“Малевич” та “Дисидент”: 5 українських фільмів, які ми чекаємо в 2025 році

Семаковська Тетяна 10:00, 12 Січня 2025

Український кінематограф в 2025 році презентує кілька фільмів, які варті уваги глядача. Це картини присвячені митцям, війні та людям.

Редакція ділиться добіркою з 5 українських фільмів, які вийдуть цьогоріч.

Малевич

Новий фільм про українського художника Казимира Малевича вийде на великі екрани навесні в 2025 році. Режисеркою виступила Дар’я Онищенко. У стрічці для глядачів покажуть, що ж стоїть за Чорним квадратом, який художник намалював в 1915 році, та чому радянська влада вбачала там загрозу?

Стрічка тривалістю в 90 хвилин розповість про талановитого художника з іншого боку. Кіно почали знімати ще до повномасштабного вторгнення, попри війну команді вдалось завершити стрічку.

Ти космос

Весною 2025 року на екрани українських кінотеатрів вийде фільм режисера Павла Острікова “Ти — Космос”. Стрічку вже презентували на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. Над фільмом працювали 7 років.

За сюжетом головний герой, роль якого виконав військовослужбовець Володимир Кравчук, летить у відкритому космосі до чорної діри, щоб скинути туди ядерні відходи. Але поки герой виконує своє завдання, Земля перестає існувати. Персонаж залишається сам на сам, допоки не зустрічає когось особливого.

Дисидент

Осінню 2025 року на екранах вийде фільм на реальних подіях “Дисидент” режисерів Станіслава Гуренка та Андрія Алфьорова. Його раніше вже представили на Туринському кінофестивалі. Головний герой стрічки колишній боєць УПА, який повернувся з табору, але минуле не відпускає чоловіка та не дає йому можливості жити як інші. Тож, він наважується на протест, останній протест в його житті.

Сірі бджоли

Стрічка “Сірі бджоли” режисера Дмитра Мойсеєва також вийде в 2025 році. Це адаптація роману письменника Андрія Куркова. За сюжетом двоє героїв живуть в сірій зоні. Дії розгортаються напередодні повномасштабної війни. Стрічка не залишить глядачів байдужою, це ілюстрація реалій життя двох чоловіків, кожен з яких має свій погляд на війну.

Дім за склом

Детективна стрічка “Дім за склом” вийде у січні 2025 року. Історія розповідає про нібито звичайну родину, яка має таємниці. За сюжетом матір розшукує доньку, яка раптово зникла з хлопцем. Чоловіка звинувачували у розповсюджуванні наркотиків, тож мама дівчини розпочинає власне розслідування.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Семаковська Тетяна 12:00, 12 Жовтня 2025
Гарбузовий сезон / фото ілюстративне, Pexel

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото та відео гарбузових лате з найбільш відомих закладів столиці. 

Редакція підготувала для вас перелік кавʼярень на різний гаманець, де можна насолодитись пряним гарбузовим напоєм та скуштувати ніжні сінабони. 

Завертайло

Лате з кафе “Завертайло” / фото Instagram

“Завертайло” — коли гарбуз стає мистецтвом. Осінь у закладі виглядає як картинка з “Pinterest”. Кавʼярня вкутана ароматом свіжої випічки та пряних напоїв. Зіркою цієї осені стало гарбузове лате з підсмаженим маршмелоу, що “розлетілось” соцмережами (189 гривень). Фото з цим напоєм стало певним осіннім ритуалом серед киян. 

Скуштувати трендовий напій можна за адресами:

  • “Завертайло” на Подолі – вулиця Межигірська, 7;
  • “Завертайло” біля Софії – вулиця Володимирська, 24а.

Пироги та друзі

Сінабон з закладу “Пироги та друзі” / фото Instagram

Аромат бабусиної випічки посеред метушні столиці. У меню – сінабони з яблуком, фісташкою та вишнею (усі види – по 169 гривень). Яскравий аромат кориці зустрічає ще на порозі кавʼярні. Ця кавʼярня – ідеальне місце для спокійного чаювання осінніми вечорами або для недільного сніданку з родиною чи друзями. 

Скуштувати можна за адресами:

  • вулиця Павлівська, 17;
  • вулиця Гончара, 50.

Cafe 128

Сінабон з закладу “Cafe 128” / фото Instagram

Маленьке, затишне кафе на Володимирській, де сінабон подають теплим, а ніжний аромат випічки нагадує дитинство. Фірмовий десерт — сінабон коштує 135 гривень класичний, з ніжним кремом та корицею, приготований з тонкого тіста зі щедрою вершковою глазур’ю. У просторі “Cafe 128” – нічого зайвого, лише запашна кава, тиха атмосфера й відчуття тепла, той настрій, за який ми так любимо осінь.

Скуштувати сінабон у “Cafe 128” можна за адресами: 

  • вулиця Джона Маккейна 1а;
  • вулиця Івана Федорова 2а.

Мережа закладів Mery Berry

Mery Berry – мережа кавʼярень в Україні, яка щороку презентує гарбузове меню. Тут можна спробувати класичне гарбузове лате (від 95 до 120 гривень), гарбузовий гарячий шоколад (від 125 до 165 гривень) та гарбузове хот-смузі (від 125 до 165 гривень) – густе, солодкувате та пряне. 

Локації у Києві:

  • ТРЦ Проспект;
  • ТРЦ Dream Town;
  • ТРЦ SkyMall;
  • ТРЦ Глобус;
  • ТРЦ Піраміда;
  • вулиця Прорізна, 21;
  • ТРЦ Respublika Park;
  • Epiland Чабани.

Міське кафе “Хармс” 

Міське кафе “Хармс” / фото Instagram

Міське кафе “Хармс” — київська класика для поціновувачів спокійного ритму і смачної кави. Восени у закладі зʼявляється сезонне меню – гарбузове лате (155 гривень) та гарбузове какао (150 гривень). Обидва напої готують з додаванням натурального пюре гарбуза та суміші прянощів. Інтерʼєр закладу нагадує бібліотеку – мʼяке світло, затишні столики та безліч старих книг. 

Заклад розташований за адресою вулиця Володимирська, 45а.

Milk bar

Milk bar, гарбузове латте / фото Instagram

Один з найвідоміших закладів Києва повернувся зі своїм осіннім хітом – Pumpkin Spice Latte (гарбузове лате) зі збитими гарбузовими вершками. Також у закладі можна скуштувати Run Pumpkin Run – кавовий напій з молочно-гарбузовим киселем і вершками, до якого навіть можна додати протеїн. Обидва напої коштують 165 гривень.

Заклад має декілька локацій у столиці, а саме:

  • вулиця Хрещатик, 38 (ЦУМ – 7 поверх);
  • вулиця Шота Руставелі, 16;
  • вулиця Казимира Малевича 87п;
  • вулиця Князів Острозьких, (Kyiv Food Mall).

Tisto

“Tistо”, гарбузове лате / фото Instagram

“Tistо” – заклад, у якому поєдналися сучасний інтерʼєр та затишна атмосфера домашньої кухні. Тут варто спробувати гарбузове лате (від 150 до 180 гривень) або його особливу варіацію – “Зігріваюче гарбузове лате” з пряним бренді (180 до 210 гривень). Теплий та пряний напій, з мʼяким післясмаком та легким ароматом спецій, який подають у затишній залі кавʼярні. 

Заклад розташований за адресою: вулиця Костянтинівська, 23.

Кафе “Стріла” 

Кавʼярня сучасна, але водночас затишна: тут можна загубитись серед ароматів кави та запашної випічки. Сінабони у “Стрілі” можна скуштувати у декількох варіаціях: класична начинка з корицею, карамель-мигдаль, полуниця-вершки, вишня-фісташка (вартість – до 150 гривень) Мʼяке тісто та вершковий крем з корицею – класика, до якої хочеться повертатись. Ідеальний варіант для доповнення до кави чи травʼяного чаю.

Заклад розташований за адресою вулиця Січових Стрільців, 10.

Anthracite Coffee

Сінабон з закладу “Anthracite” / фото Instagram

Anthracite — кавʼярня про мінімалізм. Їхній сінабон коштує 135 гривень), його подають з ніжним вершковим соусом у варіаціях: класика з корицею, фісташка або солона карамель. Усе просто та збалансовано: ароматна кава ідеально поєднується зі запашною осінньою випічкою. Anthracite coffee – кавʼярня для тих, хто любить стриману естетику і точність у деталях. 

Заклад розташований за адресою вулиця Цитадельна, 7.

Дружба

Сінабон з закладу “Дружба”

Осінній мастхев закладу – сінабон “Дабл фісташка” коштує 140 гривень. Тісто – мʼяке та повітряне, з ароматом карамелізованого цукру, а крем, настільки ніжний, що тане у роті з першого шматочку. Солодкий аромат сінабону ідеально поєднується з капучино чи какао.

Заклад розташований за адресою бульвар Марії Примаченко, 3.

До теми:

Примітка. Над текстом працювала практикантка Софія Чорнобай.

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро