В Україні створили освітній серіал для літніх людей: де подивитися?

Семаковська Тетяна 14:38, 14 Червня 2023

Серіал c025e

На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Базові цифрові навички для людей елегантного віку». Ініціатива покликана навчити старших людей вільно користуватися соціальними мережами та онлайн-послугами.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

Результати дослідження 2021 року показали, що в Україні 44% людей віком від 18 до 70 років хотіли б підвищити свій рівень цифрових навичок. Це означає, що використання цифрових технологій у повсякденному житті є важливим, зокрема, для аудиторії старшого віку.

«Щоб успішно подолати цифровий розрив, ми повинні не лише сприяти активному залученню людей старшого віку в цифровий простір, а й забезпечити їм доступ до якісних навчальних програм. Новий освітній серіал на «Дія.Освіта» допоможе відповісти на найпоширеніші запити та розібратися в ситуаціях, з якими часто стикаються люди елегантного віку», — заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції зазначила Валерія Іонан.

Іоан 2b1f4Заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції зазначила Валерія Іонан. Фото: W2U – Women to Ukraine

Чому вчить серіал?

Курс містить 10 серій, в яких онуки розповідають старшим родичам, як:

  • встановити месенджери на смартфон, 
  • користуватися пошуковиками, 
  • записатися до лікаря, 
  • поповнити мобільний рахунок 
  • користуватися хабами цифрової освіти «Дія.Освіта».

Як отримати доступ до серіалу?

Покрокова інструкція:

  1. Спочатку необхідно пройти реєстрацію на платформі «ДіяОсвіта»;
  2. На головній сторінці обрати категорію «Освітній серіал»;
  3. Обрати потрібний серіал (серію) та переглянути.

Після проходження курсу учасники отримають 0,2 бала Європейської кредитно-трансферної системи (ЄКТС). Освітній серіал може бути актуальним для державних службовців, які за рік мають накопичити 1,0 бала.

Користь для бібліотекарів

Президентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй упевнена, що новий серіал буде також корисним для бібліотекарів-консультантів у Хабах цифрової освіти, які зможуть якісніше надавати допомогу та реагувати на звернення відвідувачів.

«Люди, старші ніж 60 років, є основною аудиторією, яка звертається до бібліотечних хабів цифрової освіти. Запити на підвищення цифрових навичок дуже різні — від користування смартфоном, основними його застосунками та звичайного пошуку в інтернеті до опанування графічних програм. Значний попит має консультування щодо державних цифрових послуг у застосунку Дія. Новий освітній серіал на «Дія.Освіта» допоможе і людям поважного віку опанувати нові цифрові інструменти, щоб підвищити якість життя, і бібліотекарям-консультантам у Хабах цифрової освіти, щоб удосконалити навчальні програми та консультації для тих, хто звертається по допомогу», — зазначила Оксана Бруй.

Бруй 1956aПрезидентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй. Фото: Ukrainian Library Association

Освітній серіал розроблений з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України для платформи «Дія.Освіта», за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та за фінансування уряду Швеції.

Читайте також: Освіта в Україні та закордоном: де краще?

Нагадаємо, на початку червня для вступників запрацював чат-бот «ОсвітаВсім». Сервіс містить у собі актуальну інформацію щодо особливостей та основних дат цьогорічної вступної кампанії.

Фото: Мінцифри

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:30, 26 Липня 2024
Українці можуть повернути кошти
Застосунок Дія / фото Мінцифра

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має певні умови та обмеження.

Про це повідомляє Маріупольський ЦНАП.

Перереєстрація через Дію

Міністерство цифрової трансформації України запровадило послугу онлайн перереєстрації транспортних засобів через застосунок “Дія”. Ця ініціатива значно спрощує процес купівлі-продажу автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб.

Категорії транспортних засобів, доступні для онлайн перереєстрації:

  • легкові автомобілі;
  • мотоцикли;
  • мопеди.

Послуга онлайн перереєстрації доступна виключно для власників транспортних засобів, при цьому переоформлення авто за довіреністю через онлайн-сервіс неможливе. 

Важливо зазначити, що ця послуга не поширюється на першу державну реєстрацію транспортних засобів в Україні. 

Щодо річних лімітів, встановлено обмеження на продаж – дозволяється реалізувати лише один транспортний засіб протягом календарного року. Натомість, кількість придбаних транспортних засобів не обмежується, що дає можливість купувати стільки авто, скільки потрібно.

Які документи потрібні

Необхідні документи та дані для продавця:

  • верифікований податковий номер;
  • паспорт, посвідка на проживання або закордонний біометричний паспорт;
  • зареєстроване місце проживання;
  • технічний паспорт на транспортний засіб.

Для уникнення проблем з перереєстрацією рекомендується перевірити та актуалізувати відомості про зареєстроване місце проживання. Це можна зробити в адміністраторів ЦНАП в центрах “Я Маріуполь”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:05, 26 Липня 2024
Консультація психолога / фото ілюстративне

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”.

Про це редакції Бахмут IN.UA розповіли в БФ “Право на захист”.

Безплатна психологічна допомога українцям

Наразі представники та представниці БФ “Право на захист” проводить широку просвітницьку кампанію, метою якої є розповісти про основні аспекти й етапи проживання горя, заохочуючи українців не відкладати тему власного психологічного стану на інші дні, тижні чи місяці. 

В межах кампанії також надаватиметься безплатна психологічна допомога від спеціалістів.

Як отримати психологічну допомогу

Психологічна допомога тривалістю 50 хвилин надаватиметься в очному та онлайн форматах як дорослим, так і дітям. 

Для того, щоб отримати безплатну психологічну допомогу, потрібно  заповнити спеціальну форму за посиланням. При цьому треба надати наступну інформацію:

  • ім’я та прізвище;
  • статус заповнювача анкети;
  • очна чи онлайн консультація психолога;
  • якщо очно, то треба вказати місто (Київ, Полтава, Чернігів, Дніпро, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг, Павлоград, Миколаїв, Одеса, Чернівці, Житомир);
  • мобільний номер телефону.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українці можуть повернути кошти

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має […]

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”. Про […]

11:05, 26.07.2024 Скопіч Дмитро

Як отримати ліки з безплатною доставкою через Укрпошту: покроковий гід

Українці можуть замовляти ліки з безплатною доставкою до відділень Укрпошти. Така ініціатива дозволить забезпечувати медикаментами тих, хто проживає у віддалених та постраждалих від війни населених […]

13:30, 25.07.2024 Скопіч Дмитро
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

29 та 31 липня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. […]

Карітас Дніпро: чим займається організація та де вона розташована

“Карітас” — це велика міжнародна організація, чия діяльність направлена на допомогу вразливим категоріям населення. Від початку російського вторгнення допомогу від “Карітасу” отримали тисячі переселенців, й […]

13:00, 24.07.2024 Скопіч Дмитро