Ароматний та корисний: 3 найкращі рецепти безалкогольного глінтвейну

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:00, 13 Грудня 2024
Глінтвейн / фото ілюстративне, iStock

Глінтвейн — ароматний напій, який вважається невіддільною частиною холодної пори року через свої зігріваючі властивості. В основному, для його приготування використовують вишукане червоне вино. Утім, його можна легко замінити на сік, що дозволить насолоджуватися глінтвейном навіть дітям.

Редакція Бахмут IN.UA зібрала добірку з трьох цікавих рецептів домашнього безалкогольного глінтвейну, який зможе приготувати кожен.

Користь глінтвейну

Келих смачного глінтвейну добре зігріває морозного дня. І на цьому користь солодкого напою не завершується, адже він дозволяє отримати величезну кількість вітамінів та мікроелементів зі всіх складників: соку, прянощів та фруктів. До того ж глінтвейн підтримує імунітет завдяки антиоксидантній дії, цілюще впливає на нервову систему та навіть стає профілактикою простудних захворювань у зимову пору.

Більш конкретна користь гарячого напою залежить від обраних інгредієнтів, особливо спецій, фруктів та ягід. Наприклад:

  • кориця містить коричні альдегіди, які підтримують серцево-судинну систему;
  • в апельсинах і лимонах, які додають до глінтвейну, є вітамін С — хороший антиоксидант;
  • імбир, який діє як блокатор кальцію, розслабляє судини та розширює їх;
  • гвоздика містить евгенол, що запобігає утворенню ракових клітин.

Безалкогольний глінтвейн на виноградному соку з апельсином, лимоном та журавлиною

Важливою складовою глінтвейну є апельсин / фото ілюстративне, iStock

Смачний та корисний напій на основі виноградного соку — основи для створення вина. Його можна вживати як дорослим, так і дітям. 

Для приготування глінтвейну за цим рецептом потрібно:

  • 1 літр червоного виноградного соку;
  • 1 апельсин;
  • 1 шматочок імбиру;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 зірочка бадьяна;
  • 6 бутончиків гвоздики;
  • 2 кружечки лимона;
  • жменю свіжих або заморожених журавлин;
  • 1 столова ложка меду або 1/2 столової ложки цукру.

Приготування потрібно розпочати з вливання виноградного соку в невелику каструлю. Апельсин і очищений імбир наріжте кружальцями, після чого додавайте до соку.

Наступним кроком стане додавання до суміші кориці, бадьяна, гвоздики, лимона, журавлини та меду чи цукру. Якщо використовуєте мед, кладіть його в готовий глінтвейн або в келихи з розлитим напоєм.

Суміш потрібно далі поставити на повільний вогонь та довести до кипіння, після чого зняти з плити та дати настоятися під кришкою 30 хвилин. Для того, щоб температура напою не знижувалася, можна додатково закутати каструлю чимось теплим.

Готовий глінтвейн треба процідити через сито та подавати гарячим.

Безалкогольний глінтвейн на журавлинному, апельсиновому, та яблучному соку

Вишуканий глінтвейн може зігріти навіть в холодну пору / фото ілюстративне, iStock

Вишуканий та солодкий напій з терпким смаком, в основі якого журавлинний апельсиновий, та яблучний сік, стане ідеальним доповненням до столу. Для його приготування потрібні:

  • 600 мілілітри журавлинного соку;
  • 250 мілілітри яблучного соку;
  • 150 мілілітри апельсинового соку;
  • 50 грамів цукру;
  • 10 бутончиків гвоздики;
  • 5 коробочок кардамону;
  • 2–3 кружечки апельсина;
  • 2 палички кориці;
  • 2 зірочки бадьяна;
  • 2 сушених лаврових листків;
  • 2 чайні ложки меду;
  • трохи дрібно натертої апельсинової цедри;
  • мелений імбир та щіпка меленого мускатного горіха — до свого смаку.

У невеликій каструлі змішайте апельсиновий сік та цукор. Цю суміш потрібно варити на повільному вогні поки суміш не стане сиропом та не загусне. При цьому її потрібно помішувати.

Далі потрібно влити журавлинний та яблучний сік. До них додайте апельсин, корицю, бадьян, гвоздику, лаврові листки, імбир, цедру, мускатний горіх та кардамон. Доведіть напій до кипіння. 

Потім зніміть глінтвейн з вогню та залиште під кришкою на 30 хвилин або довше. Можна додатково укутати каструлю чимось теплим. Перш ніж подавати, процідити через сито.

До готового напою можна додати мед або вже в самі келихи з гарячим напоєм, що вже розлитий.

Безалкогольний глінтвейн на гранатовому чи вишневому соку з яблуком, апельсином та лимоном

Приготування глінтвейну / фото ілюстративне, iStock

Ароматний безалкогольний глінтвейн, в основі якого яскраві гранатові чи вишневі нотки, зданий закріпити приємну зимову атмосферу в колі друзів чи сім’ї. Для його приготування потрібні:

  • 800 мілілітри гранатового чи вишневого соку;
  • 200 мілілітри води;
  • 3 бутончики гвоздики;
  • 2 палички кориці;
  • 1 яблуко;
  • ½ апельсина;
  • ½ чайної ложки меленого мускатного горіха;
  • ½ лимона;
  • невеликий шматочок імбиру;
  • мед — до свого смаку.

Наріжте очищений імбир кружальцями, а апельсин напівкруглими скибочками. З яблука видаліть серцевину і наріжте.

У невеликій каструлі закип’ятіть воду та викладіть туди корицю, гвоздику, імбир та мускатний горіх. Прокип’ятіть хвилину. Додайте яблуко, апельсин і вичавлений з лимона сік. Перемішайте та влийте гранатовий або вишневий нектар. 

Грійте напій, не доводячи до кипіння. Вимкніть вогонь та залиште під кришкою мінімум на пів години. Напій можна укутати чимось теплим, щоб зберегти високу температуру.

Готовий глінтвейн процідіть через сито та подавайте гарячим, додавши мед.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Кутя з пшениці, булгуру та з лаймом: 5 найкращих рецептів куті від Євгена Клопотенка

Валентина Нетребич 11:00, 1 Грудня 2024
Традиційна кутя / фото Вікіпедія

Кутя — традиційно невід’ємна обрядова страва різдявного столу, яку готують щороку в новорічні свята. Її роблять з відвареної крупи з додаванням меду, маку та горіхів.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про п’ять найсмачніших рецептів куті, які варто приготувати на Різдво у 2024 році.

Які традиції пов’язані з кутею?

Різдво — це сімейне свято, що має свої традиції та обряди, які наші предки виконували для кращого врожаю або добробуту в домі. Святвечір 2024, який святкується 24 грудня за новим календарем, вважається першим днем в році, коли на стіл подають кутю. Цю страву традиційно подають в глиняному горщику (його називають макітра) чи тарілці. Саме кутю має скуштувати кожен член родини, як першу страву, а вже потім їсти інші страви на різдвяній вечері.

Тридиційно саме кутю потрібно спробувати першою / фото Вікіпедія

Вважалося, що аби в хаті був добробут і хороший врожай голова сім’ї повинен був зачерпнути трохи куті і віднести на мороз, вимовити чарівні слова, а потім понести це до хліву чи на пасіку. За старими обрядами кутю на стіл та покуття повинен був подавати наймолодший хлопчик у сім’ї.

Рецепт традиційної куті

Рецепт тридиційної куті вимагає точності в пропорціях. Одним з них поділився Євгеній Клопотенко, український шеф-кухар.

Обрядова кутя має готуватись з пшениці, оскільки саме ця культура символізувала багатство та достаток впродовж всієї історії України. Додавання меду в кутю свідчило про безтурботне і солодке життя впродовж усього року. 

Для традиційного рецепту знадобляться:

  • 350 грамів пшениці;
  • 1,4 літри води;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 50 грамів родзинок;
  • 50 грамів запареного маку;
  • 1 чайну ложку лимонної цедри;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • мед до смаку.

Приготування розпочинаємо з промивання зерен пшениці аби позбутись усього непотрібного, але якщо ви купили в магазині готову крупу для куті, то її не обов’язково мити. Беремо 350 грамів пшениці і заливаємо водою. Після закипання варимо ще протягом 30 хвилин.

Для приготування маку необхідно залити його окропом на 15 хвилин, для того щоб він розпарився. Готовий мак необхідно перетерти: скористайтесь ступою, макітрою чи кавомолкою, також можна використати м’ясорубку чи блендер, якщо у вас є необхідна насадка. 

До пшеничної каші додають горіхи, мед, родзинки / фото Вікіпедія

Далі необхідно подрібнити горіх – це можна зробити за допомогою поліетиленового пакету та скалки. Блендер краще не використовувати, оскільки можна ненароком перетворити горіхи в борошно. В деяких рецептах горіхи не подрібнюють.

У велику миску викладіть всі інгредієнти: пшеницю, мак, горіхи та додайте родзинок і меду. Для кислинки у страву можна покласти цедру лимону або вичавити трохи лимонного соку. Все перемішайте та додайте теплої води, за бажанням воду можна замінити на узвар. 

Кутя з перловки з журавлиною

Журавлина — це невелика червона ягода, що має кислуватий смак. В ній міститься багато вітамінів та біологічно активних рослинних сполук і антиоксидантів, що покращують стан організму та запобігають деяким хворобам.

Ягоди журавлини доповнюють смак куті / фото ілюстративне, Pexel

Для куті із журавлини, за рецептом Клопотенка, знадобиться:

  • 300 грамів перлової крупи;
  • 100 грамів сушеної журавлини;
  • 50 грамів маку;
  • 100 грамів родзинок;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 2 столової ложки меду;
  • сік половини лимона;
  • узвар для подачі.

Для приготування цієї куті спершу необхідно промити зерна перловки. Далі перлову крупу можна приготувати двома способами, швидким та довгим:

  • 300 грамів каші необхідно залити 1-1½ літрами холодної води, накрити кришкою і залишити на ніч набухати при кімнатній температурі;
  • 300 грамів каші варити впродовж 40 хвилин після закипання.

Для того щоб приготувати мак необхідно для початку його промити. Потім додайте окріп, щоб вода покривала мак на 2-3 сантиметри. Для того щоб мак розбух, цього потрібно на 30 хвилин залишити його і накрити кришкою. Після цього треба прибрати зайву вологу, тому процідіть мак, а потім перебийте його в блендері чи перетріть за допомогою макогону.

Для приготування волоських горіхів треба підсушити їх впродовж 10 хвилин у розігрітій до 150 градусів духовці, згодом наріжте їх на велики шматочки.

Візьміть глибоку миску, змішайте у ній мак, перлову кашу, горіхи, родзинки та журавлину. Додайте мед та, за бажанням, сік половини лимона. Ще раз все перемішайте і залиште настоюватись на 30 хвилин. Також на цьому етапі можна додати узвар, для яскравого аромату і смаку. 

Кутя з булгура з лаймом

До куті додають цитрусові / фото ілюстративне, Pixabay

Кутя з булгуру з лаймом має оригінальний смак. За рецептом Клопотенка вона вийде у кожного. Булгур насичений корисними вітамінами та мікроелементами, а у поєднанні з лаймом створює незвичний свіжий смак, який не залишить байдужими навіть гурманів.

Для куті з булгуром з лаймом знадобиться:

  • 250-300 грамів булгуру;
  • 50 грамів журавлини (сушеної);
  • 1 лайм (потрібен сік);
  • 50 грамів маку;
  • 30 грамів родзинок;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 1 столова ложка меду.

Для приготування куті необхідно відварити булгур до готовності, в середньому це приблизно 15 хвилин. Беремо друшляк і промиваємо крупу холодною водою і даємо їй повністю стекти. Для того щоб мак набряк, його треба залити окропом на 30 хвилин і процідити згодом через сито. Для куті мак перетираємо в ступі чи в макітрі, чи в чаші блендера. 

Беремо невелику миску, додаємо в неї всі необхідні інгредієнти, перемішуємо та заправляємо соком лайма та медом. Залишаємо настоюватись мінімум на 30 хвилин.

Рисова кутя

Рис містить поживні речовини та мінерали, що необхідні нашому організму. А також у рисі зовсім немає холестерину, тому його вважають дієтичною крупою.

Для рисової куті, за вказаним рецептом, знадобиться:

  • 300 грамів довгозернистого пропареного рису;
  • 50 грамів чорносливу;
  • 50 грамів горіхів;
  • 2 столової ложки меду;
  • 3 столової ложки маку.

Щоб приготувати кутю візьміть довгозернистий пропарений рис, оскільки саме він буде розсипчастим після приготування. Чистою водою промийте зерна та висипте в сотейник. Залийте водою так, щоб на 1 частину рису було 2 частини води. Варіть крупу впродовж 5 хвилин після закипання, а потім зніміть з вогню, накрийте кришкою і дайте постояти рису разом з водою впродовж 15 хвилин. Таким чином рис розпариться.

Візьміть мак і всипте в невелику кастрюлю та залийте окропом. Залишіть на 10 хвилин аби мак набряк, а потім процидіть його крізь дрібне сито, що зайва рідина стекла. Зверніть увагу, що в цьому рецепті мак не перемелюємо.

Для наступного етапу нам потрібний чорнослив. Промийте його і наріжте дрібним кубиком. А волоський горіх подрібніть ножем. 

До рису додайте запарений мак, чорнослив, горіхи та мед. Перемішайте та додайте трохи теплої води для правильної консистенції. Якщо вам довподоби більш солодка кутя ви можете додати ще меду. 

Пшенична кутя з курагою

Пшенична кутя / фото ілюстративне, Вікіпедія

Взимку дуже важко знайти свіжі фрукти, а на базарі вони дорогі, тому люди вживають сухофрукти, такі як, наприклад, курага. Сушений абрикос містить багато мікроелементів та вітамінів. Євген Клопотенко радить приготувати кутю з курагою.

Для пшеничної куті з курагою візьміть: 

  • 250-300 грамів пшениці;
  • 4 склянки води;
  • 50 грамів вершкового масла (на Щедру кутю);
  • 2 столової ложки соняшникової олії (для пісної куті);
  • 2-3 столові ложки меду;
  • 2 столових ложки маку;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 100 грамів кураги;
  • 50 грамів родзинок;
  • 1 лимон (цедра та сік);
  • 1 сантиметр кореня імбиру.

Щоб приготувати кутю візьміть пшеницю, промийте її та залийте 4 склянками води. Варіть 30-40 хвилин до готовності на невеликому вогні. В теплу кашу додайте вершкове масло або соняшникової олії. Таким чином смак буде насичений та збалансований.

Візьміть курагу та розпарте її, наріжте сухофрукт невеликими кубиками. Додайте в кашу подрібнену курагу і родзинки. Потім всипте мак і натертий на друбній терці корінь імбиру. До каші також додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте. 

Візьміть лимон, обмийте його і обсушіть. Натріть його шкірку на дрібній терці, щоб отримати цедру. Додайте її в кашу та заправте все медом, для солодкого смаку. Видавіть лимонний сік за рецептом та влийте його в кутю і знову все гарно перемішайте. Залиште кутю настоюватись мінімум на 2 години. Смачного!

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Найкращі колядки на Різдво: незвичайна підбірка

Семаковська Тетяна 09:00, 25 Грудня 2023
Різдвяна шопка / фото з відкритих джерел

За новим календарем цьогоріч Україна святкуватиме Різдво 25 грудня. З 24 на 25 грудня починають ходити малі й дорослі колядники. Різдвяні колядки, які можна швидко вивчити популярні для тих, у кого мало часу на підготовку.

Редакція Бахмут IN.UA підібрала колядки на Різдво, які сподобаються рідним та гостям.

Колядка про Бахмут

ТрО
Військовий в окопі / фото Донецька окрема бригада Сил ТрО

Там во Бахмуті,
Де стріли чути,
Де стільки цвіту
Вже полягло…
Враз тихо стало
І залунало:
Христос Родився!
Славімо Його! (повторюємо двічі)

Донецька нічка,
Окопна свічка,
І ворогам всім
Лютим на зло, –
Стали солдати
Колядувати:
Христос Родився!
Славімо Його! (повторюємо двічі)

Під Гуляй Полем
Кутя на столі,
Звіздою небо
Там зацвіло,
Вітер у степу
Водить вертепи:
Христос Родився!
Славімо Його!
(повторюємо двічі)

В місті Марії
Промінь надії
Десь над Азовом
В небо звело,
Там нас чекають,
Тихо співають:
Христос Родився!
Славімо Його! (повторюємо двічі)

Під замком львівським,
На Личаківськім,
Лицарів військо
Спокій знайшло…
Ми ж до Героїв
Із колядою:
Христос Родився!
Славімо Його! (повторюємо двічі)

В древньому Римі
Петрик із Криму
Разом зі світом
Славить Різдво!
Юля з Луганська,
Настя з Бердянська:
Христос Родився!
Славімо Його! (повторюємо двічі)

А в Тернополі
Маленька Оля
З фронту чекає
Татка свого.
Ручки складає,
Слізки втирає:
Христос Родився!
Славімо Його! | (повторюємо двічі)

Наша родина –
Вся Україна,
І Збройні сили,
І ТРО,
Під Божим стягом
Йдем до звитяги!
Христос Родився!
Славімо Його!

Колядка для ЗСУ повстанська

світлина дерева
Ялинка поблизу Бахмута / фото Facebook, Roman Docent

Цю колядку виконували повстанці, проте її слова актуальні й зараз.

Добрий вечір тобі,
Пане господарю!
Радуйся! Ой радуйся, земле –
Твій народ відродився!
Та берім за зброю,
Та все кулеметну.

Радуйся! Ой радуйся, земле –
Твій народ відродився!
Та женім з Вкраїни
Ворогів проклятих.

Радуйся! Ой радуйся, земле –
Твій народ відродився!
Гей, повстане скоро
Вільна Україна.

Радуйся! Ой радуйся, земле –
Твій народ відродився!

Колядка УПА

Ситуація під Бахмутом
Військовий ЗСУ / Генштаб

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прийшла УПА боївочка,

Під вікнами колядує,

Господаря викликає:

“Вийди, вийди, господарю,

Та прийми нас на вечерю,

Щоб ця хата нас загріла,

А вечеря підкріпила.

Хата моя витає вас

Та заходіть, приймаєм вас.

В мене жінка чорноброва.

Вам вечеря – вже готова.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

прийшла УПА боївочка.

Патріотична колядка

Прапор з Бахмута
Прапор із підписами військових з Бахмута / HealthRigh International

Колядую, колядую,

Перемогу нашу чую!

Хай приходить в кожну хату

Рік щасливий і багатий.

В теплих, сонячних домівках,

Діти хай сміються дзвінко.

Землі зорані боями

Буйно зацвітуть садами,

Оживе хай вся земля,

Без сусіда-москаля!

Знов розквітне Україна

Сильна, вільна і єдина!

Колядка про Залужного

Залужний, інтервю Економіст
Головнокомандувач ЗСУ / фото з відкритих джерел

Повітряна тривога

Перейди до Таганрога,

До Москви та Курська,

Самари та Іркутська,

Смоленська й Тамбова,

Ульяновська та Пскова.

І в Курган, і в Магадан,

І в далекий Тегеран.

Буде тобі враже,

Як Залужний скаже!

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Малевич” та “Дисидент”: 5 українських фільмів, які ми чекаємо в 2025 році

Український кінематограф в 2025 році презентує кілька фільмів, які варті уваги глядача. Це картини присвячені митцям, війні та людям. Редакція ділиться добіркою з 5 українських […]

Метушливий “Любіть Куперів” та яскравий “Різдво”: п’ятірка легких новорічних фільмів, які варто подивитися

Створити справжню унікальну атмосферу свят можна різноманітними способами. Новорічні фільми, які переповнені добрими історіями та святковою душевністю — чудова ідея, котру можна брати до уваги […]

13:00, 01.01.2025 Скопіч Дмитро

Що приготувати на Новий рік 2025: добірка цікавих рецептів

Новий рік — це сімейне свято, підготуватися до якого можна без зайвої метушні. Але навіть, якщо вам не хочеться святкувати, можна гарно провести час з […]

12:00, 29.12.2024 Скопіч Дмитро
Screenshot 293 4090b

Що таке справжнє олів’є: рецепти французької страви

Росія звикла привласнювати собі чужі речі, відтак навіть український борщ країна-агресорка намагалася видати за свою національну страву. Подібна доля спіткала й французький салат Олів’є, який […]

Великі парки та арт-центри: куди піти у Львові на зимових вихідних

Львів — величезне місто, яке стало прихистком для багатьох українців. Воно славиться європейською атмосферою, затишними парками, архітектурними пам’ятками та шармом кав’ярень. До того ж, у […]

10:00, 29.12.2024 Скопіч Дмитро