Ароматний узвар на Різдво: три рецепти українського напою, які прикрасять святковий стіл

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:00, 24 Грудня 2024
Узвар / фото ілюстративне, iStock

Узвар — суто український напій, який має незвичний смак та величезну користь для здоров’я. Наші предки варили його на Різдво, Водохреще, а також на честь народження дитини. 

Редакція Бахмут IN.UA зібрала три рецепти легендарного узвару, які можна приготувати до святкового столу та потішити близьких.

Як зварити смачний узвар

Узвар — традиційний та дуже корисний напій, який варять із засушених яблук і груш. Крім них, в узвар часто додають й інші сухофрукти, а саме родзинки, курагу, чорнослив чи вишню.

Готувати узвар потрібно у спеціальній послідовності, який гарантує напою дивовижний аромат й насичений смак. Спочатку в спеціальну тару з водою кладуть засушені яблука, через 5 хвилин груші. Трошки пізніше, через кілька хвилин, в напій потрібно класти інші інгредієнти. В кінці можна додати лимонний сік, мед чи спеції.

Традиційний різдвяний узвар

Узвар із сухофруктів / фото ілюстративне, iStock

Ароматний узвар, який традиційно готували наші предки на Різдво. Він гарно доповнить Святвечір у колі сім’ї.

Для його приготування потрібні:

  • 3 літри води;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • 200 грамів сушених груш;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 100 грамів родзинок;
  • 4 або 5 столових ложки меду.

Приготування потрібно розпочати з підготовки інгредієнтів. Для цього потрібно розкласти всі сухофрукти по окремих ємностей і ретельно промити. Далі їх треба протримати в теплій воді протягом наступних 10 хвилин, злити воду і промити знову.

Наступним кроком потрібно налити в  каструлю 3 літри води і додати туди сушені яблука. Через 5 хвилин знаходження узвару на середньому вогні, потрібно додати груші, а ще через кілька хвилин —  родзинки та чорнослив. Увесь напій доводимо до кипіння та відразу вимикаємо. Додаємо мед, а далі даємо узвару треба дати трошки охолонути до кімнатної температури.

Узвар з гвоздикою та маком від Євгена Клопотенко

Маковий узвар / фото ілюстративне, iStock

Рецепт унікального рецепта від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко вже став досить популярним серед українців. Він поєднує у собі традиційний смак напою та унікальні нотки гвоздики й маку.

Для приготування узвару за цим рецептом потрібні:

  • 3 літри води;
  • 350 грамів сухофруктів або готовий набір для узвару;
  • 7 або 8 столових ложок меду;
  • 3 бутони гвоздики;
  • 1 столова ложка маку.

Приготування знову розпочинаємо з ретельного промивання сухофруктів під проточною водою. Далі викладаємо їх у велику каструлю та заливаємо 3 літрами води. Варимо на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, аби смак вийшов більш насиченим.

Далі вимикаємо вогонь та додаємо гвоздику і мак, перемішуємо та залишаємо узвар встигати до теплого стану. Далі додаємо мед, перемішуємо та знову чекаємо, поки напій не охолоне до кімнатної температури. 

Узвар з гранатовим соком

Узвар гарно доповнює традиційну кутю / фото ілюстративне, iStock

Незвичайне поєднання суто українського узвару з екзотичним гранатом створює смачне та дуже ароматне диво кулінарії, яке варто подати до столу.

Для приготування напою за цим рецептом потрібно:

  • 3 літри води;
  • 300 грамів сухофруктів;
  • 10 родзинок;
  • 1 склянка гранатового соку;
  • трошки цукру та меленого імбиру.

Знову приготування розпочинаємо з ретельного промивання сухофруктів, після чого кладемо їх у каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння, після чого виключаємо вогонь та додаємо жменьку промитих родзинок. Варимо суміш протягом 25-30 хвилин. За 10 хвилин до готовності вливаємо в узвар гранатовий сік, додаємо цукор та імбир.

Далі знімаємо напій з вогню та чекаємо, поки напій не охолоне до кімнатної температури. Рекомендуємо перед подачею процідити узвар, щоб сухофрукти не потрапили до келихів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Російські казкові персонажі й вимкнення світла: як окупанти відкрили головну ялинку в Маріуполі

Валентина Твердохліб 15:40, 23 Грудня 2024
Дітей розважали російські Дід Мороз і Снігуронька / фото Маріупольська міськрада

У тимчасово окупованому Маріуполі відкрили головну ялинку. Для людей влаштували концерт з піснями “про єдність з росією”, а дітей розважали персонажі російських мільтфільмів і казок.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Ялинка в Маріуполі

В окупованому Маріуполі відбулося так зване новорічне свято з відкриттям головної ялинки. Дійство організували на площі Свободи.

“Свято” пройшло в дусі російських традицій. На площі грав концерт, де виступали різні самодіяльні колективи. Репертуар пісень був присвячений вихвалянню росії і “єдності народів”.

Гостей “свята” розважали аніматори в костюмах персонажів російських казок і мультфільмів: Баби Яги, Альоші Поповича, Маші і Ведмедя. Для дітей влаштували розважальну програму з російськими новорічними персонажами — Дідом Морозом і Снігуронькою.

Маріупольці фотографуються з Бабою-Ягою / фото Маріупольська міськрада
Всі аніматори були перевдягнені в російських казкових персонажів / фото Маріупольська міськрада

Самим маріупольцям рівень організації “свята” не сподобався. Також люди поскаржилися, що після того, як на ялинці запалили вогні, у квартирах людей зникло світло.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

5 архівних фото Покровська: згадуємо місто у чорно-білих світлинах

Валентина Нетребич 15:00, 23 Грудня 2024
Станція Гришине, теперішній Покровськ / фото Вікіпедія

Покровськ має довгу і цікаву історію: місто є одним з найстаріших міст Донеччини. Спершу населений пункт назвали Гришине. Назва походить від річки Гришинка, що протікала поряд.
Покровськ перетворювався в культурний осередок, саме тут жив і працював деякий час у місцевій залізничній школі Микола Леонтович, автор славетного “Щедрика”.
Зараз росіяни наближаються до міста, намагаються знищити його.

Редакція публікує 5 архівних знімків Покровська.

Покровськ, архівні знімки

Покровськ, 1995 рік / фото Mykola Bilokon, центр міської історії

Покровськ, місто гуляють люди, на передньому плані бачимо трьох дівчат, позаду родини з дітьми, атракціон. Схоже, що це вихідний день. На вулиці 1995 рік.

Діти перетягують канат, 1997 рік / автор фото Mykola Bilokon, центр міської історії

Діти беруть участь в спортивному змаганні, перетягують канат, позаду вболівають їх товариші.

Місцевий ринок, 1997 рік / автор фото Mykola Bilokon, центр міської історії

Імпровізований ринок у Покровську, люди викладають товари з багажників автівок, аби вберегтися від спеки місцеві використовують парасольки.

Оглядове колесо, 1990 рік / автор фото A.I.Vinnychenko, центр міської історії

Так виглядало місцеве оглядове колесо в Покровську.

Маршрутка в місті 1990 рік / автор фото A.I.Vinnychenko, центр міської історії

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!




Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші […]

12:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Місце для відпочинку в Києві: чому варто сходити на ВДНГ у червні 2025 року

ВДНГ — не просто зелена зона в Києві, а справжній центр міського життя, де впродовж усього року відбуваються десятки фестивалів, виставок і розважальних подій. Нині […]

11:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро