Приміряти чужі проблеми на себе: як у Вільногірську допомагають позбутися стресу завдяки театру

Семаковська Тетяна 17:22, 17 Липня 2023

Вже близько півроку у Вільногірську, що на Дніпропетровщині, працює психологічний ХАБ «Щасливі діти – щасливі батьки». Сприяє його активному розвитку релокована в цю громаду бахмутська громадська організація «Бахмутська Фортеця» та місцеві психологи. Тут місцеві вчать опановувати емоції та контролювати свій рівень стресу, одним із цікавих методів для громади став психологічний театр, під менторством психолога Олександр Зинченко.

Як театр допомагає переселенцям та місцевим мешканцям подолати стрес, опанувати емоції, подивитися на себе з іншого боку і «приміряти» роль іншої людини – читайте в нашому матеріалі.

Що таке психологічний театр?

Підлітки у Вільногірську мають можливість відвідувати хаб. Фото: «Бахмут.IN.UA»

Фахівець Олександр Зинченко пояснює, що психологічний театр — це своєрідний формат набуття досвіду через нові ролі, аналіз особистої проблеми на рівні групи, та пошук розв’язання проблеми через підказки інших людей, які «грають» людину, що має проблему. Наведемо простий приклад: якщо людина ніяк не може наважитися поговорити з батьками через давню сварку чи образу, але прагне спілкування, цю ситуацію приміряють на себе різні учасники групи, й кожен по своєму вирішує, як він би вчинив. Серед таких імпровізацій може бути те саме рішення, яке не бачить особа.

«За час реалізації проєкту ми почали з легких методик, як-то обігрування українських казок. До речі, так ми вивчаємо традиції та історію українського народу, і зараз вже пробуємо розстановки. Я дуже задоволений результатом – діти та підлітки розвивають творчі навики, навчаються критично мислити, опановують емоції і використовують їх з користю у житті», — розказує Олександр Зинченко психолог ХАБу «Щасливі діти – щасливі батьки».

Казки для дорослих

Діти у Вільногірську вчаться долати стрес за допомогою казкових персонажів. Фото: «Бахмут.IN.UA»

Психологічний театр також допомагає відволіктися від сумних думок, які спливають у переселенців у зв’язку з вимушеним переїздом, це гарний спосіб розвантаження.

Психолог відмічає, що під час обігрування українських казок підлітки не лише вбирають досвід, але й пробують змінювати кінцівки, коли вона обурює несправедливістю, що дозволяє придумати нову особистість чи нову поведінку старого героя.

«Коли діти почали писати свої казки – це допомогло розвинути їм творчі риси характеру, розширити бачення світу і поглянути на нього зі сторони наглядача, бути ніби зверху події. І вже потім ми перейшли на наступний етап – розстановки, це коли учасники психологічного театру почали обігрувати ситуації з реального життя, і це підліткам подобається найбільше», — говорить Олександр.

Як починав працювати ХАБ “Щасливі діти – щасливі батьки” дивіться у відео:

Читайте також: Як у Вільногірській громаді дбають про ВПО та їхній комфорт в евакуації?: дослідження ГО «Бахмутська фортеця»

Хаб вчить підлітків розрізнятися свої емоції та відчуття

Юлія Жжонова – нова учасниця психологічного хабу у Вільногірську, і вона попросила розібрати її проблему, пов’язану з навчанням. Подруга дівчинки Вікторія Перекопська, яка грала в розстановках саме товаришку, поділилася відчуттями від ролі Юлі, яку вона приміряла в межах психологічного театру.

«Юля мала в строк надати декілька творчих завдань, але не встигала, дуже розгубилася з цього приводу, не знала, що робити. Ми розіграли її ситуацію і надали декілька варіантів розв’язання проблеми – поспілкуватися з викладачем та попросити посунути терміни, попросити допомоги у друзів чи здавати завдання поступово. Але, найбільше мене вразило те, що під час гри ми розплутували клубки кольорових ниток, і саме в ці моменти знаходили відповіді. Тобто, тактильні відчуття допомогли впоратися з моральними проблемами», — поділилася відчуттями Вікторія.

Олександр Зинченко спостерігає, що діти та підлітки не завжди вміють розрізняти власні емоції та відчуття, не розуміють чому вони з’являються і що з ними робити.

Бахмутська фортеця допомагає переселенцям адаптуватися до нового життя

Комунікація між підлітками – один із важливих способів знайти порозуміння. Фото: «Бахмут.IN.UA»

ГО Бахмутська фортеця психологічно підтримує громадян України, які отримали статус переселенця. У Вільногірську, зокрема, є чимало бахмутян, які звертаються за допомогою до хабу, яким опікується громадська організація. У переселенців досі присутня тривога чи переживання.

Щоб допомогти розуміти себе більше і усвідомлено проживати відчуття та емоції, психолог хабу запровадив на заняттях гру — «ринок емоцій», де діти продають емоції один одному, або виступають носіями декількох емоцій, які допомагають їм впоратися з труднощами в певних життєвих ситуаціях.

Вікторія Аліфашкіна, переселенка з Бахмуту, поділилася думками, що саме позитивна емоція допомогла подолати конфліктну ситуацію.

«Я прийшла на прийом до лікаря, мала з собою три відчуття – зацікавленість, задоволеність та злість. Пояснюючи лікарю свою проблему він мене зовсім не розумів, наростала конфліктна ситуація, і ось викликаючи по черзі свої відчуття (яких грають підлітки – прим ред.), саме зацікавленість допомогла мені спокійно поговорити з лікарем».

Олександр Зинченко все ж таки додає, що мати негативні емоції також нормально і вони мають бути у кожній людині, треба лише правильно ними користуватися.

Читайте також: Тваринам не вистачає любові: як працює притулок для хвостатих у Вільногірську

Діти у хабі. Фото: «Бахмут.IN.UA»

«Злість, наприклад, це захисна емоція, яка допоможе вам вибудувати особисті кордони, а потім налагодити комунікацію з людиною, щоб було комфортно вам».

Різні формати психологічного театру в ХАБі “Щасливі діти – щасливі батьки”, який працює в межах ініціативи «Нова громада – нове щасливе життя», що реалізується ГО «Бахмутська Фортеця» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» допомагають підліткам – як переселенцям, так і місцевим мешканцям, більше розуміти себе та свою поведінку, раціонально використовувати власні ресурси, опановувати методи психологічної самодопомоги, застосовувати власні емоції та відчуття як інструмент в різних життєвих ситуаціях.

Попри те, що громадська організація сама була змушена релокуватися з Бахмута, вона продовжує працювати в евакуації вже з новими цілями, допомагаючи переселенцям зробити їхнє життя якіснішим, позбувшись тривоги, страху чи надмірного стресу.

Фото: «Бахмут.IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Валентина Славінська Славінська Валентина 18:00, 16 Травня 2024
Прийом у психолога
Психологічна допомога /фото eventukraine.com

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття власної справи та соціальну адаптацію.

Про це повідомляє Центр підтримки ВПО Волноваського району “Пліч-опліч”

Допомога постраждалим від війни жінкам 

Війна в Україні завдала шкоди цивільному населенню, особливо вразливими стали жінки та дівчата. Вони зазнали психологічних травм, втратили домівки та роботу. Для їх підтримки та реінтеграції запущено проєкт “Місце надії України”.

Що пропонує проєкт?

Учасниці проєкту матимуть змогу отримати:

  • групову психологічну підтримку від фахівців;
  • допомогу у працевлаштуванні;
  • можливість відкрити власний бізнес;
  • сприяння соціальній адаптації для внутрішньо переміщених осіб.

Як взяти участь? 

Проєкт реалізується у Миколаївській, Чернігівській, Полтавській та Волинській областях. Щоб подати заявку, необхідно заповнити форму за посиланням

Координатори проєкту: +380 (67) 487 3742, +380 (67) 346 9058, [email protected] 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 15:00, 16 Травня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У четвер, 23 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться в четвер, 23 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У четвер, 23 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутська міськрада запрошує дітей на оздоровлення за бюджетні кошти: реєстрація

Управління соціального захисту населення Бахмутської міської ради оголосило про початок реєстрації на літнє оздоровлення дітей віком від 7 до 18 років коштом бюджету. Попередній запис […]

Як обрати вазони на балкон: пояснення бахмутянки

Живі квіти можуть прикрасити будь-яке приміщення, зокрема й балкони. Це дозволить зробити їх затишними. Утім варто пам’ятати, що при виборі рослин для балконів існує ще […]

13:00, 16.05.2024 Скопіч Дмитро

В Україні запрацював перший електронний кабінет захисника й захисниці: гід по сервісу

В Україні з’явився перший електронний портал для захисників та захисниць країни. Його запустили для Києва у режимі тестування. Про це повідомили на сайті Київської міської […]