Бахмутський центр профосвіти готується приймати вступників на Рівненщині

Семаковська Тетяна 15:25, 31 Березня 2023

будівля поліклініки b6d70

Бахмутський центр професійно-технічної освіти евакуювався до Рівненської області. Наразі колектив разом з обладнанням розмістився у приміщенні діючої поліклініки селища міського типу Гоща. З наступного навчального року тут відкриються навчальні класи і гуртожиток. На сьогодні в закладі навчаються в змішаній формі більше 400 дітей зі всієї України. Вони здобувають різні робітничі професії: швачки, слюсаря, механіка, кухаря тощо.

Директор Державного навчального закладу «Бахмутський центр професійно-технічної освіти» Ігор Гаєвий розповів редакції «Бахмут IN.UA» про підготовку училища до нового навчального року.

Ремонт у приміщеннях

«Наш науково-практичний центр переїхав сюди у жовтні минулого року, оскільки підійшли запропоновані умови на Рівненщині. Ми одразу встановили обладнання. Тут працюють наші швачки. Також з минулого року у нас працюють класи автослюсарів. Незабаром поліклініка завершить переїзд у будівлю потужної Гощанської лікарні. Там для медиків вже готують нові кабінети. А ми тим часом продовжуємо ремонт і облаштовуємо приміщення для своїх потреб, — розповів Ігор Гаєвий.

Він повідомив, що на другому поверсі відкриється гуртожиток для переселенців, на першому поверсі — класи для теоретичного і практичного навчання, комп’ютерний кабінет, кімната позакласної роботи та відпочинку. Підвал буде і укриттям і навчальним простором.

Так виглядає станом на сьогодні підвальне приміщення де буде лабораторія кухарівjpg 7b520

Так виглядає станом на сьогодні підвальне приміщення, де буде лабораторія кухарів. Фото надав Ігор Гаєвий

Так виглядає станом на сьогодні підвальне приміщення де буде лабораторія кухарів. 1 9815e

Так виглядає станом на сьогодні підвальне приміщення, де буде лабораторія кухарів. Фото надав Ігор Гаєвий

«Без укриття ніхто дозвіл на відкриття закладу не дасть. Також у приміщенні, де зараз йде ремонт, буде учбове кафе, майстерня, лабораторія кухарів. З цим нам допомагають місцеві підприємці. В учбовому кафе будемо об’єднувати теоретичну підготовку і виробниче навчання. Одразу з практикою для швачок і кухарів», — розповів Ігор Гаєвий.

Ремонтні роботи у гуртожитку 7c0ec

Ремонтні роботи у гуртожитку. Фото надав Ігор Гаєвий

Ремонтні роботи у гуртожитку 1 db23a

Ремонтні роботи у гуртожитку. Фото надав Ігор Гаєвий

За словами директора, з фінансуванням допомагає місцева громада та Донецька облдержадміністрація.

«Всі ці приміщення поліклініки належать Гощанській громаді Рівненської області. Ми їх використовуємо згідно договорів оренди. Комунальні послуги сплачує Департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації. Ремонт приміщень відбувається за кошти як Гощанської громади, яка нам допомагає, так і за кошти департамента освіти і науки», — повідомив очільник закладу.

гощанська громада ce63e

Голова Гощанської громади Микола Панчук та директор Бахмутського центру професійно-технічної освіти Ігор Гаєвий. Фото надав Ігор Гаєвий

Навчально-виробнича практика

Під час навчання та виробничої практики майбутні швачки підтримують українських захисників, співпрацюючи з релокованим із Харківщини підприємством.

«Наші швачки використовують приміщення, які орендують підприємці з Харкова. У цьому приміщенні залишилось ще доробити трошки клас теоретичної підготовки. Тобто ми використовуємо приміщення, не тільки для свого навчання, а для того, щоб наші здобувачі освіти, майстри брали участь у виконанні замовлення для Збройних сил України», — додав Ігор Гаєвий.

Цех швачок 2 232f3

Цех швачок. Фото надав Ігор Гаєвий

Цех швачок 1 ae3db

Цех швачок. Фото надав Ігор Гаєвий

Продукція швачок ff929

Продукція швачок для ЗСУ. Фото надав Ігор Гаєвий

Місцеві фермери і підприємці також допомагають з практичною підготовкою. Вони згодні брати учнів закладу на практику. За словами директора, вже підписуються договори з аграрними підприємствами на проведення весняних, літніх практик для автослюсарів і зварників.

Класи для слюсарів та зварників 9abb4

Клас для слюсарів. Фото надав Ігор Гаєвий

Класи для слюсарів та зварників 1 0d8b6

Клас для зварників. Фото надав Ігор Гаєвий

Плани на новий навчальний рік

Пан Ігор нагадав, що здобувачі освіти в Бахмутському центрі професійно-технічної освіти набираються після 9-го або 11-го класу. Наразі пріоритет надається вимушеним переселенцям, але місцеві діти теж зможуть навчатися в центрі.

«Можливо, цього року ми наберемо більше переселенців. Підтримуємо зв’язки з нашим представництвом у різних містах України. Є в нас і в Рівному представники Бахмутської громади, і в Києві. Будемо першочергово звертати увагу на наших дітей. До того, ж у Бахмуті у нас були інклюзивні групи. Тут такі класи сформуємо з представників Донецької області. Місцеві діти також будуть вступати в залежності від кількості замовлення. Скільки зможемо, стільки і будемо набирати», — пояснив директор.

За його словами, минулого року вдалося набрати близько 200 студентів з Донецької області. Тоді набір на всі спеціальності виконали повністю.

«Зараз ми не знаємо, яким буде держзамовлення чи регіональне замовлення. Ми подаємо проект замовлення на всі наші напрямки. Далі цим питанням займається держава», — констатував Ігор Гаєвий.

У класі автослюсарів встановили мультимедійне обладнанняjpg b668e

У класі автослюсарів встановили мультимедійне обладнання. Фото надав Ігор Гаєвий

Влітку планується набір дорослих слухачів та співпраця з Бахмутським центром зайнятості.

«Зараз налагоджуємо зв’язок. Будемо набирати групу дорослих слухачів. Можливо, це буде реалізовано не тільки за кошти облдержадміністрації, а й за кошти центру зайнятості. Зараз складно щось прогнозувати, можуть бути зміни. Однак, заклад точно буде працювати», — підкреслив Ігор Гаєвий.

Працівники Бахмутського центру професійно-технічної освіти сподіваються, що в майбутньому повернуться у рідне місто.

«Зараз стараємось не тільки відновитися. Хочемо зберегти увесь наш потенціал до моменту повернення додому. Є надія, що ми повернемося і будемо відновлювати наш учбовий заклад вже в Бахмуті», — резюмував Ігор Гаєвий.

Фото: Ігор Гаєвий

Читайте також: Плануємо набрати 100 учнів: як працює Бахмутський педколедж в Жовтих Водах

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 14:12, 26 Серпня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки”З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 28 серпня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:40, 26 Серпня 2024
Освітній процес / фото ілюстративне

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають проти такої системи, називаючи її незаконною.

Редакція Бахмут IN.UA, посилаючись на допис Офісу Омбудсмена України в Facebook, розповідає, чи взагалі законні такі дії зі сторони адміністрації школи та як правильно на них реагувати.

Чи законно збирати гроші з батьків у школі

Практика збору коштів з батьків на закупівлі школи існує не перший рік. Як результат, у батьків регулярно просять по 50, 100, 200 гривень, а то й більше.

Омбудсмен прокоментував ситуацію, посилаючись на Закони України, зокрема на “Про освіти” та “Про повну загальну середню освіту”. Вони забороняють будь-які збори коштів учасниками освітнього процесу. Аналогічна норма частково регламентується статтею 53 Конституції України.

Стаття 58 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” також говорить про те, що фінансування державних і комунальних закладів освіти здійснюється коштом держави, місцевого самоврядування та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Батьки ж можуть допомагати школі, але лише на добровільній основі у вигляді благодійних внесків. 

Порушення вимог законодавства у сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Будь-яке вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди — це незаконні дії, які містять ознаки корупції.

Що робити, якщо вимагають кошти в школі

В Офісі Омбудсмена рекомендують наступний алгоритм дій:

  • варто написати заяву на ім’я директора школи у двох примірниках про примусове збирання коштів, один з яких буде залишатися в канцелярії освітнього закладу;
  • потрібно проконтролювати те, щоб на примірнику заяви стояла відмітка із вхідним номером. Письмова відповідь повинна надійти протягом 30 днів з моменту подачі заяви;
  • якщо адміністрація школи не надала відповіді та не здійснила жодних дій, то потрібно звернутися в управління чи департамент освіти;
  • якщо управління чи департамент освіти не надали відповіді, то потрібно звертатися до правоохоронців із заявою про вимагання коштів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]