Талісман Соледара Солті об’єднує дітей та дорослих довкола пам’яті про місто

Микола Ситник 13:40, 3 Травня 2023

image2 0b052

У середині квітня відбулась презентація та перший онлайн-воркшоп у рамках проєкту «Salty — талісман Соледара». Цим займається команда проєкту Благодійного фонду «Соляна фортеця», яка прагне об’єднати краєзнавців, істориків та жителів Соледарської громади. Активісти планують спільними зусиллями створити листівки із зображеннями визначних місць рідного краю.

Реалізація проєкту

Зазначимо, що ініціатива «Salty — талісман Соледара» втілюється БФ «Соляна Фортеця» в рамках другої хвилі програми «ZMINA 2.0: Субгранти для культурних проєктів» фонду «Ізоляція» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Директор із розвитку фонду «Ізоляція» Михайло Глубокий повідомив редакції «Бахмут IN.UA», що в 2022 році планувалася реконструкція будинку культури в Соледарі, а також проведення там культурних, мистецьких та освітніх програм. Війна змінила плани, але нові культурні проєкти впроваджуються.

«На жаль, через збройну агресію російської федерації втілити оригінальний задум не вдалося, але ми домовились з представництвом Європейського Союзу, що перенаправимо все фінансування на підтримку населення, яке постраждало через війну. Власне, більшу частину коштів ми направили на допомогу громадам, але частку бюджету перенаправили також на створення нових культурних проєктів», — директор із розвитку фонду «Ізоляція».

Михайло 0b848Директор із розвитку фонду «Ізоляція» Михайло Глубокий. Фото: Facebook

Він додав, що ініціатива, яка спрямована на об’єднання людей та збереження історичної пам’яті ідеально підходить для програми фонду.

«Пріоритет — підтримка культурних ініціатив, які працюють з переселенцями та людьми, що постраждали через агресію росії. Також для нас важливо, щоб проєкти втілювались на території маленьких децентралізованих громад. Тому проєкт, націлений на роботу з людьми з Соледарської громади, що ставить собі за мету об’єднання людей, які були вимушені виїхати, а також збереження історичної пам’яті, ідеально підходить для пріоритетів нашої програми», — Михайло Глубокий.

За його словами, фонд «Ізоляція» виступає в ролі донора, а ідея та втілення проєкту «Salty — талісман Соледара» покладається на БФ «Соляна Фортеця».

«Представники команди БФ «Соляна Фортеця» подали заявку на підтримку, після чого вона пройшла через конкурс та оцінку від незалежних експертів. Після цього проєкт було відібрано для фінансування», — резюмував Михайло Глубокий.

Хто ж такий «Salty» і хто його створив?

«Salty» (Солті) — це казковий герой, який став талісманом Соледара. Цей образ вигадала художниця з Харкова Анастасія Оленченкова. Солті уособлює сіль, яку видобувають у Соледарі. За словами митця, ці малюнки вона створила не на замовлення, а просто від душі, бо черпає натхнення у простих речах.

Солті2 2b6f8Ось так виглядає казковий герой «Salty». Фото: Facebook anastasiia.ole

Анастасія Оленченкова — професійний дитячий ілюстратор, що з дитинства обожнювала мультики Дісней та Піксар. Наразі її основний напрямок в ілюстрації, пов’язаний із створенням цікавих персонажів та їх світів.

«Кожного року у жовтні для ілюстраторів всього світу починається місячний челендж, коли кожен день ми малюємо ілюстрації на певну тему. 17 жовтня була тема, яка звучала як salty — солоний. Я одразу вирішила, що намалюю «персонажа для нашої солі». Якраз перед тим за декілька місяців почалися бої за Соледар. Я хотіла це якось пов’язати, створити того, хто охороняє це місто та його сольові родовища. 

 

Я прагнула створити героя, який би втілив дух міста та був би стійким захисником своєї домівки і людей. Розглядаючи упаковку кам’яної солі «Артемсіль», я задумалась над тим, як би міг виглядати «Salty» та які властивості він може мати», — пояснила Анастасія Оленченкова.

Анастасія Оле c2410Дитячий ілюстратор Анастасія Оленченкова. Фото: Facebook

Художниця розповіла редакції «Бахмут IN.UA», що цей персонаж створювався для себе. Вона і подумати не могла, що «Salty» може хтось помітити. За її словами, чим більше про нього питають, тим більша в нього з’являється своя історія.

«Salty» — магічний герой, який живе у соляних шахтах Соледару. Персонаж дуже світлий, добрий, любить вишневі льодяники та розважати дітей за допомогою магії. Він має чарівний посох, що яскраво світиться біля великих покладів солі, і підказує шахтарям де слід працювати. Але коли «Salty» та всьому, що він любить загрожує небезпека, він здатен на неймовірні речі. У ньому більше сили, ніж здається на перший погляд», — додала Анастасія Оленченкова. 

Солті1 93603Чарівний посох «Salty». Фото: Facebook anastasiia.ole

Дівчина поділилася, що з радістю погодилася долучитися до проєкту «Salty — талісман Соледара».

«Коли я опублікувала малюнок в соціальних мережах, мене помітили активісти Соледара та запропонували взяти участь у проєкті. Не вагаючись, я прийняла пропозицію. Я в захваті від можливості втілити свою дитячу мрію — побачити, як мої творіння втілюються в життя і стають відомими. Поки ми на стадії планування, та незабаром я почну працювати над серією ілюстрацій. Я впевнена, що зрештою «Salty» підкорить серця багатьох!» — переконана Анастасія Оленченкова.

Разом із «Salty» на листівках зобразять 13 пам’яток Соледара

В межах ініціативи планується серія ескізів, серед яких будуть зображення різних історичних періодів, зокрема наслідків воєнних дій на території міста. Також митці створять світлину, яка символізуватиме перемогу та відбудову Соледара.

Менеджер Міжнародного благодійного фонду «Ізоляція» Наталя Тищук повідомила нам, що до створення листівок долучаться всі учасники проєкту. Організатори планують використовувати їх для презентації міста. На кожній листівці зобразять «Salty», який уособлює місто.

«Фактично вийде, що всі учасники будуть залучені до створення листівок, які надрукують. Наклад яких (ред. листівок) буде розповсюджений партнерським організаціям та ГО Соледарської громади. Також активні учасники матимуть змогу їх отримати. В мережі, на сторінці фонду «Соляна фортеця», будуть оприлюднені результати по завершенню. Також планується на основі зображень створення стікерів для використання в мережах. Організатори планують в подальшому ці листівки використовувати як промо міста, так і для виставок, присвячених Сходу», — повідомила Наталя Тищук.

Наталя 9aa10Наталя Тищук в офісі. Фото: «Ізоляція»

Наразі вже відомі локації, які зобразять на листівках. Так, шляхом голосування активісти, історики визначили 13 улюблених місць соледарців. До слова, спочатку запропонованих локацій було більше 30. 

Громада обрала наступні місця:

  1. Шахта.
  2. Шахта: підземний світ.    
  3. Школа №13. Відновлення будівництва після війни.      
  4. Спортивний комплекс із фонтаном, трояндами.   
  5. Пагорби «Юрчина гора».    
  6. Міський парк.
  7. Вулиця міста. 
  8. Храм.
  9. Стадіон.
  10. Провалля — солоні озера.
  11. Станція «Сіль».
  12. Зупинка, розмальована дітьми.
  13. Зруйнований дитячий садок.

Зазначимо, серед локацій будуть і зображення місць, які закарбувались в пам’яті та ті, які торкнулися найболючішого. Наприклад, знівечений дитячий садок. 

Читайте також: Соледар — місто каштанів й абрикосів: волонтерка Тетяна Кваша розповіла про життя спочатку

Діти в проєкті

До слова, малеча також долучиться до проєкту. Діти Соледарської громади придумають вислови до кожної з локацій міста.

«Завданням для дітей буде дібрати влучний опис, вислів до локації від імені героя. У такий спосіб «Salty» розповідатиме про ці місця. Вийде набір листівок, як своєрідний комікс з розповідей «Salty». Малюватиме листівки художниця Оленченкова Анастасія, яка й створила «Salty», — додала Наталя Тищук.

Наразі дітей Соледарської громади, віком від 6 до 15 років, запрошують взяти участь у онлайн-зустрічі в межах проєкту «Salty — талісман Соледара». Захід відбудеться 7 травня. Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/events/243315661517640/

Оцінювання дитячих робіт

Судді оберуть вдалі роботи дітей до кожної локації окремо. До складу журі конкурсу запрошені активісти та письменники, серед яких: 

  • Галина Малик, 
  • Ольга Деркачова, 
  • Оксана Радушинська,
  • Сашко Дерманський.

Олександр повідомив про загибель свого брата Олега Дерманського, який боронив Соледар, тому для нього це особлива місія.

image1 a27b7Олег Дерманський, який захищав Соледар. Фото: надали організатори проєкту

«Попри важку втрату, ми цінуємо його рішення стосовно участі у складі журі. Завдячуємо кожному, хто віддає життя за збереження цілісності України, схиляємо голови над загиблими в цій війні», — зазначили організатори проєкту.

«Salty» підкорить серця мешканців Соледарської громади

Засновниця Благодійного фонду «Соляна фортеця» і керівниця проєкту «Salty — талісман Соледара» Тетяна Кваша повідомила редакції «Бахмут IN.UA», що мешканці громади одразу полюбили казкового героя «Salty».

«Ми разом із соледарськими активістами від початку повномасштабного вторгнення не втрачаємо звʼязок. Це постійні зустрічі, обговорення співпраці, генерація нових ідей та реалізація спільних проєктів. Тому одразу після появи в інтернеті інформації, що художниця намалювала казкового героя Солті, зʼявилось бачення, що саме цей герой має «жити» в Соледарі попри все. Ми одразу почали думати, як і де ми можемо його застосувати. Ми зрозуміли, що Солті може бути і на наших листівках, задля збереження нашої історії та відчуттів, які ми переживаємо саме зараз, настольгуючи за містом», — поділилася Тетяна Кваша.

Тетяна 7f6c0Керівник проєкту «Salty — талісман Соледара» Тетяна Кваша. Фото: Facebook 

Вона розповіла, що активісти мають намір задіяти персонажа «Salty» у розмінуванні територій. 

«На одній з 13 листівок буде зображений зруйнований дитячий садок, відбиток цієї війни. Планується, що Солті буде задіяний в розмінуванні, і якщо в нас вийде, то він це зробить разом із Псом Патроном. Наразі ми звернулися до головного управління ДСНС України, щоб офіційно налагодити співпрацю щодо цієї ідеї», — додала Тетяна Кваша.

Організатори проєкту переконані, що соледарці згуртуються задля збереження історичної пам’яті, а «Salty» стане талісманом громади. Він подарує надію, збереже відчуття дому, тепла, історію міста та його жителів.

Фото: надала команда проєкту

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:35, 29 Квітня 2024
Школа / фото ілюстративне

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці потрібно розв’язувати нагальні питання, зокрема ті, що стосується освіти дитини.

Про те, як влаштувати дитину, що зазнала вимушеного переміщення, до державного або комунального закладу освіти, розповіли експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Як влаштувати дитину ВПО у місцеву школу

За словами експертів, держава гарантує кожній дитині, у тому числі й ВПО, доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Це прописано у частині 2 статті 19 Закону України “Про охорону дитинства”.

Як ВПО здобути дошкільну освіту

Діти з-поміж ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних або комунальних закладів дошкільної освіти.

Для того, щоб дитина здобула дошкільну освіту, потрібно надати заявку про зарахування до того чи іншого навчального закладу. Це повинен зробити особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. До заяви також потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • копія документа про право на пільгове зарахування (довідка ВПО або документ, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів).

Прийом заяв про зарахування дітей може організовуватися, зокрема, з використанням системи електронної реєстрації чи через ЦНАП.

Як ВПО отримати загальну середню освіту

Для того, щоб дитину ВПО зарахували до закладу середньої освіти, одному з батьків, опікуну чи іншому законному представнику потрібно звернутися до адміністрації закладу з відповідною заявою. До неї потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми;
  • копія довідки ВПО або документа, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Як ВПО отримати професійну, фахову та вищу освіту

Діти ВПО мають право на здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти на загальних підставах. 

Одночасно з цим, діти ВПО, які проживали на нині тимчасово окупованій  території (ТОТ), мають право на здобуття або продовження здобуття освіти певного рівня освіти в інших регіонах України коштом держави або місцевого бюджету. Їм також надається місце в гуртожитку на час навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці […]

15:35, 29.04.2024 Скопіч Дмитро

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

children g589d22510 1920 19355

Як батькам жити в постійній тривозі за своїх дітей: поради психологині Ганни Сердюкової

Майже рік Україна страждає від повномасштабної війни, через що багато українців постійно перебувають у стані гострого стресу. Багато хто відчуває втому, апатію, ступор. І це […]

Допомога на дитину 2024

Як переселенцям оформити допомогу на дитину: детальна інструкція

Переселенці, які мають довідку ВПО та хочуть оформити допомогу на дитину можуть зробити це двома способами: офлайн та онлайн. Детально пояснюють у Мінреінтеграції. Оформити допомогу […]