Бахмутська лікарка розповіла, коли і як часто необхідно відвідувати мамолога?

Семаковська Тетяна 12:15, 5 Серпня 2023

5 9636e

Мамолог — це спеціаліст, який займається оглядом та лікування молочних залоз. Візити до нього є важливою складовою правильного догляду за жіночим здоров’ям. Систематичні огляди у цього лікаря допоможе вчасно виявляти будь-які проблеми, зокрема онкологічні. Наша редакція поспілкувалася з акушеркою-гінекологинею Інною Змійовою, щоб зрозуміти, коли необхідно відвідувати мамолога та як підтримувати здоров’я молочних залоз. 

Підтримка жіночого здоров’я — це важливий аспект життя жінки. На його стан можуть впливати як зовнішні, так і внутрішні фактори, як стрес або гормони. Тому варто завжди уважно слідкувати за своїм станом, систематично проходити перевірки у лікарів та, у випадку дискомфорту або болів, обов’язково звертатися за професійною допомогою. В цьому тесті ми пояснимо, як часто треба ходити до мамолога, як самостійно оглядати молочні залози вдома, коли треба робити мамографію та інші питання, які допоможуть жінці підтримувати своє здоров’я. 

Кожна жінка має відвідувати мамолога щорічно, а у випадку болів чи інших проблем зі здоров’ям молочних залоз, то частіше.

Коли необхідно звертатися до мамолога?

Інна Змійова пояснює, що загальне обстеження молочних залоз жінки мають проходити щорічно. Для цього треба звертатися спочатку до свого гінеколога або акушера-гінеколога. До того ж часто ці лікарі мають спеціалізацію зокрема і на молочних залозах, адже всі аспекти жіночого здоров’я взаємопов’язані. До 40 років жінкам призначають УЗД молочної залози, після 40 років додатково призначають мамографію грудей. 

Інна 669f1Інна Змійова, акушер-гінеколог з Бахмута. Фото: клініка Into-sana, теперішнє місце роботи

«5-7 день менструального циклу є найкращим часом для обстеження у гінеколога й мамолога, а також для проведення УЗД та мамографії. На обстеження жінка повинна приходити до акушера-гінеколога. Лікар має взяти у неї аналізи: цитологічний мазок, мікроскопію, а також питає всі жалоби. Після цього призначає консультацію мамолога», — пояснює Інна.

Після того, як лікар отримає результати всіх аналізів, він може призначити додаткове обстеження для підтвердження стану. Проте, перераховане вище є обов’язковою щорічною рутиною для жінок. 

Варто пам’ятати, що УЗД молочних залоз та мамографія це дві різних процедури. Інна пояснює, що мамографія — це рентгенівське обстеження. Його роблять за показаннями після 40 років, коли молочна залоза стає більш щільною, що заважає все детально роздивитися на УЗД.

«УЗД — це король кіст, і воно допомагає виявити кісти та кістоутворення. А якщо жінка робить рентген, то там можна побачити навіть дуже маленькі ракові утворення, які на УЗД можна пропустити. Це два різних обстеження, і одне доповнює інше», — пояснює Інна.

2 0c32eПеревіряти молочні залози бажано з моменту початку їх росту, а саме з 12-13 років. Фото: з відкритих джерел

Оскільки часте рентгенівське випромінювання може бути не дуже корисним для здоров’я, то жінкам до 40 років варто починати з УЗД. Якщо лікар має за результатами обстеження підозри, то він потім направляє її на мамографію для дообстеження. 

Лікарка рекомендує починати перевіряти молочні залози з 12-13 років, коли вони починають рости. Це потрібно для того, щоб переконатися, що процес росту проходить нормально. Якщо ж, наприклад, одні грудь зростає швидше за іншу або є інші фактори, то краще звернутися до дитячого гінеколога та отримати консультацію або направлення на подальше обстеження. 

Читайте також: Бахмутська лікарня в Броварах: які безкоштовні медичні послуги можна отримати (Відео)

Самообстеження молочних залоз

Крім щорічних візитів до лікаря, жінкам важливо самостійно слідкувати за здоров’ям своїх молочних залоз. Для цього існує інструкція із самообстеження, за якою жінка зможе перевірити свої груди. Важливо при цьому не ставити собі діагнози самостійно або не перевіряти в Інтернеті потенційні хвороби. Без лікарської кваліфікації ви цього не зможете зробити. Проте, завдяки правильній техніці самоогляду молочної залози, жінки можуть перевірити груди на наявність ущільнення, підозрілих змін тощо. Після виявлення чогось, що може здатися незвичним для грудей, варто одразу записатися на консультацію до спеціаліста. 

«Жінка повинна знати, як правильно проводити самообстеження молочних залоз. 50% всього того, що ми знайдемо потім, спочатку може знайти й сама жінка. Не можна гаяти час і потрібно своєчасно звертатися до лікаря. Якщо рано виявити захворювання, то тоді великі шанси, що все буде добре, навіть якщо у жінки виявлять рак молочної залози», — пояснює лікарка.

3 32a85Жінка може виявити потенційні проблеми з молочними залозами через самообстеження. Фото: ЦГЗ

Спеціалістка радить робити самообстеження молочних залоз раз на місяць після менструації, бажано ввечері та після душу. 

«Перед дзеркалом у ванної кімнаті, пальпаторно обстежувати свої молочні залози. Обстежувати потрібно двома руками. Головне не мацати, а саме обережно оглядати, інакше можна собі нашкодити. Краще, щоб жінці це розповів лікар на прийомі, а також показав бімануальне обстеження молочних залоз, чи бімануальне самообстеження молочних залоз. Такі інструкції можна отримати як у приватних, так і у державних клініках», — підсумувала Інна Змійова.

Раніше ми повідомляли, як працює безоплатна лікувальна програма для українських дітей із вадою серця.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Для ветеранів анонсували нову функцію у Дії 

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 14 Травня 2024
Військові / фото Генштаб

Міністерство у справах ветеранів України спільно з Мінцифрою розпочинають бета-тестування e-Посвідчення ветерана у додатку “Дія”. Ця цифрова версія документа спростить доступ до послуг та пільг для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих та інших категорій ветеранів.

Про це повідомляє Генштаб 

Посвідчення ветерана онлайн

Приклад посвідчення / фото Генштаб

Ветерани війни зможуть пройти бета-тестування електронного посвідчення в додатку “Дія” та оцінити його функціональність.

 Взяти участь у пілотному проєкті можуть: 

  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники війни;
  • постраждалі Революції Гідності;
  • члени сімей загиблих Захисників України за умови наявності ID-картки або біометричного паспорта у “Дії”.

Для реєстрації необхідно звернутися до спеціального чатбота в Telegram. У ньому тестувальники зможуть оцінити дизайн, відображення даних, швидкість роботи системи, а також перевірити коректність власних відомостей з Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Очікується, що тестове цифрове посвідчення буде мати:

  • назву документа;
  • ПІБ власника;
  • фото;
  • правову підставу отримання статусу;
  • відомості про групу інвалідності (за наявності);
  • унікальний електронний ідентифікатор.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський центр зайнятості організує ярмарок вакансій: редакція дізналась деталі

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:10, 14 Травня 2024
Ярмарок вакансій / фото Бахмутського міського центру зайнятості

Бахмутський міський центр зайнятості організовує онлайн-ярмарок вакансій “Робота Є!”, який відбудеться 23 травня 2024 року. Захід допоможе роботодавцям міста Бахмут знайти необхідних працівників, а пошукачам роботи — ознайомитись з актуальними вакансіями та пройти співбесіду.

Редакція Бахмут IN.UA з’ясувала деталі у в.о директора Бахмутського місцевого центру зайнятості Романа Коновала.

Робота для бахмутян

Захід відбудеться на платформі Google Meet 23 травня 2024 року з 11:00 до 13:00. Такий формат дозволить роботодавцям та шукачам роботи зустрітись в онлайн-середовищі, без необхідності особистої присутності.

Як повідомили у коментарі, на ярмарку будуть представлені вакансії від 5 роботодавців міста Бахмут, серед яких: 

  • лікарі різних спеціальностей;
  • бухгалтери;
  • медичні сестри;
  • водії;
  • трактористи; 
  • машиністи спецтехніки; 
  • державні службовці та інші.

Загалом пропонуватимуть близько 15 вакансій.

“Зазвичай ефективність таких заходів більш дієва, оскільки люди все бачать на власні очі. На противагку від користування сайтом для пошуку роботи, це не дуже зручно. А цей захід є більш зручним способом для отримання інформації про роботу. Ця інформація розповсюджується, люди її отримують через зворотний зв’язок”, — каже Роман Коновал, виконувач обов’язків директора Бахмутського міського центру зайнятості.

Для участі у ярмарку необхідно заповнити онлайн-анкету за посиланням.  

Читайте також:

  • Батьків дітей з Бахмутського району закликають оформлювати закордонні паспорти: причина
  • Це завжди про людей” – шлях бахмутського комітету доступності до створення інклюзивного міста
  • Часовоярська громада запрошує дітей на літнє оздоровлення: відкрито реєстрацію

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Для ветеранів анонсували нову функцію у Дії 

Міністерство у справах ветеранів України спільно з Мінцифрою розпочинають бета-тестування e-Посвідчення ветерана у додатку “Дія”. Ця цифрова версія документа спростить доступ до послуг та пільг […]

Бахмутський центр зайнятості організує ярмарок вакансій: редакція дізналась деталі

Бахмутський міський центр зайнятості організовує онлайн-ярмарок вакансій “Робота Є!”, який відбудеться 23 травня 2024 року. Захід допоможе роботодавцям міста Бахмут знайти необхідних працівників, а пошукачам […]

Часовоярська громада запрошує дітей на літнє оздоровлення: відкрито реєстрацію

Діти з Часовоярської МТГ, які були вимушено переміщені через бойові дії, можуть оздоровитися безплатно протягом літа 2024 року. Реєстрація вже відкрита.

Працевлаштування без ризиків: як убезпечити себе від примусу

Через війну українці втратили не тільки житло, але й роботу, у пошуках якої ВПО можуть зіштовхнутися з шахраями або ж отримають “можливість” працювати безплатно.

333040466 528175832783304 4798898760996940334 n 3ac01

Цивільні українці можуть пройти базову військову підготовку у 18 містах за донат

За ініціативи Благодійного фонду Сергія Притули у 18 містах України цивільні можуть отримати базову військові підготовку за донат. Сума донату є довільною, кожен учасник сплачує […]