Найбільші «жертви» путінської війни: які наративи поширюють російські ліберали

Семаковська Тетяна 15:13, 20 Червня 2023

З початку повномасштабної війни цивілізований світ нарешті зрозумів реальну небезпеку, яка надходить з боку росії. Засудження дій росіян та підтримка України піднялася на неочікувано високий рівень. Наразі українці працюють над тим, щоб обмежити вплив російських наративів всередині країни та за кордоном. Водночас велика кількість росіян, які називають себе опозиційними та ліберальними, стали ще активніше представляти себе на різних інформаційних ресурсах.

Більшість промов таких росіян містять у собі ідеї, що це лише путінська війна, що росіяни такі ж жертви цієї війни й що більшість з них її взагалі не хоче. Хоча такі наративи не збігаються із реальністю, яку ми спостерігаємо щодня у себе в країні, досі ліберальні росіяни мають популярність серед населення та є постійними гостями телевізійних етерів. 

Задачею ліберальних росіян є відбілювання себе та своїх співгромадян в очах всього світу. Вони активно просувають тезу про необхідність скасування санкцій проти росії, адже «страждає простий невинний народ». Проте, ніхто з них не каже, що мета санкцій є послаблення російської економіки задля зменшення фінансування військово-промислового комплексу. 

Досі багато українців слухають таких росіян з надією на те, що з ними можна бути вести діалог у майбутньому. Зацікавленість думками так званих ліберальних росіян може бути спровокована надією зрозуміти сенс та мотиви страшних подій, які нас щодня оточують. Втім, їх наративи є черговою частиною масивної пропагандистської машини рф. Їх виступи та заяви відрізняються від того, що говорять Скабєєва та Соловйов  протягом своїх етерів. Але тільки тому, що вони свідомо або несвідомо працюють задля поширення лагідної пропаганди. 

Навальний, Кац, Варламов, Собчак, Биков, Дудь і величезна кількість інших осіб з різним ступенем популярності намагаються відокремити не тільки себе, але й всіх росіян від «режиму путіна», зобразити їх такими ж жертвами війни, а інколи навіть говорять про більші страждання російського народу, ніж українців. Щоб заперечити ці їх твердження достатньо згадати, скільки путіних чи представників вищої влади рф були особисто залучені до окупації України, тортур, вбивств та ґвалтувань українців. Це все робиться руками сотень тисяч простих росіян і за підтримки мільйонів їх співвітчизників. 

Росіяни не організовують антивоєнні мітинги у рф та за кордоном. Їх публічна позиція обмежується внутрішніми справами росії. Джерело: російські «новинні» сайти

«В Конституції України чітко сказано “Єдиним джерелом влади в Україні є народ”. І ми це усвідомлюємо. Ми виходили у 2004 та у 2014 роках. Ми боролися проти судового свавілля та вимагали справедливих розслідувань. Ми і є влада. А президент та міністри є представниками наших інтересів. Водночас у росії немає нації, є багатомільйонна купка затурканих жертв, яка боїться однієї людини. В Росії немає спротиву, є десять людей, які тікають від одного поліцейського. В росії немає опозиції, є політики, які не можуть чинити спротив», – написала CEO онлайн-медіа «Свідомі» Анастасія Бакуліна для колонки на Суспільне Культура

Алєксєй Навальний. Російський ліберал закінчується там, де починаються інтереси України. Фото: з відкритих джерел

Найвідомішим представником так званих лібералів та опозиціонерів є Навальний. Його діяльність відома не тільки в Україні, але й в усьому демократичному світі. Проте, історія його політичних заяв має багато сумнівних моментів. У 2011 році Навальний увійшов до оргкомітету «русского маршу» (вікіпедія: щорічні маніфестації, мітинги й демонстрації російських націоналістичних та неонацистських рухів, присвячені Дню народної єдності 4 листопада), після окупації росією Криму неодноразово говорив те, що півострів буде частиною росії, у 2014 та у 2022 роках публікував у соціальних мережах заклики до світу не надавати Україні зброю.

Це тільки кілька найбільш відомих прикладів його дії. Але вже вони не дозволяють сприймати цю людину, як того, хто має спільне з Україною бачення миру.  У 2017 році Навальний мав т.з. дебати з Гіркіним, під час яких заявив: «війна, яку ви розпочали, це дорога справа, яка знищує економіку росії, яка у громадян рф забирає останні гроші». Таке обґрунтування антивоєнної позиції не демонструє усвідомленої позиції щодо того, що війна та окупація чужих територій – це неприпустимо. Згідно з цією реплікою, на неї просто нема грошей.

Він та його команда протягом років публікували вибачення за подібні висловлювання чи дії, стверджували, що його думка вже змінилася. Проте, навіть якщо повірити у ці заяви, чи можна бути впевненим, що через деякий час він знову кардинально не змінить свою позицію?

Антивоєнний аргумент Навального – війна це дуже дорого. Джерело: знімок екрана з каналу команди Навального

Початок повномасштабної війни відкрив для команди Навального великі політичні перспективи. Теперішній владі рф вже не вдасться відновити свою репутацію перед світом. Деякі західні країни продовжують вірити у демократичні зміни в росії та сподіваються знайти в Навальному приклад політика, який їх може здійснити. 

Росіяни не визнають своєї відповідальності за агресивні та терористичні дії власного народу. Джерело: знімок екрана з каналу команди Навального

 Більшість контенту в соціальних мережах спрямована саме на особистість Навального або на внутрішні проблеми рф. Перше, що можна побачити зараз на його YouTube каналі, це відео з описом, який починається з фрази «путінська війна доторкнулася в росії майже до кожного». За останні місяці згадки про Україну та про необхідність зупинити війну можна знайти у пості від лютого про рік від  початку повномасштабного наступу.

Але навіть ця його заява містить тези про те, що добровольців на війні серед росіян немає, що путін почав війну і що після війни з росії треба знімати всі санкції. Це дає розуміння того, що велика війна не є основним інформаційним приводом для Навального. Хоча саме вона негативно впливає на такі важливі для нього речі, як внутрішня та зовнішня політики рф. Але його команда свідомо ігнорує цю тему та згадує про неї або побіжно, або з ухилом на страждання “простих росіян”.

Такі заяви його команда розповсюджує не тільки на внутрішню аудиторію рф, але й на міжнародну. Відокремлення «простих росіян» від злого режиму призводить до активної присутності представників рф в Європі та світі в різних сферах: культурна, академічна, інформаційна тощо. Це дозволяє їм охоплювати більшу аудиторію та продовжувати вкорінювати вигідні їм наративи. 

Screenshot 802 a948d

У соціальних мережах Навального дуже мало згадок про війну та її наслідки для України. Джерело: знімок екрана з Instagram Навального

«Те, що шлях до “їхньої” “демократичної” росії сьогодні стелиться фізично, фізично через українські тіла, їх абсолютно не хвилює. Можна воювати чужими руками й чужими життями, і водночас називати тих, хто воює, “нацистами”. Чи принаймні “жорстокими”. Так теж буває. Бо в душі вони насправді бажають нам поразки, от воно що», – написав на Facebook філософ, президент PEN Ukraine Володимир Єрмоленко 

Юлія Латиніна

Латиніна є ще однією ліберальною росіянкою, яка останній рік вдає підтримку України й, одночасно, заперечує її суб’єктність. Вона самозвана військова експертка, яка останній рік постійно коментує будь-які новини з України. Латиніна просуває ідею нерозривності та єдності України та росії, за її словами «Україна рівноправна частина російської імперії». На початку повномасштабної війни у своєму твіттері вона висловила думку: все, що є російськомовне у світі демократичне, ринкове та західне тепер буде зосереджено у Києві». І це відбувалося в період найбільшого шоку українців та під час активних боїв біля Києва.

Такий наратив є ще одним напрямком роботи лагідної пропаганди від ліберальних росіян: об’єднання російського та українського народу в одне ціле та нероздільне. Тільки якщо офіційні особи росії пропонують таке об’єднання за умови зниження рівня життя до рівня рф. То ліберальні росіяни пропонують об’єднатися для руху на захід. У жодному з цих варіантів не передбачено погляд на Україну, як на самостійну та незалежну державу. Це черговий прояв імперської свідомості. 

Юлія Латиніна. Російські ліберали досі хочуть об’єднати росію та Україну. Джерело: Twitter Латиніної

«Так звані “хороші росіяни” в усій своїй імперській красі. При чому шовінізму тут ненабагато менше, ніж у відповідних заявах путіна: те саме відчуття свого “історичного права” на Київ за фактом громадянства в країні, котра намагається нас знищити, те саме сліпе, глухе і тупориле віщання про Київ як осердя “російськомовного світу”. Люди, котрі нічого не знають про Україну, крім власної ж пропаганди, беруться пашталакати про те, якою ця Україна має бути для них», – відреагував у своєму Facebook український письменник і перекладач, засновник та автор YouTube-каналу «Твоя підпільна гуманітарка» Остап Українець

Латиніна є частою гостею українських новинних етерів. Крім того, українські посадовці з радістю дають їй інтерв’ю. Таким чином, самі українці на різних рівнях продовжують поширювати шкідливі російські наративи в країні. Публічна та дружня комунікація з такими людьми легалізує їх присутність в українському просторі. Це чергова допомога ліберальним росіянам у поширенні своїх наративів. 

Українські посадовці охоче роздають інтерв’ю «хорошим росіянам». Джерело: знімок екрана з каналу Латиніної

Віктор Шендерович

Ще один російський ліберал, який також з’являється в українському інформаційному просторі. Цієї весни він відзначився своїми словами про російських солдатів:

«все-таки це наша країна та наші хлопчики. Так, обдурені, нещасні. Так, іноді вбивці навіть. Але вони наші, це наша країна».

Водночас бажання українців відсторонитися від всього російського він сприймає як «сплески нацизму». Це ще один напрям роботи російських лібералів на міжнародну аудиторію. Вони все частіше намагаються просувати тези про те, що українці занадто жорстокі до них, що українці неправі, а росіяни є жертвами обставин. Через збільшення рівня присутності українських голосів у світовому інформаційному просторі, росіяни працюють над тим, щоб зрівнятися «по рівню трагедії» з нами. Тим самим вони матимуть можливість представляти свою думку на світовій арені на рівні з українською.

Вам буде цікаво: 

Російські ліберали в етерах українських телеканалів. Джерело: YouTube-канал Фабрика новин

Не путін створив росію, а росія створила путіна

Таких прикладів десятки, якщо не сотні. Т.з. ліберальні росіяни щодня розповсюджують подібні до вищевказаних наративи. Ми маємо розуміти, що російські ліберали першочергово переймаються своїми проблемами та майбутнім своєї країни, тобто рф. Тому, поширювати їх ідеї серед української аудиторії щонайменше неефективно. Часто це є небезпечним для інформаційного простору і свідомості громадян. Кожне їх слово буде завжди про рф.

Вони послідовно виправдовують себе та свою країну, намагаються запевнити світ у своїй невинності. Риторика ліберальних росіян свідчить про те, що вони не осмислили свої дії, свою провину та не мають чіткого бачення трансформації країни. Без колективної рефлексії неможливо досягнути змін у суспільстві. А у росіян ще навіть не виникло усвідомлення про те, що подібні кроки потрібно здійснити.

Нам треба захищати від росіян свої території, мову, культуру та ідентичність. Війна почалася не у 2022 році, а у 2014. Проте, до 24 лютого абсолютна більшість російських лібералів ігнорували окупацію частини територій України. Вони не відзначилися різким запереченням або антивоєнними заявами. Проте, повномасштабний наступ дав їм увагу світу, яку вони почали використовувати у власних політичних інтересах. 

«Ліберал і демократ – це людина, яка ставить цінності громадянських прав і свобод вище інших цінностей. І першим таким правом, відповідно до Міжнародного пакту ООН, є право народів на самовизначення. Якщо російський ліберал і демократ не визнає права народів на самовизначення, це означає, що він визнає наявність суб’єкта, який краще за народи знає, що їм треба для щастя, або ж який має право визначати життя людей попри їхні питомі інтереси. Таким суб’єктом є російська держава. Значить, для такого російського ліберала і демократа цінність держави вище цінності прав і свобод. Тобто зовсім він не ліберал і не демократ, а просто імперець, такий же, як і путін. І відрізняє його від вірного путінця лише бажання, щоб на троні був інший путін замість цього» – написав викладач Києво-Могилянської академії Валерій Пекар.

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 14:12, 26 Серпня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки”З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 28 серпня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:40, 26 Серпня 2024
Освітній процес / фото ілюстративне

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають проти такої системи, називаючи її незаконною.

Редакція Бахмут IN.UA, посилаючись на допис Офісу Омбудсмена України в Facebook, розповідає, чи взагалі законні такі дії зі сторони адміністрації школи та як правильно на них реагувати.

Чи законно збирати гроші з батьків у школі

Практика збору коштів з батьків на закупівлі школи існує не перший рік. Як результат, у батьків регулярно просять по 50, 100, 200 гривень, а то й більше.

Омбудсмен прокоментував ситуацію, посилаючись на Закони України, зокрема на “Про освіти” та “Про повну загальну середню освіту”. Вони забороняють будь-які збори коштів учасниками освітнього процесу. Аналогічна норма частково регламентується статтею 53 Конституції України.

Стаття 58 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” також говорить про те, що фінансування державних і комунальних закладів освіти здійснюється коштом держави, місцевого самоврядування та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Батьки ж можуть допомагати школі, але лише на добровільній основі у вигляді благодійних внесків. 

Порушення вимог законодавства у сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Будь-яке вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди — це незаконні дії, які містять ознаки корупції.

Що робити, якщо вимагають кошти в школі

В Офісі Омбудсмена рекомендують наступний алгоритм дій:

  • варто написати заяву на ім’я директора школи у двох примірниках про примусове збирання коштів, один з яких буде залишатися в канцелярії освітнього закладу;
  • потрібно проконтролювати те, щоб на примірнику заяви стояла відмітка із вхідним номером. Письмова відповідь повинна надійти протягом 30 днів з моменту подачі заяви;
  • якщо адміністрація школи не надала відповіді та не здійснила жодних дій, то потрібно звернутися в управління чи департамент освіти;
  • якщо управління чи департамент освіти не надали відповіді, то потрібно звертатися до правоохоронців із заявою про вимагання коштів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]