Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

12 страв на Святвечір 2025: повний список, що приготувати до святої вечері

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 13 Грудня 2025
Кутя / фото з Вікіпедії

Святвечір — це унікальна християнська традиція, яка передує Різдву, яке в Україні святкуватимуть 25 грудня. Цієї дати вірянини готуються до святкування, збираючись всією родиною за святковим столом. Ця традиція супроводжується іншою — тим, що до свята традиційно готують 12 пісних страв.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою страв, які варто приготувати на Святвечір у 2025 році

12 пісних страв на Святвечір

Святвечір є одним із найважливіших родинних обрядів різдвяного циклу. Центральне місце цього вечора займає святковий стіл, на якому традиційно подають 12 пісних страв. Ця традиція формувалася століттями та поєднує дохристиянські уявлення з християнською символікою.

Історики та етнологи пояснюють, що спочатку кількість страв не була чітко визначена, проте поступово в українській культурі усталилося число 12. Воно символізує:

  • 12 апостолів — ближніх учнів Христа;
  • 12 місяців року — завершення та початок нового циклу;
  • повноту та достаток, що має увійти в дім у новому році.

Традиція остаточно зміцнилася з розвитком християнства, коли Святвечір став підготовкою до Різдва й мав відзначатися постом і стриманістю.

Сам святковий стіл має свої особливості. Усі святвечірні страви є пісними, оскільки до появи першої зірки триває строгий піст. Основою меню є зерно, овочі, гриби, мед, горіхи, сушені фрукти — продукти, що мають давні символічні значення. 

Головною стравою столу стає кутя, яка символізує життя, відродження, єдність родини та поминання предків.

Як приготувати кутю до Святвечора

Кутя / фото Євген Клопотенко

Кутя — це головна страва на Святвечір. Вона має глибокий символічний зміст, адже пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності. Її традиційно готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. Редакція Бахмут IN.UA пропонує приготувати варіацію українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко. Для її приготування знадобляться:

  • 250-300 грам пшениці;
  • 4 склянки води;
  • 100 грамів кураги;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 50 грамів родзинок;
  • 50 грамів соняшникової олії;
  • 2-3 столових ложки меду;
  • 2 столові ложки маку;
  • 1 штука лимону з цедрою й соку;
  • 1 сантиметр кореня імбиру.

Для приготування куті помийте 250–300 грам пшениці та залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30–40 хвилин до готовності. Ще в теплу кашу додайте 50 грамів вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 столові ложки соняшникової олії, якщо страву пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.

Підготуйте наповнювачі: наріжте 100 грамів помитої чи розпареної кураги невеликими кубиками, після чого додайте її разом із 50 грамів родзинок у теплу пшеницю з олією чи маслом. Далі всипте 2 столові ложки маку та приблизно 1 сантиметр кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.

Коли основні інгредієнти з’єднані, додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю так, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися. Добре помийте лимон, обсушіть і натріть його цедру на дрібній тертці, а потім додайте до страви 2–3 столові ложки меду та підготовлену цедру.

Після цього видавіть 1–2 столові ложки лимонного соку, влийте його у кутю та знову перемішайте. Страву слід залишити мінімум на дві години, щоб вона настоялася. Після цього кутю можна подавати у красивій мисці, ставлячи її в центр святкового столу.

Узвар

Український узвар / фото з Вікіпедії

Узвар, або компот із сухофруктів — традиційний напів святкового стола кожної української сім’ї на Різдво. Він символізує очищення тіла та душі.

Для його приготування знадобиться:

  • 3 літри води;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • 200 грамів меду або цукру;
  • 100 грамів сушених груш;
  • 100 грамів чорнослив;
  • 100 грамів сушених ягід шипшини або родзинки (за бажанням);
  • цедра лимона чи апельсина.

Для приготування узвару сушені фрукти та ягоди або готовий набір необхідно викласти у друшляк та ретельно промити під проточною водою. Після цього інгредієнти варто перекласти у велику каструлю та залити трьома літрами води. Напій треба варити на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою. Далі необхідно зняти узвар з вогню, додати три бутони гвоздики та одну столову ложку маку, добре перемішати і залишити вистигати.

Коли узвар охолоне до теплого стану, в нього можна додати мед, після чого слід розмішати до повного розчинення. Кількість меду можна регулювати за смаком. Далі узвар слід охолодити і подати до столу.

Вареники з капустою та вареники з картоплею

Традиційні вареники / фото з Вікіпедії

Пісні вареники з картоплею чи капустою обов’язково мають бути на різдвяному стіл, адже вони символізують достаток та ситість усієї сім’ї. 

Для приготування знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 500 грамів картоплі;
  • 1 невелика капустина
  • 250 мілілітрів води;
  • 2 цибулі;
  • 2 столові ложки картоплі;
  • сіль, перець.

Для приготування вареників із пісною начинкою насамперед потрібно приготувати тісто. Борошно слід просіяти, додати воду, сіль та олію, після чого вимісити круте тісто. Його накривають і залишають приблизно на годину, щоб воно стало більш еластичним та зручним у роботі.

Поки тісто відпочиває, слід приготувати начинку. Для цього треба почистити картоплю, відварити її та зробити пюре, приправивши сіллю та перцем за смаком, після чого дати йому вистигнути. Окремо дрібно слід нарізати капусту та тушкувати її.

Далі тісто необхідно розкачати і вирізати кружальця. У центр кожного необхідно покласти приблизно чайну ложку картопляної начинки та сформувати невеликі вареники. Далі у великій каструлі дововести воду до кипіння й опускати у неї вареники, варять близько п’яти хвилин, періодично помішуючи, доки вони не піднімуться на поверхню.

Готові вареники можна подавати до столу прикрасивши їх підсмаженою цибулею та змастивши олією.

Запечена скумбрія

Запеченка скумбрія / фото Євгена Клопотенко

Риба — це знак християн. Три рибини з однією головою або переплетені символізують Святу Трійцю. Так, як риба вільно плаває у воді, так і християни живуть повноцінним життям через купання у свяченій воді. Рекомендуємо приготувати запечену скумбрію, ніжність якої стане візитівкою будь-якого святкового столу.

Для її приготування знадобиться:

  • 2 скумбрії;
  • 1 цибулина;
  • половина лимона;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • сіль, приправа для риби — за смаком.

Для приготування страви рибу необхідно добре вимити та випатрати. Далі її слід натерти спеціями для риби зовні, а всередині й залишити маринуватися на 30 хвилин. Після цього на черевці варто зробити глибокі надрізи, у які вставити кружальця цибулі та півкільця лимона. Зверху скумбрію необхідно змастити майонезом і запікати у духовці 20–30 хвилин при температурі 200 градусів, до готовності та рум’яної скоринки.

Різдвяний калач

Традиційний обрядовий калач / фото з Вікіпедії

Калач або колач — традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

Для його приготування за традиційним рецептом знадобляться:

  • 450 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів олії;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 чайна ложка дріжджів;
  • дрібка солі;
  • ванільний цукор;
  • жовток для змащування та мак для посипання.

Підігрійте молоко до теплого стану, додайте цукор і сухі дріжджі, перемішайте й залиште на 10 хвилин, щоб опара активувалася. Перелийте її у велику миску, додайте олію та борошно, замісіть м’яке тісто. Накрийте рушником і залиште у теплому місці приблизно на годину — воно має збільшитися удвічі.

Готове тісто розділіть на дві частини, сформуйте з них довгі валики, з’єднайте один край та заплетіть косичку. Надалі сформуйте калач у вигляді кільця з отвором посередині. Викладіть заготовку на деко з пергаментом і залиште ще на 20 хвилин для підростання. Перед випіканням змастіть виріб яйцем і посипте маком.

Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте калач 30–40 хвилин до повної готовності та рум’яної скоринки. Такий калач вийде ароматним і стане чудовою окрасою святкового столу.

Мариновані гриби

Мариновані гриби / фото Євгена Клопотенко

Гриби — це ще одна зі святкових страв до різдвяного столу, яка символізує подвійну природу Ісуса Христа: божественну (шляпка) та земну (ніжку).

Для приготування ніжних маринованих грибів потрібні:

  • 1 кілограм печериць;
  • 1 цибуля;
  • 70 мілілітрів оцту;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 столова ложка солі;
  • 3 лаврових листки;
  • духмяний перець горошком.

Ретельно промийте гриби та очистьте їх від усього бруду. У каструлі нагрійте 1 літр води й додайте кілька горошин запашного перцю, лаврове листя, сіль та дрібку цукру. Коли маринад закипить, покладіть у нього гриби та варіть 15 хвилин.

Після цього влийте оцет і продовжуйте варити ще близько 5 хвилин. Підготуйте стерилізовану банку, виклавши на її дно тонко порізану цибулю півкільцями. Поверх цибулі покладіть гриби та залийте їх гарячим маринадом. Залиште на добу, щоб смак повністю розкрився.

Через 24 години гриби будуть готові до подачі — пряні, хрусткі та з насиченим ароматом.

Пісний борщ

Пісний борщ / фото Євгена Клопотенко

Пісний борщ — унікальний рецепт, який поєднує в собі велику кількість різноманітних овочів. Він стане гарною прикрасою різдвяного столу.

Для його приготування знадобляться:

  • 3 літри води;
  • 700 грамів капусти;
  • 5 картопель;
  • 2 буряки;
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • половина болгарського перцю;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • 2 зубчики часнику.

Спершу підготуйте основу: натріть буряк і моркву на крупній тертці або наріжте соломкою, а картоплю — кубиками. Поставте каструлю з водою на вогонь і одразу додайте картоплю.

Поки вона вариться, дрібно поріжте цибулю та перець, а капусту — тонкими смужками.

Окремо приготуйте заправку: на розігрітій рослинній олії обсмажте цибулю та моркву, додайте буряк, а за кілька хвилин — перець, томатну пасту та трохи води з каструлі. Тушкуйте овочі близько 15 хвилин, щоб буряк став м’яким і насиченим.

У каструлю викладіть нарізану капусту, доведіть до кипіння та проваріть 5–7 хвилин. Потім додайте в зажарку сіль, лимонний сік, цукор і часник — це підкреслить кисло-солодкий баланс. Перекладіть заправку до каструлі, перемішайте й залиште борщ тушкуватися під кришкою на дуже слабкому вогні ще 15 хвилин.

Далі рекомендуємо залишити борщ на кілька хвилин, щоб він став ще ароматнішим та глибшим на смак.

Пампушки

Святкові пампушки / фото Євгена Клопотенко

Пампушки — символ свята та солодкого життя.

Для їх приготування знадобляться:

  • 1 літр олії (для обсмаження);
  • 400 грамів борошна;
  • 200 грамів цукрової пудри;
  • 150 мілілітрів молока;
  • 80 грамів соняшникової олії;
  • 50 грамів цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • цедра одного лимона;
  • варення чи мак для начинки.

Зробіть опару, розвівши дріжджі в теплій воді, додайте 2 столові ложки борошна та 1 столову ложку цукру і поставте суміш у тепле місце для бродіння на 15 хвилин. Просійте борошно та решту цукру в глибоку миску, влийте опару, додайте олію та цедру лимона і замісіть тісто. 

Залиште тісто в теплому місці на годину для підйому. Після цього розкачайте тісто і видавіть склянкою круги, у центр кожного покладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста, защипавши краї. 

Готові пампухи викладіть на посипану борошном дощечку швом донизу і залиште на 10–15 хвилин для підйому. У глибокій каструлі або сковороді з товстим дном розігрійте 1 літр олії, коли на дні з’являться невеликі пухирці, опускайте по 3–4 пампухи і обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору.

Гарячі пампухи посипайте цукровою пудрою, при бажанні з додаванням ванільного цукру для аромату.

Тушена капуста з грибами

Тушена капуста з грибами / фото Євгена Клопотенко

На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.

Для її приготування знадобляться:

  • 400 грамів свіжих грибів;
  • 2-3 моркви;
  • 1 капуста;
  • 1 штука цибулі;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль, перець;
  • олія.

Нашаткуйте капусту, наріжте гриби слайсами, натріть моркву на тертці та дрібно наріжте цибулю. Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковороду, додайте 100 мілілітрів води та трохи олії і поставте на повільний вогонь. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю та лавровий лист і тушкуйте до готовності.

Голубці

Голубці / фото з Вікіпедії

Сама назва “голубці” вказує на символ — “голуба”, який вважається уособленням Святого Духа та миру.

Для їх приготування потрібні:

  • 1 капуста;
  • 150 грамів рису;
  • 10 штук шампіньйонів;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 2 столові ложки пасти;
  • сіль та перець.

З капусти зніміть верхній шар листя та виріжте качан. Занурте качан у окріп і поступово відділяйте листки один за одним, після чого зі зрізаних листків зніміть товсті прожилки. 

Відваріть рис, натріть моркву, а цибулю та гриби нашаткуйте дрібно, обсмажте овочі в олії, додайте рис, сіль, перець та томатну пасту і тримайте на легкому вогні ще 7–10 хвилин, потім остудіть начинку. Покладіть начинку в центр капустяного листка, заверніть листок рулетиком, підібгаючи кінці до середини, складіть голубці в каструлю, залийте водою до половини і тушкуйте під кришкою 40 хвилин.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Spotify назвав головних українських артистів і хіти 2025 року: хто увійшов у топи

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 7 Грудня 2025
Виступ Klavdia Petrivn / фото з Instagram

Музичний сервіс Spotify опублікував музичні підсумки 2025 року в Україні та назвав найпопулярніших українських артистів і треки. До списків увійшли як ветерани сцени, так і нові зірки, що стрімко набрали популярність цього року.

Детальніше про те, хто став найпопулярнішим артистом та яка пісня лунала найчастіше серед українських користувачів — в матеріалі Бахмут IN.UA

Spotify назвав найпопулярніших українських артистів та треки 2025 року

Музичний стримінговий сервіс Spotify підбив підсумки 2025 року та оприлюднив рейтинг найпопулярніших українських артистів і композицій. У перелік потрапили як відомі гурти, так і нові імена, що стали трендовим відкриттям цього року.

Топ 10 українських артистів 2025 року

У топі українських артистів на першому місці опинилася Klavdia Petrivna. Далі топ виглядає наступним чином:

  • SadSvit;
  • “Бумбокс”;
  • Dorofeeva;
  • “Океан Ельзи”;
  • KRBK;
  • Валентин Стрикало;
  • YakTak;
  • Parfeniuk;
  • Jerry Heil.

Топ 10 українських треків 2025 року

Найпопулярнішою піснею року серед українців стала пісня “Смарагдове небо” від Drevo. Це атмосферний ліричний трек, який підкорив слухачів ніжним вокалом та емоційною історією.

Друге місце в топі зайняла енергійна композиція “Врубай” від Parfeniuk з інді-електронним звучанням, що стала популярною завдяки драйву.

Третє місце зайняла чуттєва пісня про крихкість стосунків “Не лякай”, яку створив дует Osty і Klavdia Petrivna.

Наступні позиції в топі виглядають наступним чином:

  • Jerry Heil і Yarmak — “З якого ти поверху неба?”;
  • SadSvit — “Касета”;
  • Domiy — “Нагадай”;
  • SadSvit і Структура щастя — “Силуети”;
  • Шугар — “Олєг”;
  • Cheev — “Рана”;
  • Шугар — “Тьотя”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

12 страв на Святвечір 2025: повний список, що приготувати до святої вечері

Святвечір — це унікальна християнська традиція, яка передує Різдву, яке в Україні святкуватимуть 25 грудня. Цієї дати вірянини готуються до святкування, збираючись всією родиною за […]

12:00, 13.12.2025 Скопіч Дмитро

Spotify назвав головних українських артистів і хіти 2025 року: хто увійшов у топи

Музичний сервіс Spotify опублікував музичні підсумки 2025 року в Україні та назвав найпопулярніших українських артистів і треки. До списків увійшли як ветерани сцени, так і […]

13:00, 07.12.2025 Скопіч Дмитро

Де провести новорічні свята в Україні: найкращі напрямки для відпочинку

З приходом грудня супермаркети починають наповнюватися новорічними декораціями й солодощами, магазини прикрашають фасади гірляндами. Якщо у вас випала нагода провести свята разом з родиною, то […]

Осінні фотозони Києва: куди піти за атмосферними фото

Осінній Київ перетворюється на ідеальні декорації для фотосесії: золотий листопад, м’яке сонце та насичені природні кольори створюють унікальну атмосферу для фото. Якщо ви шукаєте найкращі […]

Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у […]

10:00, 02.11.2025 Скопіч Дмитро