Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 21 Вересня 2025
Яблучний пиріг на столі / фото ілюстративне, iStock

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже головний його інгредієнт — яблука — є справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів.

Редакція Бахмут IN.UA зібрала три рецепти яблучного пирога, які вразять кожного своїм вишуканим смаком та простотою в приготуванні.

Яблучний пиріг: в чому користь.

Попри те, що пиріг — це десерт, він має свої переваги. Поєднання соковитих яблук, ароматних спецій, як-от кориця чи гвоздика, та легкого тіста робить страву не лише смачною, а й поживною. Такий пиріг можна подати до сімейного чаювання, і до святкового столу.

Головна користь такої страви — це самі яблука. Вони містять велику кількість клітковини, яка позитивно впливає на роботу травної системи та допомагає знижувати рівень холестерину. Також в них є вітамін С, котрий зміцнює імунітет і захищає організм від сезонних застуд. 

Крім того, яблука багаті на калій, що підтримує нормальну роботу серця, та антиоксиданти, які уповільнюють процеси старіння клітин.

Серед корисних речовин у яблуках особливе місце займають поліфеноли — потужні антиоксидантні сполуки. Вони допомагають підтримувати баланс між антиоксидантами та вільними радикалами в організмі. Завдяки цьому знижується ризик розвитку серйозних недуг, зокрема онкологічних та серцево-судинних захворювань.

Регулярне вживання яблук може знижувати ризик розвитку діабету 2 типу та сприяти підтриманню здорової ваги. Саме тому в англомовних країнах світу існує прислів’я: “Одне яблуко на день — і лікар не потрібен”.

Закарпатський яблучний пиріг поргоньош за рецептом Євгена Клопотенка

Закарпатський яблучний пиріг / фото Євген Клопотенко

Серед найулюбленіших осінніх десертів українців — ароматний яблучний пиріг. Простий у приготуванні рецепт від Євгена Клопотенко та водночас дуже ситний, він поєднує ніжне тісто з соковитою фруктовою начинкою.

Для тіста знадобляться:

  • 500 грамів борошна;
  • 15 грамів розпушувача;
  • 200 грамів м’якого масла;
  • 200 грамів цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 2 яйця;
  • 120 грамів сметани..

Для начинки:

  • 3 кілограмів яблук;
  • 100 грамів цукру;
  • 1 чайна ложка кориця;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 6 столових ложок манки.

Щоб приготувати ароматний яблучний пиріг поргоньош спершу потрібно замісити тісто. Для цього змішують 500 грамів борошна з 15 грамів розпушувача та чайною ложкою солі. Додають 200 грамів цукру, два яйця, 200 грамів м’якого масла та 120 грамів сметани. Тісто вимішують до однорідності, аби воно не липло до рук, і ставлять охолодитися в холодильник.

Далі готують начинку. Три кілограми яблук миють, очищають і натирають на крупній тертці. Фруктову масу віджимають від зайвого соку, після чого додають чайну ложку кориці, 200 грамів цукру, столову ложку лимонного соку та шість столових ложок манки. Усе ретельно перемішують.

Охолоджене тісто ділять на дві рівні частини й розкачують. Першу половину викладають на дно форми, застелене пергаментом, а зверху розподіляють яблучну начинку. Начинку накривають другою частиною тіста, на поверхні роблять кілька проколів дерев’яною шпажкою, щоб виходила пара.

Пиріг випікають у духовці, розігрітій до 180 °C, протягом 45–60 хвилин. У результаті виходить ніжний десерт із золотистою скоринкою та насиченим смаком яблук і кориці.

Яблучний пиріг від Лілії Цвіт

Яблучний пиріг / фото ілюстративне, iStock

Часто яблучні пироги готуються таким чином, що не потрібно возитися з замісом тістом. Один з таких рецептів поділилася відома кулінарка Лілія Цвіт.

Для приготування яблучного пирога знадобляться:

  • 140 грамів борошна;
  • 140 грамів цукру;
  • 1 склянка або 160 грамів манки;
  • 2 чайних ложок розпушувача;
  • 16 грамів ванільного цукру;
  • 1,5 кілограма неочищених яблук (тертих близько 1200 грамів);
  • 1 чайна ложка кориці;
  • 100 грамів вершкового масла.

Щоб приготувати пиріг із яблуками у сухому способі, спочатку необхідно змішати всі сухі інгредієнти — борошно, манку, цукор, ванільний цукор та розпушувач. Отриману суміш добре перемішують, аби компоненти рівномірно поєдналися.

Далі готують яблука: їх очищають від шкірки, натирають на тертці та додають дрібку кориці для аромату.

Форму для випікання застеляють пергаментом і змащують маслом. Суху суміш ділять на чотири частини, а яблучну масу — на три. Потім починають формувати пиріг шарами: на дно кладуть частину сухої суміші, зверху яблука, і так чергують доти, поки не використають усі продукти. Завершувати конструкцію має шар сухої суміші.

Поверхню пирога посипають тертим маслом і ставлять форму у ще холодну духовку. Випікають десерт при температурі 170 °C протягом приблизно години, доки він не набуде апетитної золотистої скоринки.

Насипний яблучний пиріг від Лізи Глінської

Насипний пиріг / фото ілюстративне, iStock

Яблучні пироги — це страва, яка допускає експерименти. Одним з таких поділилась відома в мережі кухарка Ліза Глінська

Для його приготування знадобляться:

  • 200 грамів муки;
  • 200 грамів манки;
  • 200 грамів цукру;
  • 10 грамів розпушувача;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка кориці;
  • 1,5 кілограма яблук;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів тростинного цукру.

Спершу у глибокій мисці змішують усі сухі інгредієнти: борошно, манку, 200 грамів цукру, розпушувач, сіль і дрібку кориці. За бажанням білий цукор можна замінити на тростинний, а корицю — на ваніль, що дозволяє надати десерту нового відтінку смаку.

Далі готують яблука: їх очищають від шкірки та натирають на тертці. Після цього у роз’ємну форму, застелену пергаментом і змащену маслом, починають викладати шари. Чергують суху суміш і яблука, завершуючи композицію шаром сухих інгредієнтів.

На верхній шар натирають охолоджене вершкове масло, присипають його тростинним цукром (близько 50 грамів) і відправляють пиріг у духовку. Випікати слід при температурі 180 °C протягом приблизно 50 хвилин.

Після того, як пиріг охолоне, його прикрашають цукровою пудрою. У результаті виходить ароматний десерт із ніжним яблучним прошарком та апетитною скоринкою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 2 Листопада 2025
Афіша до фінального сезону “Дивних див” / фото Netlix

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у 2025 році та буде поділений на три частини: перша вийде 27 листопада, друга – 25 грудня, а фінал серіалу – 31 грудня.

Детальніше про те, що відомо про фінал серіалу “Дивні дива” – в матеріалі Бахмут IN.UA.

Що відомо про п’ятий сезон “Дивних див”

Серіал “Дивні дива” відзначився складною часовою лінією, де події минулого, сьогодення і “Зворотного боку” переплітаються між собою. Фінальний сезон, який вийде вже 26 листопада, не став винятком. Дія п’ятого сезону відбувається восени 1987 року, через 18 місяців після подій фіналу четвертого сезону, коли злодій Векна розірвав бар’єр між реальним світом та “Зворотним боком”.

Гокінс переживає період відновлення, але місто все ще відчуває наслідки попередніх подій. Вілл, який був “повʼязаний” зі зворотним боком, намагається жити звичайним життям, але його психологічний звʼязок з головним антагоністом не дає йому спокою. 

Один із кадрів серіалу / скриншот

Також, сценаристи планують показати, як Векна зміцнює свій контроль над паралельним світом та розширює вплив на реальний світ. У пʼятому сезоні творці прагнуть поєднати драматичні особисті історії персонажів з епічним протистоянням із Векною.

 Бюджет фінального сезону

П’ятий сезон став найдорожчим в історії серіалу. За інформацією американського видання PUCK, бюджет кожної серії становить від 50 до 60 мільйонів доларів або від 2 до 2,5 мільярдів гривень, що майже вдвічі більше, ніж у попередньому сезоні.

Фінал серіалу буде поділений на три частини, останньою частиною стане двогодинний епізод :

  • частина 1: складатиметься з 4 серій, які вийдуть в етер 26 листопада 2025 року;
  • частина 2: складатиметься з 3 серій, які вийдуть в етер 25 грудня 2025 року;
  • фінальна серія: двогодинний, так званий “грандіозний” епізод під назвою “The Rightside Up”, який вийде в етер 31 грудня 2025 року, його покажуть у понад показаний у понад 350 кінотеатрах по всьому світу.

Творці серіалу, брати Метт і Росс Даффери, розповіли, що давно мріяли про прем’єру фінального епізоду у форматі кіно.

Люди не уявляють, скільки часу ми витрачаємо на звук і зображення, а потім дивляться це у меншій якості, – пояснив Метт Даффер. – Для нас важливий спільний досвід – пережити фінал разом із фанатами”.

Долі героїв у фіналі “Дивних Див”

Герої серіалу “Дивні дива” / скриншот

Хоча офіційні подробиці фіналу тримаються в суворій таємниці, деякі деталі стали відомі. Ось що відомо про подальші долі героїв:

  • Макс повністю відновлюється після травм отриманих у 4-му сезоні і проводить більше часу з Лукасом;
  • Гоппер запропонує Джойс одружитися, що відкриває нову сюжетну лінію сімейного щастя після пережитих катастроф;
  • Векна залишиться основним антагоністом, і герої об’єднуються, щоб його перемогти;
  • За попередньою інформацією Елевен знову зіштовхнеться з Векною у фінальній битві;
  • Вілл залишиться повʼязаним зі “Зворотним боком”, що зробить його ключовим персонажем у фінальній боротьбі з Векною.

Фанати активно обговорюють можливі варіанти завершення серіалу. Один з популярних сценаріїв передбачає, що Вілл повернеться до “Зворотного боку”, щоб утримувати Векну, поки Елевен не закриє розриви між світами. Однак офіційних підтверджень цього ще не було.

Події для фанатів

Зйомки серіалу / фото Netflix

Для шанувальників серіалу організовано кілька фан-івентів по всьому світу. Зокрема, у Варшаві з 27 по 30 листопада планується спеціальна подія для фанатів серіалу.

Також протягом листопада відбуватимуться тематичні заходи для фанатів серіалу у таких країнах як:

  • Велика Британія;
  • Туреччина;
  • Індонезія;
  • Японія;
  • Бразилія;
  • Нідерланди;
  • Філіппіни;
  • Таїланд та ін.

Закінчиться тур з 31 грудня по 1 січня двома фінальними показами останньої серії серіалу в США та Канаді.

Де переглянути 

Серії п’ятого сезону будуть доступні на платформі Netflix. Також, як зазначалося раніше, фінальна серія буде показана в кінотеатрах 31 грудня 2025 та 1 січня 2026 року. Список кінотеатрів, де пройде показ, буде опублікований незабаром.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Семаковська Тетяна 10:00, 1 Листопада 2025
Подкаст “Книгосховище” / скриншот

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що українська книжкова арена – жива та цікава. У сучасному світі, коли наш час часто пов’язаний з екранами й шумом повідомлень, подкасти стають тим тихим містком до книжки.

Редакція Бахмут IN.UA підібрала п’ять українських книжкових подкастів, які можна слухати просто через платформу Youtube.

Книжкові подкасти українською мовою

Українські книжкові подкасти – це не лише про підбірки книг, це живі розмови про літературу, що допомагають зрозуміти книги глибше, відчути настрої авторів та поглибитись у літературний світ. Книжкові подкасти стають маленькими культурними островами, де можна зустріти однодумців, відкрити для себе нові жанри та поглибитись в український літературний простір. 

Книгосховище

Книгосховище / скриншот

“Книгосховище” — один із найпомітніших літературних подкастів України, що виходить як аудіоформат (Spotify, SoundCloud, тощо) і на YouTube. Головною ідеєю подкасту є руйнування міфів про провінційність української культури.

У проєкті бере участь відома радіоведуча та письменниця Олена Гусейнова (за даними радіо “Суспільне”)  — вона разом із гостями (письменниками, критиками, видавцями) обговорює різні питання: чи є місце для читання під час війни, які книги заслуговують уваги зараз, і як література трансформується під впливом зовнішніх обставин.

У YouTube-плейлисті “Книгосховище” можна знайти епізоди, присвячені класикам, воєнній прозі, сучасним тенденціям, а також різноманітні обговорення.

Запах слова

Один із подкастів “Запах слова” / скриншот

“Запах слова” — не менш відомий проєкт, створений Hromadske, який поєднує літературне мислення з глибоким аналізом книжкової справи. Ведучі  — літературний критик Євгеній Стасіневіч та стендап-комік Сергій Чирков – обговорюють серйозні теми без зайвої академічної напруги.

Подкаст охоплює широкий спектр тем: від класичної української та світової літератури до сучасних літературних тенденцій. Ведучі аналізують творчість відомих авторів, таких як: Василь Стус, Стівен Кінг, Микола Хвильовий, Джордж Орвелл, Сергій Жадан та інших. Також, на подкасті обговорюють літературні канони, забуті тексти та вплив літератури на культуру. Випуски виходять двічі на місяць, що дозволяє слухачам насолоджуватись літературними роздумами.

“Запах слова” став переможцем премії “Слушно” від MEGOGO у категорії “Подкаст про читання й літературу”, що свідчить про високу якість подкасту та його актуальність серед слухачів. 

Затишні сторінки


Один із подкастів “Затишних сторінок” у 2024 році / скриншот

“Затишні сторінки”  — український книжковий подкаст, який запрошує своїх читачів на теплу розмову про книги. Такий тип подкасту часто стає “домашньою студією” літературної спільноти, де важлива атмосфера теплої розмови, де дві подруги обговорюють важливість читання, його переваги та вплив книг на наш світогляд. Подкаст виходить на Youtube каналі “Затишні сторінки” та охоплює широкий спектр літературних тем. Ведучі – Ірина та Олександра, обговорюють різноманітні жанри, від романтики до фентезі та від темних романів до кримінальної літератури. 

Ведучі не лише розповідають про сюжети, а й аналізують теми, що підіймаються у творах, персонажів та стилістику. Кожен випуск подкасту присвячений окремій темі, книзі чи автору, що дозволяє читачам розширювати свої літературні горизонти. 

“PODCASTBL”

Подкаст “Маленькі життя” / скриншот

“PODCASTBL” – український книжковий подкаст, який охоплює широкий спектр жанрів та напрямків: від класичної літератури до сучасних українських творів. Ведучі – Тарас та Анастасія аналізують різноманітні твори, обговорюють їхні теми та персонажів, що дозволяє слухачеві зануритися у глибину книжкового світу. Проте, ведучі не лише обговорюють сюжет, а й досліджують соціальні, культурні та історичні аспекти творів, що робить кожен випуск пізнавальним та розширює горизонти слухачів.

Подкаст доступний на однойменному Youtube-каналі, де можна знайти усі випуски. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у […]

10:00, 02.11.2025 Скопіч Дмитро

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що […]

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро