмутянин

Семаковська Тетяна 10:00, 4 Травня 2024

IMG 3298 20ddcВесна та літо — це ідеальна пора для того, щоб пересуватися вулицями велосипедом. Цей негабаритний транспортний засіб не тільки допомагає швидко дістатися потрібної точки, але й підтримує фізичне здоров’я. Бахмутянин Павло Товт, який вже кілька років їздить на велосипеді розповів, як правильно доглядати за велосипедом.

Догляд за велосипедом: основні правила

Бахмутянин та велолюбитель Павло Товт радить за можливості все ж віддати велосипед у руки професіоналів, щоб вони здійснили повний технічний огляд. Річ у тому, що для якісної підготовки велосипеда необхідно мати спеціальні інструменти, їхня купівля буде значно дорожчою, ніж разовий у сезон техогляд. Бажано здавати транспорт до та перед сезоном катання. Ціна техогляд варіюється від 300 до 700 гривень залежно від вашого міста проживання.

Техогляд — головна підготовка велосипеду після зими

Після техогляду велосипеда фахівцями слід переконатися самостійно, що у вас все працює. Зверніть увагу на гальма, вони мають справно працювати. Деталі ровера повинні бути змащені мастилом

Як правильно змастити велосипед?

bicycle g1978bbeae 1280 907df

Велосипед на природі / фото з відкритих джерел

Важливо правильно доглядати за своїм транспортом, дехто помилково може вважати, що велосипед не потребує особливого догляду, однак в такому разі — готуйтеся до витрат в бюджеті через несвоєчасно змащений велоланцюг чи не підкачані шини. Змащувати велоланцюг потрібно хоча б двічі у сезон.

Чому скриплять гальма на велосипеді?

Особливу увагу треба приділити гальмам, перевірте їх справність, протріть механізми, які рухаються. Несвоєчасне змащення гальм приведе до того, що вони скрипітимуть у русі. Своєчасно віддавайте велосипед на техогляд. Велосипед потрібно мити в міру забруднення, для цього можна використовувати воду та спеціальну щітку, якщо потрібно відмити важкі ділянки. Потім насухо протерти транспорт.

Перевірка коліс та шин

Перед експлуатуванням велосипеда потрібно переконатися, що ваші шини підкачані, на них не має бути дірок, колеса транспорту очистіть від бруду. Вдома потрібно зберігати помпу для накачування коліс, робити це треба орієнтовно раз в місяць.

Як правильно зберігати велосипед

Павло Товт зазначає, що велосипед незалежно від пори року потрібно зберігати в сухому, теплому приміщенні. Виняток — літо, в такому випадку його можна ставити на балкон. Якщо кімната зберігання буде холодною, це спричинить підвищену вологу, тоді можна очікувати іржу на транспорті. Навіть, якщо ваш велосипед алюмінієвий — багато металевих деталей постраждають.

Щоб ваше пересування було безпечним потрібно подбати про вивчення правил дорожнього руху, а також придбати шолом, налокітники та наколінники. Така захисна амуніція дозволить при падінні максимально убезпечити тіло від можливих травм.

Як вибрати велосипед

girls g364c0afab 1280 d2fad

Діти на велосипедах / фото з відкритих джерел

За словами експерта, немає універсальної моделі велосипеда, яка б підходила всім. Однак, є загальні поради, які допоможуть вибрати ідеальний транспорт для себе, для цього дайте відповідь на такі питання:

  • ви збираєтесь кататися на велосипеді щодня, чи рідко;
  • для яких потреб потрібен велосипед? Їхати на роботу, здійснювати покупки на ринку;
  • яку швидкість катання Ви любите? Повільну чи навпаки швидку;
  • чи є у Вашому місті велодоріжки? Чи зручно буде для Вас кататися;
  • з ким Ви плануєте їздити, з дитиною, домашнім улюбленцем чи самі.

Опираючись на власні потреби ви зможете знайти найкращий для себе варіант велосипеда.

Наприклад, якщо ви знаєте, що транспортом користуватиметеся, щоб пересуватися по бездоріжжю — зверніть увагу на гірські велосипеди. Вони мають колеса більшого діаметра, а ще товсту й міцну раму, яка зручна для кермування по бездоріжжю. Важливо розуміти, що гірський велосипед потрібно опанувати у кермуванні, інакше травми будуть неминучі.

Якщо ж ви живете в місті краще за все придбати універсальний велосипед. Його колеса менші, ніж в гірського. Орієнтовно від 24 до 26 дюймів, перевагою такого роверу є те, що він легкий, тож кермувати зможуть навіть підлітки.

Також, якщо плануєте їздити з дитиною — обирайте моделі із дитячим сидінням та не ігноруйте безпекові міри, проінформуйте малюка про його поведінку під час їзди.

Як їзда на велосипеді допомагає фізичному самопочуттю?

15068879 235760416844153 6032339274208129403 o 653e7

Павло Товт / фото соцмережі

Павло Товт щодня їздить на роботу велосипедом, дорога в обидва кінці складає 22 кілометри. Така фізична активність, запевняє чоловік, дуже добре відображається на фізичному здоров’ї й збільшує витривалість особи.

За словами бахмутянина завдяки щоденній фізичній активності він не хворіє та має добре самопочуття. Експерт зазначає, якщо людина давно не каталася — то в перші дні може відчуватися кріпатура, але вона швидко проходить.

Наразі Павло Товт живе й працює в Дніпрі, місто має велосипедні доріжки, але не так багато. Попри те, водії на дорозі дуже ввічливі й без проблем пропускають велосипедистів, каже бахмутянин.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутська писанка миру: редакція оголошує старт голосування

Семаковська Тетяна 19:07, 3 Травня 2024
конкурс малюнків
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Сьогодні, 3 травня, оголошуємо старт голосування у межах конкурсу “Бахмутська писанка миру”, участь в якому брали діти з Бахмутського району. Учасники малювали до світлого свята Великодня писанку в своїй інтерпретації. Бахмутяни зможуть вибрати переможця голосуючи за конкретний малюнок.

Проголосувати можна за посиланням.

Умови конкурсу

  • голосувати можна на сторінці Бахмут IN.UA у Facebook, для цього лайкніть фото роботи, яку підтримуєте;
  • редакція рахуватиме вподобайки лише на нашій сторінці у Facebook;
  • старт голосування — 3 травня;
  • голосувати можна до 6 травня, до 23:00;
  • переможців оголосять 8 травня.

Спонсори конкурсу:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

IMG 3298 20ddc

Що потрібно знати, аби безпечно користуватися велосипедом. Розповідає бахмутянин

Весна та літо — це ідеальна пора для того, щоб пересуватися вулицями велосипедом. Цей негабаритний транспортний засіб не тільки допомагає швидко дістатися потрібної точки, але […]

Бахмутська писанка миру: редакція оголошує старт голосування

Сьогодні, 3 травня, оголошуємо старт голосування у межах конкурсу “Бахмутська писанка миру”, участь в якому брали діти з Бахмутського району. Учасники малювали до світлого свята […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 800

Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення […]

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це […]

Як отримати компенсацію на житло?

Власники квартир в об’єктах культурної спадщини отримають більшу компенсацію

Нещодавно набрала чинності Постанова Кабміну, яка змінює розмір коефіцієнтів, що впливають на розрахунок компенсації за знищене майно, залежно від року забудови. Для деяких осель коефіцієнт […]